Menu

Jouw huis slim renoveren tot een smart home

Jouw huis slim renoveren tot een smart home

Bij een verbouwing of renovatie denk je waarschijnlijk als eerste aan isolatie, vloerverwarming of een extra ruimte bijbouwen. Heb je ook al nagedacht over het ‘bouwen’ van een smart home? Ook als je niet gaat hakken en breken kun je iedere woning of appartement slimmer maken. Van de lampen tot aan de verwarming en de raamdecoratie. Hoe dit werkt en wat je nodig hebt lees je op deze pagina.

Slim verbouwen

Een huis is een onroerend goed. In dat huis staan roerende zaken. Dat is de scheiding tussen vaste delen van de woning en losse delen. Huisautomatisering zal voor het grootste deel in de tweede categorie horen, toch moet je slimme technologie niet zomaar als los deel van de woning zien. Als je gaat verbouwen of renoveren kun je bijvoorbeeld een stroomgroep toevoegen of kabelgoten trekken. Zo bereid je de woning voor op slimme technologie en kun je later opschalen. Het maakt niet uit of je wilt beginnen met huisautomatisering of dat je de complete woning wilt verbouwen tot smart home, met producten van Somfy kun je de basis leggen voor een huis dat doet wat jij wilt en wanneer je wilt.

Hoe bouw je een smart home?

Een huis bouw je met stenen en andere materialen. Een smart home bouw je met hardware en software. De TaHoma Switch van Somfy kun je beschouwen als de fundering van een slim huis. Dit is een router die in verbinding staat met de internetaansluiting, met kabel of draadloos. Je installeert de app en nu kun je naar eigen voorkeur producten en diensten toevoegen. De slimme router is het centrale middelpunt, het digitale brein waar alles samenkomt. Wat kun je zoal automatiseren?

  • Verlichting
  • Raamdecoratie
  • Verwarming
  • Beveiliging
  • Zonwering

 

Op de website van Somfy tref je producten aan van rookmelders tot motoren waarmee je een standaard gordijn omtovert tot slimme raamdecoratie. Kun je zelf meten en ophangen? Je kunt rolgordijnen op maat kopen die voorzien zijn van een Somfy motor. Dit betekent dat je de raamdecoratie eenvoudig kunt koppelen aan de rest van je smart home. Waar moet je beginnen en waar houdt het op?

 

Elektrisch of automatisch?

Een lamp kun je inschakelen met een knop, met een app, een timer of met je stem. Als je echter een lichtsensor koppelt aan de verlichting dan kun je de lampen laten inschakelen als de zon onder gaat. Je kunt de verlichting vervolgens weer koppelen aan de raamdecoratie, dan gaan de gordijnen automatisch dicht in de avond en open in de ochtend. Dat is echt huisautomatisering, oplossingen waarvoor je zelf geen actie hoeft uit te voeren. Waarom is het van belang dat de lamp aangaat als je niet thuis bent? Bijvoorbeeld omdat de woning er dan bewoond uitziet, wat inbrekers kan ontmoedigen. Er zijn allerlei koppelingen mogelijk, denk bijvoorbeeld aan een rookmelder die je buitenshuis informeert via de smartphone. En met de IP-camera kun je direct een kijkje nemen. Door scenario’s eenmalig in te stellen kun je een woning automatisch handelingen laten verrichten.

Denk bij een verbouwing verder dan stenen, verf en behang en kijk ook naar de mogelijkheden om er een smart home van te maken.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button