Menu

Kleiner wonen

Kleiner wonen

Kleiner wonen

Kleiner gaan wonen gebeurd steeds vaker omdat het gezin kleiner wordt, de overwaarde willen gebruiken voor leuke bezigheden⭐. Klein huis kopen is de oplossing om een grote zak met geld te cashen en nu heerlijk te gaan leven. Ook gaan ouderen vaak een kleiner huis kopen om vervolgens een deel van de overwaarde te schenken. De huidige woningmarkt is lastig voor starters.

Kleiner wonen praktijk voorbeeld

Hier een voorbeeld uit april 2022 van Theo en Margo. Beiden zijn 50+ en wonen sinds 15 jaar in een groot huis in Veenendaal. Op dit moment kunnen ze samen op inkomen € 400.000,- aan hypotheek krijgen. De huidige woning is gekocht voor € 195.000,- in 2007, de huidige hypotheekstand bedraagt € 145.000,-. Op dit moment is de woningwaarde € 480.000,-.  Ik schat dat de woning makkelijk voor € 5000.000,- verkocht gaat worden. Theo en Margo kochten nu een kleiner appartement op de markt in Veenendaal voor € 375.000,-. Ze hebben een hypotheek genomen van € 275.000,- en hebben € 100.000,- overwaarde gebruikt om te kopen.

Kleiner wonen is gelukt en een bedrag van € 255.000,- hebben ze over gehouden. Margo en Theo zijn kleiner gaan wonen en hebben hun eigen bedrijf aan de kant gedaan. Deze overwaarde door kleiner te gaan wonen en wat spaargeld bracht hun totale spaarpot op € 440.000,-. Dit bedrag willen ze in 20 jaar opmaken aan vakanties en leuke bezigheden. Dit bedrag van € 1830,- aanvullend geeft hun een zee van mogelijkheden.

Van zelfstandige naar 20 uur loondienst

Klein huis kopen

Klein huis kopen

Na jaren zelfstandig ondernemer te zijn geweest hebben ze het bedrijf aan de kant gedaan. Nu konden ze kleiner gaan wonen en een loondienstverband aan gaan van 20 uur per week. Beiden hebben nu een inkomen van € 1600,- en 1635,- netto per maand. Gezamenlijk ruim € 5000,- per maand netto.

Op pensioendatum past de hypotheek nog steeds op hun pensioeninkomen. Kleiner wonen is verantwoord  en ze genieten nu van een totale andere situatie. Veel meer vrijetijd, voldoende inkomen en leuke vakanties.

Overwaarde gebruiken heeft fiscale consequenties

Om voor hypotheekrente aftrek in aanmerking te komen moet je de overwaarde van de oude woning gebruiken om nieuwe huis te kopen. Omdat we dit niet doen mag je dus de hypotheekrente van de nieuwe woning niet of minder aftrekken van de inkomstenbelasting.

Meer weten over kleiner huis kopen?

Wil jij meer weten over je eigen situatie? Alles weten over gebruik van overwaarde gebruiken door een kleiner huis te gaan kopen? Vul formulier in of bel gerust. De huidige woningmarkt zorgt voor enorme overwaarde op jouw huidige woning.  Een kleinere woning kopen geeft vaak meer financiële armslag.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Wat gebeurd er met mijn oude hypotheek als ik een ander huis koop?

Lees meer
Call Now Button