Menu

Met vrienden een huis kopen

Met vrienden een huis kopen

Met vrienden een huis kopen

Update 2 juli 2024

Ja u kan met vrienden een huis kopen tot 4 personen in onverdeeldheid omdat alléén kopen niet lukt. Zelfs met een partner is het lastig kopen. In deze dure tijd is een woning kopen met 4 vrienden mogelijk. Een woning kopen met een ander dan je partner betekent een riant huis kopen.  Lees ook alles over en uitspraak van de Hoge Raad hoe je met 3 of 4 vrienden een woning kan kopen in box 1. Benieuwd voor hoeveel geld jullie samen kunnen kopen? Eventueel oude woning verkopen? Lees hoe je het beste kan bieden op een huis en voor hoeveel geld u een hypotheek kan krijgen met grote groep vrienden tot maximaal 4 aanvragers? Onze verwachtingen van de huizenprijzen? Huizenprijzen dalen niet meer sinds 7 april 2023.

Bereken hypotheek samen met ouders, vrienden of familieleden tot aan 4 personen. Vul uw mobiele nummer in en u wordt gebeld

Hypotheek et 3 of 4 personen is uitsluitend voor mensen die nog nooit een eigen huis hebben gehad.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Heeft 1 van de aanvragers na 2001 een eigen woning gehad? Ja/Nee*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Met vrienden een huis kopen

Met vrienden een huis kopen

Met vrienden een huis kopen en de fiscus

Uw maximale hypotheek met vrienden berekenen wij aan de hand van het toetsinkomen maar de hypotheek zal nooit hoger zijn dan de waarde van het huis, tenzij er extra spaargeld of overwaarde is. Met vrienden een huis kopen tot 3 of 4 vrienden dan bent u allemaal voor 25% onverdeeld eigenaar dan kan u de woning in box 1 krijgen indien de woning bouwkundig gesplitst wordt in 4 gelijke delen. Iedereen moet daar ingeschreven staan en de waardeontwikkeling moet iedereen grotendeels aan gaan.

Helaas betekent dit dat u een omgevingsvergunning moet aanvragen om de woning bouwkundig te splitsen in gelijke delen. Ook iedereen een badkamer en slaapkamer. Behoorlijk wat kosten staat  u dan te wachten. Laten we eens een berekening maken van een huis kopen met anderen in box 3 kost. Stel jullie kopen een woning voor € 800.000,- dan heeft een ieder een lening van € 200.000,-. Omdat u hier ook een schuld van € 200.000,- tegenover heeft staan en omdat u een vrijstelling heeft van € 50.000,- per persoon betaal je de eerste 7 tot 10 jaar geen belasting.

Door nu ook nog eens een gedeelte van de hypotheek aflossingsvrij te maken los je minder af en kan je het termijn wanneer je box 3 belasting moet gaan betalen uitstellen. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de waardeontwikkeling. Koop je dus in box 3 en ga je niet splitsen dan heb je dus allemaal gezamenlijk dezelfde ruimte ter beschikking zonder poespas.

Aflossingsvrij met groep vrienden

Vriendenhypotheek met een groep vrienden kan ook gedeeltelijk aflossingsvrij. Jullie mogen maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij afsluiten. Willen jullie met je vriendengroep nog meer besparen op jullie hypotheek? Weet dat een airco ook kan verwarmen en dat dit 80% scheelt in de energiekosten. Verder doet een schapenvacht het goed als je warmte wil behouden en zodoende wil besparen. Huis kopen met vrienden is een van de meest gezochte hypotheken sinds 2023.

 

Samen met vrienden een hypotheek

Samen met vrienden een hypotheek

Voorbeeld met vrienden een huis kopen

Kees en Miranda hebben samen een eigen huis en willen graag met hun vrienden Joep en Michelle 1 groot huis kopen. Gezamenlijk kunnen ze op inkomen  € 900.000,- aan hypotheek krijgen. Overwaarde huidige woning van Kees en Miranda € 300.000,- en van Joep en Michelle € 100.000,-.

Hoeveel bedraagt de maximale hypotheek voor deze vrienden?

Omdat je op slechts 1 huis een overbruggingshypotheek kan krijgen bedraagt de maximale hypotheek € 900.000 en € 300.000,- overbruggingshypotheek is  dus totaal € 1.200.000,-. Die € 100.000,- overwaarde van Joep en Michelle tellen niet mee. Komt u hypotheek tekort? Eerst huis verkopen van Joep en Michelle zodat dat geld binnen is. Huis kopen met 2 koppels vrienden kan.

Wat u moet weten als u met vrienden een huis koopt

U koopt samen met een vriend of familielid een huis, na goed overbieden, voor € 250.000,-. Na 10 jaar is de mogelijke waarde van die woning € 330.000,-. U heeft ondertussen € 80.000 afgelost dus het hypotheeksaldo na 10 jaar bedraagt € 170.000,-.  Gezamenlijke winst € 160.000,-. Per persoon is dat een slordige € 80.000 welke u gedeeltelijk kan gebruiken om individueel een huis te kopen.

Mooie investering voor de toekomst. Dit is één van de reden waarom een stel vrienden of familieleden gezamenlijk een huis koopt. Andere reden is het benodigde eigen geld om een huis te kopen.

De andere reden is vrij simpel. Alleen of zelfs met 2 personen is het moeilijk om een huis te kopen. Huis kopen met maximaal 4 anderen is mogelijk, denk ook aan een huis kopen met ouders.

De concurrentie op de huizenmarkt is een stuk lager omdat u in een hogere prijsklasse zoekt als vriendenstel. 

Met vrienden een huis kopen betekent

Hypotheek met vrienden betekent kosten samen delen⭐

Hypotheek met vrienden betekent kosten samen delen⭐

 • Alle kosten met vrienden delen⭐
 • Ruim wonen door meerdere inkomens
 • Hoge hypotheek mogelijk
 • Verplicht allen onder 1 dak wonen en ingeschreven staan op dat adres
 • Verhuren niet mogelijk
 • Bestemmingsplan moet WONEN zijn, geen recreatie, agrarisch of gemengde bestemming
 • Bij verkoop de winst delen

Let op, wil je een woning met vrienden kopen dan zal je met ontbindende voorwaarden moeten bieden. Zonder voorbehoud van financiering een woning kopen is levens gevaarlijk. Kijk ook even in de BKR of er achterstanden staan of kredieten. Heeft u een afkeuring van een hypotheek? Vraag een second Opinion aan bij lexwonen.nl.

Waarde van jullie droomhuis weten?

Waarde van het huis weten voordat u met vrienden koopt

Waarde van het huis weten voordat u met vrienden koopt

Droomhuis gevonden? Bereken de woningwaarde met Lex Wonen. Wij helpen u tot aan de notaris.

Let op! U zal hoger moeten bieden op een huis om eigenaar te worden. U kan de kosten koper lenen zodat u meer spaargeld heeft voor een hoger bod samen met vrienden. Hoeveel hypotheek u kan krijgen met vrienden is belangrijk voor een lening op maat te maken.

Verrassend veel méér hypotheek met vrienden in 2023

Maak een huis kopen met vrienden niet te complex.  Mocht iemand van de vrienden een eigen woning hebben gehad met een restschuld dan kan het erg complex worden. Achter elke aankoop schuilt een ander verhaal. Indien de intentie goed is dan gaan wij u helpen aan een hypotheek samen met vrienden. Het is nu mogelijk om zonder voorbehoud van financiering een huis te kopen zonder risico’s via Lexwonen.  

Koopt u samen met vrienden een huis dan kan u meer lenen dan als u  alleen een huis koopt. Meer wooncomfort door groter te wonen en veel meer hypotheek mogelijk dan als u alleen een woning gaat kopen. Omdat bovenaan in Google staan met deze pagina veel leads trekt heeft Lexwonen het druk met 4 persoons hypotheken.

SAMEN MET VRIENDEN EEN HUIS KOPEN geeft een leuke sfeer als u elkaar kent. Maak wel goede afspraken en ga altijd voordat u een huis koopt naar de notaris.

Toetsrente van een hypotheek met vrienden strenger

Banken en maatschappijen gebruiken toets rentes om de maximale hypotheek te bepalen. Lex Wonen hanteert deze normen om de maximale hypotheek met 3 of 4 vrienden te bepalen. Door met vrienden samen een hypotheek te sluiten is landelijk wonen mogelijk. Online hypotheek berekenen is onmogelijk met 4 personen.

Vriendenhypotheek met een lening ernaast

Met name jongeren hebben vaker kredieten lopen dan de oudere generaties. Via LexWonen kunnen wij meer hypotheek regelen ondanks een lening. Hieronder de juiste volgorde van werken als u samen met vrienden een hypotheek afsluit.

Juiste volgorde van werken als u met vrienden een hypotheek afsluit

Juiste volgorde van werken als u met vrienden een hypotheek afsluit

Huidige huurwoning kopen met vrienden

Woont een van de vrienden al een tijdje in een huurwoning? Vaak kan je na een bepaalde periode je eigen huurhuis kopen. Informeer naar de koopsom en mogelijkheden. Wellicht kan je met vrienden je eigen huurhuis kopen. Denk aan duurzaam wonen d.m.v. warmtepomp, airco en spouwmuur isolatie. 

Regels als u samen met ander stel een huis koopt

Samen met vrienden een huis kopen

Samen met vrienden een huis kopen

Samen met ander stel een huis kopen is leuk maar er gelden uiteraard ook regels waar u rekening mee moet houden.

 • Alle aanvragers zijn allen 100% verantwoordelijk voor de totale hypotheekschuld
 • Samen een hypotheek betekent ook samen onder één dak wonen
 • Mag geen 2e woning zijn of worden
 • Verlaten van de woning kan niet zomaar
 • Hypotheek in box 3

Koopt u met 2 inkomens en u bent beiden wel gehuwd? U bent dan alle 4 eigenaar en schuldenaar. Iedereen is 100% verantwoordelijk voor de hypotheekbetalingen en niet alleen voor zijn eigen deel. Meer info over samen in een huis wonen.

Met gepensioneerden een huis kopen

Lexwonen regelt ook hypotheek voor 57+.  Ook deze hypotheken kan met 4 personen. Een van de kenmerken is dat als je een seniorenhypotheek neemt, véél meer kan lenen. Let goed op, koop je met 4 personen zorg dan dat de woninginrichting naar ieders wens is. Een echt schapenvacht kopen vind iedereen geweldig.

Indien er restschuld ontstaat met vrienden

Het is logisch dat als er een restschuld ontstaat dat jullie dit ook met alle vrienden moeten dragen. Het is bijna niet voor te stellen maar in theorie is dit mogelijk. Let op, door de maandelijkse verplichte aflossing van de hypotheek wordt de kans op een restschuld natuurlijk minimaal.

Huis kopen samen met vrienden en eigen inleg

Koopt u een woning samen met vrienden of vriendinnen dan heeft u ook vaak eigen geld voor de hypotheek nodig. Wij kunnen u hier ook mee helpen dat u minder eigen geld nodig heeft.

Koopt u samen met uw vrienden een woning dan is het niet zo dat u drie keer zoveel kan lenen met drie dezelfde inkomens. Het moet een redelijk vast inkomen zijn. Stabiliteit van het salaris is met dit soort hypotheken nog belangrijker.

Kijk ook even op de homepagina van LexWonen wat wij allemaal doen.

Met vrienden een hypotheek en huis verlaten

Hypotheek met vrienden

Hypotheek met vrienden

Wilt u gezamenlijk een woning kopen voor een paar jaar dan is dat niet verstandig. U maakt kosten die te hoog zijn voor een paar jaar samen kopen.

Als u samen met vrienden een huis koopt dan moet u daar ook verplicht met z’n vieren in wonen en ingeschreven staan.

Spreek vooraf duidelijk af wat u wilt en bespreek alle mogelijke scenario’s. Uiteraard kan u allemaal de woning weer verkopen en uw eigen weg weer gaan.

Bespreek samen de mogelijke scenario’s die u tegen kan komen. Samen een hypotheek met vrienden dan kan er groter gekocht worden. Gaat iemand de woning verlaten dan moet een ander de hypotheek dus overnemen als het past. Ook moet diegene die weg gaat een deel van de overwaarde krijgen. Ook een hypotheek met ZZP’er is mogelijk.

Maximaal genieten als huis kopen met vrienden lukt

Wat is er nu mooier dan een leuk groot huis te kopen samen met een stel vriendinnen of vrienden. Zijn er geen vrienden waarmee u zou willen kopen? Zoek het ook eens dichter bij huis. Overweeg eens een hypotheek met uw broer of zus.

Drie vriendinnen die samen een huis kochten in Amsterdam

Hier een voorbeeld van Soraya, Ilse en Ilona die al jaren vriendinnen zijn. Omdat ze individueel geen huis kunnen kopen kwamen ze als vriendengroep bij mij thuis. In de regio Amsterdam is het helemaal lastig om te kopen.

Een leuke eengezinswoning in Amsterdam zuid was plotseling haalbaar omdat ze nu voor € 390.000 samen konden kopen. Omdat de huizen in die regio ver boven de marktwaarde worden verkocht hebben ze tevens € 47.000 aan eigen geld mee moeten nemen. Alle drie hadden ze een andere bijdrage gedaan i.v.m. de aankoop, dit hebben ze ook laten registreren bij de notaris.

De drie vriendinnen hebben deze kosten gezamenlijk verdeeld. Een ruime woning met een tuin was er nu mogelijk op een fietsafstand van hun werk. Een bruto maandlast van € 485,- per persoon kunnen ze makkelijk betalen.

Wekelijks krijg ik hier complete vriendengroepen die samen een woning willen kopen. Let op! Als een hypotheek voor een vriendengroep net niet gaat lukken door te kort aan hypotheek? Lees hier over optimaliseren van de hypotheekrente zodat je weet hoeveel hypotheek je kan krijgen.

Boerderij bouwen met 4 vrienden

Hoewel het lastig is om een kavel te bemachtigen is het wel een optie om te kijken of een boerderij bouwen met vrienden tot de mogelijkheden behoort. Boerderij kopen met 4 vrienden kan als het gezamenlijke inkomen meer dan € 140.000,- bedraagt. Overwaarde oude woningen niet meegenomen. Nieuwbouwwoning bouwen met 4 vrienden is bijna standaard.

Hoe anderen ons beoordelen

Lex van de Straat Wonen Rhenen helpt diverse doelgroepen aan een hypotheek, met name starters, familieleden die samen kopen en vrienden die gezamenlijk een huis willen kopen.

Stuk voor stuk lastige situaties voor kopers omdat:

 • Veel eigen geld nodig is als je via bank zelf regelt.
 • Met familie kopen doen meeste banken niet.
 • Ook met meerdere vrienden een huis kopen doet bank niet.
 • Waar moet u beginnen in dit doolhof.

Wij zorgen er voor dat u samen met vrienden een huis kan kopen zodat  u alle hierboven genoemde situaties onder controle heeft.  Het gebeurd steeds vaker dat u moet overbieden op een woning, Lex Wonen helpt u. Velen zijn u voorgegaan en hebben ons beoordeeld. 

Notaris belangrijk indien u samen met vrienden koopt

Overweegt u om samen met uw vrienden een huis te kopen dan raden wij u aan om vooraf een notaris te bezoeken. Er moeten veel zaken geregeld worden. Het is van belang dat iedere koper weet hoe de zaken in elkaar steken. Stel dat iemand komt te overlijden hoe gaat het dan met de woning?

Niet met vrienden kopen maar de woning van ouders?

Lees alles over het huis kopen van ouders en gratis inwonen.

Ongelijke inbreng eigen geld

Als u met vrienden een huis koopt dan heeft u meestal eigen geld nodig voor de kosten. Vaak geeft brengt een ieder een ander bedrag in. Het ongelijk inbrengen van eigen geld moet beschreven worden. Ga altijd voordat u met vrienden gaat kopen naar een notaris voor advies. Met vrienden een huis kopen noemen wij ook wel een collectieve hypotheek.

Betaalbaarheid bij ziekte en overlijden

Met name als u samen met vrienden een huis koopt is het van belang dat bij ziekte, WW en overlijden alles goed geregeld is. Wilt u dit niet geregeld hebben dan regelen wij geen hypotheek.

Lex van de Straat Wonen en de werkzaamheden

Bent u benieuwd naar onze specialistische werkzaamheden? Kijk op de thuis pagina van LexWonen. Een woning kopen zonder voorbehoud van financiering met garantie via Lexwonen is mogelijk.

Ga altijd naar een notaris

Wij adviseren alle vriendengroepen om vooraf advies in te winnen bij een notaris. Laat belangrijke zaken omschrijven. Ook voor het fiscale gedeelte raden wij u aan om een fiscalist te raadplegen. Koopt u met 2 personen voor het eerst een huis? Via Lexwonen bent u weinig eigen geld kwijt voor de hypotheek.

Samen met vrienden een hypotheek

Met ” HOEVEEL VRIENDEN KUNNEN WIJ MAXIMAAL EEN HUIS KOPEN ” zodat wij zeker zijn dat de hypotheek past?

U kan met maximaal 4 vrienden op zoek naar een woning. Let op dat u wel naar een woning gaat kijken met een Woonbestemming. Geen bedrijven of vakantiehuizen of industrie.

Wij hebben ” EEN WONING GEZIEN HOE NU VERDER ” onderhandelen zodat wij samen met de vriendengroep kans maken op het huis?

Maak hier de berekening hoeveel jullie maximaal kunnen lenen samen. Ga nooit een bod doen zonder onze toestemming. Zaken vooraf weten is belangrijk voor de slagingskans. Fiscaal en juridisch moeten jullie alles weten dus vooraf naar de notaris en of fiscalist is belangrijk. Lexwonen moet de juiste documenten eerst binnen hebben alvorens jullie een bod kunnen doen.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button