Menu

Met vrienden een huis kopen

Samen met vrienden of vriendinnen een hypotheek zodat u royaal kan wonen. Een investering voor de toekomst. Bereken snel voor hoeveel geld u met alle vrienden een huis kan kopen.

Bereken nu eerst hypotheek met maximaal 4 familieleden. Huis gezien vul adresgegevens in. U hoort direct de marktwaarde van de woning, lees snel verder (1)


 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
direct online antwoord

 • Kosten met vrienden delen
 • Hoge hypotheek mogelijk
 • Verplicht allen onder 1 dak wonen
 • Verhuren niet mogelijk
 • Bestemmingsplan moet WONEN zijn, geen recreatie of agrarisch of gemengde bestemming
 • Bij verkoop de winst delen
Met vrienden een huis kopen

Met vrienden een huis kopen

Verrassend veel méér hypotheek met vrienden

Alleen hypotheek mogelijk als het voor iedereen de eerste eigen woning is. Mocht iemand een eigen woning hebben gehad dan wordt het allemaal te complex. Dat betekend niet dat we dit in de toekomst niet zullen regelen.

Samen met vrienden een huis kopen

Koopt u samen met vrienden een woning dan kan u meer lenen dan als u  alleen een huis koopt. Meer wooncomfort door groter te wonen en veel meer hypotheek mogelijk dan als u alleen een huis gaat kopen.

SAMEN MET VRIENDEN EEN HUIS KOPEN geeft een leuke sfeer als u elkaar kent. Maak wel goede afspraken en ga altijd voordat u een huis koopt naar de notaris.

Regels als u samen met ander stel een huis koopt

Samen met ander stel een huis kopen is leuk maar er gelden uiteraard ook regels waar u rekening mee moet houden.

 • Alle aanvragers zijn allen 100% verantwoordelijk voor de betaling
 • Samen een hypotheek betekent ook samen onder één dak wonen
 • Mag geen 2e woning zijn of worden
 • Verlaten van de woning kan niet zomaar
 • Voor iedereen moet het de eerste eigen woning zijn(eerste hypotheek)

Huis kopen samen met vrienden en eigen inleg

Koopt u een woning samen met vrienden of vriendinnen dan heeft u ook vaak eigen geld voor de hypotheek nodig. Wij kunnen u hier ook mee helpen dat u minder eigen geld nodig heeft.

Koopt u samen met uw vrienden een woning dan is het niet zo dat u drie keer zoveel kan lenen met drie dezelfde inkomens. Het moet een redelijk vast inkomen zijn. Stabiliteit van het salaris is met dit soort hypotheken nog belangrijker.

Met vrienden een hypotheek en huis verlaten

Wilt u samen een woning kopen voor een paar jaar dan is dat niet verstandig. U maakt kosten die te hoog zijn voor een paar jaar samen kopen. Als u samen met vrienden een huis koopt dan moet u daar ook verplicht met z’n vieren in wonen en ingeschreven staan.

Spreek vooraf duidelijk af wat u wilt en bespreek alle mogelijke scenario’s. Uiteraard kan u allemaal de woning weer verkopen en uw eigen weg weer gaan. Bespreek samen de mogelijke scenario’s die u tegen kan komen. Samen een hypotheek met vrienden dan kan er groter gekocht worden.

Maximaal genieten als huis kopen met vrienden lukt

Wat is er nu mooier dan een leuk groot huis te kopen samen met een stel vriendinnen of vrienden.

Drie vriendinnen die samen een huis kochten in Amsterdam

Hier een voorbeeld van Soraya, Ilse en Ilona die al jaren vriendinnen zijn. Omdat ze individueel geen huis kunnen kopen kwamen ze als vriendengroep bij mij thuis. In de regio Amsterdam is het helemaal lastig om te kopen.

Een leuke eengezinswoning in Amsterdam zuid was plotseling haalbaar omdat ze nu voor € 390.000 samen konden kopen. Omdat de huizen in die regio ver boven de marktwaarde worden verkocht hebben ze tevens € 47.000 aan eigen geld mee moeten nemen. Alle drie hadden ze een andere bijdrage gedaan i.v.m. de aankoop, dit hebben ze ook laten registreren bij de notaris.

De drie vriendinnen hebben deze kosten eerlijk verdeeld. Een ruime woning met een tuin was er nu mogelijk op een fietsafstand van hun werk. Een bruto maandlast van € 485,- per persoon kunnen ze makkelijk betalen.

Wekelijks krijg ik hier complete vriendengroepen die samen een woning willen kopen.

Hoe anderen ons beoordelen

Lex van de Straat Wonen helpt diverse doelgroepen aan een hypotheek, met name starters, familieleden die samen kopen en vrienden die gezamenlijk een huis willen kopen.

Stuk voor stuk lastige situaties voor kopers omdat:

 • Veel eigen geld nodig is als je via bank zelf regelt.
 • Met familie kopen doen meeste banken niet.
 • Ook met meerdere vrienden een huis kopen doet bank niet.
 • Waar moet u beginnen in dit doolhof.

Wij zorgen er voor dat u samen met vrienden een huis kan kopen zodat  u alle hierboven genoemde situaties onder controle heeft. Velen zijn u voorgegaan en hebben ons beoordeeld.

Kijk even snel naar deze pagina wat anderen vertellen over ons en hoe ze Lex Wonen beoordelen.

Notaris belangrijk indien u samen met vrienden koopt

Overweegt u om samen met uw vrienden een huis te kopen dan raden wij u aan om vooraf een notaris te bezoeken. Er moeten veel zaken geregeld worden. Het is van belang dat iedere koper weet hoe de zaken in elkaar steken. Stel dat iemand komt te overlijden hoe gaat het dan met de woning?

Ongelijke inbreng eigen geld

Als u met vrienden een huis koopt dan heeft u meestal eigen geld nodig voor de kosten. Vaak geeft brengt een ieder een ander bedrag in. Het ongelijk inbrengen van eigen geld moet beschreven worden. Ga altijd voordat u met vrienden gaat kopen naar een notaris voor advies.

Betaalbaarheid bij ziekte en overlijden

Met name als u samen met vrienden een huis koopt is het van belang dat bij ziekte, WW en overlijden alles goed geregeld is. Wilt u dit niet geregeld hebben dan regelen wij geen hypotheek.

Lex van de Straat Wonen en de werkzaamheden

Bent u benieuwd naar onze specialistische werkzaamheden? Kijk op de Homepage van Lex Wonen.

Welke plaatsen onlangs hypotheek met vrienden geregeld

Over het algemeen regelen wij hypotheken met vrienden in de grotere plaatsen zoals:

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Enschede, Almelo, Den Bosch en Eindhoven. Omdat alleen een huis kopen daar niet lukt kopen mensen daar vaak samen met vrienden. Samen met vrienden is het makkelijker kopen in de Randstad en overige plaatsen.

Bij verkoop winst delen

Besluiten jullie om het huis te gaan verkopen dan wordt de winst verdeeld onder alle kopers. Dit geld moet weer gebruikt worden voor een nieuwe woning die u eventueel alleen koopt. De kans op een restschuld is bijna verwaarloosbaar. Omdat jullie als vrienden maandelijks aflossen en omdat er steeds minder huizen zijn verwacht ik een leuke overwaarde na een jaar of 5 tot 10.

U moet er wel aan denken dat u samen met uw vrienden hypotheekkosten maakt. Gaat u snel de boel weer verkopen dan kan dat ongunstig zijn. 

Ga altijd naar een notaris

Wij adviseren alle vriendengroepen om vooraf advies in te winnen bij een notaris. Laat belangrijke zaken omschrijven. Ook voor het fiscale gedeelte raden wij u aan om een fiscalist te raadplegen.

Samen met vrienden een hypotheek

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden of heeft u samen met uw vrienden nog vragen?  Bel ons gerust over samen met vrienden een huis kopen en de hypotheek.

Update 7 augustus 2019