Menu

Met vrienden een huis kopen

Met vrienden een huis kopen

Met vrienden een huis kopen

Ja u kan met vrienden een huis kopen zodat u royaal kan wonen. Weg met de hoge huurprijzen en koop samen met bekenden of vrienden uw eerste eigen huis en hypotheek. Koopt u met 3 of 4 inkomens en heeft iemand ooit een eigen huis gehad? Dan uitsluitend een hypotheek in Box 3 mogelijk⭐. Heeft geen van de vrienden ooit een eigen huis gehad met een hypotheek? Box 1 hypotheek kan. Bereken voor hoeveel geld jullie als vrienden een woning kunnen kopen⭐.

Bereken eerst hoeveel hypotheek u ongeveer kan krijgen met maximaal 4 personen.


 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat u moet weten als u met vrienden een huis kopen

U koopt samen met een vriend of familielid een huis voor € 250.000,-. Na 10 jaar is de mogelijke waarde van die woning € 330.000,-. U heeft ondertussen € 80.000 afgelost dus het hypotheeksaldo na 10 jaar bedraagt € 170.000,-.  Gezamenlijke winst € 160.000,-. Per persoon is dat een slordige € 80.000 welke u kan gebruiken om individueel een huis te kopen. Mooie investering voor de toekomst. Dit is één van de reden waarom een stel vrienden gezamenlijk een huis koopt.

De andere reden is vrij simpel. Alleen of zelfs met 2 personen is het moeilijk om een huis te kopen. Huis kopen met maximaal 4 vrienden is mogelijk.

Met vrienden een huis kopen betekent

Hypotheek met vrienden betekent kosten samen delen

Hypotheek met vrienden betekent kosten samen delen

 • Alle kosten met vrienden delen
 • Ruim wonen door meerdere inkomens
 • Hoge hypotheek mogelijk
 • Verplicht allen onder 1 dak wonen
 • Verhuren niet mogelijk
 • Bestemmingsplan moet WONEN zijn, geen recreatie of agrarisch of gemengde bestemming
 • Bij verkoop de winst delen

Wilt u meer weten over ons werk?

Waarde van jullie droomhuis weten?

Waarde van het huis weten voordat u met vrienden koopt

Waarde van het huis weten voordat u met vrienden koopt

Droomhuis gevonden? Bereken de woningwaarde met Lex Wonen. Wij helpen u tot aan de notaris.

Verrassend veel méér hypotheek met vrienden in 2020

Maak een huis kopen niet te complex.  Mocht iemand van de vrienden een eigen woning hebben gehad met een restschuld dan kan het erg complex worden. Achter elke aankoop schuilt een ander verhaal. Indien de intentie goed is dan gaan wij u helpen aan een hypotheek samen met vrienden.

Koopt u samen met vrienden een woning dan kan u meer lenen dan als u  alleen een huis koopt. Meer wooncomfort door groter te wonen en veel meer hypotheek mogelijk dan als u alleen een huis gaat kopen.

SAMEN MET VRIENDEN EEN HUIS KOPEN geeft een leuke sfeer als u elkaar kent. Maak wel goede afspraken en ga altijd voordat u een huis koopt naar de notaris.

Toets rente van een hypotheek met vrienden strenger

Banken en maatschappijen gebruiken toets rentes om de maximale hypotheek te bepalen. Lex Wonen hanteert strengere normen om de maximale hypotheek met 3 of 4 vrienden te bepalen.

Vriendenhypotheek met een lening ernaast

Met name jongeren hebben vaker kredieten lopen dan de oudere generaties. Via LexWonen kunnen wij meer hypotheek regelen ondanks een lening.

Regels als u samen met ander stel een huis koopt

Samen met ander stel een huis kopen is leuk maar er gelden uiteraard ook regels waar u rekening mee moet houden.

 • Alle aanvragers zijn allen 100% verantwoordelijk voor de totale hypotheekschuld
 • Samen een hypotheek betekent ook samen onder één dak wonen
 • Mag geen 2e woning zijn of worden
 • Verlaten van de woning kan niet zomaar
 • Hypotheek in box 3

Indien er restschuld ontstaat met vrienden

Stel dat de bovenstaande woning verkocht wordt voor € 230.000,- dan heeft u daar geld op toegelegd. Dan nog is er een positief saldo door de aflossingen die u heeft gedaan. Het is niet voor te stellen dat de huizenprijzen omlaag gaan. Er is een groot te kort aan woningen wat de huizenprijzen omhoog duwt. Ik wil dit hele verhaal niet mooier maken vandaar de 2 scenario’s. Blijft u gedurende 10 jaar huren dan kan u zelf uitrekenen wat u weggooit. Er zijn geen garanties te geven voor wat betreft overwaarde of restschuld.

Huis kopen samen met vrienden en eigen inleg

Koopt u een woning samen met vrienden of vriendinnen dan heeft u ook vaak eigen geld voor de hypotheek nodig. Wij kunnen u hier ook mee helpen dat u minder eigen geld nodig heeft.

Koopt u samen met uw vrienden een woning dan is het niet zo dat u drie keer zoveel kan lenen met drie dezelfde inkomens. Het moet een redelijk vast inkomen zijn. Stabiliteit van het salaris is met dit soort hypotheken nog belangrijker. Kijk ook even op de homepagina van LexWonen wat wij allemaal doen.

Met vrienden een hypotheek en huis verlaten

Hypotheek met vrienden

Hypotheek met vrienden

Wilt u gezamenlijk een woning kopen voor een paar jaar dan is dat niet verstandig. U maakt kosten die te hoog zijn voor een paar jaar samen kopen. Als u samen met vrienden een huis koopt dan moet u daar ook verplicht met z’n vieren in wonen en ingeschreven staan.

Spreek vooraf duidelijk af wat u wilt en bespreek alle mogelijke scenario’s. Uiteraard kan u allemaal de woning weer verkopen en uw eigen weg weer gaan. Bespreek samen de mogelijke scenario’s die u tegen kan komen. Samen een hypotheek met vrienden dan kan er groter gekocht worden.

Maximaal genieten als huis kopen met vrienden lukt

Wat is er nu mooier dan een leuk groot huis te kopen samen met een stel vriendinnen of vrienden. Zijn er geen vrienden waarmee u zou willen kopen? Zoek het ook eens dichter bij huis. Overweeg eens een hypotheek met uw broer of zus.

Drie vriendinnen die samen een huis kochten in Amsterdam

Hier een voorbeeld van Soraya, Ilse en Ilona die al jaren vriendinnen zijn. Omdat ze individueel geen huis kunnen kopen kwamen ze als vriendengroep bij mij thuis. In de regio Amsterdam is het helemaal lastig om te kopen.

Een leuke eengezinswoning in Amsterdam zuid was plotseling haalbaar omdat ze nu voor € 390.000 samen konden kopen. Omdat de huizen in die regio ver boven de marktwaarde worden verkocht hebben ze tevens € 47.000 aan eigen geld mee moeten nemen. Alle drie hadden ze een andere bijdrage gedaan i.v.m. de aankoop, dit hebben ze ook laten registreren bij de notaris.

De drie vriendinnen hebben deze kosten gezamenlijk verdeeld. Een ruime woning met een tuin was er nu mogelijk op een fietsafstand van hun werk. Een bruto maandlast van € 485,- per persoon kunnen ze makkelijk betalen.

Wekelijks krijg ik hier complete vriendengroepen die samen een woning willen kopen.

Hoe anderen ons beoordelen

Lex van de Straat Wonen helpt diverse doelgroepen aan een hypotheek, met name starters, familieleden die samen kopen en vrienden die gezamenlijk een huis willen kopen.

Stuk voor stuk lastige situaties voor kopers omdat:

 • Veel eigen geld nodig is als je via bank zelf regelt.
 • Met familie kopen doen meeste banken niet.
 • Ook met meerdere vrienden een huis kopen doet bank niet.
 • Waar moet u beginnen in dit doolhof.

Wij zorgen er voor dat u samen met vrienden een huis kan kopen zodat  u alle hierboven genoemde situaties onder controle heeft.  Het gebeurd steeds vaker dat u moet overbieden op een woning, Lex Wonen helpt u. Velen zijn u voorgegaan en hebben ons beoordeeld. 

Notaris belangrijk indien u samen met vrienden koopt

Overweegt u om samen met uw vrienden een huis te kopen dan raden wij u aan om vooraf een notaris te bezoeken. Er moeten veel zaken geregeld worden. Het is van belang dat iedere koper weet hoe de zaken in elkaar steken. Stel dat iemand komt te overlijden hoe gaat het dan met de woning?

Ongelijke inbreng eigen geld

Als u met vrienden een huis koopt dan heeft u meestal eigen geld nodig voor de kosten. Vaak geeft brengt een ieder een ander bedrag in. Het ongelijk inbrengen van eigen geld moet beschreven worden. Ga altijd voordat u met vrienden gaat kopen naar een notaris voor advies.

Betaalbaarheid bij ziekte en overlijden

Met name als u samen met vrienden een huis koopt is het van belang dat bij ziekte, WW en overlijden alles goed geregeld is. Wilt u dit niet geregeld hebben dan regelen wij geen hypotheek.

Lex van de Straat Wonen en de werkzaamheden

Bent u benieuwd naar onze specialistische werkzaamheden? Kijk op de thuis pagina van LexWonen.

Ga altijd naar een notaris

Wij adviseren alle vriendengroepen om vooraf advies in te winnen bij een notaris. Laat belangrijke zaken omschrijven. Ook voor het fiscale gedeelte raden wij u aan om een fiscalist te raadplegen.

Samen met vrienden een hypotheek

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden of heeft u samen met uw vrienden nog vragen?  Bel ons gerust over alle werkzaamheden als u met vrienden een huis wil kopen en lees meer over ons.

Faq

 

 

Met hoeveel vrienden kunnen wij een hypotheek krijgen?

U kan met maximaal 4 vrienden een hypotheek krijgen.

Wat is onze maximale hypotheek als wij met meerdere vrienden een hypotheek afsluiten⭐?

Om de maximale hypotheek met meerdere vrienden te bepalen is onze suggestie om hier de berekening te maken.

Zijn er speciale voorwaarden?

Voorwaarden zijn niet anders dan bij hypotheken tussen 2 partners, wel is het belangrijk om belangrijke zaken over kopen met vrienden door te lezen.

Wat gebeurd er met de overwaarde als wij het huis over 10 jaar verkopen⭐?

Stel jullie kopen een huis van € 400.000,- en de overwaarde bedraagt € 160.000,- na 10 jaar. Deze € 160.000,- minus de verkoopkosten van het huis kunnen jullie onderling met vrienden verdelen. Dit zal ongeveer € 38.000,- per persoon bedragen. Suggestie: Lees meer over kopen met vrienden en berekenen.