Menu

Rechtsgeldige koopovereenkomst

Rechtsgeldige koopovereenkomst

Rechtsgeldige koopovereenkomst

Je spreekt van een geldige koopovereenkomst als beide partijen de koopakte hebben ondertekend. Heeft de koper ondertekend en de verkoper nog niet? De deal mag er dan wel wezen maar dat is slechts eenzijdig.

Voorbeeld van kopen met mondelinge overeenstemming

Eind december had Jeroen uit Veenendaal een mondeling akkoord met verkopend makelaar i.v.m. bod op een woning. Jeroen bood € 5.000,- hoger dan de vraagprijs. Jeroen had voor de kerst nog contact gehad met de verkoopster i.v.m. overname van spullen. In goede harmonie werd er voor € 2.200,- goederen overgenomen. Op dinsdag 2 januari 2023  zouden beide partijen de koopakte tekenen bij de verkopend makelaar.

Verkoopster kwam niet opdagen. Na telefonisch onderhoud van makelaar met verkoopster later die dag heeft ze de woning aan een ander verkocht. Zelfs voor € 7.000,- minder dan Jeroen had geboden. Verkoopster heeft verkocht aan eigen zus die er achter kwam dat ze de woning kon kopen voor iets minder geld.

Geldige overeenkomst pas na ondertekening beide partijen

Jeroen dacht dat hij gelijk zal krijgen bij de rechter op 3 gronden:

  • Jeroen was de eerste bieder
  • Jeroen was de hoogste bieder
  • Er was al een mondeling akkoorden zelfs uitgewerkte plannen op papier

U kan pas spreken van een Rechtsgeldige koopovereenkomst als beide partijen die in de koopakte staan allen hebben getekend. Artikel 7:2 van het Burgerlijk Wetboek geeft hier duidelijkheid over. Een mondelinge overeenstemming tussen particuliere verkopers en de particuliere kopers is nooit rechtsgeldig. Een bevestiging van de mondelinge overeenstemming per e-mail of een toegestuurd concept koopovereenkomst wordt nooit gezien als een geldig ondertekende koopakte.

Ik heb een huis gekocht maar de makelaar belde dat verkoopster toch aan iemand anders heeft verkocht, mag dat?

Zolang beide partijen de koopakte niet hebben getekend dan is iedereen vrij om te doen wat hij wil. Alle aanvragers die in de koopakte vermeld staan dienen de koopakte te tekenen. Op dat moment heeft alleen de koper nog 3 dagen de tijd om zonder opgave van redenen de koop te ontbinden. Ook al zijn er over en weer afspraken gemaakt over spulletjes overnemen of over datum overdracht. Uitsluitend een getekende koopovereenkomst geeft zekerheid. Lees deze blog met vervelende voorbeelden.

Ik heb een woning gezien en wil deze kopen, wat is nu de juiste volgorde?

Laat de waarde inschatten en weet hoeveel je kan lenen. Houd rekening met BKR. Lees alles over hoe je een woning koopt en wat je moet vermelden in de koopovereenkomst.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Alles wat je over het plaatsen van spouwmuren wil weten

Lees meer
Call Now Button