Menu

Samen huis kopen

Samen een huis kopen

Samen een huis kopen

Lees hier alles over samen een hypotheek en een huis kopen met je partner. Wij vertellen jullie waar de kansen liggen en waar je samen op moet letten. Bestaande voorbeelden van eigen klanten die wij landelijk helpen met de aankoop, koopakte, notaris, taxatie en de financiering. Ook informatie over hoeveel je kan bieden op een huis.

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Ik wil GRATIS het ‘Overbieden huis’ whitepaper ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe samen huis kopen met partner

Wij maken onderscheid tussen samen je eerste woning kopen en samen een huis kopen met je vriend of vriendin waarbij het voor een persoon de tweede woning wordt.

Samen eerste huis kopen

Als je samen met je partner, vriend of vriendin je eerste woning koopt dan is het belangrijk dat je vooraf de taxatiewaarde weet van jullie droomhuis. Wat jullie samen maximaal kunnen lenen mag nooit meer zijn dan de taxatiewaarde. Kan je dus gezien jullie gezamenlijke inkomen € 400.000,- lenen? Is de vraagprijs van een woning € 350.000,- en koop je de woning ook voor dit bedrag? Als achteraf de taxatiewaarde € 325.000,- bedraagt dan heb je extra € 25.000,- nodig buiten de kosten koper om. Vraagprijs van de woning is nooit hetzelfde als de taxatiewaarde.

Koop je samen jullie eerste woning dan is er geen overwaarde van de oude woning. Belangrijk is dus kennis van woningwaarde, bieden en de ontbindende voorwaarden duidelijk in de koopakte zetten.

Voorbeeld van Mariska en Joke die samen een woning kochten

Samen met je partner een hypotheek

Samen met je partner een hypotheek

Mariska en Joke zijn twee vriendinnen uit Harderwijk die in Zaltbommel samen een huis wilden kopen. Samen konden ze € 562.000,- lenen. Vraagprijs huis bedroeg € 550.000,-.  Omdat wij altijd eerst de BKR toetsen kwamen wij er achter dat de roodstand mogelijkheid van de bank uitgezet moest worden. Beiden hadden ook een mobile telefoon op basis van een leaseconstructie. Deze faciliteiten verlagen de hypotheek aanzienlijk. Ze konden nog maar € 537.000,- lenen.

Door eerst snel maatregelen te treffen i.v.m. de BKR heeft lexwonen.nl deze woning aangekocht voor € 555.000,-. Geen obstakels voor de hypotheek, de koopakte hebben wij gezamenlijk besproken met de klant en verkopend makelaar. Omdat de werkelijke waarde hoger lag konden ze de woning kopen zonder eigen geld.

Lexwonen regelt vooraf de taxatiewaarde voordat huizenkopers samen een bod gaan uitbrengen. Inventariseren is belangrijk als je samen je eerste eigen huis koopt. Speelt er iets in de BKR of kloppen de werkgeversverklaringen niet? Er is geen overwaarde die je samen kan gebruiken om het gat te vullen.

Samen een huis kopen waarbij het voor één aanvrager de tweede woning is

Stef heeft gedurende 4 jaar een eigen huis gehad in Vlijmen. Hij kocht de eerste woning in 2018 voor € 175.000,- en heeft de woning verkocht voor € 300.000,-. In 2023 kocht hij samen met zijn vriendin Suus een huis voor € 650.000,-. Qua inkomen was dit geen enkel probleem. Hoe komt hun gezamenlijke hypotheek er uit te zien?

Ze kopen voor € 650.000,- dat betekent ieder een deel van € 325.000,-. Suus is starter en mag haar deel in 30 jaar aflossen. Bij Stef wordt het anders. Stef moet zijn overwaarde van € 125.000,- inleggen om zijn deel hypotheek te verlagen. Overwaarde dien je altijd voor de volgende aankoop te gebruiken. Zodoende krijgt Stef een hypotheek van € 325.000,- minus € 125.000,- bedraagt € 200.000,-. Dit deel moet hij echter in 26 jaar aflossen en mag hij niet in 30 jaar aflossen.

Samen een hypotheek is altijd anders

Je ziet dat als je samen een huis koopt dat de hypotheek van beiden altijd anders is. Belangrijk is ook de notaris. Voorkom problemen in de toekomst. Wij gaan u haar fijn uitleggen wat belangrijk is. Lukt het u niet om samen een woning te kopen? Weet dat samen met ouders een woning kopen één van de meest groeiende hypotheken is. U kan samen met 4 personen een huis kopen als het inkomen te laag is.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Hoe werkt het aanvragen van een hypotheek precies?

Lees meer
Call Now Button