Menu

Scheiden of uit elkaar gaan

Scheiden of uit elkaar gaan

Scheiden of uit elkaar gaan

Gaat u scheiden of gaat u uit elkaar en iemand blijft in de woning wonen? Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid is dan wat er moet gebeuren. Het bemiddelingstraject voor mensen die getrouwd of samenwonend zijn geweest is precies hetzelfde. Maar als je getrouwd bent geweest moet eerst het huwelijk zijn ontbonden. Daarna is het pas mogelijk om de woning en de hypotheek op eigen naam te krijgen. Partner uitkopen heeft consequenties. Heeft u een geregistreerd partnerschap dan tellen dezelfde voorwaarden.¬† Hoe verloopt zo’n traject van ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid als u gaat scheiden of uit elkaar gaan. Wat gebeurd er als u de woning gaat verlaten.

Scheiden of uit elkaar gaan en betaalbaarheid hypotheek

De geldverstrekker gaat eerst beoordelen of de ex-partner die de woning wil overnemen voldoende inkomen heeft om de lasten van de hypotheek te kunnen dragen. Op dit moment bent u beiden namelijk hoofdelijk aansprakelijk voor het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. Iedereen kan pas verder met zijn leven als ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid heeft plaatsgevonden.

Partner uitkopen maar moet alimentatie betalen

U wil graag  in de woning blijven wonen en uw partner uitkopen maar u moet alimentatie betalen. Alimentatie voor uw ex-partner drukt op uw maximale hypotheek. Betaald u ook alimentatie voor de kinderen? Dit is geen probleem voor uw maximale hypotheek.

Wij waren samenwoners hoe gaat dat dan?

Ook als u samenwoners bent en beiden in de hypotheekakte en de koopakte staat vermeld dan moet er een ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid plaatsvinden als u uit elkaar gaat. Partner uitkopen en uit elkaar gaan is veel inventariseren.

Doorlooptijd van ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid  hypotheek

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Scheiden of uit elkaar gaan betekent veel papierwerk en veel inventariseren. Er moet een taxatie komen voor de waarde van de woning. Vaak zoeken beide ex-partners hun eigen taxateur en wordt er een gemiddelde genomen. Wij maken ook steeds vaker mee dat het uit elkaar gaan soepel geregeld wordt.

Vechtscheiding of met ruzie uit elkaar gaan kost u veel geld

Heeft u een vechtscheiding of gaat u met ruzie uit elkaar? Probeer beiden wel voor ogen te houden dat een soepel verloop veel geld scheelt. Met ruzie uit elkaar en een ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid regelen is bijna kansloos. Iedereen moet medewerking verlenen.

BKR registraties blijven bij beide ex-partners

Heeft u in de huwelijkse periode samen een negatieve BKR opgelopen? Gaat u scheiden en neemt een van de partners de lening over? Helemaal geweldig maar de negatieve codering blijft beiden achtervolgen. Geldverstrekkers zeggen dat u in de periode dat alles goed ging samen deze lening bent aangegaan. Het is dus niet zo dat als iemand deze lasten overneemt de andere partner de negatieve BKR kwijt is. Dit kan in sommige situaties betekenen dat er een rechtszaak volgt omdat een ex-partner niet verder kan. Los dit samen op.

Checklist documenten ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

De volgende documenten heeft u minimaal nodig als u uit elkaar gaat zodat ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid geregeld kan worden.

1. Afschrift van een identiteitsbewijs

2. Afschrift van de belastingaangifte over het meest recente belastingjaar

3. Het door beide partijen ondertekende echtscheidingsconvenant

4. Bewijs van het ingeschreven echtscheidingsvonnis (alleen voor gehuwden)

5. Overzicht van eigen geld

6. Overzicht van gemaakte afspraken over het einde van de relatie en verdeling van vermogen, overwaarde of onderwater staande woning (samenwoners)

7.  Originele werkgeversverklaring conform model NHG, recent

8. Kopie van een loonstrook, recent

9. Indien u variabele inkomsten heeft dan jaaropgaves van de laatste 3 jaar

Bent u ondernemer?

10. Jaarrekeningen over de laatste 3 jaren

11. Aangiftes inkomstenbelasting van de laatste 3 jaar

12.  Indien BV?  Geconsolideerde jaarcijfers aanleveren

Werkt u vanuit een BV-structuur dan organogram verstrekken

13.  Een overzicht vanuit mijnpensioenoverzicht.nl sturen

14. Jaaropgaves van uw hypotheek, kredieten, levensverzekeringen, beleggingen, Crypto

15. De meest recente WOZ-aanslag. Wenst u uw nieuwe partner hoofdelijk te verbinden aan de hypotheek dan graag extra documenten

Voorbeeld van scheiden of uit elkaar gaan en de woning verlaten

Hier een voorbeeld van de woning verlaten door scheiding en uit elkaar gaan. Op deze wijze moet het niet. Ik schrijf dit om iedereen te waarschuwen tegen de enorme financi√ęle strop die beiden oplopen.

T en G uit Bennekom waren 19 jaar gehuwd en gingen uit elkaar. G had een ander en T heeft alle kosten van de Camping, extra huurauto en tal van andere kosten opgevoerd in een proces. Uiteindelijk koste dit grapje ‚ā¨ 47.670,55 aan professionele hulp. Denk aan advocaten etc. Ook de hypotheekadviseur is maanden bezig geweest omdat de ex-partner niet voldoende meewerkt. Bespaar uw geld en denk goed na. Het goed uit elkaar gaan gaat sneller en beide partijen houden gegarandeerd meer geld over. Het plukken van een ex is soms begrijpelijk maar een rechter doet alles in redelijkheid en billijkheid. Overweeg zelf de zaken goed voordat u de woning gaat verlaten.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button