Menu

Ongelijke inbreng eigen geld hypotheek

Vermogensongelijkheid ontstaat door ongelijke inbreng eigen geld in de hypotheek⭐.

Ongelijke inbreng eigen geld hypotheek

Ongelijke inbreng eigen geld hypotheek

Hoe ontstaat ongelijke inbreng van spaargeld?

  • Aankoop woning waarbij uitsluitend de partner geld inbrengt om daar de kosten koper van te betalen
  • Overwaarde oude woning van één van de mede aanvragers in de nieuwe hypotheek
  • Hypotheek van 4 vrienden of familieleden die verschillend vermogens inbrengen
  • Schenking van een van de ouders i.v.m. aankoop woning.

Ongelijke inbreng eigen middelen ondergeschoven kindje

Het gebeurd bij elke klant hier aan tafel, niemand staat er eigenlijk bij stil. Samen een huis kopen en een van de twee kopers betaald € 12.000,- i.v.m. de kosten koper. Op dat moment is dat de meest logische oplossing. Misschien wordt jij nog wel geholpen middels een schenking van ouders.

Wat gebeurd er met uit elkaar gaan

We gaan er niet van uit maar stel dat jullie uit elkaar gaan? Het is belangrijk dat je dit vroegtijdig aangeeft bij de notaris.

De notaris is de juiste partij om ongelijke inbreng te notuleren. Doen jullie dit niet dan is het toch een gemiste kans om alles goed en betaalbaar te regelen.

Voorbeeld ongelijke inbreng spaargeld en verkoop huis

U koopt samen (ongehuwd) in 2018 een huis van € 250.000.- en de kosten koper wordt door uw beiden betaald. Koper 1 heeft nog € 30.000,- op de spaarrekening staan welke wordt ingelegd om de hypotheeksom te verlagen. In 2020 gaat u uit elkaar en wordt het huis verkocht voor € 290.000,-.

Heeft u omtrent het ingebrachte eigen geld niets laten omschrijven dan ontvangen beiden de helft van de overwaarde van het huis. De overwaarde bedraagt € 290.000,- minus € 220.000,- (namelijk de koopsom van 250.000 minus eigen geld koper 1 van € 30.000,-) dus € 35.000,- per persoon. Had koper 1 bij de notaris geregeld dat zijn eigen geld van € 30.000 door hem zelf wordt ingebracht dan had de berekening er anders uitgezien.

Koper 1 zou dan eerst die € 30.000,- ontvangen waardoor de overwaarde € 40.000,- zou bedragen. Koper 1 en koper 2 ontvangen dan nog € 20.000,- aan overwaarde. Het scheelt koper 1 € 15.000,- als hij zijn ingebrachte eigen geld niet had opgegeven bij de notaris. Registreer altijd ongelijke inbreng eigen geld bij de notaris.

Verschillend inleg van vermogen

Een huis is altijd gezamenlijk aangekocht en ieder is voor 100% aansprakelijk voor de betalingen. Het ingebracht vermogen is altijd scheef t.o.v. elkaar. Wij brengen dit in alle adviezen naar voren, ruim de helft volgt ons advies op en heeft extra afspraken bij de notaris gemaakt.

Minder eigen geld nodig voor hypotheek

Is er überhaupt weinig eigen geld om de kosten koper te betalen dan kunnen wij u ook helpen . Door goed kadastraal onderzoek heeft u minder eigen geld nodig om een huis te kopen.

Samen kopen dan registreren

Het is niet erg als er scheve inbreng aan eigen geld is bij de aankoop van een huis. Laat uw ingebracht eigen vermogen altijd registreren. Ook als u samen met ouders een hypotheek neemt is het belangrijk om ieder inbreng te laten registreren.

Uiteraard geld dit ook als u met 3 vrienden een huis koopt. Ooit zal er een afrekening plaats vinden. Bent u van plan om een huis te gaan kopen?

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Ik wil GRATIS het ‘Overbieden huis’ whitepaper ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button