Lex Wonen - Veelgestelde vragen(FAQ) Samen met uw ouders een huis kopen Menu

Samen met ouders een huis kopen

Update 9 januari 2023

Samen met ouders een woning kopen is ” de hypotheek van 2023.  Ja u kan samen met ouders een huis kopen en gezamenlijk in 1 hypotheek zitten⭐. Moderne opzet 2023 omdat je nu royaal kan wonen met meerdere inkomens. Ouder en kind hypotheek tot 4 personen is de mogelijkheid om samen te kunnen kopen. Huis kopen met ouders noemt men ook wel Co-housing, kopen in onverdeeldheid. Uiteraard woon je verplicht met alle eigenaren onder één dak. Een familiehypotheek samen met ouders is juist nu aantrekkelijk nu er minder bezichtigingen zijn.  Huis kopen met je kind of samen met ouders is de meest afgesloten hypotheek in 2022. Lexwonen werkt landelijk voor een hypotheek met ouders. Met ouders een woning kopen kan in geheel Nederland met mensen tussen de 18 jaar en 100 jaar. Bereken een wat u zou kunnen lenen.

Bereken eerst hoeveel hypotheek u ongeveer kan krijgen met maximaal 4 personen.

 • Hidden

 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Dringende vraag over ouder en kind hypotheek? Bel 7 dagen per week met Lex, 06-83944458.

Hypotheek met ouders

Hypotheek met ouders

Samen met ouders een huis kopen is uniek

Unieke content omdat u nergens een hypotheek met familie kan afsluiten. Geen last van overspannen huizenmarkt want koop jij een huis met je vader en of moeder of zelfs met vrienden? Jij kan dan veel meer lenen en veel ruimer wonen. Met ouders een huis kopen is de oplossing in 2023 om überhaupt een woning te kunnen kopen. Regelmatig kopen kinderen met ouders een woning om ouders te verzorgen. Belangrijk is wel dat iedereen weet dat je samen onder een dak moet wonen en dat iedereen eigenaar wordt. Vaak wordt er beweert dat oud en jong niet kan kopen. Dit is onzin. Is uw eigen kind met partner 18 jaar of ouder? Bent u als ouders zijnde 50 jaar of ouder? Leeftijden spelen geen rol voor een hypotheek met ouders. Soms is het wel verstandig om verder te kijken.

Hoe kan ik samen met ouders een woning kopen?

Eerst gaan we berekenen wat iedereen kan lenen. Heb je al een huis op het oog? Wij gaan dan kijken of de hypotheek haalbaar is. Vaak moeten of de ouders of het kind hun huidige woning nog verkopen. Wij berekenen de overwaarde en regelen makelaars voor de verkoop van de woning. Ook regelen wij de taxateurs voor taxatiewaarde aan te kopen huis en voor taxatie huidige woning als die er is. Let op! Met ouders een huis kopen betekent ook dat je samen onder één dak moet wonen. Dus samenwonen verplicht!

Uiteraard mag jij ook alles zelf regelen. Wij vinden echter belangrijk dat er ook contact is met de verkopend makelaar i.v.m. de opbrengst. Ook willen wij het tempo er inhouden zodat een huis kopen met ouders vlot gaat. U mag ook alles zelf regelen en wij doen dan de financiering.

Moeten er 2 woningen verkocht worden, omdat de de nieuwe woning die ouders met kinderen gaan kopen anders niet haalbaar is? Je krijgt op één huis een overbruggingshypotheek. Die andere woning moet je dus eerst verkopen alvorens jullie samen met ouders een ander huis kunnen kopen. Pas goed op want huizenprijzen dalen nog steeds in 2023. Dat wil dus ook zeggen dat jij jezelf niet rijk moet rekenen. Ondanks alles blijft het woningtekort bestaan.

Moeten er 2 huizen verkocht worden let dan op met de koopakte. Op 1 huis krijg je een overbruggingshypotheek, opgelost. Als die andere woning eerst verkocht moet worden omdat je dat geld nodig hebt of omdat anders de hypotheek niet past, houdt dan ruimte met het financieringsvoorbehoud. Ga eerst dat ene huis verkopen alvorens u en ander koopt. Ga nooit zelf aan de slag met een ouder en kind hypotheek voor 4 personen. Ook niet in een tijd dat woningen snel verkocht zijn.

Informatiegesprek met ouders een huis kopen

Wilt u meer informatie? U kan een informatiegesprek aanvragen. Dit plannen wij pas in nadat wij alle documenten binnen hebben. U komt dan hier in Elst (U).  Uiteraard is een hypotheekberekening vooraf maken gratis. Vanzelfsprekend  is de uitkomst van de hypotheekberekening voor 4 personen onder voorbehoud. Klanten vinden lexwonen omdat zijn website hoger in Google staat door de specifieke hypotheken. Veel geïnteresseerde ouders en eigen kroost klikken op de pagina van familiehypotheek. Het kan ook zijn dat u een afspraak maakt met andere regio’s.

Woning met ouders kopen valt in Box 1

Koop je samen met ouders een huis dan is het jullie hoofdverblijf. De woning valt in box 1. Wij regelen uitsluitend hypotheken op woningen die als hoofdverblijf gelden. Laat jij een huis achter die bijvoorbeeld niet wordt verkocht? Let op, de bank en de fiscus gaan er vanuit dat de woning verkocht wordt.

Laat ons eerst berekenen ga daarna bezichtigen

Ouders die met eigen kind een woning kopen gaan meestal eerst bezichtigen en daarna ons bellen.  Dit is onmogelijk omdat u ons voor het blok zet. Lexwonen heeft veel dossiers van hypotheken met 4 personen, wij kunnen niet plotseling zaken laten liggen. Wij moeten plannen. Het verzamelen van documenten duurt vaak 2 tot 3 weken. Dat komt omdat vaak de verkeerde documenten aangeleverd worden. Kloppen alle gegevens dan weet u exact voor hoeveel geld u kan kopen. Huis kopen met ouders met 3 of 4 personen is echt plannen.

Met ouders een huis kopen in hogere prijsklasse

Verder val je een beetje buiten de categorie woningen waar veel concurrentie in zit omdat jullie in hogere prijsklasse koopt met maximaal 4 aanvragers. Overwaarde van de oude woning kan je gebruiken voor de nieuwe hypotheek. Samen met ouders de overwaarde investeren voor tweede huis kan ook. Veel mensen denken dat de geldverstrekker voor familiehypotheken hogere hypotheekrentes berekenen. Dit kan niet en dat mag ook niet, zou discriminatie zijn. Huis kopen met ouders en de laagste hypotheekrente krijgen vanaf 3,12% met NHG.

Hypotheek met 2 stellen

Hypotheek met 2 stellen

Als er woningen verkocht moeten worden?

Even een voorbeeld van ouders en zoon die een huis kopen. Stel dat op het inkomen van vader, moeder en zoon een hypotheek mogelijk is van € 600.000,-. Ouders hebben een overwaarde van 200.000,- op de huidige woning en zoon heeft een overwaarde van € 100.000.

Uitkomst berekening familiehypotheek

Droomhuis wat ze willen kopen kost € 800.000,-. De maximale hypotheek van € 600.000,-  en de overwaarde van de ouders van € 200.000,-  zorgen er voor dat een hypotheek van € 800.000 mogelijk maakt onder voorwaarden. Samen met ouders een huis kopen kan.

Een huis kopen met ouders van hoger dan € 800.000,- is onmogelijk omdat de hypotheek dan niet past. Op de tweede woning van zoon krijg je namelijk geen overbruggingshypotheek, altijd maximaal 1 overbrugging mogelijk. Heb je dus de overwaarde van twee woningen nodig om samen een huis te kunnen kopen? Je dient dan eerst 1 woning te verkopen.

Informatie gesprek?

Meer informatie over huis kopen met ouders? Te weinig hypotheek krijgen is een landelijk probleem. Heeft u belangstelling om te kopen met 4 personen? Maak gerust een afspraak. Een afspraak maken met lexwonen over huis kopen met ouders kost geld. U hoort vooraf wat de kosten zijn.

Waarom onder voorwaarden huis kopen?

Als je met je ouders een huis koopt en er moeten meerdere woningen verkocht worden dan moet je weten dat je slechts op 1 huis een overbruggingshypotheek krijgt. De bank gaat er vanuit dat het huis 1 jaar te koop zal staan dus je moet aan kunnen tonen met eigen geld dat je 12 keer de netto hypotheeklasten kan betalen van je huidige woning.

Aantonen eigen geld

Het huis van de zoon moet ook verkocht worden en men gaat er vanuit dat dat dan ook gebeurd.  Ook hier gaat de bank er vanuit dat de verkoop 1 jaar duurt. Dus 12 keer de netto hypotheeklast van zoon aan eigen geld aantonen.

Meefinancieren eigen geld soms mogelijk

Als de overwaarde ruim is dan kunnen wij het gedeelte eigen geld meefinancieren in de hypotheek. Op deze wijze is een huis kopen met ouders mogelijk. Wij willen tevens de WOZ-waarde van het huis van zoon weten en de huidige hypotheek stand.

Met restschuld kan u geen hypotheek met ouders regelen

Lexwonen wil zien dat er geen restschuld overblijft. Is het allemaal kantje boord dan zal zoon eerst zijn woning moeten verkopen en het geld op de bank hebben staan. Kans op restschuld is er dan niet.

Nooit huis kopen zonder onze toestemming

 Kopen met ouders zonder onze goedkeuring is eigen verantwoording. Huis kopen met vreemden doen wij ook maar de vreemde eigenaren mogen elkaar niet te vreemd vinden als je snapt wat ik bedoel. Ga je een huis bezichtigen? Laat het ons weten i.v.m. marktwaarde en eigen geld.

Online hypotheekadvies met 4 personen via webcam?

Samen online webcamadvies?

Samen online webcamadvies?

Willen jullie samen eerst via de webcam advies hebben? Inloggen kan tot 4 personen. Lees verder over tips en vermijden van problemen.

Met ouders een woning kopen betekent lagere maandlasten

Lage maandlasten als ouders en kinderen gezamenlijk een huis koopt. Volledige begeleiding om een familiehuis te kopen met een familiehypotheek.  Iedereen in 1 hypotheek bied perspectief in 2022. Samen kopen betekent een goedkope hypotheek.

Allemaal ingeschreven staan op zelfde adres

Uiteraard staat iedereen ingeschreven op het nieuwe adres. Samen een huis kopen betekent samen onder één dak wonen. Vergeet niet om vooraf de gemeente te vragen of het kopen van een woning met 3 of 4 personen mag. Meestal wel, voor zekerheid vragen.

Splitsen pand kan niet

Pand kan je niet splitsen in bijvoorbeeld 2a en 2b.  Het moet altijd om 1 woning gaan. Wat jij achteraf zelf gaat aanbouwen of verbouwen is aan jezelf.  Bereken snel wat je kan lenen, het zal je echt  verrassen.

Wat moet ik bieden samen met ouders?

Wil jij weten wat je zou moeten bieden dan moet het om een woning gaan die op dit moment te koop staat. Gaat het om nieuwbouw dan graag de gegevens. Voor nieuwbouw is een financiële hypotheek scan belangrijk voor de verkopende makelaar, Lexwonen kan deze voor u regelen als u samen met ouders een huis koopt

Ouder en kind hypotheek

Ouder en kind hypotheek

Hypotheek met ouders en maximale hypotheek

Het bedrag aan hypotheek wat u kan krijgen als u samen met ouders een huis koopt is afhankelijk van het inkomen maar nooit hoger dan de marktwaarde van de woning, tenzij er overwaarde is op de oude woning en of er spaargeld aanwezig is.

Hypotheek met ouders onder de € 1.000.000

Hypotheek met ouders in 2022? Iedereen is 100% verantwoordelijk voor de totale hypotheeksom, lees echt alles over een huis kopen met ouders⭐. Voor acceptatieproces is het wel beter dat uw hypotheek met ouders de € 1.000.000 niet overstijgt. Het kan wel maar de acceptatienormen zijn dan erg strak.

Eerste hypotheek of niet?

Het is belangrijk dat wij weten of het voor iedereen de eerste hypotheek is. Riant wonen en veel meer hypotheek als u samen met ouders een huis koopt. Een berekening maken van hoeveel hypotheek u kan krijgen is belangrijk om vooraf te weten. Wilt u weten wat de hypotheekadvieskosten zijn?

Hypotheekkosten met ouders samen verdelen

Hypotheeklasten gezamenlijk verdelen maar u bent allemaal voor 100% verantwoordelijk. Hypotheekbedrag wordt van 1 rekening afgeschreven.

Met ouders een huis kopen is succes van Lexwonen

Familiehuis kopen en samen de kosten delen. Voor vele kopers nieuw waarschijnlijk. Lexwonen regelt al jaren met succes een hypotheek met ouders tot aan 4 personen.  Ook nieuwbouw samen bouwen met ouders of bekenden doet Lexwonen tot 4 personen.

Huidige huurwoning kopen

Woon je op dit moment samen met je ouders in een huurhuis? Je huidige huurwoning kopen is mogelijk als ouders er al een tijdje inwonen. Belangrijk is in deze dat je geen of weinig eigen geld kwijt bent.

Méér hypotheek samen met ouders

Méér hypotheek samen met ouders

Bindende voorwaarden samen met ouders een huis koop in 2023?

Alleen of met tweeën een huis kopen is al onmogelijk in 2022. Wat is er fijner dan samen met ouders een huis kopen. Groter wonen, makkelijker kopen en minder concurrentie als u gezamenlijk koopt.

Onderstaande voorwaarden zijn bindend!

 • Koopt u met 3 of 4 inkomens en iemand heeft een hypotheekverleden dan regelen wij de hypotheek altijd in box 1 (maar hypotheekrente niet aftrekbaar box 3)
 • Koopt u met 2 inkomens dan is de hypotheek in box 1, ook als iemand een eigen huis heeft gehad. (hypotheekrente wel aftrekbaar in box 1)
 • Huis kopen met familie met 3 of 4 inkomens en niemand heeft ooit een hypotheek gehad? Hypotheek kan in box 1. ( hypotheekrente is wel aftrekbaar in box 1)
 • Huis kopen met ouders kan maar dan ook verplicht om samen onder 1 dak te wonen en ingeschreven te staan op dat adres
 • U moet er aan denken dat u moet overbieden, wij helpen u met het hoger bieden op een huis of met afdingen door onderhandelingen
 • Niemand mag het huis verlaten, indien dat gebeurd moet de woning verkocht worden tenzij de hypotheek past.
 • Met meerderen een huis kopen moet altijd om een andere woning gaan, bijspringen in ouderlijk huis doen wij niet
 • Aan wie dan ook geheel of gedeeltelijk verhuren mag niet
 • U ontvangt maximaal op 1 huis een overbruggingshypotheek, ander woning z.s.m. verkopen
 • Woning mag niet 2 voordeuren hebben, denk aan 2A of 2B
 • Mogelijkheden om een hypotheek zonder eigen geld te regelen (lees minder eigen geld)
 • U kan uitsluitend een hypotheek krijgen als de woning bestemmingsplan Wonen heeft
 • Altijd aan de gemeente vragen of het mag om met 2 gezinnen daar te wonen

Kopen met 3 personen in 2023

Dus koopt u met drie personen een huis en alle drie hebben ze op dit moment een eigen huis? De hypotheek moet passen op alle inkomens inclusief de overwaarde op 1 huis. Is dat te weinig dan eerst de andere woning(en) verkopen tot dat u wel uw droomhuis kan kopen. En let dus op, huizenprijzen dalen er kan minder overwaarde zijn dan je denkt. Gebruik 75% van de overwaarde voor de hypotheekberekening.

Vraag altijd toestemming aan de Gemeente

Ga ook altijd op tijd toestemming vragen aan de gemeente of u samen met ouders daar mag wonen. Niet elke gemeente staat het toe dat er meerdere gezinnen in 1 huis wonen.

Ondanks snelle verkoop huizen ga nooit zelf kopen zonder onze toestemming

Verder is het belangrijk dat u bij ons komt voordat u überhaupt naar huizen gaat zoeken. Wij waarschuwen u nu reeds dat de kans groot is dat u veel kosten maakt als u alleen of via anderen een huis koopt met ouders. Eerst gaan wij zelf inventariseren en uw kansen bekijken.

Vooraf belangrijke informatie van Lexwonen

Ook gaan wij u belangrijke hypotheekzaken vertellen die u MOET weten alvorens een ouder en kind hypotheek af te sluiten. Doet u dat niet dan kan het zijn dat u duizenden euro’s kwijt bent.

Samen met ouders een huis kopen na toestemming

Samen met ouders een huis kopen na toestemming

U moet alles vooraf weten daarna kan u samen met uw ouders op zoek naar een huis met 1 hypotheek. Bel ons voor een eerste indicatie hoe het werkt en vraag webcamadvies aan.

Bespaar u zelf een hoop frustratie en tijd, ga eerst bij LexWonen inventariseren voordat u samen met u ouders op zoek gaat naar een woning. Ook wij moeten tijd maken voor jullie dossier. Zo maar even een dossier maken lukt niet, zelfs niet nu wij 7 dagen per week werken.

Een hypotheek met ouders werkt anders dan een hypotheek met een partner. Bent u toevallig een ondernemer? Lees dan ook alles over hypotheek voor ondernemers.

Wat kan er fout gaan als u anderen laat werken?

Gaat u naar een hypotheekadviseur of andere bank dan is de kans op een afwijzing of foute berekening voor 90% aanwezig. Hoe weten wij dat? Omdat wij wekelijks wel 30 aanvragen krijgen over samen met ouders een huis kopen. Vooraf wisten wij al dat dit niet ging lukken. Ook kan het fout gaan als u minder dan 10 jaar voor AOW datum zit. Er wordt dan ook rekening gehouden met uw pensioeninkomen. Let op, heeft u een negatieve bkr codering? BKR verwijderen zal als eerste moeten gebeuren voordat u een woning koopt.

Fout koopakte en maximale hypotheekberekening op de loer

Vaak is de maximale hypotheekberekening fout gemaakt. Ook worden door verschillende geldverstrekkers niet geaccepteerd dat familieleden samen een huis kopen. Regelmatig is er een foute koopakte getekend waardoor we niet verder kunnen.

Eerst naar Lexwonen

Dus wilt u een huis kopen samen met ouders of andere familieleden kom dan eerst naar Lexwonen. Wacht niet tot dat je een woning hebt gevonden. Een hypotheek samen met ouders vergt veel werk. Lexwonen heeft talloze dossiers welke aandacht nodig hebben. Wij zullen moeten plannen.

Met ouders een huis kopen gaat altijd om andere woning

Belangrijk om te weten, samen met ouders een huis kopen gaat altijd om een andere woning . Het moet dus gaan over een huis die op dit moment niet in handen is van een van de huidige aanvragers.

Uitleg kopen met ouders

Even een voorbeeld. Heeft uw moeder een eigen huis, met of zonder hypotheek, het is niet mogelijk om die woning samen met anderen te kopen. Het moet altijd om een andere woning gaan, zonder één uitzondering!

Hypotheek met ouders 

Huis kopen met ouders betekent ruim wonen

Huis kopen met ouders betekent ruim wonen

Lex Wonen helpt u met een hypotheek samen met ouders of familieleden, ⭐ dus ook een hypotheek met zus of broer. Hypotheek met meerdere aanvragers in box 3 betekent dat u de hypotheekrente niet mag aftrekken van de inkomsten belasting. U moet gezamenlijk de woning opgeven in box 3 . Raadpleeg belastingadviseur.

Samen met ouders een huis kopen in vogelvlucht

Stappenplan samen met ouders een hypotheek

Stappenplan samen met ouders een hypotheek

Raadpleeg notaris voordat u gaat bezichtigen

Raadpleeg altijd een notaris,  fiscalist of belastingdeskundige voordat u samen met bekenden, ouders of schoonouders een huis koopt.

Schenking op papier

Het kan handig zijn om tevens op papier te schenken zodat de nabestaanden minder belasting betalen als ouders komen te overlijden. Raadpleeg hiervoor de notaris.

OUDE WONING AANHOUDEN MAG NIET

Koopwoning aanhouden mag niet als de overwaarde nodig is voor de financiering. Ouder en kind hypotheek is zeer in trek door de vele mogelijkheden. Omdat er bijna niets te koop is is een familiehuis kopen met een familiehypotheek de oplossing, alleen mogelijk via lexwonen.

Kan ik alleen op Funda zoeken?

Wij adviseren u om op Funda te zoeken naar koophuizen. Er is geen enkele website die actueel is maar Funda is dan toch het meest compleet. Zoekt u een huis samen met ouders dan kan u daar prima overweg.

Bel lexwonen voor meer info

Heeft u samen een woning gevonden mail of app ons dan die gegevens. Wij gaan kijken naar indicatie marktwaarde en het beste bod i.v.m. overbieden. Helaas moet u vaak op inschrijving bieden.

Voorwaarden hypotheek met (schoon) ouders

Hypotheek met ouders en de voorwaarden

Hypotheek met ouders en de voorwaarden

Hypotheek met eigen kind kan tot 4 personen maar let op.

Maak onderling goede afspraken! Samen met ouders een huis kopen betekent ook in 1 huis wonen. Geen gebarricadeerde woning waarbij iedereen in zijn eigen cel zit. Met ouders een huis kopen moet het zelfde zijn als dat u met een partner koopt. Een huis met 2 ingangen zoals huisnummer 2A en 2B gaat m niet worden.

Hieronder To do lijst.

To do lijst

To do lijst

Hypotheek met ouders kan

Ja, een hypotheek van ouders samen met zoon of dochter kan als u zich gewoon aan de regels houdt zoals u ook met 2 personen zou kopen. Kosten koper financieren van ouders met kinderen is makkelijker dan als u dat alleen of met zijn tweeën moet doen.

Ook ouderen tot 4 personen kunnen deelnemen aan onze seniorenhypotheek gepensioneerden.

Hypotheek met ouders en overlijden

Hypotheek met ouders en erfrecht

Hypotheek met ouders en erfrecht

Aanvang hypotheek met 4 personen allen eigenaar en allen profiteren van de overwaarde. U ziet het huis groeien door overwaarde.  Bij overlijden blijft u met 3 personen over. U zal de erfgenamen een vierde deel van de overwaarde moeten uitbetalen.  Heeft de overleden persoon ook eigen geld ingelegd dan gaat dat bedrag voor minimaal 100% terug naar de erfgenamen.

Notaris weet alles

Huis kopen met ouders of met andere personen betekent dat u vooraf naar de notaris moet. Koopt u samen met ouders dan treed het erfrecht pas in werking als de laatste ouder is overleden.

Zonder BKR opgave geen mogelijkheid om te kopen

Vraag altijd zelf de BKR op. Iedereen denkt dat als je niet rood staat dat je niet geregistreerd staat. Dit is niet zo. De mogelijkheid op rood staan geeft u een BKR notering en die zorgt er voor dat u aanmerkelijk minder kan lenen.

Als u samen met ouders een hypotheek afsluit is BKR van levensbelang. Vraag deze altijd op, zonder een printscreen van alle aanvragers kunnen wij uw hypotheekaanvraag niet in behandeling nemen. Huis kopen met BKR is onder voorwaarden mogelijk.

Samen met ouders huis kopen na toestemming

Hypotheek met ouders afsluiten

Hypotheek met ouders afsluiten

Het wordt een trend dat mensen éérst een huis gaan kopen samen met ouders en dan pas bij ons langs komen voor  hypotheekadvies.

Altijd eerst via ons vragen of samen met ouders een woning kopen mogelijk is. Als u al gekocht heeft dan zet u als koper ons voor het blok. Werkgeversverklaringen, pensioenoverzichten, alles moet geïnventariseerd worden. Pas dan kunnen wij meer zeggen over de mogelijke haalbaarheid van een hypotheek met ouders, familie of kennissen.

Ook niet kopen zonder voorbehoud financiering

Ga dus nooit samen met uw ouders een woning kopen zonder onze toestemming. Dus ook niet onder voorbehoud van financiering. Het bieden op een huis is complex met meerdere personen. Diverse omstandigheden kunnen namelijk een verlaging van de hypotheek betekenen.

Denk aan BKR, naderend pensioen ouders, overwaarde huis als u met 2 personen koopt. Heeft u een A1 codering in BKR?

Naderend pensioen en de hypotheek met ouders

Ontvangt u binnen 10 jaar de AOW dan moet u via mijn pensioenoverzicht uw pensioeninkomen downloaden. Zoekt u een hypotheek samen met ouders? Een hypotheek samen met ouders heeft u gevonden bij Lex Wonen. Ook als het nog 20 jaar duurt voordat ouders de AOW ontvangen is het toch belangrijk om te weten hoe dan je financiële situatie is. Is de woning die je samen met je ouders hebt gekocht nog betaalbaar bij minder inkomen.

Voorbeeld wanneer kopen met 4 personen lukt

Nieuwbouwhuis kopen samen met ouders

Nieuwbouwhuis kopen samen met ouders

Vader, moeder, zoon en schoondochter willen gezamenlijk kopen. In deze situatie kan u kopen met 4 aanvragers en dus vier inkomens.

Het wordt een hypotheek in box 3 tenzij het voor hele gezin echt de eerste eigen woning wordt. Onder die voorwaarden wordt het een box 1 hypotheek samen met eigen kinderen.

Vader en zoon kopen samen een huis, het maakt niet uit of kopers wel of geen eigen huis hebben gehad, deze hypotheek kan in box 1 omdat het maximaal met 2 inkomens wordt berekend.

Samenvattend kan je dus zeggen dat je met 3 of 4  hypotheekaanvragers alleen een hypotheek in box 1 kan krijgen ( hypotheekrente dus aftrekbaar) als het voor iedereen de eerste eigen woning (eerste hypotheek) is.

Voor de goede orde, met de eerste hypotheek bedoelen we dus of iemand ooit in het verleden, met wie dan ook of alleen, een hypotheek heeft gehad!

Een huis kopen met 1 van de ouders, met 2 personen dus, is altijd een hypotheek in box 1 mogelijk.

Grafiek van stijgende aantallen kopers die informatie zoeken over huis kopen met ouders

Aantal huizenzoekers die info zoeken over kopen met ouders

Aantal huizenzoekers die info zoeken over kopen met ouders

Hierboven een grafiek van aantallen families die dagelijks op zoek zijn naar informatie over kopen met ouders. Vanaf mei 2020 ziet u een stijging, dit komt omdat het bijna onmogelijk is om nog samen met 2 personen een huis te kopen.

Hoe berekenen wij de maximale hypotheek met ouders?

Generatiewoning kopen met familieleden betekent vaak dat we rekenen met 3 of 4 inkomens. Lex Wonen topt de maximale hypotheek af als u met hele gezin een huis koopt.

U kan meestal veel lenen met familie en wij willen daarom een kleine zekerheid inbouwen. Over het algemeen rekenen wij met een rekenrente van 4%. Incidenteel kunnen wij hier van afwijken, afhankelijk van uw financiële situatie.

Huis verduurzamen

Lexwonen helpt jullie tevens met je huis verduurzamen middels een duurzame hypotheek. Door hybride warmtepomp, airco die kan verwarmen en spouwmuurisolatie bespaar je 75% op de energielasten.

Waarde koopwoning weten

Met ouders huis kopen

Met ouders huis kopen

Heeft u een huis op het oog? Bereken wat u zou moeten bieden op dat huis.

Ouder en kind hypotheek afsluiten

Met eigen (klein)kinderen een huis kopen gebeurd steeds vaker omdat:

 • Zorg naar ouder(s) of (klein)kinderen toe
 • Dure huurwoning verlaten en goedkoper wonen
 • Riant wonen met meer comfort met maximaal 4 inkomens
 • Huis kopen in hogere prijsklasse makkelijker
 • Minder concurrentie in hogere prijsklasse
 • Hypotheek met 4 familieleden/eigenaars mogelijk

Let op! U mag de woning niet (gedeeltelijk) verhuren.  Met meerdere mensen een huis kopen kan nu nog omdat uw hypotheek veel hoger wordt. Meer hypotheek krijgen met 4 personen is een niche van lexwonen.

De concurrentie in het hogere segment is nog niet zo hoog op dit moment. Tijden veranderen, vraag info over huis kopen met ouders of bekenden. Ja een hypotheek met opa en oma mag ook. Het gebeurd vaker dat Opa, Oma, zoon en kleinzoon 1 hypotheek afsluiten.

Let op als er meerdere huizen verkocht moeten worden. U krijgt op 1 woning een overbruggingshypotheek, anderen moet u ook verkopen. Let op, overleg met de notaris i.v.m. erfrecht. U moet zich goed laten informeren bij de notaris en zaken regelen als u een huis koopt samen met ouders.

Samen met ouders nieuwbouw boerderij kopen

Is het voor allen de eerste hypotheek?  Een startershypotheek voor de eerste woning is dan mogelijk, zelfs met 3 of 4 personen. Weet u dat het met 4 personen makkelijker is om een nieuwbouwboerderij te bouwen. Vraag Lex Wonen om nieuwbouw huizen en nieuwbouw boerderijen welke u kan betrekken met ouders. Wij zorgen voor de aannemer en de eventuele financiering. Let op, alles dient voor 100% woonbestemming te zijn.

Hypotheek met zoon of dochter kan tot 4 personen

Hypotheek samen met ouders

Hypotheek samen met ouders

Een ouder en kind hypotheek zorgt voor meer woongenot omdat je dan royaler een huis kan kopen. Een hypotheek met ouders of bekenden is een totaal concept via Lex Wonen. Er is geen bank die u kan helpen aan een hypotheek met meerdere personen of met familie.

Maximaal 4 aanvragers-eigenaren in de koop- en hypotheekakte waardoor jullie eindelijk ruimer kunnen wonen. Het wordt wel steeds moeilijker om een huis te kopen, lees ook eens onze blog over bieden zonder voorbehoud van financiering.

Wat wordt bedoeld met 4 eigenaren? Stel dat ouders met zoon die getrouwd is samen een huis kopen, je hebt dan al 4 eigenaren. Dit ondanks dat er misschien met 2 inkomens wordt gerekend. Echtgenoten zijn automatisch mede eigenaar. Dat betekend ook dat alle 4 de personen 100% verantwoordelijk zijn voor de betaling.

Weet u dat u ook met vrienden een huis kan kopen.

Hoe worden wij beoordeeld door onze klanten?

Lees onze reviews die onze klanten hebben geschreven. Lex Wonen vindt het belangrijk dat u inzage heeft in alle beoordelingen zodat u een afgewogen beslissing kan nemen. Wilt u met 2 personen een huis kopen? Bereken hoeveel hypotheek u kan krijgen met belangrijke voorwaarden.

Heeft u niet van iedereen exact de inkomens?

Geen probleem als u niet exact alle inkomens van iedereen weet inclusief overuren en vakantiegeld. Maak schatting en vul in, u ontvangt het bedrag tot hoeveel u kan kijken op Funda naar een huis. Een huis kopen met meerdere personen vergt meer werk dan een huis kopen met 2 aanvragers.

Indicatie maximale hypotheek 2, 3, 4 personen

 • Hidden
 • Globaal inkomens bij elkaar optellen en 1 bedrag opgeven zodat u weet tot hoeveel geld u globaal naar een huis kan kijken.


  Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Simpel rekenvoorbeeld hypotheek samen met ouders

Met 4 kleine inkomens van €1695,- per maand bruto is een hypotheek van € 470.000,- al mogelijk.

Samen met ouders een hypotheek afsluiten betekent ook oog hebben voor elkaar. Ideale situatie is als iedereen uit een huursituatie komt en vervolgens een huis koopt. Vaak lagere maandlasten en de kosten koper onderling verdelen als u met familie koopt.

Voorbeeld van hypotheek met ouders

Jurgen kocht in februari 2019 samen met zijn zonen Toon en Wijnand een riant huis in Kampen langs het bos. Inkomen Toon € 32.000,-, inkomen van Wijnand € 33.000 en van vader Jurgen € 32.500. Individueel konden ze een woning van ongeveer € 140.000,- tot € 145.000,- kopen. In Kampen kan je daar geen huis voor kopen. Ook een flat kopen in Zwolle was onmogelijk.

Jurgen kon nu samen met zijn kinderen midden in de natuur een riante woning kopen tot € 525.000,-. Uiteindelijk een keurige ruime woning in Kampen gekocht voor € 470.000,- omdat Lex Wonen de aankoopbemiddeling heeft gedaan.

Gezamenlijk iets eigen geld meenemen voor de hypotheek en de koop met ouders was rond. Hypotheekkosten van € 570,- netto per persoon (globaal) was makkelijk op te hoesten.

Welke hypotheek samen met ouders doen wij niet

Gaat u de eigen woning van uw ouders kopen en uw ouders blijven in het huis wonen? Deze hypotheek wordt niet geaccepteerd. U kan met uw ouders wel een ander huis kopen en uw ouders worden ook mede-eigenaar.

Zakenpand kopen met ouders

Indien aanvragers zakenpanden moeten verkopen om vervolgens met elkaar 1 woonhuis te kopen gaan wij niet doen. Gesplitste panden of woningen met meerdere voordeuren of bijvoorbeeld 2a en 2b onmogelijk. Gewoon een groot huis kan, gaat u achteraf de boel verbouwen prima.

Samen met ouders voor langere periode

Wij doen geen hypotheek samen met ouders als dit voor korte duur is. Bijvoorbeeld iemand heeft een woonprobleem en we lossen het snel op, daarna zien wij verder. Als wij echt moeten trekken aan klanten om belangrijke informatie te verkrijgen gaat wij niet over tot een hypotheek samen met ouders.

Welke documenten nodig indien hypotheek met ouders

Koopt u samen met uw ouders een huis dan heeft u de volgende documenten minimaal nodig:

 1. Werkgeversverklaring van alle aanvragers indien ze werken.
 2. Pensioenoverzicht voor diegene die met pensioen is en voor diegene die nu werkt en binnen 10 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.
 3. Van iedereen een bkr overzicht. Kijk op de website van de bkr.

Bovenstaande documenten zijn minimaal benodigd alvorens wij advies kunnen geven en een afspraak maken.

Hypotheek met ouders naar draagkracht verdelen

Hypotheek met ouders naar draagkracht verdelen

Hypotheek met ouders naar draagkracht verdelen

Stel dat ouders met zoon en schoondochter een huis wil kopen voor € 800.000,- met een bruto maandlast van € 2850.-Voor iedereen is het de eerste hypotheek, we plaatsen derhalve de hypotheek in box 1 in 4 delen. Stel dat het inkomen van vader € 60.000 bedraagt, van moeder € 30.000, van zoon € 20.000,- en van schoondochter € 15.000,-. U zou er voor kunnen kiezen om de hypotheek naar draagkracht te kunnen verdelen.

De berekening

U deelt dan de bruto maandlast door het totale gezamenlijke inkomen en daarna vermenigvuldigd u het met een ieders inkomen. Dus € 2.850 bruto maandlast delen door € 125.000 (namelijk 60.000 + 30.000 + 20.000 + 15.000) dan is de maandlast van € 0.0228 per euro inkomen. Hoeveel betaald een ieder dan aan de maandelijkse hypotheeklast van € 2.850,-?

Vader betaald per maand aan hypotheek  € 60.000,- x € 0,0228 = € 1.368,-. Moeder betaald € 30.000 x € 0,0228 = € 684,-. Zoon betaald € 20.000 x € 0,0228 = € 456,- per maand. Schoondochter € 15.000,- x € 0,0228 = € 342,- per maand. Telt u deze maandbedragen op dan komt u exact aan € 2.850,-bruto maandlast voor de gehele familie.

Iedereen wel 100% verantwoordelijk voor betaling

Dit is slechts een voorbeeld maar let op! U bent allemaal verantwoordelijk voor de gehele hypotheekschuld en niet alleen voor dat stukje welke u zelf maandelijks betaald.

Banken zullen altijd bij iedereen persoonlijk aankloppen voor de totale hypotheekschuld en niet voor een deel. Let op! De maandelijkse rente en aflossing van de hypotheek kan slechts van 1 rekeningnummer worden afgeschreven.

Wanneer is ouder en kind hypotheek complex?

Gezamenlijke hypotheek  met ouders wordt complex als er bijvoorbeeld:

 • Woning(en) verkocht moeten worden met restschuld of:
 • Indien grote geldstorting door slechts 1 koper wordt gedaan.

Koopt u een huis met 3 of 4 personen dan kan het hypotheekverleden alles complex maken. Dat is de reden dat wij in dat geval de hypotheek uitsluitend in Box 3 plaatsen. Wij overleggen vooraf met u. Wij adviseren u nogmaals dat u altijd vooraf naar een notaris gaat voor advies en zaken te regelen. Ga niet tot het randje qua maximale hypotheek.

Ook v.w.b. het fiscale gedeelte van een ouder en kind hypotheek adviseren wij u dringend vooraf een fiscalist of belastingdeskundige in de arm te nemen voordat u met ouders een huis koopt.

Hypotheekverleden kan spelbreker worden

Iedereen die eerder een woning heeft gehad die heeft dus een hypotheekverleden. Sinds 2001 mag u de hypotheek nog maar 30 jaar aftrekken van de belasting. Ook heeft u sinds 2013 te maken met verplicht aflossen van de hypotheek, tenminste annuïtair. Veel huizenkopers hebben dan ook diverse standen.

Complexiteit dwingt vaak tot box3 hypotheek

Het complexe aan deze situatie is dat er geen softwarepakket is die dit kan weergeven met 3 of 4 personen. U zal begrijpen dat bovenstaande regels aanleiding is om de hypotheek met familie in box 3 te regelen. Het kan ook zijn dat de case dermate complex is dat geen hypotheek met ouders kunnen regelen.

Als ouders of kinderen ongelijk eigen geld inbrengen

Ongelijke inbreng eigen geld kan gebeuren als ouders samen met een kind een huis koopt. Voorbeeld hiervan. Ouders willen met dochter een huis kopen, vader heeft nog spaargeld staan i.v.m. erfenis. Ouders hebben spaargeld en stoppen dit in de nieuwe hypotheek om de lasten laag te houden. Dochterlief is starter en heeft geen eigen geld. Hier is dus sprake van ongelijke inbreng eigen geld.

Schuldbekentenis of samenlevingscontract

Een schuldbekentenis brengt uitkomst indien de boel ooit verkocht gaat worden. Koopt u als vriend en vriendin dan kan dit opgelost worden met een samenlevingscontract. Nu u echter als familieleden een huis gaat kopen is dit anders. Een notaris kan u hierin helpen.

Voorbeeld wanneer een hypotheek samen met ouders niet lukt

Wanneer u een nieuwbouwhuis zelf gaat bouwen met uw ouders dan kunnen wij de hypotheek niet regelen. In de regel moet het gaan om de aankoop van bestaande bouw. Ook als u wil kopen met ouders en gedeeltelijk een pand wil verhuren is niet mogelijk. Ook niet als u een huis wil aanhouden voor verhuur.

Overwaarde en samen het huis weer verkopen

Samen met ouders huis weer verkopen

Samen met ouders huis weer verkopen

Gaat u samen het huis verkopen dan wordt de overwaarde berekent nadat iedereen zijn eigen inleg die hij of zei bij aanvang heeft ingelegd er weer afgetrokken is. Wat overblijft is zuiver de overwaarde van de woning.

Voorbeeld bestaande case Lex Wonen

Vader Chris, zoon Joost, zoon Daan en Jelle (vriend van Daan) hadden via ons een eigen woning gekocht van € 740.000,-.  Maximaal was € 1.133.000 mogelijk. Omdat het verschil tussen het hoogste inkomen en het laagste inkomen te veel was naar mijn zin had ik de maximale hypotheek toen verlaagt tot € 740.000,-.

Dit is een zekerheidsgrens die ik had ingebouwd, rekening houdend met buitengewone omstandigheden. Vader Chris had € 44.000,- ingebracht aan eigen geld, zoon Daan € 12.000,- en Jelle € 6.000,-.  Joost had geen eigen geld. In november 2018 hadden ze de boel verkocht voor € 925.000,-. Dit zou een overwaarde geweest zijn van € 185.000,- als ze niet bij de notaris geweest waren voor het inschrijven van inbreng eigen geld.

Nu krijgt een ieder eerst zijn eigen geld terug waardoor de overwaarde  € 185.000,- minus  €62.000 ,- = € 123.000,- bedraagt.  Per persoon wordt er € 30.750,- overgemaakt aan overwaarde. Deze overwaarde is de eigen woning reserve stand die ze moeten gebruiken voor de nieuwe woning die ze individueel gaan kopen. Doen ze dat geld niet gebruiken dan is dat deel niet aftrekbaar van de nieuwe hypotheek.

In dit geval betrof het een box 1 hypotheek omdat het voor iedereen de eerste eigen woning was.

Hypotheek met familie

Met ouders een hypotheek afsluiten is lastig via banken.  Maak snel hierboven de berekening zodat je weet voor hoeveel geld u naar een huis kan zoeken met uw ouders.

Heb je een vraag over een gezinshypotheek of over de waarde van uw aan te kopen droomhuis? Bel ons gerust van 06.30 uur tot 21.15 uur.  MEER RUIMTE en wooncomfort door samen met vader, moeder of beide ouders een woning te kopen. Een ouder en kind hypotheek regelen wij dagelijks.

Altijd eerst naar notaris

Vergeet niet dat jullie zaken moet regelen bij de notaris .i.v.m. erf- en schenkingsrecht, regel dit voordat je gaat kopen.

Wat is de waarde van uw familiewoning

Samen een woning kopen met je ouders is meer dan alleen een hypotheek. Lex Wonen houdt zich ook bezig met uw koopwoning. Hierboven ziet u dat wij tevens kadastraal onderzoek doen en kortsluiten met taxateurs wat haalbaar is. Tevens gaan wij in overleg met de makelaar i.v.m. het bod. Dat laatste kan u ook goed zelf doen nadat u met ons heeft overlegt.

Door een  goede inventarisatie en juiste volgorde van werken is een hypotheek samen met je ouders prima te regelen. Heeft u een leuk huis gezien app ons de adresgegevens door, u hoort dan van ons de marktwaarde.

Verhuren woning verboden

Het verhuren van de eigen woning is altijd verboden zonder de uitdrukkelijke toestemming van de bank. Meestal krijgt u die toestemming pas als het huis voor de helft is afgelost.

Klanten vertellen over Lex Wonen

Klanten over LexWonen

Klanten over LexWonen

Lees ook wat klanten vinden van Lex Wonen zodat u weet hoe anderen onze hypotheek hulp hebben ervaren. Wij zijn er trots op dat wij vanaf juni 2018 dit review systeem hebben kunnen invoeren. Lees ook onze reviews op 5 sterrenspecialist.nl.

Van huren naar kopen samen met ouders

Veel reden om samen met je ouders een huis te kopen zijn de hoge huurprijzen en het aanbod. Huurwoning vinden is onmogelijk of onbetaalbaar.

Als u samen met uw ouders koopt dan heeft u vaak meer aanbod. In het midden en het westen van het land is het wel lastiger om een koopwoning te vinden maar met meer inkomen wordt uw zoekgebied groter.

Samen met ouders een hypotheek dan allen onder één dak

Samen met ouders een huis kopen dan allemaal onder één dak wonen

Samen met ouders een huis kopen dan allemaal onder één dak wonen

Huis kopen samen met vader en moeder kan via Lex Wonen. Meer woongenot en ruimer leven door een  huis te kopen samen met ouders. Samen één hypotheek dan ook SAMEN ONDER EEN DAK wonen is verplicht.

Even een voorbeeld hoe het zou kunnen worden. Ouders willen samen met kind een groot huis kopen. Moeder werkt niet dus een hypotheek van vader samen met dochter biedt perspectief.

Eindelijk een groot huis kopen. Vader moeder en dochter worden allen voor 33,3% eigenaar. Alle drie zullen ze moeten mee tekenen dus alle drie zijn ze eigenaar en medeverantwoordelijk voor 100% van de betalingen. Moeder wordt mede eigenaar omdat ze getrouwd is. Heeft vader of moeder waar u samen mee wil kopen op dit moment een eigen huis dan is het lastiger om samen een ander huis te kopen maar niet onmogelijk.

Waar ligt de complexiteit bij een hypotheek met ouders

Ik geef één voorbeeld die een huis kopen met ouders complex maakt. Onderstaande case is waar gebeurd in april 2020. Corné is gehuwd met Fleur en wil samen met zijn moeder Jannie(74)  een huis kopen. Hierdoor is ruim en groot wonen direct haalbaar. Corné heeft nog twee broers die al lang het huis uit zijn.

Omdat moeder een bedrag van € 197.000,- kon inbrengen was de hypotheek haalbaar. Op het inkomen van hun drieën  was het niet mogelijk om een huis te kopen.

Stel nu dat moeder komt te overlijden? Haar ingebrachte eigen geld van € 197.000,- en een deel van de overwaarde komt in de nalatenschap. Op het moment van overlijden moet de balans opgemaakt worden i.v.m. het erfrecht. Dat betekend dat die € 197.000,- verdeeld moet worden over alle kinderen inclusief haar deel van de overwaarde die er was op de dag van het overlijden.

Voorbeeld maximale hypotheek met ouders met 4 inkomens

Hier even een voorbeeld wat je kan kopen met 4 inkomens in box 1. Stel dat alle 4 de kopers € 26.000,- bruto per jaar verdienen. Je maximale hypotheek is dan € 548.335,-. Met 4 personen gaat er echt een wereld voor je open. Koop je echter met twee personen dan is dit nog geen 30% van het bedrag.

Wordt het een box 3 hypotheek dan zal de maximale hypotheek ongeveer € 410.000,- bedragen. Dit is een stuk lager maar dat komt omdat een box 3 hypotheek niet aftrekbaar is. Uw netto maandlasten zijn dus hoger waardoor u van de bank een lagere hypotheek krijgt.

Maximale hypotheek met ouders

Let op! De bank rekent met maximaal 4 inkomens om uw maximale hypotheek te berekenen. Van de tweede, derde en vierde persoon kan het inkomen gedeeltelijk worden meegenomen.

Indien samen één hypotheek dan ook verplicht in één huis samenwonen en inschrijven bij de gemeente. Wil je vader of moeder dus als het ware alleen maar sponsor zijn met het inkomen dan is dat onmogelijk. De koopakte wordt door allen getekend. Ook zullen wij en de bank per situatie bekijken of een dergelijke hypotheek ethisch en financieel verantwoord is.

Ja hoor, u kan samen met ouders een huis kopen met 1 hypotheek

Samen met ouders een hypotheek afsluiten dat kan via Lex van de Straat Wonen, zie ook onze homepage. Wij zijn gespecialiseerd in aankoopbemiddeling van woningen met familieleden. Wilt u meer over ons weten?

BKR check altijd doen

Maximale hypotheek minus BKR is uw uiteindelijke maximale hypotheek. Als u geen BKR check doet dan heeft u een kans van 75% dat u bedrogen uitkomt. Bijna iedereen heeft een mobiel, mogelijkheid op rood staan(al staat u in de plus) of een krediet. Ook creditcards en lease auto’s zijn funest. Zelfs een studielening bij DUO verlaagt uw maximale hypotheek.

Ga naar bkr.nl en vraag uw gegevens op.  Hebben alle aanvragers en partners deze opgevraagd dan kunnen wij verder. Voorbeeld: Vader, moeder en dochter willen een huis kopen. Alleen het inkomen van vader en dochter wordt gebruikt. Toch zal moeder ook met de bkr gegevens op tafel moeten komen.

Wat zegt de SVB over kopen met ouders en de AOW

Koopt u bijvoorbeeld als moeder en dochter zijnde samen een huis dan ontvangt moeder op pensioendatum de alleenstaande AOW!  De verhoogde AOW dus! Koopt moeder met anderen een eigen huis dan ontvangt zij de gehuwden AOW, het lagere bedrag.

Beleid SVB inzake AOW en samenwonen

SVB en samen met ouders in een huis wonen

SVB en samen met ouders in een huis wonen

Koopt u als ouder zijnde met uw eigen kind die gehuwd is een huis,  u zou dus eigenlijk de gehuwde AOW moeten krijgen maar dit ligt anders. De SVB kan zien wie er allemaal op 1 adres woont. SVB zal een onderzoek starten. Het kan zijn dat u als ouder, ondanks dat u met 3 personen koopt, toch de alleenstaande AOW ontvangt. Dit is geen wet maar een beleid. LexWonen gaat uit van de lagere AOW.

SVB doet onderzoek naar situatie indien meerdere bewoners

De gedachten van de wetgever was het volgende. Steeds vaker kopen ouder en kind een woning i.v.m. het verzorgende karakter naar de ouder toe. Om dan de AOW te gaan verlagen omdat de ouder samenwoont met eigen kind behoudt ze de hogere AOW. Lees ook hieronder.

Let dus goed op! Gaat u als moeder of vader met iemand anders een woning kopen neem contact op met de SVB. Bespreek uw situatie. Zorg er voor dat u niet achteraf veel geld moet terug betalen.

Bloedverwanten 1e graad en de AOW

Koopt u dus samen met iemand uit de 1e graad bloedverwantschap dan is hier een uitzondering op. U blijft de verhoogde AOW houden. Wie zijn uw 1e graad bloedverwanten?

 • Ouders en adoptieouders
 • Kinderen en adoptiekinderen

Gaat u dus samen met iemand uit deze groep een huis kopen dan behouden eventueel beiden hun verhoogde AOW uitkering. Als ouder scheelt u dat toch een kleine € 400,00 wat u mag houden ondanks samenwonen.

Pas op! Trouwen en de AOW

Stel dat moeder en dochter een huis kopen. Ma houdt haar alleenstaande verhoogde AOW omdat ze met dochter koopt, 1e graad. Stel nu dat dochter een vriendje krijgt die inwonend wordt dan verlaagt dat de AOW van moeder. Aan de eis samenwonen met eigen kind wordt niet aan voldaan. Door onderzoek van SVB kan er ook een andere uitslag volgen.

Ik heb hier geen voorbeeld van en ook geen jurisprudentie over gelezen. Bel hierover de SVB of de belastingdienst. Deze regel kan in de toekomst veranderen of in de praktijk anders uitpakken.

U dient zelf de regels altijd te controleren bij:

 • Notaris
 • SVB
 • Fiscalist-belastingdienst
 • Gemeente

Bij deze groep mensen altijd informeren als u samen met ouders een huis wil kopen. Wij hebben zelf nog geen tegenslagen vernomen. Let op: Geen recreatiewoningen(ook niet gedoogd) of agrarisch gebied als u een woning wil kopen met uw ouders. Uitsluitend en zonder uitzonderingen, bestemmingsplan WONEN!

Samen met ouders een woning kopen en uitkeringen

Samen een huis kopen met ouders kan betekenen dat dat consequenties heeft voor toeslagen en uitkeringen. Raadpleeg altijd vooraf de belastingdienst of een fiscalist.

Hypotheek met familie ook in het jaar 2022

Zoals u kan lezen komt er veel bij kijken om samen met één of meerdere familieleden een huis te kopen. Wij willen graag dat u een afspraak maakt met een notaris om zaken goed te beschrijven.

Indien u een woning koopt met familie is het belangrijk om alles goed te regelen. Als nabestaande moet je het recht hebben om daar te blijven wonen. Een legaat zal opgemaakt worden. Ook is het van belang dat nabestaanden de hypotheeklasten kunnen blijven betalen. Ook in 2021 staan er al veel overdrachten gepland van ouders die met kinderen kopen.

Splitsen van woningen taboe

Toch maar even vermelden door de vele vragen die wij krijgen over het splitsen van een woning. Het is verboden om een huis te splitsen. U mag geen extra voordeur plaatsen met huisnummer. U woont allen gezamenlijk onder 1 dak.

Welke onderdelen behandelen wij voor een familie hypotheek

 • Wat gebeurd er bij overlijden van ouder(s)( erfrecht)
 • Regelen betaalbaarheid hypotheek indien een van de aanvragers arbeidsongeschikt is
 • Notarieel zaken vastleggen i.v.m. gezamenlijke familie hypotheek
 • Uw wensen en mogelijkheden alsmede analyseren van risico’s

Met IVA-uitkering hypotheek met ouders mogelijk

Als u samen met uw ouders een huis wil kopen dan wordt een IVA-uitkering geaccepteerd. Met een IVA gaat men er vanuit dat u niet meer aan het werk komt. Voor de bank is er dan een zekerheid van inkomen. Dus arbeidsongeschikt met een IVA-uitkering is huis kopen mogelijk.

Met een WGA-uitkering is er geen zekerheid van inkomen. Doordat de uitkering tijdelijk is en men verwacht dat u weer aan de slag kan gaan is er geen zekerheid op continuïteit qua inkomen. Toch kunnen wij gedeeltelijk uw inkomen meenemen als u nog gedeeltelijk werkt. Samen met ouders een huis kopen met een uitkering is soms dus mogelijk.

DVD 2022 Dienstenwijzer en algemene voorwaarden

Voorbeeld van vader moeder en zoon hypotheek

Inkomen vader € 2700 bruto, inkomen moeder € 2100 bruto,  inkomen zoon € 2295 bruto. Meeste hypotheek haalbaar door een huis te kopen van vader met zoon. U mag in principe het derde inkomen meenemen in de berekening. Het derde inkomen wordt echter voor minder meegenomen in de berekening.

Hoe bereken je nu een hypotheek met drie aanvragers

Om je maximale hypotheek te berekenen met één of twee inkomens kan overal op alle websites. Hoe werkt het om de maximale hypotheek met drie aanvragers te berekenen. De meeste mensen vinden dit niet interessant maar toch hieronder een voorbeeld. Let op, wilt u nieuwbouw boerderij bouwen? Lees meer over woonboerderij bouwen.

Voorbeeldberekening hypotheek met 3 aanvragers en 3 inkomens

Let op dit is een simpele versie die niet exact klopt maar u wel een richtlijn geeft hoe je zelf een berekening kan maken.

Vader Gerrit 56 jaar, moeder Leny 52 jaar en dochter Sonja 29 jaar kopen samen een huis. Inkomens respectievelijk € 37.000,- € 21.000,- en € 22000,-.

Voor de maximale hypotheekberekening moet je de inkomens bij elkaar optellen en vermenigvuldigen met 21,5%. In dit geval dus € 80.000,- X 21,5% = € 17.200,- maximale hypotheekrente last per jaar. Deel je dat door 12 maanden dan is je maximale maandlast € 1.433,- per maand bruto.

Let op, ontvangt iemand binnen 10 jaar de AOW dan gaan we voor de hypotheekberekening uit van het ouderdomspensioen en AOW. Dit is regelmatig een probleem als ouders met kinderen een woning kopen. Op pensioendatum is er namelijk minder inkomen.

Hypotheek met 4 aanvragers via Lex Wonen

Kinderen kunnen samen met hun ouders kopen en dat kan tot 4 aanvragers. Alle aanvragers zijn eigenaar maar ook voor 100% schuldenaar. Dat u fiscaal zaken anders regelt dat kan zeker. Maar iedereen is voor 100% aansprakelijk voor de totale hypotheek. Dus niet voor een bepaald deel maar voor 100%.

Wat eigenlijk geen bank doet doen wij wel. Hypotheekadvies samen met ouders met maximaal 4 aanvragers zodat u samen een geweldig huis kan kopen. Let op!! Wij regelen uitsluitend een hypotheek met ouders als het niet te complex wordt.

Het moet altijd om een andere woning gaan dan de huidige woning van bijvoorbeeld uw ouders of bekenden. Wilt u bij iemand intrekken en mede koper worden dan is dit niet mogelijk, nooit. Ook niet als er 75% overwaarde op het huis rust.

Heeft u veel overwaarde en weet u niet zeker wat u wilt met de overwaarde? Wellicht is woningruil een optie.

Ouders en kinderen zoeken informatie

Ouders en kinderen zoeken informatie via LexWonen over huis kopen en een hypotheek. Doordat u het formulier hierboven invult komt u als Hypotheeklead binnen. LexWonen beantwoord iedere hypotheekklant. Mocht het erg complex worden dan neemt een ander het over. U moet bijvoorbeeld denken aan vaak gescheiden en meerdere woningen. Wilt u meer lezen over samen bouwen of hypotheken en banken? Zoek op startpagina hypotheek en nieuwbouw.

Ouders schenken en huis kopen

Ouders mogen kinderen € 106.000,- onder voorwaarden belastingvrij schenken. Door deze schenking kan u wellicht een groter huis kopen. Samen met uw partner een huis kopen en uw ouders gaan bij u in wonen. Let op! U moet wel zeker zijn van uw zaak. Vaak zal bij scheiding de boel verkocht moeten worden.

Raadpleeg altijd vooraf de gemeente of uw ouders samen met u onder één dak mogen wonen. Lees ook meer over Loan to Income en Loan to Value i.v.m. maximale hypotheek.

Wij adviseren u vooraf de notaris

U leest het in deze hele blog en ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Als ouders en kind samen een huis kopen dan adviseren wij jullie dringend om vooraf naar de notaris te gaan. Je moet weten hoe alles geregeld is indien iemand komt te overlijden. Denk aan erf en schenkbelasting. Via de notaris kan je alles regelen. De notaris is de aangewezen persoon om jullie uiteindelijk goed te adviseren.

De accountant/fiscalist

Raadpleeg altijd een notaris en fiscalist als u samen met ouders een huis gaat kopen. Belangrijk is dat u weet dat bij overlijden het erf- en schenk-belasting in werking treed. Een deel van de overwaarde gaat naar de erfgenamen en dat moet opgehoest worden. Dat zou kunnen betekenen dat de gezamenlijke woning verkocht moet worden.

Kan ik samen met mijn ouders een huis kopen en waar moet ik rekening mee houden i.v.m. de hypotheek?

 

Ja u kan samen met ouders een huis kopen en samen in1 hypotheek. Je moet er rekening mee houden dat u slechts 1 overbruggingshypotheek krijgt. Dus heeft u van beide woningen de overwaarde nodig om het huis te kunnen financieren dan zal je eerst 1 huis moeten verkopen. Lees verdere details in deze blog.

Met hoeveel personen kunnen wij maximaal een huis kopen en wat gebeurd er als iemand de woning wil verlaten?

 

U kan met maximaal 4 personen/familieleden een huis kopen. Iedereen is verplicht om ook daadwerkelijk in die woning te wonen en ingeschreven te staan. Wil iemand de woning verlaten dan kan dat niet zomaar. Meestal moet de woning verkocht worden omdat de hypotheek dan niet past. Overwaarde wordt dan verdeeld. In deze blog staan veel voorbeelden van onze klanten die samen met vrienden of ouders een huis koopt omdat je zelfs met 2 personen niet kan kopen.

Wij gaan binnen 10 jaar met pensioen is dat een probleem met de hypotheek?

 

Als u binnen 10 jaar met pensioen gaat dan hebben wij ook uw pensioengegevens nodig om te kunnen berekenen hoeveel u maximaal kan lenen met uw ouders.

Wij willen samen met ouders een huis kopen maar hoe gaat dat met de oude koopwoning?

 

U kan op maximaal 1 huis een overbruggingskrediet krijgen, moeten er 2 huizen verkocht worden dan zal u de 2e woning eerst moeten verkopen.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Alles wat je over het plaatsen van spouwmuren wil weten

Lees meer
Call Now Button