Menu

Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

U kan samen met ouders of familie een huis kopen⭐. Allen onder één dak wonen en maximaal 4 personen in 1 hypotheek. Iedereen is 100% verantwoordelijk voor de totale hypotheeksom. Het is belangrijk dat wij weten of het voor iedereen de eerste hypotheek is. Bereken snel voor hoeveel geld jullie als familie zijnde met meerdere personen een huis kunnen kopen! Riant wonen, hypotheek met ouders.

Bereken eerst hoeveel hypotheek u ongeveer kan krijgen met maximaal 4 personen.


 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar moet ik aan denken als ik samen met ouders een huis koop?

 • Koopt u met 3 of 4 inkomens en iemand heeft in het verleden een hypotheek gehad, dan regelen wij de hypotheek in box 3 (hypotheekrente niet aftrekbaar)
 • Koopt u met 2 inkomens dan is de hypotheek in box 1 mogelijk, ook als iemand een eigen huis heeft gehad. (hypotheekrente wel aftrekbaar)
 • Huis kopen met familie met 3 of 4 inkomens en niemand heeft ooit een hypotheek gehad? Hypotheek kan in box 1. ( hypotheekrente is wel aftrekbaar)
 • Huis kopen met ouders kan maar dan ook verplicht om met zijn allen onder 1 dak te wonen en ingeschreven te staan op dat adres
 • Met meerderen een huis kopen moet altijd om een andere woning gaan, bijspringen in ouderlijk huis doen wij niet.

Hypotheek met ouders

Lex Wonen helpt u met een hypotheek samen met eigen kind of familie dus ook een hypotheek met zus of broer. Hypotheek met meerderen in box 3 betekent dat u de hypotheek niet mag aftrekken van de inkomsten belasting. U moet gezamenlijk de woning opgeven in box 3 van de inkomstenbelasting.

Raadpleeg altijd een notaris,  fiscalist of belastingdeskundige voordat u samen met bekenden, ouders of schoonouders een huis koopt. Een woning kopen met het gezin betekent ook dat u samen op dat adres moet staan ingeschreven. Huurwoning of koopwoning achter de hand houden mag niet.

Voorwaarden hypotheek met (schoon) ouders

Hypotheek met ouders en de voorwaarden

Hypotheek met ouders en de voorwaarden

Met eigen kind een woning kopen kan tot 4 personen maar let op.

1. Woning mag uitsluitend WOONBESTEMMING zijn geen winkel, industrie of gemengde bestemming

2. Agrarische bestemming kan onder voorwaarden, vraag hier naar

3. Woning moet 1 huis zijn met 1 voordeur en 1 huisnummer

4. Geen gesplitste panden of gebarricadeerde panden

5. Krediet met een hypotheek gaan niet samen

Ja, een hypotheek van ouders samen met zoon of dochter kan als u zich gewoon aan de regels houdt zoals u ook met 2 personen zou kopen.

Nooit huis kopen zonder onze toestemming

Het wordt een trend dat mensen éérst een huis gaan kopen samen met ouders en dan pas bij ons langs komen voor  hypotheekadvies. Altijd eerst via ons vragen of samen met ouders een woning kopen mogelijk is. Als u al gekocht heeft dan zet u als koper ons voor het blok. Werkgeversverklaringen, pensioenoverzichten, alles moet geïnventariseerd worden. Pas dan kunnen wij meer zeggen over de mogelijke haalbaarheid van een hypotheek met ouders, familie of kennissen.

Ga dus nooit samen met uw ouders een woning kopen zonder onze toestemming. Dus ook niet onder voorbehoud van financiering. Diverse omstandigheden kunnen namelijk een verlaging van de hypotheek betekenen. Denk aan BKR, naderend pensioen ouders, overwaarde huis als u met 2 personen koopt. Gaat u binnen 10 jaar met pensioen dan moet u via mijn pensioenoverzicht uw pensioeninkomen downloaden. Zoekt u een hypotheek samen met ouders? Een hypotheek samen met ouders heeft u gevonden bij Lex Wonen.

Voorbeeld wanneer kopen met 4 personen lukt

Vader, moeder, zoon en schoondochter willen gezamenlijk kopen. In deze situatie kan u kopen met 4 aanvragers en dus vier inkomens. Het wordt een hypotheek in box 3 tenzij het voor allen echt de eerste eigen woning wordt. Onder die voorwaarden wordt het een box 1 hypotheek samen met eigen kinderen.-

Vader en zoon kopen samen een huis, het maakt niet uit of kopers wel of geen eigen huis hebben gehad, deze hypotheek kan in box 1 omdat het maximaal met 2 inkomens wordt berekend.

Hoe berekenen wij de maximale hypotheek met ouders

Generatiewoning kopen met familie betekend vaak dat we rekenen met 3 of 4 inkomens. Lex Wonen topt de maximale hypotheek af naar beneden. U kan meestal veel lenen met familie en wij willen daarom een kleine zekerheid inbouwen. Over het algemeen rekenen wij met een rekenrente van 4%. Incidenteel kunnen wij hier van afwijken, afhankelijk van uw financiële situatie.

Waarde koopwoning weten

Met ouders huis kopen

Met ouders huis kopen

Heeft u een huis op het oog? Bereken de woningwaarde van de aan te kopen woning samen met uw kinderen. Dit rapport is gratis en u ontvangt tevens 5 referentiewoningen uit de regio.

Ouder en kind hypotheek afsluiten

Met eigen (klein)kinderen een huis kopen gebeurd steeds vaker omdat:

 • Zorg naar ouder(s) of (klein)kinderen toe
 • Dure huurwoning verlaten en goedkoper wonen
 • Riant wonen met meer comfort met maximaal 4 inkomens
 • Huis kopen in hogere prijsklasse makkelijker
 • Minder concurrentie in hogere prijsklasse
 • Hypotheek met 4 familieleden/eigenaars mogelijk

Let op! U mag de woning niet (gedeeltelijk) verhuren.  Met meerdere mensen een huis kopen kan nu nog omdat uw hypotheek veel hoger wordt. De concurrentie in het hogere segment is nog niet zo hoog op dit moment. Tijden veranderen, vraag info over huis kopen met ouders of bekenden. Ja een hypotheek met opa en oma mag ook. Het gebeurd vaker dat Opa, Oma, zoon en kleinzoon 1 hypotheek afsluiten. Let op als er meerdere huizen verkocht moeten worden. U krijgt op 1 woning een overbruggingshypotheek.

Let op, overleg met de notaris i.v.m. erfrecht. U moet zich goed laten informeren bij de notaris en zaken regelen als u een huis koopt met het gezin.

Samen met ouders nieuwbouw boerderij kopen

Is het voor allen de eerste hypotheek? Weet u dat het met 4 personen makkelijker is om een nieuwbouwboerderij te bouwen. Vraag Lex Wonen om nieuwbouw huizen en nieuwbouw boerderijen welke u kan betrekken met ouders. Wij zorgen voor de aannemer en de eventuele financiering.

Hypotheek met zoon of dochter kan tot 4 personen

Hypotheek samen met ouders

Hypotheek samen met ouders

Een ouder en kind hypotheek zorgt voor meer woongenot omdat je dan royaler een huis kan kopen. Een hypotheek met ouders of bekenden is een totaal concept via Lex Wonen. Er is geen bank die u kan helpen aan een hypotheek met meerdere personen of met familie.

Maximaal 4 aanvragers-eigenaren in de koop- en hypotheekakte waardoor jullie eindelijk ruimer kunnen wonen.

Wat wordt bedoeld met 4 eigenaren? Stel dat ouders met zoon die getrouwd is samen een huis kopen, je hebt dan al 4 eigenaren. Dit ondanks dat er misschien met 2 inkomens wordt gerekend. Echtgenoten zijn automatisch mede eigenaar. Dat betekend ook dat alle 4 de personen 100% verantwoordelijk zijn voor de betaling. Weet u dat u ook met vrienden een huis kan kopen.

Hoe worden wij beoordeeld door onze klanten?

Lees onze reviews die onze klanten hebben geschreven. Lex Wonen vindt het belangrijk dat u inzage heeft in alle beoordelingen zodat u een afgewogen beslissing kan nemen.

Heeft u niet van iedereen exact de inkomens?

Geen probleem als u niet exact alle inkomens van iedereen weet inclusief overuren en vakantiegeld. Maak schatting en vul in, u ontvangt het bedrag tot hoeveel u kan kijken op Funda naar een huis. Een huis kopen met meerdere personen vergt meer werk dan een huis kopen met 2 aanvragers.

Indicatie maximale hypotheek 2, 3, 4 personen

 • Globaal inkomens bij elkaar optellen en 1 bedrag opgeven zodat u weet tot hoeveel geld u globaal naar een huis kan kijken.


  Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Simpel rekenvoorbeeld hypotheek samen met ouders

Met 4 kleine inkomens van €1695,- per maand bruto is een hypotheek van € 470.000,- al mogelijk.

Samen met ouders een hypotheek afsluiten betekent ook oog hebben voor elkaar. Ideale situatie is als iedereen uit een huursituatie komt en vervolgens een huis koopt. Vaak lagere maandlasten en de kosten koper onderling verdelen als u met familie koopt.

Voorbeeld van hypotheek met ouders

Jurgen kocht in februari 2019 samen met zijn zonen Toon en Wijnand een riant huis in Kampen langs het bos. Inkomen Toon € 32.000,-, inkomen van Wijnand € 33.000 en van vader Jurgen € 32.500. Individueel konden ze een woning van ongeveer € 140.000,- tot € 145.000,- kopen. In Kampen kan je daar geen huis voor kopen. Ook een flat kopen in Zwolle was onmogelijk.

Jurgen kon nu samen met zijn kinderen midden in de natuur een riante woning kopen tot € 525.000,-. Uiteindelijk een keurige ruime woning in Kampen gekocht voor € 470.000,- omdat Lex Wonen de aankoopbemiddeling heeft gedaan. Gezamenlijk iets eigen geld meenemen voor de hypotheek en de koop met ouders was rond. Hypotheekkosten van € 570,- netto per persoon (globaal) was makkelijk op te hoesten.

Welke hypotheek met ouders doen wij niet

Gaat u de eigen woning van uw ouders kopen en uw ouders blijven in het huis wonen? Deze hypotheek wordt niet geaccepteerd. U kan met uw ouders wel een ander huis kopen en uw ouders worden ook mede-eigenaar. 

Welke documenten nodig indien hypotheek met ouders

Koopt u samen met uw ouders een huis dan heeft u de volgende documenten minimaal nodig:

 1. Werkgeversverklaring van alle aanvragers indien ze werken.
 2. Pensioenoverzicht voor diegene die met pensioen is en voor diegene die nu werkt en binnen 10 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.
 3. Van iedereen een bkr overzicht. Kijk op de website van de bkr.

Bovenstaande documenten zijn minimaal benodigd alvorens wij advies kunnen geven en een afspraak maken.

Hypotheek met ouders naar draagkracht verdelen kan tot 4 delen

Hypotheek met ouders naar draagkracht verdelen

Hypotheek met ouders naar draagkracht verdelen

Stel dat ouders met zoon en schoondochter een huis wil kopen voor € 800.000,- met een bruto maandlast van € 2850.-Voor iedereen is het de eerste hypotheek, we plaatsen derhalve de hypotheek in box 1 in 4 delen. Stel dat het inkomen van vader € 60.000 bedraagt, van moeder € 30.000, van zoon € 20.000,- en van schoondochter € 15.000,-. U zou er voor kunnen kiezen om de hypotheek naar draagkracht te kunnen verdelen.

U deelt dan de bruto maandlast door het totale gezamenlijke inkomen en daarna vermenigvuldigd u het met een ieders inkomen. Dus € 2.850 bruto maandlast delen door € 125.000 (namelijk 60.000 + 30.000 + 20.000 + 15.000) dan is de maandlast van € 0.0228 per euro inkomen. Hoeveel betaald een ieder dan aan de maandelijkse hypotheeklast van € 2.850,-?

Vader betaald per maand aan hypotheek  € 60.000,- x € 0,0228 = € 1.368,-. Moeder betaald € 30.000 x € 0,0228 = € 684,-. Zoon betaald € 20.000 x € 0,0228 = € 456,- per maand. Schoondochter € 15.000,- x € 0,0228 = € 342,- per maand. Telt u deze maandbedragen op dan komt u exact aan € 2.850,-bruto maandlast voor de gehele familie.

Dit is slechts een voorbeeld maar let op! U bent allemaal verantwoordelijk voor de gehele hypotheekschuld en niet alleen voor dat stukje welke u zelf maandelijks betaald. Banken zullen altijd bij iedereen persoonlijk aankloppen voor de totale hypotheekschuld en niet voor een deel.

Wanneer is ouder en kind hypotheek complex?

Gezamenlijke hypotheek  met ouders wordt complex als er bijvoorbeeld:

 • Woning(en) verkocht moeten worden met restschuld of:
 • Indien grote geldstorting door slechts 1 koper wordt gedaan.

Koopt u een huis met 3 of 4 personen dan kan het hypotheekverleden alles complex maken. Dat is de reden dat wij in dat geval de hypotheek uitsluitend in Box 3 plaatsen. Wij overleggen vooraf met u. Wij adviseren u nogmaals dat u altijd vooraf naar een notaris gaat voor advies en zaken te regelen. Ga niet tot het randje qua maximale hypotheek.

Ook v.w.b. het fiscale gedeelte van een ouder en kind hypotheek adviseren wij u dringend vooraf een fiscalist of belastingdeskundige in de arm te nemen. 

Als ouders veel eigen geld inbrengen

Huis kopen met ouders en eigen geld

Huis kopen met ouders en eigen geld

Indien uw ouders veel eigen geld inbrengen houd er dan rekening mee dat dit geld weer tevoorschijn moet komen als de laatste ouder is overleden. Uw broer of zus ontvangt altijd zijn of haar legitieme portie. Vraag Lex Wonen hoe het zit en ga altijd naar de notaris om advies.

Hypotheekverleden kan spelbreker worden

Iedereen die eerder een woning heeft gehad die heeft dus een hypotheekverleden. Sinds 2001 mag u de hypotheek nog maar 30 jaar aftrekken van de belasting. Ook heeft u sinds 2013 te maken met verplicht aflossen van de hypotheek, tenminste annuïtair. Veel huizenkopers hebben dan ook diverse standen. 

Het complexe aan deze situatie is dat er geen softwarepakket is die dit kan weergeven met 3 of 4 personen. U zal begrijpen dat bovenstaande regels aanleiding is om de hypotheek met familie in box 3 te regelen. Het kan ook zijn dat de case dermate complex is dat geen hypotheek met ouders kunnen regelen.

Als ouders of kinderen ongelijk eigen geld inbrengen

Ongelijke inbreng eigen geld kan gebeuren als ouders samen met een kind een huis koopt. Voorbeeld hiervan. Ouders willen met dochter een huis kopen, vader heeft nog spaargeld staan i.v.m. erfenis. Ouders hebben spaargeld en stoppen dit in de nieuwe hypotheek om de lasten laag te houden. Dochterlief is starter en heeft geen eigen geld. Hier is dus sprake van ongelijke inbreng eigen geld.

Een schuldbekentenis brengt uitkomst indien de boel ooit verkocht gaat worden. Koopt u als vriend en vriendin dan kan dit opgelost worden met een samenlevingscontract. Nu u echter als familieleden een huis gaat dit anders. Een notaris kan u hierin helpen.

Voorbeeld wanneer een hypotheek samen met ouders niet lukt

Wanneer u een nieuwbouwhuis zelf gaat bouwen met uw ouders dan kunnen wij de hypotheek niet regelen. In de regel moet het gaan om de aankoop van bestaande bouw. Ook als u wil kopen met ouders en gedeeltelijk een pand wil verhuren is niet mogelijk. ook niet als u een huis wil aanhouden voor verhuur. Of wij een hypotheek kunnen regelen samen met uw ouders zal per geval door ons worden bekeken.

Overwaarde en samen het huis weer verkopen

Samen met ouders huis weer verkopen

Samen met ouders huis weer verkopen

Gaat u samen het huis verkopen dan wordt de overwaarde berekent nadat iedereen zijn eigen inleg die hij of zei bij aanvang heeft ingelegd er weer afgetrokken is. Wat overblijft is zuiver de overwaarde van de woning.

Voorbeeld bestaande case Lex Wonen

Vader Chris, zoon Joost, zoon Daan en Jelle (vriend van Daan) hadden via ons een eigen woning gekocht van € 740.000,-.  Maximaal was € 1.133.000 mogelijk. Omdat het verschil tussen het hoogste inkomen en het laagste inkomen te veel was naar mijn zin had ik de maximale hypotheek toen verlaagt tot € 740.000,-. 

Dit is een zekerheidsgrens die ik had ingebouwd, rekeninghoudend met buitengewone omstandigheden. Vader Chris had € 44.000,- ingebracht aan eigen geld, zoon Daan € 12.000,- en Jelle € 6.000,-.  Joost had geen eigen geld. In november 2018 hadden ze de boel verkocht voor € 925.000,-. Dit zou een overwaarde geweest zijn van € 185.000,- als ze niet bij de notaris geweest waren voor het inschrijven van inbreng eigen geld.

Nu krijgt een ieder eerst zijn eigen geld terug waardoor de overwaarde  € 185.000,- minus  €62.000 ,- = € 123.000,- bedraagt.  Per persoon wordt er € 30.750,- overgemaakt aan overwaarde. Deze overwaarde is de eigen woning reserve stand die ze moeten gebruiken voor de nieuwe woning die ze individueel gaan kopen. Doen ze dat geld niet gebruiken dan is dat deel niet aftrekbaar van de nieuwe hypotheek.

In dit geval betrof het een box 1 hypotheek omdat het voor iedereen de eerste eigen woning was.

Hypotheek met familie

Met ouders een hypotheek afsluiten is lastig via banken.  Maak snel hierboven de berekening zodat je weet voor hoeveel geld u naar een huis kan zoeken met uw ouders. Heb je een vraag over een gezinshypotheek of over de waarde van uw aan te kopen droomhuis? Bel ons gerust van 06.30 uur tot 21.15 uur.  MEER RUIMTE en wooncomfort door samen met vader, moeder of beide ouders een woning te kopen. Een ouder en kind hypotheek regelen wij dagelijks. Vergeet niet dat jullie zaken moet regelen bij de notaris .i.v.m. erf- en schenkingsrecht, regel dit voordat je gaat kopen.

Wat is de waarde van uw familiewoning

Samen een woning kopen met je ouders is meer dan alleen een hypotheek. Lex Wonen houdt zich ook bezig met uw koopwoning. Hierboven ziet u dat wij tevens kadastraal onderzoek doen en kortsluiten met taxateurs wat haalbaar is. Tevens gaan wij in overleg met de makelaar i.v.m. het bod. Dat laatste kan u ook goed zelf doen nadat u met ons heeft overlegt.

Door een  goede inventarisatie en juiste volgorde van werken is een hypotheek samen met je ouders prima te regelen. Heeft u een leuk huis gezien app ons de adresgegevens door, u hoort dan van ons de marktwaarde.

Verhuren woning verboden

Het verhuren van de eigen woning is altijd verboden zonder de uitdrukkelijke toestemming van de bank. Meestal krijgt u die toestemming pas als het huis voor de helft is afgelost. 

Klanten vertellen over Lex Wonen

Lees ook wat klanten vinden van Lex Wonen zodat u weet hoe anderen onze hypotheek hulp hebben ervaren. Wij zijn er trots op dat wij vanaf juni 2018 dit review systeem hebben kunnen invoeren. Lees ook onze reviews op 5 sterrenspecialist.nl.

Van huren naar kopen samen met ouders

Veel reden om samen met je ouders een huis te kopen zijn de hoge huurprijzen en het aanbod. Huurwoning vinden is onmogelijk of onbetaalbaar. Als u samen met uw ouders koopt dan heeft u vaak meer aanbod. In het midden en het westen van het land is het wel lastiger om een koopwoning te vinden maar met meer inkomen wordt uw zoekgebied groter.

Samen met ouders een hypotheek dan allen onder één dak

Huis kopen samen met vader en moeder kan via Lex Wonen. Meer woongenot en ruimer leven door een  huis te kopen samen met ouders. Samen één hypotheek dan ook SAMEN ONDER EEN DAK wonen is verplicht.

Even een voorbeeld hoe het zou kunnen worden. Ouders willen samen met kind een groot huis kopen. Moeder werkt niet dus een hypotheek van vader samen met dochter biedt perspectief.

Eindelijk een groot huis kopen. Vader moeder en dochter worden allen voor 33,3% eigenaar. Alle drie zullen ze moeten mee tekenen dus alle drie zijn ze eigenaar en medeverantwoordelijk voor 100% van de betalingen. Moeder wordt mede eigenaar omdat ze getrouwd is. Heeft vader of moeder waar u samen mee wil kopen op dit moment een eigen huis dan is het lastig om samen een ander huis te kopen.

Waar ligt de complexiteit bij een hypotheek met ouders

Ik geef één voorbeeld die een huis kopen met ouders complex maakt. Onderstaande case is waar gebeurd in april 2019. Corné is gehuwd met Lia en wil samen met zijn moeder Jannie(74)  een huis kopen. Hierdoor is ruim en groot wonen direct haalbaar. Corné heeft nog twee broers die al lang het huis uit zijn.

Omdat moeder een bedrag van € 197.000,- kon inbrengen was de hypotheek haalbaar. Op het inkomen van hun drieën  was het niet mogelijk om een huis te kopen.

Stel nu dat moeder komt te overlijden? Haar ingebrachte eigen geld van € 197.000,-komt in de nalatenschap. Op het moment van overlijden moet de balans opgemaakt worden i.v.m. het erfrecht. Dat betekend dat die € 197.000,- verdeeld moet worden over alle kinderen inclusief haar deel van de overwaarde die er was op de dag van het overlijden.

Voorbeeld maximale hypotheek met ouders met 4 inkomens

Hier even een voorbeeld wat je kan kopen met 4 inkomens in box 1. Stel dat alle 4 de kopers € 26.000,- bruto per jaar verdienen. Je maximale hypotheek is dan € 548.335,-. Met 4 personen gaat er echt een wereld voor je open. Koop je echter met twee personen dan is dit nog geen 30% van het bedrag.

Wordt het een box 3 hypotheek dan zal de maximale hypotheek ongeveer € 410.000,- bedragen. Dit is een stuk lager maar dat komt omdat een box 3 hypotheek niet aftrekbaar is. Uw netto maandlasten zijn dus hoger waardoor u van de bank een lagere hypotheek krijgt.

Maximale hypotheek met ouders

Let op! De bank rekent met maximaal 4 inkomens om uw maximale hypotheek te berekenen. Van de tweede, derde en vierde persoon kan het inkomen gedeeltelijk worden meegenomen.

Indien samen één hypotheek dan ook verplicht in één huis samenwonen en inschrijven bij de gemeente. Wil je vader of moeder dus als het ware alleen maar sponsor zijn met het inkomen dan is dat onmogelijk. De koopakte wordt door allen getekend. Ook zullen wij en de bank per situatie bekijken of een dergelijke hypotheek ethisch en financieel verantwoord is.

Ja hoor, u kan samen met ouders een huis kopen met 1 hypotheek

Samen met ouders een hypotheek afsluiten dat kan via Lex van de Straat Wonen, zie ook onze homepage.

Wij zijn gespecialiseerd in aankoopbemiddeling van woningen met familieleden. Wilt u meer over ons weten?

Uiteraard hoort daar de hypotheek ook bij.  U kan nergens eigenlijk terecht. Bijna geen bank wil u helpen en tussenpersonen vinden het vaak een lastig verhaal.

Er zijn zeker wel een paar banken die u willen helpen maar die willen dan maar de helft financieren. De andere helft moet u zelf betalen. Let op! U bent met zijn allen altijd 100%verantwoordelijk voor de totale hypotheek en de betalingen. Iedereen is mede eigenaar.

BKR check altijd doen

Maximale hypotheek minus BKR is uw uiteindelijke maximale hypotheek. Als u geen BKR check doet dan heeft u een kans van 75% dat u bedrogen uitkomt. Bijna iedereen heeft een mobiel, mogelijkheid op rood staan(al staat u in de plus) of een krediet. Ook creditcards en lease auto’s zijn funest. Zelfs een studielening bij DUO verlaagt uw maximale hypotheek.

Ga naar de BKR en vraag uw gegevens op.  Hebben alle aanvragers en partners deze opgevraagd dan kunnen wij verder. Voorbeeld: Vader, moeder en dochter willen een huis kopen. Alleen het inkomen van vader en dochter wordt gebruikt. Toch zal moeder ook met de bkr gegevens op tafel moeten komen.

Wat zegt de SVB over kopen met ouders en de AOW

Koopt u bijvoorbeeld als moeder en dochter zijnde samen een huis dan ontvangt moeder op pensioendatum de alleenstaande AOW!  De verhoogde AOW dus! Koopt moeder met anderen een eigen huis dan ontvangt zij de gehuwden AOW, het lagere bedrag.

Beleid SVB inzake AOW en samenwonen

Koopt u als ouder zijnde met uw eigen kind die gehuwd is een huis,  u zou dus eigenlijk de gehuwde AOW moeten krijgen maar dit ligt anders. De SVB kan zien wie er allemaal op 1 adres woont. SVB zal een onderzoek starten. Het kan zijn dat u als ouder, ondanks dat u met 3 personen koopt, toch de alleenstaande AOW ontvangt. Dit is geen wet maar een beleid. LexWonen gaat uit van de lagere AOW.

SVB doet onderzoek naar situatie indien meerdere bewoners

De gedachten van de wetgever was het volgende. Steeds vaker kopen ouder en kind een woning i.v.m. het verzorgende karakter naar de ouder toe. Om dan de AOW te gaan verlagen omdat de ouder samenwoont met eigen kind behoudt ze de hogere AOW. Lees ook hieronder.

Let dus goed op! Gaat u als moeder of vader met iemand anders een woning kopen neem contact op met de SVB. Bespreek uw situatie. Zorg er voor dat u niet achteraf veel geld moet terug betalen.

Bloedverwanten 1e graad en de AOW

Koopt u dus samen met iemand uit de 1e graad bloedverwantschap dan is hier een uitzondering op. U blijft de verhoogde AOW houden. Wie zijn uw 1e graad bloedverwanten?

 • Ouders en adoptieouders
 • Kinderen en adoptiekinderen

Gaat u dus samen met iemand uit deze groep een huis kopen dan behouden eventueel beiden hun verhoogde AOW uitkering. Als ouder scheelt u dat toch een kleine € 400,00 wat u mag houden ondanks samenwonen.

Pas op! Trouwen en de AOW

Stel dat moeder en dochter een huis kopen. Ma houdt haar alleenstaande verhoogde AOW omdat ze met dochter koopt, 1e graad. Stel nu dat dochter een vriendje krijgt die inwonend wordt dan verlaagt dat de AOW van moeder. Aan de eis samenwonen met eigen kind wordt niet aan voldaan. Door onderzoek van SVB kan er ook een andere uitslag volgen.

Ik heb hier geen voorbeeld van en ook geen jurisprudentie over gelezen. Bel hierover de SVB of de belastingdienst. Deze regel kan in de toekomst veranderen of in de praktijk anders uitpakken.

U dient zelf de regels altijd te controleren bij:

 • Notaris
 • SVB
 • Fiscalist-belastingdienst
 • Gemeente

Bij deze groep mensen altijd informeren als u samen met ouders een huis wil kopen. Wij hebben zelf nog geen tegenslagen vernomen. Let op: Geen recreatiewoningen(ook niet gedoogd) of agrarisch gebied als u een woning wil kopen met uw ouders. Uitsluitend zonder uitzonderingen, bestemmingsplan WONEN!

Samen met ouders een woning kopen en uitkeringen

Samen een huis kopen met ouders kan betekenen dat dat consequenties heeft voor toeslagen en uitkeringen. Raadpleeg altijd vooraf de belastingdienst of een fiscalist.

Hypotheek met familie ook in het jaar 2020

Zoals u kan lezen komt er veel bij kijken om samen met één of meerdere familieleden een huis te kopen. Wij willen graag dat u een afspraak maakt met een notaris om zaken goed te beschrijven.

Indien u een woning koopt met familie is het belangrijk om alles goed te regelen. Als nabestaande moet je het recht hebben om daar te blijven wonen. Een legaat zal opgemaakt worden. Ook is het van belang dat nabestaanden de hypotheeklasten kunnen blijven betalen. Ook in 2020 staan er al veel overdrachten gepland van ouders die met kinderen kopen.

Splitsen van woningen taboe

Toch maar even vermelden door de vele vragen die wij krijgen over het splitsen van een woning. Het is verboden om een huis te splitsen. U mag geen extra voordeur plaatsen met huisnummer. U woont allen gezamenlijk onder 1 dak.

Welke onderdelen behandelen wij voor een familie hypotheek

 • Wat gebeurd er bij overlijden van ouder(s)( erfrecht)
 • Regelen betaalbaarheid hypotheek indien een van de aanvragers arbeidsongeschikt is
 • Notarieel zaken vastleggen i.v.m. gezamenlijke familie hypotheek
 • Uw wensen en mogelijkheden alsmede analyseren van risico’s

 Ga altijd vooraf naar een notaris en fiscalist

Bezoek altijd voordat u überhaupt naar een huis gaat kijken de notaris en een fiscalist. U moet de consequenties weten inzake eerder overlijden en erfrecht als u samen met ouders of familie een huis koopt. Ook i.v.m. inbreng eigen geld door diverse personen.

Met IVA-uitkering hypotheek mogelijk

Als u samen met uw ouders een huis wil kopen dan wordt een IVA-uitkering geaccepteerd. Met een IVA gaat men er vanuit dat u niet meer aan het werk komt. Voor de bank is er dan een zekerheid van inkomen. Dus arbeidsongeschikt met een IVA-uitkering is huis kopen mogelijk.

Met een WGA-uitkering is er geen zekerheid van inkomen. Doordat de uitkering tijdelijk is en men verwacht dat u weer aan de slag kan gaan is er geen zekerheid op continuïteit qua inkomen. Toch kunnen wij gedeeltelijk uw inkomen meenemen als u nog gedeeltelijk werkt. Samen met ouders een huis kopen met een uitkering is soms dus mogelijk.

DVD 2020 Dienstenwijzer en algemene voorwaarden

Voorbeeld van vader moeder en zoon hypotheek

Inkomen vader € 2700 bruto, inkomen moeder € 2100 bruto,  inkomen zoon € 2295 bruto. Meeste hypotheek haalbaar door een huis te kopen van vader met zoon. U mag in principe het derde inkomen meenemen in de berekening. Het derde inkomen wordt echter voor minder meegenomen in de berekening.

Hoe bereken je nu een hypotheek met drie aanvragers

Om je maximale hypotheek te berekenen met één of twee inkomens kan overal op alle websites. Hoe werkt het om de maximale hypotheek met drie aanvragers te berekenen. De meeste mensen vinden dit niet interessant maar toch hieronder een voorbeeld.

Voorbeeldberekening hypotheek met 3 aanvragers en 3 inkomens

Let op dit is een simpele versie die niet exact klopt maar u wel een richtlijn geeft.

Vader Gerrit 56 jaar, moeder Leny 52 jaar en dochter Sonja 29 jaar kopen samen een huis. Inkomens respectievelijk € 37.000,- € 21.000,- en € 22000,-.

Voor de maximale hypotheekberekening moet je de inkomens bij elkaar optellen en vermenigvuldigen met 21,5%. In dit geval dus € 80.000,- X 21,5% = € 17.200,- maximale hypotheekrente last per jaar. Deel je dat door 12 maanden dan is je maximale maandlast € 1.433,- per maand bruto.

Let op, ontvangt iemand binnen 10 jaar de AOW dan gaan we voor de hypotheekberekening uit van het ouderdomspensioen en AOW. Dit is regelmatig een probleem als ouders met kinderen een woning kopen. Op pensioendatum is er namelijk minder inkomen.

Hypotheek met 4 aanvragers via Lex Wonen

Kinderen kunnen samen met hun ouders kopen en dat kan tot 4 aanvragers. Alle aanvragers zijn eigenaar maar ook voor 100% schuldenaar. Dat u fiscaal zaken anders regelt dat kan zeker. Maar iedereen is voor 100% aansprakelijk voor de totale hypotheek. Dus niet voor een bepaald deel maar voor 100%.

Wat eigenlijk geen bank doet doen wij wel. Hypotheekadvies samen met ouders met maximaal 4 aanvragers zodat u samen een geweldig huis kan kopen. Let op!! Wij regelen uitsluitend een hypotheek met ouders als het niet te complex wordt.

Het moet altijd om een andere woning gaan dan de huidige woning van bijvoorbeeld uw ouders of bekenden. Wilt u bij iemand intrekken en mede koper worden dan is dit niet mogelijk, nooit. Ook niet als er 75% overwaarde op het huis rust.

Ouders schenken en huis kopen

Ouders mogen kinderen € 103.000,- onder voorwaarden belastingvrij schenken. Door deze schenking kan u wellicht een groter huis kopen. Samen met uw partner een huis kopen en uw ouders gaan bij u in wonen. Let op! U moet wel zeker zijn van uw zaak. Vaak zal bij scheiding de boel verkocht moeten worden. Raadpleeg altijd vooraf de gemeente of uw ouders samen met u onder één dak mogen wonen.

Wij adviseren u vooraf de notaris

U leest het in deze hele blog en ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Als ouders en kind samen een huis kopen dan adviseren  wij jullie dringend om vooraf naar de notaris te gaan. Je moet weten hoe alles geregeld is indien iemand komt te overlijden. Denk aan erf en schenkbelasting. Via de notaris kan je alles regelen. De notaris is de aangewezen persoon om jullie uiteindelijk goed te adviseren.

De accountant/fiscalist

Raadpleeg altijd een notaris en fiscalist⭐ als u met ouders een huis gaat kopen. Belangrijk is dat u weet dat bij overlijden het erf- en schenk-belasting in werking treed. Een deel van de overwaarde gaat naar de erfgenamen en dat moet opgehoest worden. Dat zou kunnen betekenen dat de gezamenlijke woning verkocht moet worden.

FAQ

 

 

✔Kan ik samen met mijn ouders een huis kopen?

Ja u kan samen met ouders een huis kopen met 1 hypotheek.

✔Met hoeveel personen kunnen wij maximaal een huis kopen?

U kan met maximaal 4 personen/familieleden een huis kopen. Suggestie: Lees meer in deze blog over aantal kopers en waar je aan moet denken.

✔Wij gaan binnen 10 jaar met pensioen is dat een probleem met de hypotheek?

Als u binnen 10 jaar met pensioen gaat dan hebben wij ook uw pensioengegevens nodig om te kunnen berekenen hoeveel u maximaal kan lenen met uw ouders.

✔Wij willen samen met ouders een huis kopen maar hoe gaat dat met de oude koopwoning⭐?

U kan op maximaal 1 huis een overbruggingskrediet krijgen, moeten er 2 huizen verkocht worden dan zal u de 2e woning eerst moeten verkopen.