Menu

Samen met ouders een huis kopen

Hypotheek samen met ouders waardoor je een groot huis kan kopen is helemaal geweldig! Riant wonen en verdeling van de kosten

Bereken nu eerst hypotheek met maximaal 4 familieleden. Huis gezien vul adresgegevens in. U hoort direct de marktwaarde van de woning, lees snel verder.


 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Direct GRATIS uitslag berekening om samen met ouders een huis te kopen.

Samen met ouders een huis kopen
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen omdat:

 1. Zorg naar ouder(s) of (klein) kinderen toe✅
 2. Weg uit de kleine dure huurwoningen✅
 3. Riant wonen met meer comfort met maximaal 4 inkomens✅
 4. Hogere prijsklassen makkelijk kopen✅
 5. Hypotheek met 4 eigenaars mogelijk✅

Samen met ouders huis kopen tot maximaal 4 personen

Een ouder en kind hypotheek zorgt voor meer woongenot omdat je dan royaler een huis kan kopen. Een hypotheek samen met ouders. De meeste banken willen u niet helpen.  Lex Wonen helpt met een huis kopen samen met je ouders of familie.

Maximaal 4 aanvragers-eigenaren in de koop- en hypotheekakte waardoor jullie eindelijk ruimer kunnen wonen

Wat wordt bedoeld met 4 eigenaren? Stel dat ouders met zoon die getrouwd is een huis kopen dan heb je al 4 eigenaren, ondanks dat er misschien met 2 inkomens wordt gerekend. Echtgenoten zijn automatisch mede eigenaar.

Simpel rekenvoorbeeld huis kopen samen met ouders

Met 4 kleine inkomens van €1695,- per maand bruto is een hypotheek van € 480.000,- al mogelijk. Een slordige € 400,- netto per maand per persoon voor een riante woning samen met familie.

Samen met ouders een hypotheek betekent ook oog hebben voor elkaar. Ideale situatie is als iedereen uit een huursituatie komt en vervolgens een huis koopt. Indien er diverse woningen verkocht moeten worden dan wordt het plaatje wel complexer.

Voorbeeld van huis kopen samen met ouders

Jurgen kocht in februari 2019 samen met zijn zonen Toon en Wijnand een riant huis in Kampen langs het bos. Inkomen Toon € 32.000,-, inkomen van Wijnand € 33.000 en van vader Jurgen € 32.500. Individueel konden ze een woning van ongeveer € 140.000,- tot € 145.000,- kopen. Dat is er niet in Kampen. Ook een flat in Zwolle was onmogelijk.

Jurgen kon nu samen met zijn kinderen een huis kopen tot € 525.000,-. Uiteindelijk een keurige ruime woning in Kampen gekocht voor € 470.000,-. Gezamenlijk iets eigen geld meenemen voor de hypotheek. Hypotheekkosten van € 570,- netto (globaal) was makkelijk op te hoesten.

Ouder en kind hypotheek

Samen met ouders een huis kopen betekent dat deze kosten ook nog eens makkelijk met elkaar zijn te delen. Een ouder en kind hypotheek betekent ook dat alles gezamenlijk eigendom is. Met zijn allen onder één dak wonen is een VERTROUWD GEVOEL! Let wel op. Verplicht dus samen met ouders ook onder 1 dak te wonen. Iedereen dient ingeschreven te staan op hetzelfde adres.

Als ouder(s) en kind(eren) ongelijk geld inbrengen

Ongelijke inbreng eigen geld kan gebeuren als ouders samen met een kind een huis koopt. Voorbeeld hiervan. Ouders willen met zoon een huis kopen, voor vader wordt het de tweede woning en voor zoon de eerste woning.

Ouders hebben overwaarde en stoppen dit in de nieuwe hypotheek om de lasten laag te houden. Zoonlief heeft geen eigen geld. Hier is dus sprake van ongelijke inbreng eigen geld

Een schuldbekentenis brengt uitkomst indien de boel ooit verkocht gaat worden. Koopt u als vriend en vriendin dan kan dit opgelost worden met een samenlevingscontract. Nu u echter als familieleden een huis gaat kopen is dat niet mogelijk. Een notaris gaat u hierin helpen.

Overbruggingshypotheek want huis niet verkocht

Als iedereen momenteel een huis huurt dan is het niet zo lastig om samen met ouders een hypotheek aan te gaan. Het wordt anders als er meerdere huizen verkocht moeten worden. Als jullie samen willen kopen en er moeten 2 of meer huizen verkocht worden dan moet u het volgende weten.

Per hypotheekaanvraag kan één overbruggingshypotheek worden aangevraagd en kan op slechts één te verkopen woning worden afgesloten.

Wat betekent dit in de praktijk

Simpel gezegd betekent dit het volgende. Koop je samen met je ouders een

Hypotheek met ouders
Hypotheek met ouders

woning en er moeten hierdoor twee huizen verkocht worden dan zal er één daadwerkelijk verkocht moeten zijn. Geld op de bank dus en tijdelijk elders wonen. Op dat andere huis kan 1 overbruggingshypotheek gesloten worden. Het is niet voldoende dat 1 huis wel verkocht is maar nog niet is overgedragen. Dit is de enige optie. Er is wel 1 risico als er een huis eerst verkocht moet zijn. Stel dat er geen akkoord van de bank komt dan is er wel 1 huis verkocht. Het is daarom ook van belang dat elke (mede) eigenaar zijn BKR document opvraagt.

Hypotheek met ouders

Samen met ouders een hypotheek afsluiten is lastig via banken.  Maak snel hierboven de berekening zodat je weet voor hoeveel geld u naar een huis kan zoeken samen met je ouders. Heb je een vraag over een gezinshypotheek of over de waarde van uw aan te kopen droomhuis? Bel ons gerust van 06.30 uur tot 21.15 uur.  MEER RUIMTE en wooncomfort door samen met vader, moeder of beide ouders een woning te kopen. Een ouder en kind hypotheek regelen wij dagelijks. Vergeet niet dat jullie zaken moet regelen bij de notaris .i.v.m. erf- en schenkingsrecht, regel dit voordat je gaat kopen.

Samen met ouders een huis kopen en de hypotheek

Zijn uw ouders getrouwd?  Ook dan is een huis kopen met ouders mogelijk. Inwonende zus of broer er bij is geen enkel probleem. 

Groter wonen door samen met ouders te kopen met een hypotheek. Heeft u niet genoeg eigen geld? Middels een drieluik hypotheek zijn er soms mogelijkheden. Uiteraard moet uw kredietwaardigheid voldoende zijn. Een ouder en kind hypotheek is sinds augustus 2018 explosief gestegen. Samen met ouders een woning kopen vraagt om specifiek advies. Er kunnen zich tijdens de hypothecaire periode allerlei omstandigheden voordoen. Wijzigen de persoonlijke omstandigheden neem dan eerst contact met ons op.

Wat is de waarde van uw familiewoning

Samen een woning kopen met je ouders is meer dan alleen een hypotheek. Lex Wonen houdt zich ook bezig met uw koopwoning. Hierboven ziet u dat wij tevens kadastraal onderzoek doen en kortsluiten met taxateurs wat haalbaar is. Tevens gaan wij in overleg met de makelaar i.v.m. het bod. Dat laatste kan u ook goed zelf doen nadat u met ons heeft overlegt. Door een  goede inventarisatie en juiste volgorde van werken is een hypotheek samen met je ouders prima te regelen. Heeft u een leuk huis gezien app ons de adresgegevens door, u hoort dan van ons de marktwaarde.

Klanten vertellen over Lex Wonen

Lees ook wat klanten vinden van Lex Wonen zodat u weet hoe anderen onze hypotheekhulp hebben ervaren. Wij zijn er trots op dat wij vanaf juni 2018 dit review systeem hebben kunnen invoeren. Lees ook onze reviews.

Van huren naar kopen samen met ouders

Veel reden om samen met je ouders een huis te kopen zijn de hoge huurprijzen en het aanbod. Huurwoning vinden is onmogelijk of onbetaalbaar. Als u samen met uw ouders koopt dan heeft u vaak meer aanbod. In het midden en het westen van het land is het wel lastiger om een koopwoning te vinden maar met meer inkomen wordt uw zoekgebied groter.

Samen met ouders een woning kopen is nu mogelijk. Heeft uw vader of moeder waar u mee wil kopen een eigen woning? Het kan zijn dat wij u dan niet kunnen helpen. Het ligt aan de persoonlijke situatie. Het moet voor iedereen een begrijpelijk verhaal blijven. Laat het ons berekenen.

 

Samen met vader en moeder een hypotheek, dan wel allen onder één dak

Huis kopen samen met vader en moeder kan via ons. Meer woongenot en ruimer leven door een  huis te kopen samen met ouders. Samen één hypotheek dan ook SAMEN ONDER EEN DAK wonen is verplicht.

Hypotheek met Familie
Hypotheek met Familie

Even een voorbeeld hoe het zou kunnen worden. Ouders willen samen met kind een groot huis kopen. Moeder werkt niet dus een hypotheek van vader samen met dochter biedt perspectief.

Eindelijk een groot huis kopen. Vader moeder en dochter worden allen voor 33,3% eigenaar. Alle drie zullen ze moeten mee tekenen dus alle drie zijn ze eigenaar en medeverantwoordelijk voor 100% van de betalingen. Moeder wordt mede eigenaar omdat ze getrouwd is. Heeft vader of moeder waar u samen mee wil kopen op dit moment een eigen huis dan is het lastig om samen een ander huis te kopen maar niet onmogelijk. De woning moet verkocht worden en de overwaarde moet in het huis worden gestopt. Een hypotheek samen met ouders regelen wij regelmatig. Wekelijks komen hier hele families aan tafel zitten omdat ze samen een huis willen kopen met(één van hun) ouders.

 

Waar ligt de complexiteit bij een hypotheek met ouders

Ik geef één voorbeeld die een huis kopen met ouders complex maakt. Onderstaande case is waar gebeurd in april 2018. Corné is gehuwd met Lia en wil samen met zijn moeder (74) en zijn vrouw een huis kopen. Hierdoor is ruim en groot wonen direct haalbaar. Corné heeft nog twee broers die echter het huis uit zijn.

Op inkomen konden ze met zijn drieën € 490.000,- lenen. Moeder gaat haar huis verkopen en heeft een overwaarde van ongeveer € 190.000 welke ze wil inbrengen in de nieuwe hypotheek.

Wat gebeurd er als moeder overlijd over 10 jaar? De overwaarde van het huis van moeders deel komt in de nalatenschap. Stel dat de overwaarde door aflossing en meerwaarde € 250.000- bedraagt. U begrijpt dat de twee andere kinderen recht hebben op hun deel.

Er zal een flinke som met geld moeten komen om dat probleem op te lossen. Uiteraard kunnen broers afstand doen van de erfenis echter de belastingdienst kijkt vrolijk over uw schouder mee. Erfbelasting komt ook om de hoek kijken.

Je kan je kinderen nooit onterven voor het deel waar ze recht op hebben. Ik maak soms mee dat ouders zeggen dat ze de andere kinderen gaan onterven. Dat gaat gelukkig niet!

Wij kunnen veel regelen echter soms nemen wij afstand van bepaalde situaties omdat het niet is uit te leggen. Raadpleeg vooraf zelf een notaris i.v.m. erf-schenk recht.

Voorbeeld maximale hypotheek met ouders met 4 inkomens

Hier even een voorbeeld wat je kan kopen met 4 inkomens. Stel dat alle 4 de kopers € 26.000,- bruto per jaar verdienen. Je maximale hypotheek is dan € 548.335,-. Met 4 personen gaat er echt een wereld voor je open Koop je echter met twee personen dan is dit nog geen 30% van het bedrag.

Maximale hypotheek met ouders

Let op! De bank rekent met maximaal 4 inkomens om uw maximale hypotheek te berekenen. Van de tweede en derde persoon kan het inkomen gedeeltelijk worden meegenomen.

 

 Indien samen één hypotheek dan ook verplicht in één huis samenwonen en inschrijven bij de gemeente. Wil je vader of moeder dus als het ware alleen maar sponsor zijn met het inkomen dan is dat onmogelijk.

Zowel ouders als kind moeten dan in één woning wonen en ingeschreven staan. Samen met ouders een huis kopen betekend  samen wonen, samen een hypotheek en samen eigenaar.

Dus samen IN ÉÉN HUIS WONEN IS VERPLICHT.  De koopakte wordt door allen getekend. Ook zullen wij en de bank per situatie bekijken of een dergelijke hypotheek ethisch en financieel verantwoord is.

 

Met ouders een huis kopen is groter wonen

Samen met ouders een hypotheek afsluiten dat kan via Lex van de Straat Wonen.

Wij zijn gespecialiseerd in aankoopbemiddeling van woningen met familieleden.

Uiteraard hoort daar de hypotheek ook bij.  U kan nergens eigenlijk terecht. Bijna geen bank wil u helpen en tussenpersonen vinden het vaak een lastig verhaal.

Er zijn zeker wel een paar banken die u willen helpen maar die willen dan maar de helft financieren. De andere helft moet u zelf betalen.

Banken willen geen risico. Weinig adviseurs denken dat hier markt voor is. Wij ontvangen tientallen e-mails per week met vragen zoals:

 • Kan ik met mijn ouders een huis kopen?
 • Wat zijn de voorwaarden van een huis kopen met eigen ouders?
 • Mogen wij het huis later ook splitsen?
 • Wat gebeurd er als ouders met pensioen gaan?
 • Stel dat ouders overlijden?
 • Als ik wil trouwen?
 • Kan ik zonder eigen geld een woning kopen?

Let op! U bent met zijn allen altijd 100%verantwoordelijk voor de totale hypotheek en de betalingen. Iedereen is mede eigenaar.

 

BKR check altijd doen

Maximale hypotheek minus BKR is uw uiteindelijke maximale hypotheek. Als u geen BKR check doet dan heeft u een kans van 75% dat u bedrogen uitkomt. Bijna iedereen heeft een mobiel, mogelijkheid op rood staan(al staat u in de plus) of een krediet. Ook creditcards en lease auto’s zijn funest.

Ga naar de BKR en IDIN en vraag uw gegevens op. Kijk hier voor hier bovenaan de website. Hebben alle aanvragers en partners deze opgevraagd dan kunnen wij verder. Voorbeeld: Vader, moeder en dochter willen een huis kopen. Alleen het inkomen van vader en dochter wordt gebruikt. Toch zal moeder ook met de bkr gegevens op tafel moeten komen.

Met mijn ouders een huis kopen?

Nog even een voorbeeld van een huis kopen met ouders.

U bent zelf getrouwd in gemeenschap van goederen en u wilt samen met uw vader kopen? Prima geen probleem, wij gaan er vanuit dat u op dit moment een huurhuis heeft. De banken rekenen al met twee inkomens.  Of het kopen van een huis met familie met drie of vier inkomens verantwoord is moeten wij bekijken. Het is niet mogelijk om tijdens de looptijd het huis te verlaten en te gaan huren. Uiteraard kan u het huis wel verkopen. Mail ons uw situatie door.  

Kan ik met één van mijn ouders een huis kopen zonder eigen geld?

Samen met een van de ouders of beide ouders een huis kopen daar kunnen wij u mee helpen.

Wellicht kunnen wij u ook helpen met een huis kopen zonder eigen geld. Dit hangt mede af van de marktwaarde van de woning die wij als erkend aankoopbemiddelaar eerst moeten bekijken.

 

Met ouders een huis kopen en betaalbaarheid hypotheek op pensioendatum

Als een ouder met één kind een huis koopt is het belangrijk dat de hypotheeklasten niet te zwaar worden als ouder(s) met pensioen gaan. Jonge starters hebben deze problemen nooit. Wij gaan uitsluitend een hypotheek regelen indien de hypotheek ruim past als iemand met pensioen gaat. Het zal vaak een lineaire hypotheek worden of een combinatie van lineair en annuïteiten.  Wij gaan u dat tijdens het adviesgesprek zeker uitleggen. Het is namelijk belangrijk dat de hypotheeklasten bij een lager pensioeninkomen ook betaalbaar zijn.

Als ouders en kinderen een huis kopen en de AOW

Koopt u bijvoorbeeld als moeder en dochter zijnde samen een huis dan ontvangt moeder op pensioendatum de alleenstaande AOW!  De verhoogde AOW! Alleenstaanden ontvangen altijd de verhoogde AOW.

Indien iemand nu gaat samenwonen met een vriendin, vriend of kennis dan moet dit worden doorgegeven aan de SVB. U ontvangt dan de gehuwden AOW. Maar let op! Als u dus samenwoont met uw eigen kind dan ontvangt u dus de hoge AOW. U wordt dus niet gekort op de AOW. Dat scheelt u € 365,00 (2018). Deze wet is onlangs in 2018 aangenomen.

De gedachten van de wetgever was het volgende. Vaak kopen ouder en kind een woning i.v.m. het verzorgende karakter naar de ouder toe. Om dan de AOW te gaan verlagen omdat de ouder samenwoont met eigen kind behoud ze de hogere AOW. Lees ook hieronder.

Let dus goed op! Koopt u als moeder of vader met eigen kind een woning en er komt een ander bijwonen dan bel de SVB. Bespreek uw situatie. Zorg er voor dat u niet achteraf veel geld moet terug betalen.

 

Bloedverwanten 1e graad en de AOW

Koopt u dus samen met iemand uit de 1e graad bloedverwantschap dan is hier een uitzondering op. U blijft de verhoogde AOW houden. Wie zijn uw 1e graad bloedverwanten?

 • Ouders en adoptieouders
 • Kinderen en adoptiekinderen

Gaat u dus samen met iemand uit deze groep een huis kopen dan behouden eventueel beiden hun verhoogde AOW uitkering. Als ouder scheelt u dat toch een kleine € 400,00 wat u mag houden ondanks samenwonen.

In juni 2017 is dit besluit door de overheid genomen. Let op koopt u een huis met een zus of broer dan geld dit niet. Bel altijd de SVB voor nadere informatie betreffende uw AOW uitkering. Wijzigingen in de toekomst kunnen nadelig uitpakken.

Vraag altijd een notaris of belastingadviseur om de juiste regels op dat moment. Wij proberen deze blog zo actueel als mogelijk te houden.

 • AOW voor gehuwden € 807,88  (januari 2018)
 • AOW voor alleenstaanden € 1173,33  (januari 2018)

 

Pas op! Trouwen en de AOW

Stel dat moeder en dochter een huis kopen. Ma houdt haar alleenstaande verhoogde AOW omdat ze met dochter koopt, 1e graad. Stel nu dat dochter een vriendje krijgt die inwonend wordt dan verlaagt dat de AOW van moeder. Aan de eis samenwonen met eigen kind wordt niet aan voldaan.

Ik heb hier geen voorbeeld van en ook geen jurisprudentie over gelezen. Bel hierover de SVB of de belastingdienst. Deze regel kan in de toekomst veranderen of in de praktijk anders uitpakken.

U dient zelf de regels altijd te controleren bij:

 • Notaris
 • SVB
 • Belastingdienst
 • Gemeente

Bij deze groep mensen altijd informeren als u samen met ouders een huis wil kopen. Wij hebben zelf nog geen tegenslagen vernomen. Let op: Geen recreatiewoningen(ook niet gedoogd) of agrarisch gebied. Uitsluitend zonder uitzonderingen bestemmingsplan WONEN!

Samen met familie een ouder en kind hypotheek

Zoals u kan lezen komt er veel bij kijken om samen met één of meerdere familieleden een huis te kopen. Wij willen graag dat u een afspraak maakt met een notaris om zaken goed te beschrijven.

Indien u een woning koopt met familie is het belangrijk om alles goed te regelen. Als nabestaande moet je het recht hebben om daar te blijven wonen.

Een legaat zal opgemaakt worden. Ook is het van belang dat nabestaanden de hypotheeklasten kunnen blijven betalen.

Als u samen met uw vader een huis koopt dan mag hij niet reeds een woning bezitten. Vaak is het zo dat vader al een woning heeft en enkel zijn kind wil helpen.

Helaas is dat op deze wijze niet mogelijk. Wel kan hij zijn kind helpen door een eenmalige schenking voor de aankoop van de woning. Het samen met ouders een huis kopen wordt steeds populairder.

Splitsen van woningen taboe

Toch maar even vermelden door de vele vragen die wij krijgen over het splitsen van een woning. Het is verboden om een huis te splitsen. U mag geen extra voordeur plaatsen met huisnummer. U woont allen gezamenlijk onder 1 dak.

Bank doet ook moeilijk als u een huis wil kopen met één kadastraal nummer en waar toch reeds twee ingangen zijn, echt een huis wat is gemaakt voor twee gezinnen.

Agrarische bestemming en recreatie kan niet

Let op! Agrarische bestemming, bedrijf of recreatie gaat niet lukken, informeer bij twijfel altijd het bestemmingsplan via de verkopende makelaar. Uiteraard kan u ons hier ook over bellen. Ook als een gemeente beloofd om een bestemming te wijzigen dan kunnen wij pas aan de slag als de wijziging in het kadaster is doorgevoerd! Bestemming Wonen is verplicht.

Onze werkzaamheden op een rij

Wij helpen u met het aankopen van het huis, wij zijn tevens erkend aankoopbemiddelaar. Regelen koopakte, bouwkundige keuring, taxatie. Ook doen wij het hypotheekadvies en de hypotheekbemiddeling. Speciale aandacht voor het erfrecht en fiscaliteit welke door ons zal worden besproken met u.

Vóór de overdracht van de woning zullen zaken door de notaris geregeld worden zodat bij calamiteiten geen problemen ontstaan. Indien je samen met ouders een huis gaat kopen dan vergt dat een degelijke inventarisatie vooraf waarbij onze notaris een grote rol speelt. Wij verwijzen u daarom dan ook naar de notaris.

Welke onderdelen behandelen wij voor een familie hypotheek

 • Wat gebeurd er bij overlijden van ouder(s)( erfrecht).
 • Regelen betaalbaarheid hypotheek indien een van de aanvragers arbeidsongeschikt is.
 • Geld regelen voor beide partijen indien het erfrecht van toepassing komt.
 • Notarieel zaken vastleggen i.v.m. gezamenlijke familie hypotheek.
 • Uw wensen en mogelijkheden alsmede analyseren van risico’s.

Bovenstaande onderdelen worden door ons niet uitvoerig behandeld. Hiervoor moet u naar een specialist en dat is de notaris.

Waarom samen met ouders een huis kopen

Omdat het voor de starter steeds lastiger wordt om een huis te kopen gaan steeds meer kinderen samen met een van de ouders die gehuurd wonen een huis kopen. Vaak is de bedoeling dat de ouders later het huis weer verlaten als zoon of dochter de hypotheek zelf kan opbrengen.

Uiteraard moet iedereen wel goed nadenken over de consequenties van samenwonen onder één dak met ouders. Wat als er een vriendinnetje komt? Niemand mag het huis verlaten. Uiteraard is het mogelijk dat of de ouders of zoon en vriendin later het huis kopen. Uiteraard kan de woning ook verkocht worden.

Ouder en kind moeten in het huis blijven wonen. Alle kopers die de koopakte tekenen blijven verantwoordelijk voor de hypotheekbetalingen. Stel dat het inkomen van zoonlief niet hoger wordt?

Totale eigendomsoverdracht naar zoon toe is onmogelijk. Ouder is wel verplicht om in de woning te blijven wonen. Het is verboden om met meerdere families in het huis te wonen zonder toestemming.

Dat is ook zo bij een gewone hypotheek van een echtpaar. Vrienden mogen daar ook niet (vast)bij in komen wonen. Maak het niet te complex.

Twee scenario’s mogelijk bij huis kopen met ouders

Ouders hebben koopwoning

U woont nog thuis bij uw vader of moeder die een koophuis hebben op dit moment.  Een huis kopen in deze situatie is complexer. Het is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie of wij deze opdracht willen en kunnen uitvoeren. Het probleem is ongelijke inbreng eigen geld en fiscale aftrek.

Ouder heeft een huurhuis

U woont thuis bij een van uw ouders in een huurwoning. U kan direct samen met (een van) uw ouders een huis kopen.

Houdt er altijd rekening mee dat u de tijd neemt om te klussen. Zeg de huur niet te vroeg op. Toch gaan de meeste mensen strak zitten met plannen. Vaak gaat het mis doordat uw aangekochte woning nog niet naar uw wens is.

Koopt u met een van uw ouders een woning bezuinig niet op één maand extra huur. U heeft altijd meer tijd nodig dan dat u denkt.

Ouders gaan scheiden vanuit een huurhuis

Als uw ouders gaan scheiden kunnen wij niet eerder een hypotheek regelen met één van uw ouders dan dat alle scheidingspapieren compleet zijn. Op het moment dat ouders alle papieren compleet hebben dan zit iedereen al in een andere woning of situatie. Het geruisloos van woning veranderen is (nog) niet mogelijk. Kijk ook even op onze blog over scheiding en hypotheek.

Met IVA-uitkering hypotheek mogelijk

 

Als u samen met uw ouders een huis wil kopen dan wordt een IVA-uitkering geaccepteerd. Met een IVA gaat men er vanuit dat u niet meer aan het werk komt. Voor de bank is er dan een zekerheid van inkomen. 

Met een WGA-uitkering is er geen zekerheid van inkomen. Doordat de uitkering tijdelijk is en men verwacht dat u weer aan de slag kan gaan is er geen zekerheid op continuïteit qua inkomen. Toch kunnen wij gedeeltelijk uw inkomen meenemen als u nog gedeeltelijk werkt. Samen met ouders een huis kopen met een uitkering kan dus wel.

Aan te leveren documenten door aanvragers

Ook als u met familieleden een huis koopt moet u diverse documenten aanleveren. Neem vast een kijkje welke hypotheekdocumenten benodigd zijn.

Onze documenten inzake ouder en kind hypotheek

Als hypotheekadviseur zijnde zijn wij verplicht om voor aanvang van een dienstverlening u diverse documenten te overhandigen. Heeft u interesse dan kan u nu reeds al onze documenten inzien. Heeft u vragen over een hypotheek samen met ouders of welke constructie dan ook? Bel ons voor meer informatie.

DVD 2019 Dienstenwijzer en algemene voorwaarden

Nog geen hypotheekberekening gemaakt samen met ouders?

U wil graag weten voor hoeveel geld u samen met uw ouders aan hypotheek kan krijgen? Maak alsnog de berekening. Wel lekker dat u de overige kosten eventueel met meerdere personen kan delen. SAMEN MET OUDERS EEN HUIS KOPEN gebeurd steeds vaker.

Voorbeeld van vader moeder en zoon hypotheek

Inkomen vader € 2700 bruto, inkomen moeder € 2100 bruto,  inkomen zoon € 2295 bruto. Meeste hypotheek haalbaar door een huis te kopen van vader met zoon. U mag in principe het derde inkomen meenemen in de berekening. Het derde inkomen wordt echter voor minder meegenomen in de berekening.

Niet alle constructies haalbaar met ouders

Vaak worden wij gebeld i.v.m. scheiding van ouders. Vader wil van de hypotheek af echter moeder kan de kosten niet alleen dragen. Een verzoek op één van de kinderen wordt nogal eens gedaan. Ik zal niet zeggen onder druk maar dit is lastig.

Verder zal er toch afgerekend moeten worden met de ex. Stel dat er overwaarde is dan ontvangt de ex zijn/haar deel. Waar komt dat geld vandaan. Ik vind het niet altijd ethisch verantwoord  om samen met ouders of een van de ouders een huis te kopen.

 

Voorbeeld wanneer wij een hypotheek met ouders afkeuren

Onlangs werd ik gebeld door Lieke van 53 jaar die samen met haar zieke moeder van 77 jaar een huis wilde kopen. Huis van moeder had iets overwaarde maar daar lag niet het probleem. Haar moeder had een totaal pensioen van € 53.000,-. Lieke zelf verdiende € 21.000,-  per jaar. Maximale hypotheek is € 389.666,-.

Indien moeder overlijd dan is er een te grote druk op de hypotheeklast van Lieke. Een levensverzekering is onmogelijk. Moeder is niet terminaal maar heeft wel verzorging nodig.

Hun wens was een woning van € 200.000,- welke makkelijk haalbaar was voor moeder met dochter. Helaas heb ik een negatief advies gegeven ondanks dat banken deze hypotheek draaien. Ik vond het vervelend dat ik de moeder van Lieke de zorg heb ontnomen en gekozen heb voor de financiële zekerheid van Lieke.

Als financieel adviseur dienen wij de financiële consequenties bloot te leggen en oplossingen te geven. Een oplossing voor overlijden van moeder had ik niet. Doordat het inkomen slechts tijdelijk hoog is van moeder kan je dochter niet in de toekomst op de blaren laten zitten. Een huis kopen in deze situatie is helaas onaanvaardbaar.

Er zouden zich situaties voor kunnen doen waarbij het toch zou lukken. Stel dat er een aanzienlijk bedrag aan spaargeld zou zijn. In dat geval zou je de hypotheek kunnen verlagen zodat de maandlasten beter betaalbaar zijn.

Hoe bereken je nu een hypotheek met drie aanvragers

Om je maximale hypotheek te berekenen met één of twee inkomens kan overal op alle websites. Hoe werkt het om de maximale hypotheek met drie aanvragers te berekenen. De meeste mensen vinden dit niet interessant maar toch hieronder een voorbeeld.

 

Voorbeeldberekening hypotheek met 3 aanvragers en 3 inkomens

Let op dit is een simpele versie die niet exact klopt maar u wel een richtlijn geeft.

Vader Gerrit 58 jaar, moeder Leny 52 jaar en dochter Sonja 29 jaar kopen samen een huis. Inkomens respectievelijk € 37.000,- € 21.000,- en € 22000,-.

Voor de maximale hypotheekberekening moet je de inkomens bij elkaar optellen en vermenigvuldigen met 21,5%. In dit geval dus € 80.000,- X 21,5% = € 17.200,- maximale hypotheekrente last per jaar. Deel je dat door 12 maanden dan is je maximale maandlast € 1.433,- per maand bruto.

 

Hypotheek met 4 aanvragers

Kinderen kunnen samen met hun ouders kopen en dat kan tot 4 aanvragers. Alle aanvragers zijn eigenaar maar ook voor 100% schuldenaar. Dat u fiscaal zaken anders regelt dat kan zeker. Maar iedereen is voor 100% aansprakelijk voor de totale hypotheek. Dus niet voor een bepaald deel maar voor 100%. Wat eigenlijk geen bank doet doen wij wel. Hypotheekadvies samen met ouders met maximaal 4 aanvragers zodat u samen een geweldig huis kan kopen.

 

Samen met ouders een woning kopen geregeld door Lex van de Straat Wonen

Wilt u meer weten over:

 • een huis kopen samen met één van de ouders.
 • hypotheek met familie.
 • aankoopbemiddeling en koopakte.
 • rol notaris.
 • volgorde van werken
 • veilig samen met ouders een huis kopen.(een van de ouders)

Wij adviseren u vooraf naar de notaris te gaan

Als ouders en kind samen een huis kopen dan adviseren  wij jullie dringend om vooraf naar de notaris te gaan

Je moet weten hoe alles geregeld is indien iemand komt te overlijden. Denk aan erf en schenkbelasting. Via de notaris kan je alles regelen. De notaris is de aangewezen persoon om jullie uiteindelijk goed te adviseren.

Neem contact met ons op als u een woning op het oog heeft of indien u meer informatie wenst om samen met ouders een hypotheek te nemen. Kijk ook even op onze homepage welke werkzaamheden wij allemaal uitvoeren. Lex Wonen raadt u aan om altijd vooraf een notaris te raadplegen. Notarissen zijn de aangewezen personen die u beter kunnen adviseren indien u samen met uw ouders een huis koopt.

Bereken nu eerst hypotheek met maximaal 4 familieleden. Huis gezien vul adresgegevens in. U hoort direct de marktwaarde van de woning, lees snel verder.


 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U ontvangt direct uitslag maximale hypotheek met ouders.