Menu

Samen met ouders een huis kopen

Huis kopen met ouders✅ 1 Hypotheek kan⭐ als u met 3 of 4 aanvragers een woning koopt✅ Eindelijk royaal  en goedkoop wonen vanaf 1,40% rente⭐ weg uit die dure huurwoning.

Bereken nu eerst hypotheek met maximaal 4 familieleden/kennissen. Huis gezien vul adresgegevens in. U hoort direct de marktwaarde van de woning.


 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Direct GRATIS antwoord berekening.

Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Hypotheek met ouders

U kan met 3 of 4 personen kopen maar let op?

 • Verplicht om samen onder 1 dak te wonen en ingeschreven te staan op hetzelfde adres
 • Overbruggingshypotheek is op 1 woning mogelijk ( dus maximaal 1 woning mag in de verkoop staan)
 • Woning mag uitsluitend WOONBESTEMMING hebben, geen agrarisch, winkel of gemengde bestemming

 

Met ouders een huis kopen zodat ruimer wonen kan

Met ouders een huis kopen gebeurd steeds vaker omdat:

 • Zorg naar ouder(s) of (klein)kinderen toe
 • Eindelijk die dure huurwoning kunnen verlaten
 • Riant wonen met meer comfort met maximaal 4 inkomens
 • Huis kopen in hogere prijsklasse makkelijker
 • Minder concurrentie in hogere prijsklasse
 • Hypotheek met 4 familieleden/eigenaars mogelijk

Let op! U mag de woning niet (gedeeltelijk) verhuren. 

Hypotheek met ouders tot maximaal 4 personen

Een ouder en kind hypotheek zorgt voor meer woongenot omdat je dan ROYALER EEN HUIS KAN KOPEN. Een hypotheek met ouders. De meeste banken willen u niet helpen.  Lex Wonen helpt u met een huis kopen samen met je ouders, familie of vrienden. Dus ook een hypotheek samen met zus of broer.

Maximaal 4 aanvragers-eigenaren in de koop- en hypotheekakte waardoor jullie eindelijk ruimer kunnen wonen ✅

Wat wordt bedoeld met 4 eigenaren? Stel dat ouders met zoon die getrouwd is samen een huis kopen, je hebt dan al 4 eigenaren. Dit ondanks dat er misschien met 2 inkomens wordt gerekend. Echtgenoten zijn automatisch mede eigenaar. Dat betekend ook dat alle 4 de personen 100% verantwoordelijk zijn voor de betaling. 

Hoe worden wij beoordeeld door onze klanten?

Lees onze reviews die onze klanten hebben geschreven. Lex Wonen vindt het belangrijk dat u inzage heeft in alle beoordelingen zodat u een afgewogen beslissing kan nemen.

Heeft u niet van iedereen exact de inkomens?

Geen probleem als u niet exact alle inkomens van iedereen weet incl. overuren en vakantiegeld. Maak schatting en vul in, u ontvangt het bedrag tot hoeveel u kan kijken op Funda naar een huis.

Indicatie maximale hypotheek 2, 3, 4 personen

 • Globaal inkomens bij elkaar optellen en 1 bedrag opgeven zodat u weet tot hoeveel geld u globaal naar een huis kan kijken.


  Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Simpel rekenvoorbeeld hypotheek samen met ouders

Met 4 kleine inkomens van €1695,- per maand bruto is een hypotheek van € 470.000,- al mogelijk.

Samen met ouders een hypotheek afsluiten betekent ook oog hebben voor elkaar. Ideale situatie is als iedereen uit een huursituatie komt en vervolgens een huis koopt. Is er een hypotheekverleden dan moeten wij goed inventariseren. U begrijpt dat iedereen alles op tafel moet leggen.

Voorbeeld van huis kopen met ouders

Jurgen kocht in februari 2019 samen met zijn zonen Toon en Wijnand een riant huis in Kampen langs het bos. Inkomen Toon € 32.000,-, inkomen van Wijnand € 33.000 en van vader Jurgen € 32.500. Individueel konden ze een woning van ongeveer € 140.000,- tot € 145.000,- kopen. Dat is er niet in Kampen. Ook een flat in Zwolle was onmogelijk.

Jurgen kon nu samen met zijn kinderen midden in de natuur een riante woning kopen tot € 525.000,-. Uiteindelijk een keurige ruime woning in Kampen gekocht voor € 470.000,-. Gezamenlijk iets eigen geld meenemen voor de hypotheek. Hypotheekkosten van € 570,- netto per persoon (globaal) was makkelijk op te hoesten.

Wanneer is hypotheek met ouders complex?

Een hypotheek met ouders wordt complex als er bijvoorbeeld:

 • Woning(en) verkocht moeten worden met restschuld of:
 • Indien grote geldstorting door slechts 1 koper wordt gedaan.

Koopt u een huis met 3 of 4 personen dan kunnen verschillende hypotheekverleden alles complex maken. Wij overleggen vooraf met u. Wij adviseren u wel dat u altijd vooraf naar een notaris gaat voor advies en zaken te regelen. Ga niet tot het randje qua maximale hypotheek.

Ook v.w.b. het fiscale gedeelte adviseren wij u dringend een fiscalist of belastingdeskundige in de arm te nemen. 

Hypotheekverleden kan spelbreker worden

Iedereen die eerder een woning heeft gehad die heeft dus een hypotheekverleden. Sinds 2001 mag u de hypotheek nog maar 30 jaar aftrekken van de belasting. Ook heeft u sinds 2013 te maken met verplicht aflossen van de hypotheek, tenminste annuïtair. Veel huizenkopers hebben dan ook diverse standen. 

Het complexe aan deze situatie is dat er geen softwarepakket is die dit kan weergeven met 3 of 4 personen. Wij doen het complete advies voor 50% handmatig.

Het kan dus gebeuren dat wij een hypotheek niet gaan draaien omdat uw woningverleden het te complex maakt.

Hypotheekvoorbeeld van hypotheek met ouders april 2019

Vader Johan en moeder Moniek kochten samen met hun zoon Bert en schoondochter Anouk een huis. Op het moment van aankopen had iedereen een huurwoning.

Johan en Moniek (ouders) hebben van 1995 tot 2009 een hypotheek gehad. De hypotheek stand bij verkoop was € 175.000,-. 

Bert en Anouk ( de kinderen) hadden een eigen huis van 2009 tot 2014. De hypotheek stand bij verkoop was € 200.000,-.

Aankoop huis met ouders van € 695.000,-

Het inkomen was geen enkel probleem voor deze hypotheek. Op pensioendatum past de hypotheek ook ruim. Hoe hebben wij deze hypotheek samen met ouders geregeld.

Ouders hadden een stand van € 175.000,-, toen ze het huis verkochten. Deze € 175.000,-mag nu nog maar 23 jaar worden afgetrokken van de belasting. Per 1-1-2001 is ingegaan dat een hypotheek maximaal 30 jaar aftrekbaar is. Dus van 2001 tot 2009 = 8 jaar reeds genoten. Dat betekend het volgende:

Hypotheek Deel 1: € 175.000 annuïteiten hypotheek gedurende 23 jaar aflossen. Is deel ouders.

Kinderen hadden 5 jaar aftrek reeds genoten

Hypotheek Deel 2: € 200.000 annuïteiten hypotheek gedurende 25 jaar aflossen. Is deel kinderen. 

Totaal hadden we € 695.000,- nodig aan hypotheek in deze case. Dat betekend dat er nog € 320.000,- benodigd is, namelijk € 695.000 minus € 375.000,-. Deze € 320.000,- delen we door de 2 echtparen. Er komen dus 2 delen aan hypotheek bij: € 320.000/2 =€ 160.000 per stel.

Hypotheek Deel 3 € 160.000 annuïteiten hypotheek gedurende 30 jaar. Is deel ouders. Dit deel mag in 30 jaar afgelost worden omdat dit bovenop de oude hypotheek komt.

Hypotheek Deel 4 € 160.000 annuïteiten hypotheek gedurende 30 jaar. Is deel kinderen. Ook dit deel mag in 30 jaar worden afgelost om dezelfde reden.

Heeft u extra hypotheek nodig dan kan het deel boven op de oude hypotheek altijd weer voor 30 jaar worden afgesloten en 30 jaar belastingaftrek. U ziet dat oude hypotheekdelen altijd weer gaan herleven als u een woning gaat kopen. Koopt u dus met meerderen dan is het zaak om dat goed uit te zoeken.

Huis kopen met familie kost tijd

Gaat u met meerderen een huis kopen dan moet u rekening houden dat ons voorwerk meer tijd kost dan als u alleen of met een partner koopt. Het gebeurd steeds vaker dat klanten ons bellen voor een hypotheek met familie terwijl we alleen het inkomen weten.

BKR, overwaarde en restschuld weten we niet eens. Ook de oude hypotheken uit het verleden zijn weer van belang. Eerst moeten wij alles weten daarna kan u samen een woning kopen.

Ouder en kind hypotheek

Samen met uw kind(eren) een huis kopen betekent dat deze kosten ook nog eens makkelijk met elkaar zijn te delen. Een ouder en kind hypotheek betekent ook dat alles gezamenlijk eigendom is. Met zijn allen onder één dak wonen is een VERTROUWD GEVOEL! Let wel op.

Het is dus wel verplicht om samen met uw kind(eren) ook onder 1 dak te wonen. Iedereen dient ingeschreven te staan op hetzelfde adres.

Als ouders of kinderen ongelijk eigen geld inbrengen

Ongelijke inbreng eigen geld kan gebeuren als ouders samen met een kind een huis koopt. Voorbeeld hiervan. Ouders willen met dochter een huis kopen, vader heeft nog spaargeld staan i.v.m. erfenis.

Ouders hebben spaargeld en stoppen dit in de nieuwe hypotheek om de lasten laag te houden. Dochterlief is starter en heeft geen eigen geld. Hier is dus sprake van ongelijke inbreng eigen geld✅

Een schuldbekentenis brengt uitkomst indien de boel ooit verkocht gaat worden. Koopt u als vriend en vriendin dan kan dit opgelost worden met een samenlevingscontract. Nu u echter als familieleden een huis gaat dit anders. Een notaris kan u hierin helpen.

Overwaarde en samen het huis weer verkopen

Gaat u samen het huis verkopen dan wordt de overwaarde berekend nadat iedereen zijn eigen inleg die hij of zei bij aanvang heeft ingelegd er weer afgetrokken. Wat overblijft is zuiver de overwaarde van de woning.

Voorbeeld bestaande case Lex Wonen

Vader Chris, zoon Joost, zoon Daan en Jelle (vriend van Daan) hadden via ons een eigen woning gekocht van € 740.000,-.  Maximaal was € 1.133.000 mogelijk. Omdat het verschil tussen het hoogste inkomen en het laagste inkomen te veel was naar mijn zin had ik de maximale hypotheek toen verlaagt tot € 740.000,-. 

Dit is een zekerheidsgrens die ik had ingebouwd, rekeninghoudend met buitengewone omstandigheden. Vader Chris had € 44.000,- ingebracht aan eigen geld, zoon Daan € 12.000,- en Jelle € 6.000,-.  Joost had geen eigen geld. In november 2018 hadden ze de boel verkocht voor € 925.000,-. Dit zou een overwaarde geweest zijn van € 185.000,- als ze niet bij de notaris geweest waren voor het inschrijven van inbreng eigen geld.

Nu krijgt een ieder eerst zijn eigen geld terug waardoor de overwaarde  € 185.000,- minus  €62.000 ,- = € 123.000,- bedraagt.  Per persoon wordt er € 30.750,- overgemaakt aan overwaarde. Deze overwaarde is de eigen woning reserve stand die ze moeten gebruiken voor de nieuwe woning die ze individueel gaan kopen. Doen ze dat geld niet gebruiken dan is dat deel niet aftrekbaar van de nieuwe hypotheek.

Hypotheek met ouders

Samen met ouders een hypotheek afsluiten is lastig via banken.  Maak snel hierboven de berekening zodat je weet voor hoeveel geld u naar een huis kan zoeken samen met je ouders. Heb je een vraag over een gezinshypotheek of over de waarde van uw aan te kopen droomhuis? Bel ons gerust van 06.30 uur tot 21.15 uur.  MEER RUIMTE en wooncomfort door samen met vader, moeder of beide ouders een woning te kopen. Een ouder en kind hypotheek regelen wij dagelijks. Vergeet niet dat jullie zaken moet regelen bij de notaris .i.v.m. erf- en schenkingsrecht, regel dit voordat je gaat kopen.

Samen met ouders een huis kopen en de hypotheek

Hypotheek samen met ouders

Hypotheek samen met ouders

Zijn uw ouders getrouwd?  Ook dan is een hypotheek met ouders mogelijk. Inwonende zus of broer er bij is meestal geen probleem. Altijd de gemeente vragen voor de zekerheid.

Groter wonen door samen met ouders te kopen met een hypotheek. Heeft u niet genoeg eigen geld? Middels een drieluik hypotheek zijn er soms mogelijkheden. Uiteraard moet uw kredietwaardigheid voldoende zijn. De vraag over ouder en kind hypotheek is sinds augustus 2018 explosief gestegen.

Samen met ouders een woning kopen vraagt om specifiek advies. Er kunnen zich tijdens de hypothecaire periode allerlei omstandigheden voordoen. Wijzigen de persoonlijke omstandigheden neem dan contact met ons op.

Wat is de waarde van uw familiewoning

Samen een woning kopen met je ouders is meer dan alleen een hypotheek. Lex Wonen houdt zich ook bezig met uw koopwoning. Hierboven ziet u dat wij tevens kadastraal onderzoek doen en kortsluiten met taxateurs wat haalbaar is. Tevens gaan wij in overleg met de makelaar i.v.m. het bod. Dat laatste kan u ook goed zelf doen nadat u met ons heeft overlegt.

Door een  goede inventarisatie en juiste volgorde van werken is een hypotheek samen met je ouders prima te regelen. Heeft u een leuk huis gezien app ons de adresgegevens door, u hoort dan van ons de marktwaarde.

Verhuren woning verboden

Het verhuren van de eigen woning is altijd verboden zonder de uitdrukkelijke toestemming van de bank. Meestal krijgt u die toestemming pas als het huis voor de helft is afgelost. 

Klanten vertellen over Lex Wonen

Lees ook wat klanten vinden van Lex Wonen zodat u weet hoe anderen onze hypotheek hulp hebben ervaren. Wij zijn er trots op dat wij vanaf juni 2018 dit review systeem hebben kunnen invoeren. Lees ook onze reviews.

Van huren naar kopen samen met ouders

Veel reden om samen met je ouders een huis te kopen zijn de hoge huurprijzen en het aanbod. Huurwoning vinden is onmogelijk of onbetaalbaar. Als u samen met uw ouders koopt dan heeft u vaak meer aanbod. In het midden en het westen van het land is het wel lastiger om een koopwoning te vinden maar met meer inkomen wordt uw zoekgebied groter.

Samen met ouders een hypotheek dan allen onder één dak

Huis kopen samen met vader en moeder kan via Lex Wonen. Meer woongenot en ruimer leven door een  huis te kopen samen met ouders. Samen één hypotheek dan ook SAMEN ONDER EEN DAK wonen is verplicht.

Hypotheek met ouders

Hypotheek met ouders

Even een voorbeeld hoe het zou kunnen worden. Ouders willen samen met kind een groot huis kopen. Moeder werkt niet dus een hypotheek van vader samen met dochter biedt perspectief.

Eindelijk een groot huis kopen. Vader moeder en dochter worden allen voor 33,3% eigenaar. Alle drie zullen ze moeten mee tekenen dus alle drie zijn ze eigenaar en medeverantwoordelijk voor 100% van de betalingen. Moeder wordt mede eigenaar omdat ze getrouwd is. Heeft vader of moeder waar u samen mee wil kopen op dit moment een eigen huis dan is het lastig om samen een ander huis te kopen.

Waar ligt de complexiteit bij een hypotheek met ouders

Ik geef één voorbeeld die een huis kopen met ouders complex maakt. Onderstaande case is waar gebeurd in april 2019. Corné is gehuwd met Lia en wil samen met zijn moeder Jannie(74) en zijn vrouw een huis kopen. Hierdoor is ruim en groot wonen direct haalbaar. Corné heeft nog twee broers die al lang het huis uit zijn.

Omdat moeder een bedrag van € 197.000,- kon inbrengen was de hypotheek te draaien. Op het inkomen van hun drieën  was het niet mogelijk om een huis te kopen.

Stel nu dat moeder komt te overlijden? Haar aandeel eigen geld moet verdeeld worden onder alle kinderen. Ook zal er overwaarde zijn op de woning. Er moet berekend gaan worden hoeveel dat is. Een gedeelte van de overwaarde is ook van moeder, dit zal tevens verdeeld moeten worden.

Voorbeeld maximale hypotheek met ouders met 4 inkomens

Hier even een voorbeeld wat je kan kopen met 4 inkomens. Stel dat alle 4 de kopers € 26.000,- bruto per jaar verdienen. Je maximale hypotheek is dan € 548.335,-. Met 4 personen gaat er echt een wereld voor je open Koop je echter met twee personen dan is dit nog geen 30% van het bedrag.

Maximale hypotheek met ouders

Let op! De bank rekent met maximaal 4 inkomens om uw maximale hypotheek te berekenen. Van de tweede en derde persoon kan het inkomen gedeeltelijk worden meegenomen.

Indien samen één hypotheek dan ook verplicht in één huis samenwonen en inschrijven bij de gemeente. Wil je vader of moeder dus als het ware alleen maar sponsor zijn met het inkomen dan is dat onmogelijk.

Zowel ouders als kind moeten dan in één woning wonen en ingeschreven staan. Samen met ouders een huis kopen betekend  samen wonen, samen een hypotheek en samen eigenaar.

Dus samen IN ÉÉN HUIS WONEN IS VERPLICHT.  De koopakte wordt door allen getekend. Ook zullen wij en de bank per situatie bekijken of een dergelijke hypotheek ethisch en financieel verantwoord is.

Met ouders een huis kopen is groter wonen

Samen met ouders een hypotheek afsluiten dat kan via Lex van de Straat Wonen.

Wij zijn gespecialiseerd in aankoopbemiddeling van woningen met familieleden.

Uiteraard hoort daar de hypotheek ook bij.  U kan nergens eigenlijk terecht. Bijna geen bank wil u helpen en tussenpersonen vinden het vaak een lastig verhaal.

Er zijn zeker wel een paar banken die u willen helpen maar die willen dan maar de helft financieren. De andere helft moet u zelf betalen.

Banken willen geen risico. Weinig adviseurs denken dat hier markt voor is. Wij ontvangen tientallen e-mails per week met vragen zoals:

 • Kan ik met mijn ouders een huis kopen?
 • Kan ik een huis kopen met mijn zoon?
 • Wat zijn de voorwaarden van een huis kopen met eigen ouders?
 • Mogen wij het huis later ook splitsen?
 • Wat gebeurd er als ouders met pensioen gaan?
 • Stel dat ouders overlijden?
 • Als ik wil trouwen?
 • Eigen geld en een woning kopen?

Let op! U bent met zijn allen altijd 100%verantwoordelijk voor de totale hypotheek en de betalingen. Iedereen is mede eigenaar. Heeft u ooit een eigen woning gehad dan is kopen met familie niet mogelijk.

BKR check altijd doen

Maximale hypotheek minus BKR is uw uiteindelijke maximale hypotheek. Als u geen BKR check doet dan heeft u een kans van 75% dat u bedrogen uitkomt. Bijna iedereen heeft een mobiel, mogelijkheid op rood staan(al staat u in de plus) of een krediet. Ook creditcards en lease auto’s zijn funest. Zelfs een studielening bij DUO verlaagt uw maximale hypotheek.

Ga naar de BKR en IDIN en vraag uw gegevens op, DAT KAN VIA ONZE WEBSITE. Kijk hier voor hier bovenaan de website. Hebben alle aanvragers en partners deze opgevraagd dan kunnen wij verder. Voorbeeld: Vader, moeder en dochter willen een huis kopen. Alleen het inkomen van vader en dochter wordt gebruikt. Toch zal moeder ook met de bkr gegevens op tafel moeten komen.

Met mijn ouders een huis kopen?

Nog even een voorbeeld van een huis kopen met ouders.

U bent zelf getrouwd in gemeenschap van goederen en u wilt samen met uw vader kopen? Prima geen probleem, wij gaan er vanuit dat u op dit moment een huurhuis heeft. De banken rekenen al met twee inkomens.  Of het kopen van een huis met familie met drie of vier inkomens verantwoord is moeten wij bekijken. Het is niet mogelijk om tijdens de looptijd het huis te verlaten en te gaan huren. Uiteraard kan u het huis wel verkopen. Mail ons uw situatie door.  

Kan ik met één van mijn ouders een huis kopen zonder eigen geld⭐?

Samen met een van de ouders of beide ouders een huis kopen daar kunnen wij u mee helpen.

Wellicht kunnen wij u ook helpen met een huis kopen zonder eigen geld. Dit hangt mede af van de marktwaarde van de woning die wij als erkend aankoopbemiddelaar eerst moeten bekijken.

Met ouders een huis kopen en betaalbaarheid hypotheek op pensioendatum

Als een ouder met één kind een huis koopt is het belangrijk dat de hypotheeklasten niet te zwaar worden als ouder(s) met pensioen gaan. Jonge starters hebben deze problemen nooit. Wij gaan uitsluitend een hypotheek regelen indien de hypotheek ruim past als iemand met pensioen gaat. Het zal vaak een lineaire hypotheek worden of een combinatie van lineair en annuïteiten.  Wij gaan u dat tijdens het adviesgesprek zeker uitleggen. Het is namelijk belangrijk dat de hypotheeklasten bij een lager pensioeninkomen ook betaalbaar zijn.

Als ouders en kinderen een huis kopen en de AOW

Koopt u bijvoorbeeld als moeder en dochter zijnde samen een huis dan ontvangt moeder op pensioendatum de alleenstaande AOW!  De verhoogde AOW! Alleenstaanden ontvangen altijd de verhoogde AOW ✅

Indien iemand nu gaat samenwonen met een vriendin, vriend of kennis dan moet dit worden doorgegeven aan de SVB. U ontvangt dan de gehuwden AOW. Maar let op! Als u dus samenwoont met uw eigen kind dan ontvangt u dus de hoge AOW. U wordt dus niet gekort op de AOW. Dat scheelt u € 365,00 (2018). Deze wet is onlangs in 2018 aangenomen.

De gedachten van de wetgever was het volgende. Vaak kopen ouder en kind een woning i.v.m. het verzorgende karakter naar de ouder toe. Om dan de AOW te gaan verlagen omdat de ouder samenwoont met eigen kind behoudt ze de hogere AOW. Lees ook hieronder.

Let dus goed op! Koopt u als moeder of vader met eigen kind een woning en er komt een ander bijwonen dan bel de SVB. Bespreek uw situatie. Zorg er voor dat u niet achteraf veel geld moet terug betalen.

Bloedverwanten 1e graad en de AOW

Koopt u dus samen met iemand uit de 1e graad bloedverwantschap dan is hier een uitzondering op. U blijft de verhoogde AOW houden. Wie zijn uw 1e graad bloedverwanten?

 • Ouders en adoptieouders
 • Kinderen en adoptiekinderen

Gaat u dus samen met iemand uit deze groep een huis kopen dan behouden eventueel beiden hun verhoogde AOW uitkering. Als ouder scheelt u dat toch een kleine € 400,00 wat u mag houden ondanks samenwonen.

In juni 2017 is dit besluit door de overheid genomen. Let op koopt u een huis met een zus of broer dan geld dit niet. Bel altijd de SVB voor nadere informatie betreffende uw AOW uitkering. Wijzigingen in de toekomst kunnen nadelig uitpakken.

Vraag altijd een notaris of belastingadviseur om de juiste regels op dat moment. Wij proberen deze blog zo actueel als mogelijk te houden.

 • AOW voor gehuwden € 807,88  (januari 2018)
 • AOW voor alleenstaanden € 1173,33  (januari 2018)

Pas op! Trouwen en de AOW

Stel dat moeder en dochter een huis kopen. Ma houdt haar alleenstaande verhoogde AOW omdat ze met dochter koopt, 1e graad. Stel nu dat dochter een vriendje krijgt die inwonend wordt dan verlaagt dat de AOW van moeder. Aan de eis samenwonen met eigen kind wordt niet aan voldaan.

Ik heb hier geen voorbeeld van en ook geen jurisprudentie over gelezen. Bel hierover de SVB of de belastingdienst. Deze regel kan in de toekomst veranderen of in de praktijk anders uitpakken.

U dient zelf de regels altijd te controleren bij:

 • Notaris
 • SVB
 • Fiscalist-belastingdienst
 • Gemeente

Bij deze groep mensen altijd informeren als u samen met ouders een huis wil kopen. Wij hebben zelf nog geen tegenslagen vernomen. Let op: Geen recreatiewoningen(ook niet gedoogd) of agrarisch gebied. Uitsluitend zonder uitzonderingen bestemmingsplan WONEN!

Hypotheek met familie ook in het jaar 2020

Zoals u kan lezen komt er veel bij kijken om samen met één of meerdere familieleden een huis te kopen. Wij willen graag dat u een afspraak maakt met een notaris om zaken goed te beschrijven.

Indien u een woning koopt met familie is het belangrijk om alles goed te regelen. Als nabestaande moet je het recht hebben om daar te blijven wonen. Een legaat zal opgemaakt worden. Ook is het van belang dat nabestaanden de hypotheeklasten kunnen blijven betalen.

Ook in 2020 staan er al veel overdrachten gepland van ouders die met kinderen kopen.

Splitsen van woningen taboe

Toch maar even vermelden door de vele vragen die wij krijgen over het splitsen van een woning. Het is verboden om een huis te splitsen. U mag geen extra voordeur plaatsen met huisnummer. U woont allen gezamenlijk onder 1 dak.

Agrarische bestemming en recreatie kan niet

Let op! Agrarische bestemming, bedrijf of recreatie gaat niet lukken, informeer bij twijfel altijd het bestemmingsplan via de verkopende makelaar. Uiteraard kan u ons hier ook over bellen. Ook als een gemeente beloofd om een bestemming te wijzigen dan kunnen wij pas aan de slag als de wijziging in het kadaster is doorgevoerd! Bestemming Wonen is verplicht.

Onze werkzaamheden op een rij

Wij helpen u met het aankopen van het huis, wij zijn tevens erkend aankoopbemiddelaar. Regelen koopakte, bouwkundige keuring, taxatie. Ook doen wij het hypotheekadvies en de hypotheekbemiddeling. 

Vóór de overdracht van de woning zullen zaken door de notaris geregeld worden zodat bij calamiteiten geen problemen ontstaan. Indien je samen met ouders een huis gaat kopen dan vergt dat een degelijke inventarisatie vooraf waarbij onze notaris een grote rol speelt. Wij verwijzen u daarom dan ook altijd naar de notaris.

Welke onderdelen behandelen wij voor een familie hypotheek

 • Wat gebeurd er bij overlijden van ouder(s)( erfrecht)
 • Regelen betaalbaarheid hypotheek indien een van de aanvragers arbeidsongeschikt is
 • Notarieel zaken vastleggen i.v.m. gezamenlijke familie hypotheek
 • Uw wensen en mogelijkheden alsmede analyseren van risico’s

 Ga altijd vooraf naar een notaris en fiscalist

Bezoek altijd voordat u überhaupt naar een huis gaat kijken de notaris en een fiscalist. U moet de consequenties weten inzake eerder overlijden en erfrecht. Ook i.v.m. inbreng eigen geld door diverse personen.

Waarom samen met ouders een huis kopen

Omdat het voor de starter steeds lastiger wordt om een huis te kopen gaan steeds meer kinderen samen met een van de ouders die gehuurd wonen een huis kopen. Vaak is de bedoeling dat de ouders later het huis weer verlaten als zoon of dochter de hypotheek zelf kan opbrengen.

Uiteraard moet iedereen wel goed nadenken over de consequenties van samenwonen onder één dak met ouders. Wat als er een vriendinnetje komt? Niemand mag het huis verlaten. Uiteraard is het mogelijk dat of de ouders of zoon en vriendin later het huis kopen. Uiteraard kan de woning ook verkocht worden.

Ouder en kind moeten in het huis blijven wonen. Alle kopers die de koopakte tekenen blijven verantwoordelijk voor de hypotheekbetalingen. Stel dat het inkomen van zoonlief niet hoger wordt?

Totale eigendomsoverdracht naar zoon toe is onmogelijk. Ouder is wel verplicht om in de woning te blijven wonen. Het is verboden om met meerdere families in het huis te wonen zonder toestemming.

Dat is ook zo bij een gewone hypotheek van een echtpaar. Vrienden mogen daar ook niet (vast)bij in komen wonen. Maak het niet te complex.

Ouders gaan scheiden vanuit een huurhuis

Als uw ouders gaan scheiden kunnen wij niet eerder een hypotheek regelen met één van uw ouders dan dat alle scheidingspapieren compleet zijn. Op het moment dat ouders alle papieren compleet hebben dan zit iedereen al in een andere woning of situatie. Het geruisloos van woning veranderen is niet mogelijk. Kijk ook even op onze blog over scheiding en hypotheek.

Met IVA-uitkering hypotheek mogelijk

Als u samen met uw ouders een huis wil kopen dan wordt een IVA-uitkering geaccepteerd. Met een IVA gaat men er vanuit dat u niet meer aan het werk komt. Voor de bank is er dan een zekerheid van inkomen. Dus arbeidsongeschikt met een IVA-uitkering is huis kopen mogelijk.

Met een WGA-uitkering is er geen zekerheid van inkomen. Doordat de uitkering tijdelijk is en men verwacht dat u weer aan de slag kan gaan is er geen zekerheid op continuïteit qua inkomen. Toch kunnen wij gedeeltelijk uw inkomen meenemen als u nog gedeeltelijk werkt. Samen met ouders een huis kopen met een uitkering is soms dus mogelijk.

Aan te leveren documenten door aanvragers

Ook als u met familieleden een huis koopt moet u diverse documenten aanleveren. Heeft u een woning gezien? Afhankelijk van het huis en uw persoonlijke situatie zal u bepaalde documenten ons moeten mailen. Wij helpen u daarmee.

Onze documenten inzake ouder en kind hypotheek

Als hypotheekadviseur zijnde zijn wij verplicht om voor aanvang van een dienstverlening u diverse documenten te overhandigen. Heeft u interesse dan kan u nu reeds al onze documenten inzien. Heeft u vragen over een hypotheek samen met ouders of welke constructie dan ook? Bel ons voor meer informatie.

DVD 2019 Dienstenwijzer en algemene voorwaarden

Nog geen hypotheekberekening gemaakt samen met ouders?

U wil graag weten voor hoeveel geld u samen met uw ouders aan hypotheek kan krijgen? Maak alsnog de berekening. Wel lekker dat u de overige kosten eventueel met meerdere personen kan delen. SAMEN MET OUDERS EEN HUIS KOPEN gebeurd steeds vaker.

Voorbeeld van vader moeder en zoon hypotheek

Inkomen vader € 2700 bruto, inkomen moeder € 2100 bruto,  inkomen zoon € 2295 bruto. Meeste hypotheek haalbaar door een huis te kopen van vader met zoon. U mag in principe het derde inkomen meenemen in de berekening. Het derde inkomen wordt echter voor minder meegenomen in de berekening.

Hoe bereken je nu een hypotheek met drie aanvragers

Om je maximale hypotheek te berekenen met één of twee inkomens kan overal op alle websites. Hoe werkt het om de maximale hypotheek met drie aanvragers te berekenen. De meeste mensen vinden dit niet interessant maar toch hieronder een voorbeeld.

Voorbeeldberekening hypotheek met 3 aanvragers en 3 inkomens

Let op dit is een simpele versie die niet exact klopt maar u wel een richtlijn geeft.

Vader Gerrit 58 jaar, moeder Leny 52 jaar en dochter Sonja 29 jaar kopen samen een huis. Inkomens respectievelijk € 37.000,- € 21.000,- en € 22000,-.

Voor de maximale hypotheekberekening moet je de inkomens bij elkaar optellen en vermenigvuldigen met 21,5%. In dit geval dus € 80.000,- X 21,5% = € 17.200,- maximale hypotheekrente last per jaar. Deel je dat door 12 maanden dan is je maximale maandlast € 1.433,- per maand bruto.

Let op, ontvangt iemand binnen 10 jaar de AOW dan gaan we voor de hypotheekberekening uit van het ouderdomspensioen en AOW.

Hypotheek met 4 aanvragers

Kinderen kunnen samen met hun ouders kopen en dat kan tot 4 aanvragers. Alle aanvragers zijn eigenaar maar ook voor 100% schuldenaar. Dat u fiscaal zaken anders regelt dat kan zeker. Maar iedereen is voor 100% aansprakelijk voor de totale hypotheek. Dus niet voor een bepaald deel maar voor 100%.

Wat eigenlijk geen bank doet doen wij wel. Hypotheekadvies samen met ouders met maximaal 4 aanvragers zodat u samen een geweldig huis kan kopen. Let op!! Wij regelen uitsluitend een hypotheek met ouders als het niet te complex wordt.

Samen met ouders een woning kopen geregeld door Lex van de Straat Wonen

Wilt u meer weten over:

 • een huis kopen samen met één van de ouders.
 • hypotheek met familie.
 • aankoopbemiddeling en koopakte.
 • rol notaris.
 • volgorde van werken

 • veilig samen met ouders een huis kopen.(een van de ouders)

Huis van ouders voor 50% kopen

U wil samen met uw ouders onder één dak gaan wonen in uw ouderlijke huis. Voorbeeld: Uw ouders hebben een woning met een marktwaarde van € 500.000,-. Hypotheek van uw ouders nog  € 125.000,-. U wilt voor 50% eigenaar worden door samen met uw eigen echtgenoot mede eigenaar te worden.

Dus huis kopen van ouders en met allen onder één dak wonen. Uw ouders ontvangen € 250.000 van de hypotheekverstrekker. De helft moeten ze gebruiken om de hypotheek af te lossen. Ouders hebben dan geen hypotheek meer. Eigen kind heeft dan een hypotheek van € 250.000,-. 

Samen in ouderlijk huis wonen met een hypotheek

Samen met ouders 1 hypotheek is geen probleem. Let op! Wij adviseren u dringend om vooraf naar een notaris te gaan voor de consequenties.

Wij adviseren u vooraf de notaris

De notaris

U leest het in deze hele blog en ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Als ouders en kind samen een huis kopen dan adviseren  wij jullie dringend om vooraf naar de notaris te gaan ✅ Je moet weten hoe alles geregeld is indien iemand komt te overlijden. Denk aan erf en schenkbelasting. Via de notaris kan je alles regelen. De notaris is de aangewezen persoon om jullie uiteindelijk goed te adviseren.

De accountant/fiscalist

Raadpleeg de accountant of een fiscalist voor de hypotheekrenteaftrek.

Garant staan ouders voor hypotheek

Misschien twijfelt u om samen met ouders een huis te kopen. Er is ook een mogelijkheid dat ouders garant staan voor hypotheek. Neem contact met ons op als u een woning op het oog heeft of indien u meer informatie wenst om samen met ouders een hypotheek te nemen of voor garantstelling.

Kijk ook even op onze homepage welke werkzaamheden wij allemaal uitvoeren. Lex Wonen raadt u aan om altijd vooraf een notaris te raadplegen. Notarissen zijn de aangewezen personen die u beter kunnen adviseren indien u samen met uw ouders een huis koopt.

Bereken nu eerst hypotheek met maximaal 4 familieleden. Huis gezien vul adresgegevens in. U hoort direct de marktwaarde van de woning, lees snel verder.


 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U ontvangt direct uitslag maximale hypotheek met ouders.

Bedrijfscultuur Lex Wonen

Organogram van Lex Wonen aangevuld met cijfers.

Organogram Lex Wonen

Organogram Lex Wonen

Update 11 september 2019