Menu

Samen met ouders een huis kopen

Update 23 juli 2024

Samen met ouders een huis kopen kan tot 4 personen. Het is een gezinshypotheek die het mogelijk maakt om een woning te kopen met meerderen. Met name voor starters is het lastig kopen. Een woning kopen met ouders, vrienden of andere familieleden is in trek omdat:

 • Kopers eindelijk een woning kunnen kopen omdat er meer inkomen is
 • Een mooie belegging voor de komende jaren

U krijgt dan 1 hypotheek met ouders of vrienden.  Koop je met meerdere personen een woning dan moeten de oude woningen verkocht worden. U krijgt op maximaal 1 woning een overbruggingshypotheek. Een mooie belegging in vastgoed en riant wonen is vaak de reden van samen een woning kopen met anderen.  Bereken eens voor hoeveel geld u gezamenlijk een hypotheek kan krijgen.

Bereken hypotheek samen met ouders, vrienden of familieleden tot aan 4 personen. Vul uw mobiele nummer in en u wordt gebeld

Hypotheek et 3 of 4 personen is uitsluitend voor mensen die nog nooit een eigen huis hebben gehad.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Heeft 1 van de aanvragers na 2001 een eigen woning gehad? Ja/Nee*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Huis kopen met ouders

Huis kopen met ouders

Kan ik samen met mijn ouders een huis kopen: “Cohousing”?

Woning kopen met ouders kan. Samenwonen, ook wel Cohousing genoemd, is de oplossing om een riant huis te kopen. Hypotheek met familie tot 4 personen is mogelijk, uiteraard allemaal onder één dak gaan wonen en ingeschreven staan. Let op! Uitsluitend 100% woonbestemming! Hier bestaan geen uitzonderingen op! Dus wilt u niet samenwonen? U kan dan niet samen met ouders kopen. Alle hypotheekaanvragers dienen dus onder één dak te wonen! Vaak hebben ouders overwaarde en kunnen ze deze samen met eigen kind inbrengen. Raadpleeg ons eerst voordat u verdere stappen onderneemt. De gezinshypotheek is trendy sinds eind 2023.

Wat kost een gezinshypotheek met ouders tot 4 personen?

U begrijpt dan een gezinshypotheek met ouders vrienden of familieleden een totaal ander traject is dan een startershypotheek voor de eerste woning. Ga naar de pagina hypotheekadviesprijzen voor hypotheken tot 4 personen. Individueel kan dit anders uitpakken. U weet voor aanvang van de werkzaamheden wat u gaat betalen voor een hypotheek met vrienden of ouders tot 4 personen. Cohousing is de oplossing tegen de hoge woningprijzen.

Alléén een woning kopen?

Wilt u helemaal alléén een huis kopen? In je eentje een woning kopen kan zelfs niet met een inkomen van € 75.000,-.  Ook met twee personen zal het erg lastig worden. Huis kopen gezamenlijk met je ouders tot 4 personen is echt trendy sinds 2024. Alleen met een gezinshypotheek is het makkelijker kopen. Klanten uit geheel Nederland komen bij Lexwonen voor een gezinshypotheek voor 3 of 4 personen.

Belegging onroerend goed in box 1 met 4 personen

Regelmatig ontvangen wij ook familieleden die samen een huis gaan kopen als een belegging. Ook met dezelfde voorwaarden. Je moet met zijn allen in dezelfde woning wonen. Dus verhuren mag niet. Voorbeeld van Aard en Jannie met zoon Stef en vriendin Marja. Samen kochten ouders met zoon en aanhang in 2021 een huis als belegging in Soest voor € 650.000,-. De woning wordt gekocht in BOX 1 dus wordt niet gezien als spaargeld in BOX 3. Voorwaarde is wel dat iedereen daar ingeschreven staat. 

In April 2024 hebben ze de woning verkocht voor € 955.000,-.  Netto opbrengst € 295.000,-. Op dit moment is een eigenwoning als belegging te overwegen. Natuurlijk kan er ook een tijd komen dat de woningmarkt in elkaar zakt. Voorlopig de komende jaren is er een tekort aan huizen en is een belegging in eigen huis niet verkeerd.

Beleggen onroerend goed blijft een risico

Samen met anderen een woning kopen met 3 of 4 personen als belegging moet je samen overwegen. Je moet goed kunnen samenwonen en afspraken maken. Het voordeel van beleggen in onroerend goed in deze vorm is dat je een spaargeld belasting hoeft te betalen. Bel gerust met ons als u vragen heeft over beleggen in onroerend goed door samen met ouders of vrienden een woning te kopen. Weet dat tijden kunnen veranderen in de toekomst en dat resultaten uit het verleden geen garantie geeft in der toekomst. Wel kan ik jullie vertellen dat sinds 2017 veel woningen in waarde zijn verdubbeld. De vraagprijs is nooit de verkoopprijs. Afhankelijk van de regio wordt er nu € 20.000,- tot € 174.000,- overboden op een huis. Nu een goede belegging.

Zorgtoeslag en samen met ouders een huis kopen

Als je samen met ouders of vrienden een huis koopt kan het zomaar gebeuren dat u geen zorgtoeslag meer ontvangt. Voorbeeld van 4 personen die een huis kopen. Vader en moeder ontvangen meestal geen zorgtoeslag omdat ze samen teveel verdienen.  Stel dat pa en ma een huis koopt met dochter en schoonzoon die beiden € 25.000,- per jaar verdienen. Om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek moet een ieder minimaal 50% delen in de waardeverandering van de woning.

Dat betekent dat pa en ma al een groep zijn. Dochter en schoonzoon moeten minimaal een samenlevingsovereenkomst afsluiten.  Alleen op deze wijze komen zij in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Dit betekent wel dat ze beiden geen € 123,- per persoon aan zorgtoeslag krijgen. De zorgtoeslag stopt namelijk bij een gezamenlijk inkomen van ruim € 47.300,-. Raadpleeg altijd een belasting deskundige. Onze cijfers hier kunnen wijzigen. Het is effe maar gezegd.

Hoe kan ik met 2 stellen een huis kopen?

Omdat het eerste huis kopen vaak niet lukt wordt er steeds vaker een woning gekocht met 2 stellen. U koopt samen met ander stel of bekenden de woning. Vooral in de huidige woningmarkt is het een leuke investering om samen met ouders of een ander stel een woning te kopen. Omdat u met meerdere mensen koopt kan u soms wel 1 miljoen euro lenen. Vraag ons ook gerust hulp voor de aankoop als u samen met ouders, vrienden of een ander stel een huis koopt. Wij zijn tevens erkend aankoopbemiddelaar.

Huis kopen met familie dan bestemmingsplan “Wonen”

Let op, het dient om 1 huis te gaan en het  bestemmingsplan dient “Wonen” te zijn. Dus geen bestemmingsplan detailhandel, agrarisch of horeca etc. Huis nummer 2A en 2B mag dus ook niet. Dus ook geen vakantiehuizen waar wonen gedoogd wordt. Het moet om een gewone woning  gaan die u samen gaat kopen met de familie of kennissen.

Samen met ouders een huis gekocht betekent ook dat u allemaal onder 1 dak moet wonen en iedereen moet ingeschreven staan bij de Gemeente. Het is niet toegestaan dat een aanvrager uitsluitend financieel mee doet om de maximale hypotheek hoog te houden en daar niet gaat wonen. De hypotheek wordt dan opeisbaar gesteld. Ik herhaal dit omdat wij per dag meer dan 10 telefoontjes krijgen over mogelijkheden over garant staan, meetekenen en samen kopen maar niet samen wonen met ouders. Nee, koopt u samen met ouders dan ook samen ingeschreven staan en op dat adres wonen!  Alleen dan is een gezinshypotheek mogelijk.

Stappenplan samen met ouders een woning kopen?

Nadat u een berekening heeft gemaakt bellen wij u voor de uitslag. Daarna mailt u ons belangrijke documenten. Als die goed zijn komen wij met zijn allen op adviesgesprek. Vervolgens hoort u of u een bod kan uitbrengen of niet. Lexwonen is niet verantwoord voor box 1 of box 3 hypotheek. Raadpleeg vooraf de notaris en fiscalist. Let goed op. De volgende documenten hebben wij altijd nodig van alle aanvragers.

 • Werkgeversverklaring
 • Salarisstrook
 • Overzicht BKR (downloaden gratis op bkr.nl)
 • Overzicht van studieleningen DUO of andere verplichtingen

Het aanleveren van deze documenten zijn belangrijk voor het gehele traject. Indien documenten door ons zijn goedgekeurd kunnen wij pas verder.

Verlaten van de woning kan niet zomaar

Gaat u met zijn drieën of vieren samen met ouders een woning kopen dan kan u niet zomaar de woning verlaten⭐. Meestal zal de woning verkocht moeten worden. Iedereen heeft namelijk recht op een deel overwaarde en de hypotheek moet passen op de overgebleven inkomens. Vaak is er geen geld om diegene die de woning gaat verlaten de overwaarde uit te betalen.

Stel nu dat de verlatende partij geen overwaarde hoeft te hebben dan is het nog lastig. Denk aan schenkbelasting. Bent u van plan om voor een korte tijd samen met ouders een huis te kopen? Begin er dan niet aan, het is ons nog nooit gelukt om dit te regelen. Ook niet een plaatsvervanger. U zal dan de woning moeten verkopen en de overwaarde delen.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid zodat er één minder in de hypotheek zit kan uitsluitend als:

 • Overige eigenaren voldoende inkomen hebben en de hypotheek past
 • De verlatende partij uitgekocht wordt met eigen geld

In alle andere gevallen zal er een einde komen aan de gezinshypotheek samen met ouders of vrienden.

Gaat u een woning kopen met ouders of familie zorg er dan voor dat iedereen zich kan vinden met de woninginrichting. Een schapenvacht kopen zal iedereen geweldig vinden maar paarse kleuren of een voetbalveld in de tuin wordt anders. Bespreek vooraf alles over de woninginrichting.

Hoe gaan wij aan het werk met een gezinshypotheek met ouders

Samen met ouders een huis kopen betekent een uitgebreide inventarisatie.  Lexwonen gaat eerst de maximale hypotheek berekenen. Dan kijken wij naar uw BKR gegevens. Wat staat er geregistreerd aan kredieten of oude achterstanden. Ook de werkgeversverklaringen worden gecontroleerd als mede de pensioengegevens van ouders indien zij binnen 10 jaar AOW ontvangen.

Is alles akkoord dan kan u op zoek naar een huis. Ga nooit op zoek naar een woning zonder onze toestemming. Lexwonen.nl heeft wekelijks dossiers van ouders die samen met eigen kind een woning kopen. Alles moet in te passen zijn in de gezinshypotheek.

U gaat op zoek naar een huis en u houdt ons op de hoogte van de huizen die u gaat bezichtigen. Wij kijken met een schuin oog mee naar de woningwaarde en de vraagprijs. Koopt u samen met uw ouders een woning dan moet u weten dat een huis kopen boven de taxatiewaarde betekent dat u extra eigen geld nodig heeft.

Wij helpen u eventueel met het bod en het bedrag aan voorbehoud van financiering. Ook de koopakte helpen wij mee. Het is logisch dat als je samen met ouders en je partner een huis koopt dat alle vier de aanvragers op de koopakte staan. Wij hebben nog nooit meegemaakt dat huizenkopers dit goed hadden gedaan. Vier kopers dan 4 vermeldingen op de koopakte en hypotheekakte. Het voordeel van kopen met ouders is minder eigen geld nodig om een huis te kopen.

Allemaal ingeschreven staan op zelfde adres

Uiteraard staat iedereen ingeschreven op het nieuwe adres. Samen een huis kopen betekent samen onder één dak wonen. Vergeet niet om vooraf de gemeente te vragen of het kopen van een woning met 3 of 4 personen mag. Meestal wel, voor zekerheid vragen.

Pand kan u niet splitsen in bijvoorbeeld 2a en 2b. Het moet altijd om 1 woning gaan. Wat u achteraf zelf gaat aanbouwen of verbouwen is aan u zelf. 

Samen met ouders een hypotheek afsluiten

Samen met ouders een hypotheek afsluiten

Minder leencapaciteit voor 57-plussers

Ben je van plan om samen met je ouders een woning te kopen en zijn ouders 57 jaar of ouder? De kans is erg groot dat u veel minder kan lenen. Wanneer je met pensioen gaat verandert je inkomen namelijk aanzienlijk. Dit betekent dat al u 57+ bent ook uw pensioengegevens aan moet leveren. Er is een uitzondering als 4 mensen reeds genieten van de A.O.W. In dit geval kunnen ze veel meer hypotheek krijgen onder voorwaarden.

Erfrecht als je met ouders een huis koopt

Let op, koop je samen met je vader en moeder een huis en komt de laatste ouder te overlijden? Op dat moment gaat het erfrecht gelden. Heb je nog een broer of zus? Hij of zij heeft recht op een gedeelte van de overwaarde. Voorbeeld van erfrecht. Ton koopt met zijn ouders Lia en Peter samen een huis voor € 750.000,-. Ton heeft ook nog een zus Nora die al getrouwd is en elders woont.. Peter komt na 5 jaar te overlijden. Op dit moment is er nog niets aan de hand. Na 9 jaar komt moeder Lia te overlijden. Op dat moment bedraagt de taxatiewaarde van de gezamenlijke woning € 1.000.000,-.

Omdat Ton een zus heeft moet de helft van de overwaarde gedeeld worden door hun beiden. Overwaarde bedraagt € 250.000,-. De helft van de overwaarde, € 125.000,- is al van Ton. De overige € 125.000,- moet Ton delen met zijn zus. Van dit deel erft Ton ook nog eens de helft van € 125.000,- is € 62.500. Vraag altijd aan de notaris om zaken te regelen als je met je ouders of familie een woning gaat kopen. 

Met ouders een woning kopen is succes van Lexwonen

Familiehuis kopen en samen de kosten delen. Voor vele kopers nieuw waarschijnlijk. Lexwonen regelt al jaren met succes een hypotheek met ouders tot aan 4 personen.  Ook nieuwbouw samen bouwen met ouders of bekenden doet Lexwonen tot 4 personen. De huizenmarkt dwingt mensen om op zoek te gaan naar alternatieven. Samen met ouders een huis kopen is het alternatief om toch te kunnen kopen. Hebben ouders overwaarde? Wellicht is het handig om de woningwaarde voor de helft te verkopen. Op dit moment is het kopen en financieren van een woning in Amersfoort een kans door de afkoelende woningmarkt.

Méér hypotheek samen met ouders

Méér hypotheek samen met ouders

U moet alles vooraf weten daarna kan u met uw ouders op zoek naar een woning met 1 hypotheek. 

Lex Wonen helpt u met een hypotheek samen met ouders of familieleden, ⭐ dus ook een hypotheek met zus of broer. Hypotheek met meerdere aanvragers in box 3 betekent dat u de hypotheekrente niet mag aftrekken van de inkomsten belasting. U moet gezamenlijk de woning opgeven in box 3 . Vraag informatie op bij een belastingadviseur.

Raadpleeg notaris voordat u gaat bezichtigen met ouders

Raadpleeg altijd een notaris,  fiscalist of belastingdeskundige voordat u samen met bekenden, ouders of schoonouders een huis koopt.

Waarde koopwoning weten

Heeft u een huis op het oog? Bereken wat u zou moeten bieden op dat huis. Zonder voorbehoud van financiering een huis kopen is mogelijk zonder risico.

Ouder en kind hypotheek afsluiten

Met eigen (klein)kinderen een huis kopen gebeurd steeds vaker omdat:

 • Zorg naar ouder(s) of (klein)kinderen toe
 • Dure huurwoning verlaten en goedkoper wonen
 • Riant wonen met meer comfort met maximaal 4 inkomens
 • Huis kopen in hogere prijsklasse makkelijker
 • Minder concurrentie in hogere prijsklasse
 • Hypotheek met 4 familieleden/eigenaars mogelijk
 • Eerste woning kopen alleen als starter meestal niet lukt.

Let op! U mag de woning niet (gedeeltelijk) verhuren.  Met meerdere mensen een huis kopen kan nu nog omdat uw hypotheek veel hoger wordt. Meer hypotheek krijgen met 4 personen is een niche van Lexwonen. Als starter een huis kopen alleen is lastig in 2023.

De concurrentie in het hogere segment is nog niet zo hoog op dit moment. Tijden veranderen, vraag info over huis kopen met ouders of bekenden. Ja een hypotheek met opa en oma mag ook. Het gebeurd vaker dat Opa, Oma, zoon en kleinzoon 1 hypotheek afsluiten. Kosten koper meefinancieren als u geen overwaarde heeft is onder voorwaarden mogelijk.

Startershypotheek samen met ouders

Is het voor allen de eerste hypotheek?  Een startershypotheek voor de eerste woning is dan mogelijk, zelfs met 3 of 4 personen. Weet u dat het met 4 personen makkelijker is om een nieuwbouwboerderij te bouwen. Vraag Lex Wonen om nieuwbouw huizen en nieuwbouw boerderijen welke u kan betrekken met ouders. Wij zorgen voor de aannemer en de eventuele financiering. 

Welke hypotheek met ouders doen wij sinds 2024

Gaat u de eigen woning van uw ouders kopen en uw ouders blijven ook in het huis wonen? Dit noemen we inkopen in het huis van ouders. Deze hypotheek doen wij sinds 2023 ook. U kan uw zelf laten inkopen in het huis van uw ouders zodat u mede-eigenaar wordt. Op deze wijze koopt u ook samen met ouders een huis. Gezinshypotheken zijn dus mogelijk in allerlei variaties. Wilt u iemand laten inkopen in uw woning dan dienen alle eigenaren een hypotheek te nemen van dezelfde bank.

Diegene die zich LAAT inkopen hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen. Diegene die GAAT inkopen betaald wel overdrachtsbelasting. Als iedereen nog steeds gebruik wil maken van hypotheekrente aftrek dan dient een ieder minimaal voor 50% in aanmerking te komen voor de waarde verandering van de woning. Inkopen is de woning van ouders is echt trendy sinds 2024.

Hoe lang wonen ouders samen met eigen kind

Gemiddeld kopen ouders samen met eigen kind en partner voor 12,5 jaar een huis. Daarna wordt de woning verkocht omdat bijvoorbeeld ouder zijn overleden of door een scheiding. Meestal wordt samen een woning gekocht om ouderen langer thuis te laten wonen.

Met vier personen een huis kopen kan uw AOW verlagen

Ontvangt u AOW en koopt u met anderen dan uw ouders of kinderen een woning? Lees alles over de AOW op de website van de SVB. 

Altijd eerst naar notaris en fiscalist

Vergeet niet dat jullie zaken moet regelen bij de notaris .i.v.m. erfrecht en schenkbelasting, regel dit voordat je met ouders een woning gaat kopen. Ook een fiscalist is belangrijk als u samen met anderen een huis koopt.

Als ik met ouders een huis koop betekent dat dan dat WIJ MET MEER DAN 2 PERSONEN EIGENAAR ZIJN?

Koopt u samen met uw ouders en uw partner een woning dan koopt u met 4 personen. U kan samen met vrienden, familie of kennissen kopen tot 4 personen. Vier personen is het maximale aantal waarmee u kan kopen. Deze 4 aanvragers moeten uiteraard ook op dat adres worden ingeschreven en worden eigenaar.

Ik koop samen met mijn ouders een huis maar mijn ouders hebben nog een eigen woning?

Sinds 2024 doen wij uitsluitend nog hypotheken met ouders als het voor iedereen de eerste hypotheek betreft. De reden is met name dat bij het uit elkaar gaan van deze groepen er problemen ontstaan bij opgebouwde overwaarde en verdeling hiervan. Ook omdat wij slechts 4 lening delen kwijt kunnen is één van de reden. Advies moet helder zijn en toekomstige mogelijke problemen moeten wij minimaliseren. Ga altijd vooraf naar de notaris en of fiscalist voordat u zelfs op zoek gaat naar een huis.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button