Menu

Samen met ouders een huis kopen

Update 1 januari 2024

Een woning kopen is in ieders leven een grote stap. De stap om een huis te kopen wordt nog groter als koopwoningen steeds minder te koop staan en de huizen steeds duurder worden. Een huis kopen samen met ouders, vrienden of andere familieleden tot 4 personen is de oplossing voor het benodigde budget. U krijgt dan 1 hypotheek samen met ouders. Hoe werkt een huis kopen met ouders, vrienden of bekenden en de hypotheekrenteaftrek?

Bereken hypotheek samen met ouders, vrienden of familieleden tot aan 4 personen. Vul uw mobiele nummer in en u wordt gebeld

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Heeft 1 van de aanvragers na 2001 een eigen woning gehad? Ja/Nee*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Info over bod en hypotheek

Info over bod en hypotheek

Samen met ouders een huis kopen is mogelijk

Woning kopen met ouders en samenwonen is de oplossing om riant huis te kopen. Hypotheek met familie tot 4 personen is mogelijk, uiteraard allemaal onder één dak gaan wonen en ingeschreven staan. Let op! Uitsluitend 100% woonbestemming! Hier bestaan geen uitzonderingen op! Dus wilt u niet samenwonen? U kan dan niet samen met ouders kopen. 

Hoeveel kan u samen met ouders lenen?

Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Hoe werkt samen met ouders een huis kopen?

Omdat het eerste huis kopen vaak niet lukt wordt er steeds meer met ouders een woning gekocht. U koopt samen met uw ouders of bekenden de woning. Stel dat u voor € 900.000,- een woning koopt met 4 personen dan heeft ieder zijn deel van € 225.000,-. Dit betekent niet dat een ieder verantwoordelijk is voor € 225.000,-. Nee, iedereen is voor 100% verantwoordelijk voor de gehele hypotheeksom.

Huis kopen en hypotheekrenteaftrek

Even een voorbeeld van hypotheekrenteaftrek als je met 4 personen een huis koopt.  Huis gekocht voor € 800.000,- met vier personen. Ieder is 25% eigenaar. Om nu in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek moet een ieder minimaal voor 50% in aanmerking komen voor de toekomstige overwaarde. Koop je samen met ouders of vrienden dan zit je dus op 25%. Dit kan je veranderen door bij een notaris een samenlevingscontract te regelen. Dus twee keer twee personen een samenlevingscontract. Altijd eerst naar notaris voordat je een woning koopt.

Huis kopen met familie bestemmingsplaan “Wonen”

Let op, het dient om 1 huis te gaan en het  bestemmingsplan dient “Wonen” te zijn. Dus geen bestemmingsplan detailhandel, agrarisch of horeca etc. Huis nummer 2A en 2B mag dus ook niet. Dus ook geen vakantiehuizen waar wonen gedoogd wordt. Het moet om ’n gewone woning  gaan die u samen gaat kopen met de familie of kennissen.

Samen met ouders een huis gekocht betekent ook dat u allemaal onder 1 dak moet wonen en iedereen moet ingeschreven staan bij de Gemeente. Het is niet toegestaan dat een aanvrager uitsluitend financieel mee doet om de maximale hypotheek hoog te houden en daar niet gaat wonen. De hypotheek wordt dan opeisbaar gesteld. Ik herhaal dit omdat wij per dag meer dan 10 telefoontjes krijgen over mogelijkheden over garant staan, meetekenen en samen kopen maar niet samen wonen met ouders. Nee, koopt u samen met ouders dan ook samen ingeschreven staan en op dat adres wonen! 

Stappenplan van een woning kopen samen met ouders?

Nadat u een berekening heeft gemaakt bellen wij u voor de uitslag. Daarna mailt u ons belangrijke documenten. Als die goed zijn komen wij bij u langs om alles uit te leggen. Het kan zijn dat u op het kantoor moet komen van de adviseur. Dit is afhankelijk van de drukte. Vervolgens hoort u of u een bod kan uitbrengen of niet. Lexwonen is niet verantwoord voor box 1 of box 3 hypotheek. Raadpleeg vooraf de notaris en fiscalist.

Voorbeeld van samen met ouders een huis kopen

Hier een voorbeeld van een klant van Lexwonen.nl. Zowel ouders als zoon en schoondochter kochten allen hun eerste woning. Samen konden ze € 1.100.000 aan hypotheek krijgen. Ons advies was om de hypotheek onder de miljoen te houden. Heb je meer dan 1 miljoen euro hypotheek nodig dan kom je voor een speciale commissie. Vaak wordt het dan lastiger om samen met ouders een huis te kopen.

Nadat wij de maximale hypotheek hadden berekent hebben wij de vraagprijs van hun droomhuis onder de loep genomen. Vraagprijs bedroeg € 790.000,-. Omdat de vraagprijs hoger was dan de gemiddelde vraagprijs per vierkante meter in die regio hebben wij nog wat van de prijs afgekregen. Gaat u samen met ouders een huis kopen dan is het belangrijk dat u een woning bouwkundig laat keuren. Weet welke kosten u in de toekomst moet maken. Zorg dat er geen onverwachte kosten komen, het zou het onderling contact samen met ouders kunnen verslechteren.

Omdat ouders meer eigen geld in brachten hebben ze dit laten beschrijven bij de notaris. Stel dat de woning ooit wordt verkocht dan gaat eerst het eigen geld terug, wat dan overblijft is de zuivere overwaarde die je kan verdelen. Uiteraard geld dit ook voor vrienden die samen een huis kopen.

Samen met ouders een huis kopen en oude woning verkopen

Gaan ouders met eigen kind een woning kopen dan gebeurd het vaak dat de huidige woning van ouders verkocht moet worden. U krijgt dan op deze woning een overbruggingshypotheek. De overwaarde op deze woning kan u dan voor een groot gedeelte gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning. Ook hier geld dat u bij de notaris moet vastleggen dat u eigen geld in brengt i.v.m. verkoop huis.

Stel dat u een huis koopt van € 800.000,-. Ouders hebben hier € 100.000,- overwaarde in zitten van de oude woning, een hypotheek dus van € 700.000,-.  Na 10 jaar wordt de woning verkocht voor € 1.300.000,-. De overwaarde bereken je dan na aftrek van die € 100.000,- die naar de ouders gaat.  Zuivere overwaarde dus € 500.000,- welke verdeeld gaat worden tussen de 4 aanvragers. Wil je met 2 personen een huis kopen kijk dan eens op samen een huis kopen van Lexwonen.nl.

Woning kopen met ouders en twee oude woningen verkopen

Gaat u samen met ouders een huis kopen en moeten er 2 woningen in de verkoop? Let op, u krijgt op slechts 1 huis een overbruggingshypotheek. Heeft u dus voor de financiering van de nieuwe woning samen met ouders de overwaarde van beide woningen nodig? U zal dan eerst 1 huis moeten verkopen en dat geld gaan inleggen voor de hypotheek samen met ouders.

Hier zit natuurlijk een risico aan. Heeft u uw huis verkocht en er komt geen goedkeuring voor de hypotheek samen met ouders? U bent dan wel uw woning kwijt. Dat is de reden dat wij vooraf alles checken. Belangrijk is de werkgeversverklaring en de BKR. Zijn deze akkoord dan moet het raar zijn dat een hypotheek samen met ouders niet doorgaat. Met ouders een woning kopen is de enige oplossing om geweldig te wonen.  Samenwonen en een huis kopen met 1 ouder, vriend of partner kan natuurlijk ook.

Verlaten van de woning kan niet zomaar

Gaat u met zijn drieën of vieren samen met ouders een woning kopen dan kan u niet zomaar de woning verlaten⭐. Meestal zal de woning verkocht moeten worden. Iedereen heeft namelijk recht op een deel overwaarde en de hypotheek moet passen op de overgebleven inkomens. Vaak is er geen geld om diegene die de woning gaat verlaten de overwaarde uit te betalen.

Stel nu dat de verlatende partij geen overwaarde hoeft te hebben dan is het nog lastig. Denk aan schenkbelasting. Bent u van plan om voor een korte tijd samen met ouders een huis te kopen? Begin er dan niet aan, het is ons nog nooit gelukt om dit te regelen. Ook niet een plaatsvervanger. U zal dan de woning moeten verkopen en de overwaarde delen.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid zodat er één minder in de hypotheek zit kan uitsluitend als:

  • Overige eigenaren voldoende inkomen hebben en de hypotheek past
  • De verlatende partij uitgekocht wordt met eigen geld

In alle andere gevallen zal er een einde komen aan de hypotheek samen met ouders. 

Gaat u een woning kopen met ouders of familie zorg er dan voor dat iedereen zich kan vinden met de woninginrichting. Een schapenvacht kopen zal iedereen geweldig vinden maar paarse kleuren of een voetbalveld in de tuin wordt anders. Bespreek vooraf alles over de woninginrichting.

Huis van ouders kopen en samenwonen met ouders

Een variant. U koopt het huis van ouders voor weinig geld. Uw ouders blijven daar ook inwonen. Ouders mogen geen huur betalen. De hypotheek komt voor de eigen kind dan in box 1. Ouders kunnen vrij beschikken over het geld. Ouders worden weliswaar verrijkt maar het eigen kind wordt niet verarmd, geen schenkbelasting verschuldigd. Raadpleeg altijd fiscalist en notaris.

Hoe gaan wij aan het werk met een hypotheek met ouders

Samen met ouders een huis kopen betekent een uitgebreide inventarisatie.  Lexwonen gaat eerst de maximale hypotheek berekenen. Dan kijken wij naar uw BKR gegevens. Wat staat er geregistreerd aan kredieten of oude achterstanden. Ook de werkgeversverklaringen worden gecontroleerd als mede de pensioengegevens van ouders indien zij binnen 10 jaar AOW ontvangen.

Is alles akkoord dan kan u op zoek naar een huis. Ga nooit op zoek naar een woning zonder onze toestemming. Lexwonen.nl heeft wekelijks dossiers van ouders die samen met eigen kind een woning kopen. Alles moet in te passen zijn.

U gaat op zoek naar een huis en u houdt ons op de hoogte van de huizen die u gaat bezichtigen. Wij kijken met een schuin oog mee naar de woningwaarde en de vraagprijs. Koopt u samen met uw ouders een woning dan moet u weten dat een huis kopen boven de taxatiewaarde betekent dat u extra eigen geld nodig heeft.

Wij helpen u eventueel met het bod en het bedrag aan voorbehoud van financiering. Ook de koopakte helpen wij mee. Het is logisch dat als je samen met ouders en je partner een huis koopt dat alle vier de aanvragers op de koopakte staan. Wij hebben nog nooit meegemaakt dat huizenkopers dit goed hadden gedaan. Vier kopers dan 4 vermeldingen op de koopakte en hypotheekakte.

Allemaal ingeschreven staan op zelfde adres

Uiteraard staat iedereen ingeschreven op het nieuwe adres. Samen een huis kopen betekent samen onder één dak wonen. Vergeet niet om vooraf de gemeente te vragen of het kopen van een woning met 3 of 4 personen mag. Meestal wel, voor zekerheid vragen.

Pand kan u niet splitsen in bijvoorbeeld 2a en 2b. Het moet altijd om 1 woning gaan. Wat u achteraf zelf gaat aanbouwen of verbouwen is aan u zelf. 

Samen met ouders een hypotheek afsluiten

Samen met ouders een hypotheek afsluiten

De belastingdienst en samen met familie een huis kopen

Gaat u samen met 4 personen een huis kopen dan is het de situatie die bepaald of de woning in box 1 of box 3 zit. Wij komen hier op terug omdat er recent een uitspraak is geweest van het hoger gerechtshof.

Erfrecht als je met ouders een huis koopt

Let op, koop je samen met je vader en moeder een huis en komt de laatste ouder te overlijden? Op dat moment gaat het erfrecht gelden. Heb je nog een broer of zus? Hij of zij heeft recht op een gedeelte van de overwaarde. Voorbeeld van erfrecht. Ton koopt met zijn ouders Lia en Peter samen een huis voor € 750.000,-. Ton heeft ook nog een zus Nora die al getrouwd is en elders woont.. Peter komt na 5 jaar te overlijden. Op dit moment is er nog niets aan de hand. Na 9 jaar komt moeder Lia te overlijden. Op dat moment bedraagt de taxatiewaarde van de gezamenlijke woning € 1.000.000,-.

Omdat Ton een zus heeft moet de helft van de overwaarde gedeeld worden door hun beiden. Overwaarde bedraagt € 250.000,-. De helft van de overwaarde, € 125.000,- is al van Ton. De overige € 125.000,- moet Ton delen met zijn zus. Van dit deel erft Ton ook nog eens de helft van € 125.000,- is € 62.500. Vraag altijd aan de notaris om zaken te regelen.

Met ouders een woning kopen is succes van Lexwonen

Familiehuis kopen en samen de kosten delen. Voor vele kopers nieuw waarschijnlijk. Lexwonen regelt al jaren met succes een hypotheek met ouders tot aan 4 personen.  Ook nieuwbouw samen bouwen met ouders of bekenden doet Lexwonen tot 4 personen. De huizenmarkt dwingt mensen om op zoek te gaan naar alternatieven. Samen met ouders een huis kopen is het alternatief om toch te kunnen kopen. Hebben ouders overwaarde? Wellicht is het handig om de woningwaarde voor de helft te verkopen. Op dit moment is het kopen en financieren van een woning in Amersfoort een kans door de afkoelende woningmarkt.

Huidige huurwoning kopen

Woon je op dit moment samen met je ouders in een huurhuis? U kan vaak uw huidige huurwoning kopen als ouders er al een tijdje inwonen. Belangrijk is in deze dat je geen of weinig eigen geld kwijt bent.

Méér hypotheek samen met ouders

Méér hypotheek samen met ouders

U moet alles vooraf weten daarna kan u met uw ouders op zoek naar een woning met 1 hypotheek. 

Lex Wonen helpt u met een hypotheek samen met ouders of familieleden, ⭐ dus ook een hypotheek met zus of broer. Hypotheek met meerdere aanvragers in box 3 betekent dat u de hypotheekrente niet mag aftrekken van de inkomsten belasting. U moet gezamenlijk de woning opgeven in box 3 . Vraag informatie op bij een belastingadviseur.

Raadpleeg notaris voordat u gaat bezichtigen met ouders

Raadpleeg altijd een notaris,  fiscalist of belastingdeskundige voordat u samen met bekenden, ouders of schoonouders een huis koopt.

Waarde koopwoning weten

Heeft u een huis op het oog? Bereken wat u zou moeten bieden op dat huis. Zonder voorbehoud van financiering een huis kopen is mogelijk zonder risico.

Ouder en kind hypotheek afsluiten

Met eigen (klein)kinderen een huis kopen gebeurd steeds vaker omdat:

  • Zorg naar ouder(s) of (klein)kinderen toe
  • Dure huurwoning verlaten en goedkoper wonen
  • Riant wonen met meer comfort met maximaal 4 inkomens
  • Huis kopen in hogere prijsklasse makkelijker
  • Minder concurrentie in hogere prijsklasse
  • Hypotheek met 4 familieleden/eigenaars mogelijk
  • Eerste woning kopen alleen als starter meestal niet lukt.

Let op! U mag de woning niet (gedeeltelijk) verhuren.  Met meerdere mensen een huis kopen kan nu nog omdat uw hypotheek veel hoger wordt. Meer hypotheek krijgen met 4 personen is een niche van Lexwonen. Als starter een huis kopen alleen is lastig in 2023.

De concurrentie in het hogere segment is nog niet zo hoog op dit moment. Tijden veranderen, vraag info over huis kopen met ouders of bekenden. Ja een hypotheek met opa en oma mag ook. Het gebeurd vaker dat Opa, Oma, zoon en kleinzoon 1 hypotheek afsluiten. Kosten koper meefinancieren als u geen overwaarde heeft is onder voorwaarden mogelijk.

Startershypotheek samen met ouders

Is het voor allen de eerste hypotheek?  Een startershypotheek voor de eerste woning is dan mogelijk, zelfs met 3 of 4 personen. Weet u dat het met 4 personen makkelijker is om een nieuwbouwboerderij te bouwen. Vraag Lex Wonen om nieuwbouw huizen en nieuwbouw boerderijen welke u kan betrekken met ouders. Wij zorgen voor de aannemer en de eventuele financiering. 

Welke hypotheek met ouders doen wij sinds 2023

Gaat u de eigen woning van uw ouders kopen en uw ouders blijven ook in het huis wonen? Deze hypotheek doen wij sinds 2023 ook. U kan uw zelf laten inkopen in het huis van uw ouders zodat u mede-eigenaar wordt. Op deze wijze koopt u ook samen met ouders een huis.

Hoe lang wonen ouders samen met eigen kind

Gemiddeld kopen ouders samen met eigen kind en partner voor 12,5 jaar een huis. Daarna wordt de woning verkocht omdat bijvoorbeeld ouder zijn overleden of door een scheiding. Meestal wordt samen een woning gekocht om ouderen langer thuis te laten wonen.

Met vier personen een huis kopen kan uw AOW verlagen

Ontvangt u AOW en koopt u met anderen dan uw ouders of kinderen een woning? Lees alles over de AOW op de website van de SVB.

Altijd eerst naar notaris en fiscalist

Vergeet niet dat jullie zaken moet regelen bij de notaris .i.v.m. erfrecht en schenkbelasting, regel dit voordat je met ouders een woning gaat kopen. Ook een fiscalist is belangrijk als u samen met anderen een huis koopt.

Als ik met ouders een huis koop betekent dat dan dat WIJ MET MEER DAN 2 PERSONEN EIGENAAR ZIJN?

Koopt u samen met uw ouders en uw partner een woning dan koopt u met 4 personen. U kan samen met vrienden, familie of kennissen kopen tot 4 personen. Vier personen is het maximale aantal waarmee u kan kopen. Deze 4 aanvragers moeten uiteraard ook op dat adres worden ingeschreven en worden eigenaar.

Ik koop samen met mijn ouders een huis HOE GAAT DAT MET DE OUDE KOOPWONING VAN MIJN OUDERS?

Ouders verkopen de oude woning en herinvesteren dat in de nieuwe woning. Ze krijgen op deze woning een overbruggingshypotheek tot dast de woning verkocht is. Ouders zijn niet verplicht om de woningwaarde van de oude woning te herinvesteren maar dit heeft wel consequenties.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Hoe werkt het aanvragen van een hypotheek precies?

Lees meer
Call Now Button