Menu

Bijleenregeling

De bijleenregeling  heeft te maken met de overwaarde van de eigen woning, ook wel eigenwoningreserve genoemd. U bent verplicht om de overwaarde te gebruiken bij aankoop van een nieuwe woning. Doet u dat niet dan is dat gedeelte niet aftrekbaar van de belasting. Zie hieronder voorbeelden van Johan Regelaar.

Overwaarde woning

Hoe bereken je nu de overwaarde van de te verkopen woning? Verkoop woning -/- verkoopkosten makelaar-/- de bestaande hypotheek op die woning. Voorbeeld: Johan Regelaar heeft zijn woning verkocht voor € 250.000 minus de makelaarskosten € 4000,- minus de bestaande hypotheek van € 225.000 = € 21.000 overwaarde.

Duurdere woning aankopen

Johan Regelaar koopt vervolgens een nieuwe woning aan voor € 300.000, de bijkomende kosten (kosten koper ) bedragen  € 15.000, de totale verwervingskosten zijn dan    € 315.000. Over welk bedrag mag Johan nu zijn renteaftrek verkrijgen? Antwoord: Over € 315.000 minus de overwaarde van € 21.000 bedraagt € 294.000. De hypotheekrente over dit bedrag is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Mail ons voor info.

Duurdere woning aankopen met een vriendin

Johan Regelaar koopt bovenstaande woning samen met een vriendin, Maria. Maria is getrouwd geweest en heeft uit een eerder huwelijk € 50.000 aan overwaarde meegekregen door de verkoop van haar oude woning. Maria wil dat gebruiken als appeltje voor de dorst. LET OP: Ook die € 50.000 aan overwaarde moet in de hypotheek gestopt worden indien u de hypotheek volledig aftrekbaar wil houden. Gebeurt dit niet omdat jouw lieve Maria jou niet alles verteld dan kunnen jullie wel een probleem hebben in de toekomst indien je over € 294.000 renteaftrek geniet. Ze mag dat geld wel houden echter dan wel renteaftrek over € 294.000 minus € 50.000 = € 244.000 . Meer weten hoeveel je kan lenen?

Herstel fiscus

Let op, indien de fiscus er achter komt dat u (onbewust) te veel aftrek heeft genoten van al die jaren dan zal u dat terug moet betalen. U kan niet altijd wijzen naar een adviseur, als huizeneigenaar heeft u ook een verantwoording af te leggen. Raadpleeg uw adviseur maar ook een belastingadviseur. Hij zal u zeker helpen.  Voorkom een nachtmerrie met een nieuwe vriendin. Ga pas kopen als u alles van elkaar weet en raadpleeg de belastingadviseur. De bij leenregeling zorgt er voor dat alle positieve financiële resultaten voortvloeiend uit de verkoop van woning(en) de hypotheekdruk verlagen.

Kijk ook even op de website van Lex Wonen

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Alles wat je over het plaatsen van spouwmuren wil weten

Lees meer
Call Now Button