Menu

De beste tips voor een goedkopere woonverzekering 

De beste tips voor een goedkopere woonverzekering

Het vinden van een goedkope woonverzekering kan een uitdaging lijken. Maar er zijn tal van tips die kunnen helpen om je premie te verlagen zonder afbreuk te doen aan de dekking die je nodig hebt. Dit moet je dan ook zeker doen nadat je een huis hebt gekocht. Onthoud echter wel dat de goedkoopste polis je misschien niet de dekking geeft die je nodig hebt of de meeste besparingen op de lange termijn. Dus doe je onderzoek voordat je een inboedelverzekering afsluit. Hierbij is het ook verstandig om de volgende tips toe te passen.

 

Verhoog je vrijwillig eigen risico

Het vrijwillig eigen risico is het bedrag dat je afspreekt voor een claim naast het verplichte eigen risico dat door je verzekeraar is vastgesteld. Als je ervoor kiest om bij het afsluiten van een opstalverzekering een hoger vrijwillig eigen risico te betalen, krijg je mogelijk een lagere premie. Zorg er altijd voor dat je het vrijwillig eigen risico vaststelt op een bedrag dat je je zou kunnen veroorloven als je een claim zou moeten indienen.

 

Betaal de premie jaarlijks

Maandelijks betalen is bijna altijd duurder dan het vooraf betalen van je inboedelverzekering in één keer. Er wordt zelfs geschat dat maandelijkse betalingen de premie met gemiddeld ongeveer 10% verhogen. Dat komt omdat je verzekeringsmaatschappij je in feite de kosten van je polis gedurende de looptijd ‘leent’ en dus rente in rekening brengt over het bedrag. Niet elke verzekeraar doet dit overigens. Bij sommige kun je de kosten over 12 maanden spreiden zonder rente te betalen. Als je de kosten van het vooraf betalen van het volledige bedrag niet kunt betalen, kan dit een beslissende factor zijn in het beleid dat je kiest.

 

Betaal alleen voor wat je nodig hebt

Wanneer je offertes voor woningverzekeringen vergelijkt, moet je de herbouwkosten van je huis en de totale waarde van je inboedel aangeven. Door deze kosten goed te krijgen, ben je niet oververzekerd of onderverzekerd. Het overschatten van de kosten kan betekenen dat je meer betaalt dan nodig is voor dekkingen die je niet nodig hebt. Om de inhoud van je huis te waarderen, moet je van kamer naar kamer gaan en optellen hoeveel alles in je huis waard is. Een inboedelverzekeringscalculator kan je helpen om de kosten van je bezittingen bij te houden. Daarnaast moet je natuurlijk ook nog een opstalverzekering afsluiten. Dit mag dan wel niet verplicht zijn, wel is het een aanrader.

 

Combineer een opstal- en inboedelverzekering

Je kunt ervoor kiezen om je opstal- en inboedelverzekering in één polis af te sluiten, of losse polissen te kopen die alleen het gebouw of alleen de inboedel dekken. Als je zowel een opstal- als een inboedelverzekering nodig hebt, is het meestal goedkoper om ze samen, in een bundel, bij één aanbieder te kopen – zo blijkt uit ons onderzoek naar de kosten van een opstalverzekering. Verzekeraars bieden meestal kortingen op gecombineerde polissen. En het maakt het ook makkelijker als je een claim moet indienen voor iets dat zowel je woning (het gebouw) als de inhoud ervan aantast – zoals een brand of overstroming – omdat je maar met één verzekeraar te maken heeft.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Startershypotheek Groningen

Lees meer
Call Now Button