Menu

Huizenmarkt

Huizenmarkt

Huizenmarkt

Update 23 januari 2023

Interesse huizenmarkt komt langzaam weer terug. Dat betekent dat je vanaf april 2023 weer lastiger kan kopen. Koop nu een huis want de woningmarkt trekt langzaam weer aan door dalende inflatie. Woningprijzen stabiliseren.  Hypotheekrentes dalen weer en de Taxatiewaarde is nu nog steeds wat hoger dan de vraagprijs waardoor minder eigen geld nodig is. Ons advies is om nu te kopen.

Lexwonen weet per 24 uur wat er aan de hand is. Koop nu je huis!  Het energieplafond van de overheid geeft een beetje meer lucht op de huizenmarkt. DNB-president Klaas Knot noemt de dalende huizenprijzen een welkome afkoeling.  Grote uitgaven zoals een huis kopen of een auto gebeurd alleen als er vertrouwen is in de woningmarkt⭐. De volatiliteit op de woningmarkt is groot. Komt er straks meer stabilisatie in Oekraïne dan zal de inflatie dalen maar zullen er ook weer meer mensen zich op de huizenmarkt begeven. Koop je nu geen woning dan staat iedereen straks weer achter elkaar in de rij te bieden. Koop en bereken wat er kan gezien de woningmarkt. Lukt het niet? Een huis kopen met 4 personen is ook mogelijk via Lexwonen.

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:

 • Hidden

 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Huizenmarkt voor starters komt weer onder druk te staan

De huizenmarkt voor starters worst straks weer lastig. Door de dalende inflatie waardoor hypotheekrentes dalen is er weer meer belangstelling. Omdat wij dagelijks een bod uitbrengen voor klanten weten wij wat er speelt.

Woningmarkt heeft 2 gezichten

Sinds 24 september 2022 heeft de huizenmarkt 2 gezichten. Aan de ene kant de huizenverkoper die al een andere woning heeft gekocht en slecht zijn oude woning kan verkopen. Aan de andere kant de startende huizenkoper die vertwijfelt rond kijkt en zich afvraagt of hij de hogere energieprijzen en de hogere hypotheekrentes  wel kan betalen. Omdat energieprijzen nu weer dalen wordt de vraag naar een huis weer groter. Bezichtigingen nemen toe.

Hoe beïnvloed Corona en de inval van de Russen in Oekraïne de huizenmarkt?

Laat mij eerst zeggen dat de inval van de Russen op Oekraïne erger is dan de woningmarkt situatie in Nederland. 

Huizenmarkt wordt beïnvloed door:

 1. Inflatie
 2. Koopkracht
 3. Oorlog van Rusland in Oekraïne
 4. Hogere hypotheekrente
 5. Energieprijzen woningmarkt blijven stijgen ondanks gas uit Israël
 6. Absurde hypotheekrentestijgingen de laatste maanden ( nu dalen ze weer)
 7. Op langere termijn de waterhoogte t.o.v. NAP (grootste probleem

Kort door de bocht kan je zeggen dat de woningmarkt en de ontwikkeling van de huizenprijzen op korte termijn wordt bepaald door vraag en aanbod. In een groeiende economie kan de woningmarkt wel tegen een stootje. Wat we nu meemaken, door de oorlog in Oekraïne, betekent dat de huizenmarkt er compleet anders uit ziet. Er gloort dus wel hoop door gas uit Israël. Vanaf 29 augustus zijn de gasvoorraden goed aangevuld. Dit betekent gelukkig dat gasprijzen weer zullen gaan dalen. In de huidige woningmarkt is kopen met voorbehoud van financiering weer toegestaan. Dat komt omdat de vraag nihil was en het aanbod werd steeds groter.

Ondanks crisis op de woningmarkt gaat de zon schijnen voor huizenzoekers

De prijzen worden opgedreven doordat Rusland geen gas meer levert aan Nederland waardoor de inflatie stijgt. Een stijgende inflatie betekent een oplopende hypotheekrente waardoor je minder kan lenen.  De koopkracht gaat achteruit. Door de stijgende hypotheekrente, oplopende energieprijzen en de oorlog zal de woningverkoop minder worden. In het eerste kwartaal van 2022 zijn al 18% minder huizen verkocht dan in het laatste kwartaal van 2021. Ook worden er méér huizen aangeboden in het eerste kwartaal van 2022. Nu gasleveringen zijn veiliggesteld is het afwachten of de energieprijzen hoog blijven. De woningmarkt hunkert naar positieve berichten. Lexwonen ziet de zon weer schijnen voor starters, dalende biedingen en gelijkblijvende taxatiewaarde. Minder kijkers op de huizenmarkt. Ondanks  de woningmarktcrisis kunnen huizenzoekers kopen. Overweeg eens om onze pagina over startershypotheek te lezen.

 

Woningmarkt

Woningmarkt

Woningmarkt en inflatie

Door de inval van de Russen in de Oekraïne en de nog hogere gasprijzen zal de inflatie nog hoger stijgen. Een stijgende inflatie betekend een hogere hypotheekrente waardoor je veel minder kan lenen. De hypotheekrente prognose van Lexwonen voorspelt slecht nieuws voor de maximale hypotheek in deze huizenmarkt. Huizenprijzen zullen stabiliseren of dalen omdat huizenkopers minder kunnen lenen. Als iedereen minder kan lenen dan worden huizen goedkoper. Kijk eens naar de volgende vergelijkingen wat je nu kan lenen en in 1993. Ik gebruik de rentepercentages zoals weergegeven door het CBS.  Een hypotheekrente gemiddeld van 7,5 % ter vergelijking met de rente in oktober 2021 van 0,85%.

 • Inkomen € 60.000,- en € 30.000,-. Maximale hypotheek in 1993 € 354.000,- in 2021 € 501.000,-
 • Inkomen € 30.000,- en € 20.000,-. Hypotheek maximaal in 1993 € 169.000,- in 2021 € 218.000,-
 • Alleenstaand een inkomen van € 45.000,-. Hypotheek maximaal in 1993 van € 152.000,- in 2021 € 214.000,-

Betaalbare woningmarkt kan je zelf aan werken

Huizenprijzen zijn wel bekend maar de woonlasten vind iedereen lastig te bepalen. Je kan de woningmarkt zelf betaalbaar maken door onderstaande zaken toe te passen.

 • Airco gebruiken als verwarming
 • CV is bijverwarming in zeer koude dagen

Lexwonen heeft de energiekosten in de hand. Wij verbruiken 80% minder gas zodat de woninglasten betaalbaar blijven. Koop je nu een huis zorg dan dat de woning geen opknapper is. Verbouwen op de huidige woningmarkt is lastig omdat er geen aannemer te vinden is. Kijk hier eens naar onze hypotheektarieven.

Hoe kan je zelf de tendens van de huizenmarkt bijhouden?

Je kan heel makkelijk zelf bijhouden welke kant het op gaat met de woningmarkt. Kijk op Funda en zoek op Nederland. Kijk bij STATUS hoeveel huizen er in onderhandeling zijn. We nemen aan dat deze huizen verkocht zijn.. Deel het aantal in onderhandeling  zijnde woningen door het totaal aantal te koop staande woningen. Het quotiënt (de uitkomst) geeft een getal weer. Zit het getal boven de 46%  dan betekend dat dat 46% van de te koop staande huizen zijn verkocht. De woningmarkt krijgt wat meer ruimte. Overbieden kan minder.

Ook kan je de blog van lexwonen bijhouden over de woningmarkt. Omdat de onderliggende pagina’s van de website hoger in Google staan zijn belangrijke pagina’s makkelijk te vinden.

Vraagprijs huidige huizenmarkt is tweedeling

Ons bewijs is geleverd. Er is een tweedeling gaande voor wat betreft de vraagprijzen van woningen sinds de huizenmarkt van mei 2022. Was het tot voorheen nog klakkeloos € 50.000,- tot € 150.000,- overbieden? Sinds 2 mei merken wij een omslag op de woningmarkt qua bieden. Woningen voor starters wordt nog steeds ruim overboden. Huizen vanaf ongeveer € 650.000,- wordt weinig of niets overboden. Lexwonen heeft hier de ervaring mee want hij haalt dit uit zijn eigen aankoopcijfers en hypotheekcijfers. Geen kopie van andere banken of geleerden. Zuivere cijfers uit eigen wieg.

Wij hebben zelfs in Veenendaal en Tiel een woning gekocht onder de vraagprijs van ruim € 600.000,-.  Let op, dit zij de eerste tekenen van correctie in het hogere segment. Het kan dus nog even duren maar de verwachting van de huizenmarkt van Lexwonen is dat woningen in het hogere segment aanzienlijk zullen dalen. Niet de woningen met een vraagprijs tot € 450.000,- ( op dit moment).

Dalende woningmarkt maar geen crash 

Is een scherpe daling op de huizenmarkt erg als je teveel betaald hebt? Misschien wel misschien niet.  Betaal je netjes 30 jaar lang de premie dan ben je er vanaf. Huidige woningmarkt vraagt wel veel van je huwelijk, gezondheid en geduld. Gaan jullie nu scheiden met een duurdere woning? Het probleem dat ieder een andere woning moet kopen is kansloos. Ook de verkoop in die prijsklasse wordt lastig. Ook als je geen werk hebt en je kan de woning niet meer betalen dan wordt de restschuld binnenkort een probleem. Meer weten over huizenwaarderingen kijk op onze blog ”  waarde huis “.

Woningmarkt nieuwbouw wordt lastig verhaal

Wil jij nieuwbouw kopen dan wordt dit steeds lastiger in de huidige woningmarkt. Je spreekt met de bank een maximale hypotheek af die past bij de marktwaarde van die woning. Dat is bij nieuwbouw de koop aanneemsom. Door de inflatie stijgen de prijzen in de bouwwereld maandelijks. Wie moet die prijsstijgingen betalen. Het bouwbedrijf zal deze kosten bij de koper neerleggen en vastleggen in de overeenkomst. Je moet dan wel beschikken over veel eigen geld. Bouwbedrijven willen meestal dit risico niet lopen of ze houden nu al rekening met een forse prijzenstijging. De huizenmarkt is lastig te begrijpen. Kinderen gaan massaal samen met ouders een huis kopen zodat riant wonen toch mogelijk is.

Verschil huizenmarkt 1993 en 2022

Kopen op de huidige woningmarkt kan je zo niet 1 op 1 vergelijken met 30 jaar geleden. We moeten dan ook kijken naar de gemiddelde inkomens en huizenprijzen van dat jaar. Gemiddelde huizenprijs in 1993 bedroeg € 90.000,-. Het gemiddelde inkomen volgens Wikipedia bedroeg in 1993  € 21.781,- per persoon. Uit deze cijfers blijkt dat het kopen van een woning in die tijd,  met de huidige normen , mogelijk was.  Zelfs met de huidige strengere regels.

Op de huidige huizenmarkt kan je zelfs met 2 personen niet kopen als er geen € 100.000,- tot € 150.000,- spaargeld is. Dat is de reden dat lexwonen hypotheken met meerdere  personen regelt.

Verschil huizenmarkt 2020 met 2022

Woningen zijn in 2022 met ruim 20% gestegen t.o.v. 2020. In 14 maanden tijd een behoorlijke stijging. Door de ontwikkelingen m.b.t inflatie van 9,7% kan het zijn dat deze blog wekelijks geüpdatet moet worden. De huizenmarkt zal radicaal anders worden in 2022 en in 2023. Een goedkopere woningmarkt komt er aan in 2023. Door de hogere hypotheekrentes kan er minder geleend worden waardoor de woningmarkt op slot komt te zitten.

Woningmarkt dwingt kopers om transparant te zijn

De huidige woningmarkt dwingt huizenkopers om tijdens het bod transparant te zijn. Zo maar een bod uitbrengen is kansloos. Je zal een Haalbaarheidscertificaat hypotheek en biedcertificaat nodig hebben om een kans te hebben.

Wat kan ik met deze cijfers over de huizenmarkt?

Deze cijfers en berichten kan ik als volgt uitleggen. Ben jij starter en kan je op inkomen € 300.000,- lenen? Beschik je ook over minimaal € 50.000,- spaargeld? Ben je van plan om de komende 20 jaar daar te blijven wonen? Kopen kan zonder voorbehoud van financiering. Houdt wel in de gaten dat je energielasten gerust € 250,- hoger kunnen zijn dan nu. Hypotheekrente vergelijken zodat je de laagste hypotheekrente krijgt is een optie om te snijden in de kosten. Kijk ook eens op onze pagina over woningwaarde bepalen, het is een GRATIS Tool.

Ben jij een doorstromer en heb je minimaal € 75.000,- overwaarde? Ander huis kopen kan als jij minimaal 20 jaar daar wil blijven wonen en een slordige € 300.000,- hypotheek kan krijgen op inkomen. Lexwonen helpt met onderhandelen en hypotheek in deze lastige woningmarkt.

Woningmarkt 2023

Woningmarkt 2023

Huizenmarkt tot € 600.000,- in 2022 en 2023

De woningmarkt tot woningen van € 600.000,- zal wel lastig blijven in 2023.  Overbieden zal steeds minder gebeuren. Door hogere rentes ook uitkijken of je maximale hypotheek nog klopt. De huizenmarkt tot € 600.000,- kan wel verschuiven naar € 650.000,-.

Verwachting huizenmarkt hoger dan € 750.000,-

Prognose van de huizenmarkt van woningen boven de € 750.000,- geeft een dalende trend. Kon je kort geleden nog € 950.000,- lenen? De huidige woningmarkt laat zien dat makelaars laag inzetten en dat overbieden minder wordt. Onze verwachting is dat je op deze woningen gezien de huidige woningmarkt kan afdingen. Huizencrash verwacht ik niet, wel dat een huis met een vraagprijs van € 950.000,- voor € 885.000,- verkocht wordt. Dalende vastgoedmarkt voor wat betreft koophuizen uit de hogere prijsklasse. Voor huurwoningen wordt het helaas alleen maar erger. Kijk uit met overbieden!

Dreigingen schaadt vertrouwen huizenmarkt

Nucleaire dreigingen zoals Rusland in februari 2022 heeft gedaan schaadt ook het vertrouwen in de woningmarkt. Over het algemeen is het zo dat er dan minder belangstelling is om een huis te kopen. De Russische dreiging naar ieder land toe tempert de zin in het kopen van een woning. Het ziet er naar uit dat er voorlopig geen oplossing komt van de oorlog in Oekraïne. Ga geen overhaaste beslissingen nemen voor wat betreft een huis. 

Overbieden in deze huizenmarkt

Op de huidige huizenmarkt zal het bedrag dat je moet overbieden minder worden. Overbieden op een huis in deze tijden kan afwijken als de verkoopstrategie anders is. Lees nu alles over de consequenties van de huidige huizenmarkt. Wel even in afwachting van verdere ontwikkelingen van de inflatie.

Voorbeeld van hoger bieden huidige woningmarkt

Hoger bieden in huidige huizenmarkt

Hoger bieden in huidige huizenmarkt

Voorbeeld huidige verkopersmarkt. Verkopend makelaar spreekt met de verkoper af om het huis hoger te prijzen gezien de omstandigheden op de woningmarkt. Dat wil dus zeggen dat het huis hoger te koop komt te staan dan de marktwaarde.

 Je moet weten dat elke euro die jij bied boven de taxatiewaarde (marktwaarde)  je zelf moet inleggen aan spaargeld. Dus als de vraagprijs € 520.000,-, bedraagt en de taxatie € 475.000,- bedraagt dan betekent dat, dat jij € 45.000,- aan eigen geld moet meenemen. Zo zit de huizenmarkt in elkaar op dit moment. Maar langzaam komt er lucht in de woningmarkt. Iedereen die het laatste jaar heeft overboden zal het grootste gedeelte als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Let op, journalisten zullen hier uitgebreid programma’s over maken. De huizenmarkt die afbrokkelde in 2022. We hadden het kunnen weten.

Huidige crisis op de woningmarkt dwingt je goed te inventariseren

Verstoorde woningmarkt dwing jou goed te inventariseren

Verstoorde woningmarkt dwing jou goed te inventariseren

Dus overbieden huis kan pas als je weet hoeveel spaargeld je hebt, de overwaarde weet van je huidige woning en als je de taxatiewaarde hebt van het aan te kopen huis. Je moet goed inventariseren wil jij kans maken op een huis in de huidige woningmarkt.

Hoe weet ik de taxatiewaarde in deze onstuimige huizenmarkt

Het is verstandig om iemand in te schakelen die kennis heeft van de woningmarkt en hypotheken. Lexwonen is erkend aankoopbemiddelaar en hypotheekadviseur. Hij weet binnen één uur indicatief wat je zou moeten bieden. Als je niet wil overbieden blijf dan zitten waar je nu woont. In een verkopersmarkt zoals nu slaan bij veel mensen de stoppen door, lees maar

Heb in 2012 met verlies verkocht

In heel Nederland moet jij overbieden op een woning. Ik begrijp het dat als jij in 2012 je woning met verlies heb moeten verkopen dat je nu niet staat te springen om op een of andere woning een hoger bod te plaatsen. Huizenmarkt was toen anders. Teun en Rinie overkwam dit in 2012, huren nu voor € 1200,- per maand een woning in Veenendaal. Door de lage hypotheekrente kunnen ze terug naar € 890,- netto per maand.

Wekelijks bellen ons talloze huizenzoekers, dus niet eens potentiële klanten, die verontwaardigd zijn en ons vragen of € 75.000,- overbieden op een huis normaal is gezien de huidige ontwikkeling op de woningmarkt. Als ik dat bevestig zijn de huizenzoekers niet blij met ons.

Hoeveel hoger bieden als vraagprijs te hoog is

Stel nu dat de marktwaarde van een huis € 550.000,- bedraagt. De vraagprijs van die woning bedraagt € 600.000,-. Hoeveel moet je dan hoger bieden dan de vraagprijs? Een lager bod uitbrengen kan maar dan weet je zeker dat je de woning niet zal krijgen gezien de problemen op de huizenmarkt. Verkopers profiteren van huidige situatie.  Helaas zal je moeten overbieden op dat huis. Een bod van € 635.000,- is redelijk in de regio van, Rhenen, Veenendaal, Ede en Amersfoort in deze omstandigheden. Uiteraard is het ook afhankelijk van de staat van onderhoud van de woning. In dit geval bied jij dus € 35.000,- hoger dan de vraagprijs. Hiermee is niet gezegd dat je de woning hebt.

Helaas zijn er ook kopers die zo maar een bod doen en maar hopen dat ze het huis hebben. Een ding weet je zeker. Heb je een deal dan weet je ook dat je teveel hebt betaald voor de woning. Koopjes zijn er niet bij sinds 2020. Vanaf 2022 zal het nog lastiger worden om een huis te kopen. Je zal telkens hoger moeten bieden. Meer weten over prognose huizenprijzen de komende 4 jaren?

Maximale lening is 100% taxatiewaarde

Maximale hypotheek 100% marktwaarde

Maximale hypotheek 100% marktwaarde

Als jij zo maar boven de vraagprijs bied dan red je het meestal niet gezien de huidige situatie op de huizenmarkt. Vaak zijn het kopers met hogere inkomens maar met te weinig eigen geld of overwaarde. Ze vergeten dat hun maximale lening nooit meer dan 100% van de taxatiewaarde mag zijn, ook wel marktwaarde genoemd. Omdat de huidige woningmarkt situatie kopers dwingt hoger te bieden gaat het fout.

Dat betekend in sommige situaties dat kopers soms wel € 150.000 eigen geld moeten meenemen omdat ze te veel hebben overboden. Alles wat je boven de marktwaarde bied betekent zelf geld meenemen.

Overbieden op een huis is een vak in deze tijden van crisis op de woningmarkt. Hoeveel overbieden is de meest gestelde vraag van nu. Helaas is dit in elke regio wekelijks anders. Een mooi voorbeeld is het bod op een woning in Veenendaal Oost. Bod van € 55.000,- hoger werd aanvaard door de koper.

In diezelfde straat stond nog één woning te koop, deze werd met € 95.000,- overboden.  Klant heeft het huis niet gekregen. De huizenmarkt kan lokaal binnen 1 week drastisch wijzigen. De huizenmarkt is zo drastisch gewijzigd zodat woningruil plotseling interessant is geworden.

Locatie, vraag en aanbod bepalen het overbieden

Het is de markt die bepaald welke bod je moet neerleggen. Het is niet de verkoper die bepaald wat hij ontvangt voor zijn huis. De meeste huizen weden nu verkocht met een bieden vanaf prijs . Iedereen bood over elkaar heen. Vanaf augustus 2022 verwacht ik een iets andere huizenmarkt. Wel een woningmarkt crisis maar hoger bieden is over. Tendens zal dalende vraagprijzen laten zien.

Het beste bod is afhankelijk van de ontbindende voorwaarden, de locatie en of er nog meerdere huizen te koop staan in de omliggende straten. 

Huis gezien, hoeveel hoger bieden of afdingen?

Je hebt een woning gezien maar hoeveel moet je nu hoger bieden? Neem contact op met Lexwonen:  06-83944458. Op basis van no cure no pay vertelt hij jou alles over hoger bod en de taxatiewaarde van je droomhuis in deze moeilijke woningmarkt.

Overbieden huis via lexwonen geeft meer vertrouwen aan de verkopend makelaar en de verkoper. Verkoper weet dat er een vakman een berekening heeft gemaakt zodat de kans op een afwijzing nihil is.

Overbieden huis zonder overwaarde?

Er zijn een paar andere mogelijkheden als je te weinig eigen geld of overwaarde hebt.  Lees hieronder de mogelijkheden:

 • Samen met ouders een huis kopen
 • Hypotheek met broer of zus
 • Schenking van ouders of anderen
 • Huis kopen met vrienden
 • Ouderlijk huis kopen

Hypotheek met 4 personen betekent meer geld

Woning kopen via Lexwonen met maximaal 4 aanvragers kan. Omdat er veel boven de vraagprijs wordt geboden regelen wij bijna elke dag een hypotheek met 4 aanvragers. Op de huizenmarkt noemt men dit ook wel een duurzaam wonen.

Wil jij met 4 aanvragers een woning kopen en moeten er woningen verkocht worden? Weet wel dat je slechts op 1 huis een overbruggingshypotheek krijgt. Dat betekent vaak dat je eerst een huis moet verkopen als de nieuwe hypotheek niet past.

Overbieden huis gaat makkelijker als je met 4 personen een bod uit brengt, al helemaal in deze verstoorde situatie op de huizenmarkt . Hoeveel je dan kan overbieden? Met vier personen kan je meer bieden. Ook is het mogelijk om je overwaarde te herinvesteren met meerdere personen voor aankoop tweede huis.

Wil jij weten hoeveel je kan overbieden? Neem contact met ons op.

Overbieden met broer of zus

Overbieden met broer of zus

Overbieden met broer of zus

Hoeveel overbieden  met broer of zus in een onbetrouwbare woningmarkt.

Een huis kopen met je broer, zus of andere familieleden? Het is belangrijk dat je vooraf alles weet in verband met erfrecht en schenkbelasting. Het kopen met je broer of zus betekent dat het makkelijker gaat met hoger bod uitbrengen in een huizenmarktperiode waar alles vast zit.

Lexwonen zal jullie begeleiden vanaf de aankoop tot aan de notaris. Overbieden huis is meer dan een hypotheek aanvragen.

De notaris is de enige die zaken kan beschrijven i.v.m. overbieden en andere zaken.

Pas op, vraagprijs Funda is geen marktwaarde

Woningmarkt

Woningmarkt

Nu je dit allemaal leest ben je er wel achter dat een vraagprijs op Funda helemaal niets te maken heeft met de marktwaarde. Zorg er voor dat je alles vooraf samen met een financieel expert en een aankoopmakelaar bespreekt. Doe je dit alleen of met één van beiden dan heb je 0% kans zoals de huizenmarkt nu is.

 Ga zelfs geen huis bezichtigen voordat je op de hoogte bent van marktwaarde eigen huis en aan te kopen huis. Ga niet pas achter je eigen geld aan als je een huis hebt bezichtigd. Deze tijd krijg je niet want dan is je woning verkocht of je moet bakzeil halen dat het toch niet door gaat.

Goede voorbereiding gedaan dan mag je van mij zelfs op 10 huizen een hoger bod doen. Lexwonen overlegt met taxateurs, notarissen en raadpleegt kadaster. Snel schakelen betreffende het hogere bod en hoeveel je moet overbieden op een huis in een woningmarkt die explodeert.

Nooit zelf overbieden huis

LexWonen gaat overbieden huis.

Ga nooit alleen een huis kopen en overleg vooraf met Lexwonen. Wij maken een biedcertificaat voor jou zodat de verkoper in 1 oogopslag alles weet waarom jij zoveel hebt overboden, je eigen geld en de woningwaardes.

Lexwonen heeft meerdere dossiers en wij kunnen u er nooit tussendoor doen. In de praktijk blijkt dat dossiers niet altijd helemaal af zijn, wel voor de bank maar niet voor ons of de notaris of taxateur.

Lexwonen 7 dagen bereikbaar

Omdat het overbieden op een huis en kopen met meerdere eigenaren veel werk is in een tijd dat de huizenmarkt ontploft, zijn wij 7 dagen per week bereikbaar.

Ouderlijk huis kopen als er geen geld of medekopers zijn

Ouderlijk huis kopen, Lexwonen weet de weg

Ouderlijk huis kopen, Lexwonen weet de weg

Wil jij met niemand samen een huis kopen of ken jij  helemaal niemand? Is er ook geen eigen geld of overwaarde op de huidige woning? Lees hier mijn laatste troef.

Huis van ouders kopen. Koop jij het ouderlijk huis dan hoef je niet te overbieden en vaak wordt de woning zelfs goedkoper dan de marktwaarde aan jou verkocht. Het is een uitkomst gezien de de huidige woningmarkt.

Het verschil tussen de taxatiewaarde en het bedrag dat jij daadwerkelijk moet betalen voor het ouderlijk huis mag je gebruiken om de kosten koper mee te betalen. Een hele opluchting omdat je op deze wijze je eigen geld kan besparen.

Waarom kunnen ouders jou goedkoper verkopen?

Ouders hebben vaak overwaarde op hun huis. Wonen ze daar al een jaar of 4 dan is er vaak voldoende overwaarde voor hun om een ander huis te kopen. Met hun overwaarde kunnen ze weer overbieden om een andere woning terwijl er ook voor jou wat overblijft. Dat is de reden dat ouders jou makkelijker de woning kunnen aanbieden.

Lexwonen begeleid zowel ouders als kind als het ouderlijk huis wordt verkocht en gekocht door eigen kind. Het voordeel is dat als de woning niet door gaat dan heb je aan ons geen kosten.

Huis kopen zonder eigen geld in deze woningmarkt?

Je hebt nu hierboven zeer uitgebreide mogelijkheden gezien om een huis te kunnen kopen in deze oververhitte huizenmarkt. Huis kopen zonder eigen geld kan alleen als je het ouderlijk huis koopt omdat je bij je ouders niet hoeft te overbieden.

Lexwonen regelt taxatie vooraf zodat je gegarandeerd zonder eigen geld een woning kan kopen. Lexwonen geeft deze garantie omdat kennis van aankoop en hypotheek aanwezig is. Aanvullend regelen wij ook de koopakte.

Voorbeeldje van huis kopen zonder eigen geld

Jij kan op inkomen € 400.000,- hypotheek krijgen. Waarde ouderlijk huis bedraagt € 500.000,-. De WOZ-waarde van het huis van je ouders bedraagt € 420.000,-.

Je ouders verkopen jou het huis voor € 400.000,- omdat jij op deze wijze makkelijk een huis kan kopen.

Zo moet de koopakte er uitzien!

Let op, je mag de woning wel goedkoper als de WOZ-waarde verkopen maar in de koopakte moet het volgende staan.

Koopsom € 420.000,-.

Artikel 1. Een gedeelte van de koopsom zal worden voldaan middels een schenking van de verkoper aan de koper voor een bedrag van € 20.000,-, welke schenking met de te betalen koopsom zal worden verrekend bij de juridische levering van de woning.

Uitsluitend op deze wijze regelen om ook fiscale problemen te vermijden. Vraag Lexwonen. Let op, omdat er onder de WOZ-waarde is verkocht dien je dit wel op te geven aan de belasting. Het feit dat je wel of niet binnen de vrijstelling een gift of schenking krijgt onthoud je niet van aangifte te doen.

Houd nu al rekening met huizenmarkt in 2050 i.v.m. N.A.P.

Het lijkt wel of het nooit ophoud maar onderstaande informatie is voor iedereen onder de 60 jaar belangrijk. Door het stijgende water wordt het straks voor velen lastiger om het huis te verkopen. Vanaf 2050 staat het water zo hoog dat diverse delen van het land dreigt onder te lopen of is ondergelopen. Het NAP ( Normaal Amsterdams Peil) houdt zich bezig met waterhoogte. Een NAP hoogte van 0 meter is gelijk aan de hoogte van van de Noordzee.

Huis bouwen in Vaals op 322 meter boven NAP zal geen probleem geven in de toekomst. Ga je een huis bouwen in Nieuwerkerk aan den IJssel met 6,78 m onder NAP.  Een ding is 100% zeker. De huizenmarkt wordt vanaf 2035 medebepaald door waterhoogte ten opzichte van NAP.  

Bouwen op 4 meter onder NAP

Stel je gaat een  bestaande woning kopen of nieuwbouwhuis bouwen op 4 meter onder NAP,  bijvoorbeeld in Rotterdam. Als jij je woning in 2035 wil verkopen  en het water komt steeds hoger te staan, hoe ziet jouw persoonlijke huizenmarkt er uit. De verkoop van die woningen zal stroef verlopen en woningen in hoger gelegen gebieden zullen goed verkocht worden. Denk hier over na. Ik kan het nog anders uitleggen. 

Als het smeltwater zo doorgaat dan zal iedereen het met mij eens zijn dat de waterproblematiek het gesprek van de dag zal zijn. De woningmarkt wordt straks echt bepaald door de plaatselijke waterhoogte en de dreiging van waterhoogtes.

Voorbeeld. Je koopt een woning van € 475.000,- in de regio Rotterdam. Vrienden van jou kopen een woning in de regio Hengelo (O) voor € 370.000,- . Vergelijkbare woningen alleen in Rotterdam is deze woning duurder. Wat denk je wie het makkelijkste zijn woning verkoopt. Om maar te zwijgen over onverkoopbaar. Nu is de Randstad in trek, ik verzeker iedereen dat tussen 2025 en 2035 de gehele woningmarkt er anders uit ziet. Het westen onverkoopbaar. Dat wordt de woningmarkt vanaf 2025. Hoe meer er over gepraat wordt hoe schadelijker het is voor de Randstad. Hoeveel risico willen huizenkopers lopen. Dus nu een woning kopen in het westen, € 75.000,- tot € 150.00,- overbieden met eigen geld en straks je woning niet kwijt raken.

Niet iedereen is het eens met visie 

Regelmatig ontvangen wij mails van huizenkopers die onze visie niet delen van de woningmarkt. Vaak zijn het kopers die heel veel geld hebben toegelegd op een woning in.  En soms zijn het verkopers die een hoge opbrengst verwachten.  Het gesprek van de dag beïnvloed de vastgoedmarkt. Lexwonen haalt zijn visie puur uit de aankopen en hypotheken van de laatste 6 weken.

Aanbouwen aan je huis als kopen niet lukt

De woningmarkt is erg lastig. Lukt het je niet om met anderen een woning te kopen? Zijn de huizenprijzen te hoog? Overweeg een aanbouw aan de woning. Lexwonen heeft regelt dagelijks verbouwingen door uitbouw zodat je toch ruimer kan leven. Onlangs een Aanbouw huis in Arnhem geregeld.

Internationale woningmarkt

Nederland is het Walhalla van de hypotheken. Wellicht denk je dat de huizenmarkt hier slecht is omdat je zoveel moet overbieden en omdat er weinig woningen te koop zijn. Kijk even mee naar onderstaande landen. Hoeveel bedraagt de maximale hypotheek in Europa.

 • Nederland, maximale hypotheek 100% van de taxatiewaarde
 • Duitsland, maximale hypotheek 75% van de taxatiewaarde
 • België, maximale hypotheek 80% van de woningwaarde
 • Spanje, maximaal 70% van de woningwaarde kan je lenen
 • Frankrijk, maximaal te lenen 85% van taxatiewaarde (woningwaarde) 
 • Oostenrijk, maximale hypotheek bedraagt daar 50% van de woningwaarde
 • Denemarken, maximaal aan hypotheek 70% taxatiewaarde

De druk op de huizenmarkt is ook internationaal groot. In Oostenrijk is het nog redelijk makkelijk om te kopen. Wel zal je daar de helft aan eigen geld moeten meenemen. Let op overal moet je overbieden.  Dit betekend dat je in heel Europa gewoon de helft van de woningwaarde aan eigen geld moet meenemen. Nederland is dus het Walhalla van de huizenmarkt ondanks die € 50.000,- tot € 100.000,- die je zelf moet meenemen. Via lexwonen kan je nog een groot gedeelte meefinancieren. Wij doen geen hypotheken over de grens. De internationale woningmarkt zal er in 2023 niet anders uitzien.

Ik verhuur een woning is verkopen slim?

Heb je een woning in de verhuur? Heb je vragen of verkopen beter is dan verhuren? Het is lastig om in de toekomst te kijken. Ben je 57 jaar of ouder? Hoe ziet jouw pensioen er uit? Heb je extra inkomen nodig straks op pensioendatum dan kan je overwegen je verhuurde woning nu goed te verkopen. Zoals het er nu uit ziet gaan hypotheekrentes nog steeds stijgen waardoor de huizenmarkt niet makkelijker wordt. Overleg met een fiscalist of accountant.

Samenvattend over de huizenmarkt en huis kopen

Samenvattend kan je hier dus lezen dat de oorlog van de Russen met Oekraïne de hoofdoorzaak is van stagnerende huizenmarkt. Ook hoe je  in deze  woningmarkt moet overbieden op een woning met zo weinig mogelijk eigen geld. Over de tweedeling i.v.m. huizenprijzen. Ook hoe je kan kopen met meerdere kopers, familie, vrienden of kennissen. Koop je het huis van je ouders of van kennissen dan heb je een kans. Kijk ook op onze homepage naar onze specifieke hypotheken.

Ons eigen kindje, ouderlijk huis kopen is echt trendy 2021 2022.  Je ziet dat er voor elk wel iets is. Zit jouw constructie er niet bij? Volg alle links op deze pagina omdat Lexwonen nooit stil zit. Wij denken out of the box in deze tijd van overbieden op een huis in een onzekere huizenmarkt. Alle informatie en cijfers zijn niet van banken, managers, ministers of bankdirecteuren. Alle resultaten en cijfers komen uit eigen dossiers en geven dus een mogelijke tendens weer. Hier kan je wat mee op de huidige woningmarkt. Zo nodig worden cijfers en tekst dagelijks geüpdatet. Lexwonen ontwikkeld zelf leads door de juiste antwoorden te geven op vragen van potentiële klanten.

Klopt het dat de HUIZENMARKT veranderd in 2023 en wat gebeurd er met de huizenprijzen het komend jaar?

Huizenmarkt trekt langzaam weer aan omdat de inflatie daalt sinds november 2022. Door de daling van de inflatie dalen de hypotheekrentes mee waardoor huizenkopers meer kunnen lenen. Langzaam zie je weer dat huizenzoekers meer gaan bezichtigen. Onze aankoopwerkzaamheden duren langer omdat verkopers weer wachten op een hoger bod.

Prijzen stabiliseren en dalen niet verder, behoudens slecht geïsoleerde woningen. Heel langzaam wordt er hier en daar al weer overboden. Het kopen van een huis is nu nog mogelijk maar onze verwachtingen van de huizenmarkt is dat de voorraad woningen gaat dalen. Huizenprijzen zullen dus weer oplopen.

Ik heb een woning gezien of ik wil een huis kopen wat kan ik nu het beste doen om een huis te kopen in de huidige woningmarkt?

Ga jij je eerste eigen huis kopen dan is het belangrijk dat je spaargeld hebt. Ook de woningwaarde moet je vooraf weten. Weet jij de marktwaarde en wil je daarboven een bod uitbrengen dan weet jij dat je dat met eigen geld moet betalen. Wil je niet teveel betalen dan moet je al deze zaken in deze onzekere woningmarkt weten. Grof overbieden hoeft gelukkig niet meer. Toch zijn er signalen op de huizenmarkt die vertellen dat er weer hoger wordt geboden.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Alles wat je over het plaatsen van spouwmuren wil weten

Lees meer
Call Now Button