Menu

De voor- en nadelen van XPS-isolatie voor je huis

http://www.lexwonen.nl

https://isolatienoord.nl/pir pir isolatieplaten

https://isolatienoord.nl/xps xps platen

De voor- en nadelen van XPS-isolatie voor je huis

Wel eens last van een koud gevoel in huis, voel je de tocht van buiten de woning binnenkomen? Ben je de torenhoge stookkosten zo zat? Zorg dan voor een goed geïsoleerde woning zodat je prettig kunt wonen. Door woningisolatie toe te passen verlaagt iedereen de energiekosten en kan het gezien worden als een investering in jezelf. Doordat de woning minder warmte verliest via de ramen, muren, het dak of de vloer, is er minder vaak verwarming nodig. XPS-isolatie is hierbij een goede optie. Laten we hier wat dieper op ingaan zodat je precies weet waarom XPS platen zo geschikt zijn.

 

Wat is XPS-isolatie?

Dit isolatiemateriaal bestaat uit geëxtrudeerd polystyreen, een kunststof isolatiemateriaal in de vorm van isolatieplaten of planken. Het is gemaakt van styreen, waar de naam geëxtraheerd polystyreen vandaan komt. Dit materiaal is een restproduct van aardolie. Vast plastic wordt door wrijving gesmolten en onder hoge druk gevormd tot platen met een gesloten celstructuur. De cellen in de plaat of plank zijn gevuld met lucht. Hierdoor neemt het geen water op en is het warmteverlies in huis zeer beperkt.

 

Een XPS-isolatieplaat of -plank is er met of zonder tand en groef. Het wordt ook wel hardschuim genoemd en heeft veel EPS- of piepschuimplaten. XPS werkt wel beter dan EPS omdat het drukvast is. Door de gesloten celstructuur is het zeer vochtbestendig, wat het geschikt maakt voor vochtige ruimtes. Een variant van XPS isolatiematerialen zijn XPS kantplanken. De kantplank is verlijmd met een houtvezelcementplaat. XPS isolatiekanten zijn bedoeld om koudebruggen in vloerconstructies zoals tussen een kozijn en het metselwerk te voorkomen.

 

Waar kun je XPS-isolatie voor gebruiken?

XPS-isolatie kan gebruikt worden voor het isoleren van diverse plekken in je huis, denk bijvoorbeeld aan omgekeerde daken, platte dakisolatie aan de buitenzijde, vloerisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie en kelderisolatie. Als je een plat dak hebt, is het niet aan te raden om het te gebruiken omdat het vervormt boven een bepaalde temperatuur. Je kunt dan mogelijk beter kiezen voor PIR isolatieplaten of een ander isolatiemateriaal.

 

Wat zijn de voordelen van XPS-isolatie?

Een van de grootste voordelen van XPS-isolatie is dat de materialen bestand zijn tegen een hoge druk van >300 kPa. Dit betekent dat dit type isolatie meer dan 30.000 kilo per vierkante meter kan dragen met een maximale vervorming van 10%. De platen zijn zeer beloopbaar en worden daarom veel toegepast in vloeren, platte daken en drukbezochte ondergronden. Een lage vochtopname voorkomt problemen met vocht of schimmel en het materiaal heeft tevens een hoge dampdoorlatendheid. Dit maakt het zeer geschikt voor badkamers, zoals de Marmox XPS platen. Een ander voordeel van deze platen is het lichte gewicht, waardoor er gemakkelijk mee te werken is.

 

Wat zijn de nadelen van XPS-isolatie?

XPS is brandbaar, waarbij de rook die vrijkomt bij brand minder schadelijk is dan bij PUR. XPS is niet de goedkoopste isolator op de markt. Maar neem je bijvoorbeeld PIR of PUR, dan ben je met XPS toch goedkoper uit. De verwerking van chemicaliën die nodig zijn tijdens de productie van dit materiaal, maakt het een minder milieuvriendelijke isolator.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Hoe werkt het aanvragen van een hypotheek precies?

Lees meer
Call Now Button