Menu

Hoeveel mag ik mijn kleinkinderen schenken

Hoeveel mag ik mijn kleinkinderen schenken

Hoeveel mag ik mijn kleinkinderen schenken

Grootouders mogen in 2022 ieder kleinkind € 2.274,- belastingvrij schenken.

Ook zijn er nog tal van andere mogelijkheden hoe opa en oma een kleinkind kan helpen.

Huis verkopen aan kleinkind

Onder voorwaarden mogen grootouders hun huis goedkoper verkopen aan kleinkind. Kijk ook op de site van de belastingdienst over schenken aan kleinkinderen.

Hoeveel mogen grootouders hun huis goedkoper verkopen?

Grootouders mogen hun huis niet goedkoper verkopen dan de taxatiewaarde van de woning. Dus stel dat de woning een taxatiewaarde heeft van € 500.000,- en een WOZ waarde van € 390.000,- dan mogen ze de woning voor € 500.000,- verkopen. Er is een mogelijkheid om nog goedkoper te verkopen als het kleinkind jonger is dan 40 jaar.

In 2022 mogen opa en oma dan het kleinkind de woning € 106.000,- onder de taxatiewaarde verkopen. In dit voorbeeld dus voor € 394.000,-. Zou het een woning van ouders zijn geweest dan was het € 106.000,- goedkoper dan de WOZ-waarde. Je ziet dus het verschil tussen ouders en grootouders huis kopen. Let op dat je de verwachting van de huizenprijzen in de gaten houdt.

Maximaal schenken aan kleinkinderen

Stel nu dat er nog méér wordt geschonken dan € 106.000,- dan zal daar 18% schenkbelasting over betaald moeten worden. Maximaal schenken aan kleinkinderen betekend dat je eerst moet weten hoeveel kleinkind kan lenen. Lexwonen regelt wekelijks hypotheken voor kleinkinderen die een maximale schenking van opa en oma krijgen.

Voorbeeld extra schenken door opa en oma

Stel dat opa en oma hun huis € 106.000,- goedkoper verkopen aan kleinzoon maar de hypotheek past net niet. Als grootouders nu de woning nog € 30.000,- goedkoper verkopen dan betaald kleinkind hier 18% schenkbelasting over. Dus € 5.400,-. Verder mogen opa en oma jaarlijks € 2.274,- aan kleinkind schenken.

Fiscaal moet de boel goed dichtgetimmerd worden. Lexwonen regelt dit samen met kleinkinderen, opa en oma en de notaris.

Let op! Bedraagt de taxatiewaarde € 500.000,- en je koopt voor € 250.000,- weet dat je 2% overdrachtsbelasting betaald over de marktwaarde van het huis. De fiscus wil niet de dupe zijn van grootouders die ruimhartig zijn.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Lastig huis te kopen

Lees meer
Call Now Button