Menu

Verwachting huizenprijzen

Verwachting woningprijzen

Verwachting woningprijzen

Update: 4 augustus 2022

Een prognose over de huizenprijzen op de huidige huizenmarkt zijn wederom gewijzigd. Omdat Israël en Egypte gas gaan leveren aan Europa zal er rust komen op de wereldmarkt. Hierdoor zal de inflatie langzaam lager worden waardoor de hypotheekrente gaat dalen. Hierdoor kan er meer geleend worden voor een huis. Huizenprijs dalen al sinds juni 2022. Media praten over een afkoeling maar lexwonen praat over een afslachting in de komende maanden. De politiek en veel media kijken over de laatste kwartalen maar Lexwonen kijkt per dag. Vervelend als je net veel hebt overboden en gelukt voor startende huizenkopers.  Met name bouwbedrijven krijgen het drukker op de website, helaas is het aantal te koop staande kavels minimaal. Terugkijkend over de laatste 20 dagen heb ik het volgende waar genomen:

 1. Huis kopen zonder eigen geld of met minder eigen geld kan omdat de taxatiewaarde richting het bod gaat en zodoende bij onze bank kan meefinancieren
 2. Ontwikkeling huizenprijzen 2022 dalen stevig
 3. Een biedcertificaat met al jouw gegevens een must is om te kunnen kopen
 4. Er zijn gemiddeld 75% minder bezichtigingen waardoor huizenprijzen dalen 

Banken voorspelden 6,7% inflatie.  Lexwonen verwachtte een inflatie van 9,5%. Op 4 mei 2022 was de inflatie zelfs 12% .  Als de inflatie stijgt dan stijgen de hypotheekrentes langzaam mee. De hypotheekrentes zullen vanaf augustus verder dalen. Hogere hypotheekrentes betekent dat je minder kan lenen. Woningprijzen dalen nu steeds verder. Men zegt dat de huizenprijzen niet dalen, dat is echter wel waar. Wordt er € 550.000,- voor een huis gevraagd dan is € 500.000,- regelmatig het bod. Het overbieden is niet meer. Huizenprijzen zijn vraagprijzen en er wordt onder de vraagprijs geboden. Je moet er niet raar van opkijken dat nog lagere biedingen worden geaccepteerd door verkoper woning. De verkoper heeft namelijk al een huis en die heeft de verwachtte overwaarde hard nodig.

Dalende huizenprijzen⭐

Voor het eerst dalen de woningprijzen hard tot augustus 2022✔️. Er staan meer woningen te koop in het 2e kwartaal van 2022 dan het laatste kwartaal 2021. Je kan dit zelf bijhouden op Funda. Er staan bijna 8 keer zoveel huizen te koop dan met de kerst 2021. Nu de woningmarkt afkoelt hoef je minder of helemaal niet meer te overbieden. Het rare is dat taxateurs nog wel hoog taxeren. Dit betekent dat je nog steeds hoger moet bieden dan de vraagprijs maar dat je de helft van het hogere bod kan meefinancieren in de hypotheek.  Wil jij weten wat je moet bieden op een woning en hoeveel eigen geld je nodig hebt? Wil je weten of de woning haalbaar is? Bereken en lees verder.

Kan ik dit huis kopen en wat moet ik bieden?

 • Hidden
  Verwachting van wat je moet bieden op huizen is in 2022 nog steeds hoog.

 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Huizenprijzen

Huizenprijzen

Huizenprijzen koelen af

Kan je minder lenen dan zullen de woningprijzen afkoelen en wellicht dalen ondanks tekort. Dit zijn de hoogste inflatiecijfers sinds de oorlog, een crash op de huizenmarkt hing in de lucht. Inflatie zal meevallen doordat gaslevering uit Israël en Egypte geregeld is. Dat betekent dat mijn eerdere voorspelling dat woningprijzen verder zullen dalen een beetje uitkomt. Stijgende hypotheekrente verlaagt je maximale hypotheek, de hypotheekrente zal op termijn echter weer dalen gezien de huizenmarkt. Meer zekerheid op de wereld is positief voor de huizenprijzen.  Ook het consumentenvertrouwen was tot een dieptepunt gedaald.  Zie ook het CBS van 1 april 2022. Consumenten vermijden grote uitgaven tijdens oorlogen en rumoerige tijden. Weet dat inflatiecijfers persoonlijk zijn. Het raakt het ene gezin meer dan het andere gezin. Gelukkig begeven wij ons langzaam in beter vaarwater.

Wankele huizenprijzen door minder consumentenvertrouwen

Makelaar uit Rotterdam ging op 31 maart 2022 al voor niets naar een woning omdat het Consumentenvertrouwen van de koper weg was . Ik kan mij niet voorstellen dat de huizenprijzen weer gaan stijgen. Wij proberen dagelijks een update te maken over de woningprijzen. Hetgeen hierboven vermeld kan dus volgende week anders zijn. Heb je een huis gezien en wil jij weten wat je nog kan lenen en hoeveel je moet bieden? Omdat de woningprijzen nog behoorlijk hoog zijn krijgen wij nog steeds vragen over huis kopen met ouders. Samen met ouders een huis kopen is sinds 4 april 2022 de meest aangevraagde hypotheek omdat je samen de woningprijs makkelijker kan betalen.

Overbieden het grootste probleem in huizenmarkt 2022

Hebben wij het over overbieden dan betekende dat eigen geld investeren. Vanaf medio juni 2022 kan je veel minder overbieden op een huis.

In principe zit het zo:  hoger bod dan de vraagprijs met eigen geld betalen. Door goed markwaarde onderzoek kan je hier weer iets op besparen. Let wel op, bieden zonder voorbehoud van financiering was de enige kans, sinds vandaag kan je hier en daar ook met ontbindende voorwaarden kopen. Vraag Lexwonen naar inventarisatieplan. Huizenprijzen kunnen in huidige huizenmarkt weer lichtjes stijgen. Verwachting van Lexwonen is dat je per juli 2022 weer wat minder kan overbieden. Vastgoedprijzen  gaan minimaal stijgen voorlopig.

Prognose huizenprijzen

Prognose huizenprijzen

Verwachting huizenprijzen Utrecht juli 2022

In januari 2022 stond een huis te koop in Utrecht, Leidsche Rijn op de Wilde Rijstvliet voor kleine € 700.000,-. Mijn voorspelling was dat met het overbieden van € 100.000,- op dat huis de woning binnen was. Helaas waren er nog meerdere personen die nog meer hadden geboden. Een bedrag van € 150.000,- overbieden. Utrecht overtrof echt alle verwachtingen. Ongeveer € 150.000,- tot ongeveer € 200.000,- hoger bieden dan de vraagprijs van bijna € 700.000,- in Utrecht. De huizenkopers die zoveel hebben overboden zien hun geld nu wegsmelten in juli 2022. Je weet dat hoger bieden altijd met eigen geld of overwaarde betaald dient te worden. Ook in Utrecht dalen de woningprijzen langzaam. Op 5 juli is er zelfs onderboden op een woning. Heb je onlangs overboden? Helaas is al dit geld als sneeuw voor de zon verdwenen.

Een indicatie van huizenprijzen kan Lexwonen goed geven. Voorspelling van huizenprijzen 2022 doe ik op basis van onze eigen aankoopcijfers. Regelmatig maken wij een update over verwachting van de huizenprijzen. Pas goed op nu hypotheekrentes stijgen zullen ook daar de woningprijzen verder dalen. Linksboven in de pagina vindt jij de datum van de laatste update over verwachting huizenprijzen. Door ontwikkelingen op de huizenmarkt door Corona en de inval van Rusland in Oekraïne zal de markt anders worden. Utrecht is nog wel hot maar € 150.000,- overbieden lijkt mij niet meer nodig in juli 2023.

Huizenprijzen vanaf juli en augustus 2022 zullen verder afkoelen. Dit betekent dat de verkoper 2 keer nadenkt of hij het toch niet aan jou moet verkopen. Een juist biedcertificaat is belangrijk. Zonder zo’n haalbaarheidscertificaat gezien de huidige woningmarkt is het kansloos om te kopen. Verkopend makelaars willen graag zien of jij de woningprijs kan opbrengen en hoe dit gefinancierd gaat worden. Met name de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de taxatiewaarde is belangrijk. Vooraf alles weten op de huidige woningmarkt is belangrijk zodat je de juiste woningprijs betaald.

Verwachting woningprijzen vanaf 2022

Ontwikkeling woningmarkt

Ontwikkeling woningmarkt

Verwachting huizenprijzen van 2022 tot 2025 is niet zo heel simpel nu inflatie nog hoog is maar gaat afnemen⭐. De vraagprijzen zullen de komende 4 jaar ten opzichte van nu stagneren en het zal een grote slachtpartij worden. Voorspellingen over de verkoopprijs? De ontwikkeling van de woningprijs zal mijns inziens lichtelijk stabiliseren na 2027.  Terecht ben ik erop gewezen dat andere tussenpersonen anders vermelden en dat dit niet gefundeerd is op wetenschappelijk onderzoek. Dat klopt ook helemaal. Onze visie is puur gebaseerd op onze dagelijkse ervaring en wat wij onderweg meemaken vandaag de dag op de woningmarkt. Het zijn dus niet de cijfers van de laatste maanden. Lexwonen gebruikt actuele cijfers op biedingen en hypotheekaanvragen die maximaal 1 tot 10 werkdagen oud zijn. Voorspelling huizenprijs kan omdat wij dagelijks met de ontwikkelingen van de woningprijzen bezig zijn. Met name die woning uit Utrecht is een mooi voorbeeld. Voorspellingen tot 2025 op deze pagina gaan wij wekelijks updaten indien noodzakelijk.

Door de oorlog in Oekraïne en de oplopende prijzen hier ging inflatie tijdelijk stijgen waardoor je minder kon lenen. Nederland heeft zelf bijna geen grondstoffen en moet deze elders halen. Het te kort aan grondstoffen verhoogt de inflatie waardoor je minder kan lenen en mede daardoor zal de huizenprijs nog verder zakken. De zekerheid op gas uit Israël zal rust brengen en gasprijzen drukken. Ook de jubelton verdwijnt in 2023. Maximale schenking voor een huis bedraagt dan nog € 27.300,- in plaats van € 106.000,-. Wij houden dit dagelijks voor je bij wat dit betekent. Kan jij niet kopen omdat het inkomen te laag is? Kijk eens op de homepage van Lexwonen voor alternatieve hypotheken. Vertrouwen in de huizenmarkt bepaald  mede de huizenprijzen. Positieve geluiden betekent op termijn meer lenen.

Woningprijzen versus huurprijzen

Omdat de huren meestijgen met de inflatie verwacht ik toch meer hypotheken met 3 of 4 personen. Minister Hugo de Jonge wil een wet wijzigen zodat ook de huurprijzen in de vrije sector niet meer rigoureus veranderd kunnen worden. Voorlopig is hier nog niets concreets, dat betekent toch dat steeds meer huurders nu de kans pakken om te kopen met meerdere kopers. 

Voorspelling woningprijzen 2022-2025 indicatief

Voorspelling huizenprijzen

Voorspelling huizenprijzen

De hoop en ook mijn voorspelling dat er huizen van babyboomers vrij komen klopt ten dele. We zullen dit moeten afwachten. Indien ouderen overlijden komen deze woning niet allemaal op de koopmarkt terecht. Steeds vaker gaan erfgenamen de woningen verhuren omdat er weinig hypotheek op het ouderlijke huis zit. Door de lage hypotheekschuld kan die woning makkelijk naast de hypotheek van de erfgenaam lopen. De woningen van babyboomers die wel in de verkoop komen komt omdat er meestal een hogere hypotheek op zit of omdat de erfgenamen allen wat anders willen met het huis. De een wil het verhuren, de ander wil er wonen en nog een ander wil veel geld zien. Alle drie de wensen kunnen niet samen.

Steeds vaker wordt met Lexwonen contact opgenomen wat te doen met de woning die uit een erfenis komt. Door de lage hypotheekrente en de hoge overwaarde van huidige babyboomers staat het nog niet vast wat er gaat gebeuren met deze woningprijzen. Lexwonen ontvangt veel klanten die graag geholpen willen worden. Wij regelen de aankoop en de hypotheek. Er zijn echter ook gefrustreerde klanten die onlangs veel te veel geld hebben geboden op een woning. Denk aan 50k tot 150k. Wij worden voor alles uitgemaakt. De huizenprijzen kloppen echter wel.

Is het erg als je € 75.000,- te veel hebt betaald achteraf gezien? Nee, zolang je braaf blijft wonen en de hypotheek in maximaal 30 jaar aflost. Lees ook de nuttige informatie van de consumentenbond over huizen van babyboomers. https://www.eigenhuis.nl/huis-kopen/starters/artikelen/huizen-babyboomers#/. 

Hoe weet lexwonen alles over huizenprijzen?

Omdat lexwonen zijn website hoger in Google heeft staan krijgt hij veel reactie en vragen. De samenwerking met meer dan 100 makelaars en taxateurs alsmede onze aankopen en hypotheken zorgen er voor dat wij op de dag nauwkeurig alles kunnen herleiden. Eerste week juli 75% minder bezichtigingen, je weet dan genoeg over de huizenprijzen. Aannemer Arnhem, bouwbedrijf P. van Brenk ziet meer aanvragen voor nieuwbouw in Arnhem.

Nationale Woon- en bouwagenda bepaald mede de huizenmarkt

Minister H.M. de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is bezig met een bouwprogramma. Ongeveer 100.000 woningen per jaar die voor twee derde uit betaalbare woningen moeten bestaan. Ook deze actie zorgt voor een andere huizenmarkt waardoor huizenprijzen zullen dalen. Lees hier alles over de Nationale Woon-en bouwagenda van Hugo de Jonge. Huizenprijs bepalen betekent goed inventariseren en calculeren.

Tendens vastgoedprijzen 2022

Huizenprijzen

Huizenprijzen

Koop je samen een huis in 2022? Kijk uit met een bod doen als iemand een hypotheekverleden heeft gehad. Je kan dan namelijk minder hypotheek krijgen door jouw hypotheekverleden. Wellicht is er overwaarde echter deze zaken moet je vooraf goed weten. Ontwikkeling van vastgoedprijzen in 2022 zijn hoog en je overwaarde kan je goed gebruiken voor een hoger bod. Vergeet echter niet jouw aflosstand van de oude woning en resterende aflostermijn die je moet afmaken. Je kan ook gebruik maken van onze bel hypotheek lijn.

Verwachting huizenmarkt 2026

Voorspelling woningprijzen in 2026 was als volgt. Indien je in 2022 een marktwaarde hebt van € 450.000,- dan zou deze waarde in 2026 op € 630.000,-liggen, aldus onze prognose. Het daadwerkelijke bod zou hoger liggen dan € 790.000,- omdat er op dat moment nog geen inhaalslag is van de overheid. Door onrusten en inflatie verhoging is de kans groot dat wij deze week met een grote update komen. Het kon weleens zo zijn dat de woningwaarde van € 450.000,- maximaal € 500.000,- bedraagt. Huizenmarkt is op dit moment grillig. Verwachting huizenprijzen is in de verre toekomst nog onzeker.

Stijgende hypotheekrente juni 2022 zet huizenprijzen onder druk

De stijgende hypotheekrentes van juni 2022 zorgen ervoor dat woningprijzen zullen afkoelen. Sinds 25 maart 2022 gaat het wel heel hard met de hypotheekrente. Ook op 29 april zijn de grote banken behoorlijk omhoog gegaan. Kijk ook even naar onze pagina over prognose hypotheekrentes.

Verwachting huizenprijzen 2027

Verwachting woningprijzen 2027 zouden een klein beetje stabiliseren⭐. Wij verwachten dat een huis in 2023 met een marktwaarde van € 450.000,- in 2027 € 500.000,- zal bedragen. Het hoger bieden verwachten wij niet hoger dan € 25.000,- te zijn. Nu alles anders is door het gas uit Israël kan het zijn dat wij bakzeil moeten halen. Mocht er aanleiding zijn dat woningprijzen veranderen dan lees je dat hier.

Huizenprijs middenklasser verdubbeld 2017-2022

Verwachting huizenprijzen 2022

Verwachting huizenprijzen 2022

In 2017 heb ik voor een klant een appartement aangekocht voor € 107.000,- in Veenendaal op het Schrijverspark. In 2021 heeft dit gezin de woning verkocht voor € 214.500,-. De situatie qua woningen wordt alleen maar nijpender.

Koop jij nu een huis voor € 400.000,-? Mijn verwachting was dat hier over 4 jaar € 800.000,- voor betaald wordt. Let op, de woningwaarde is lager. De reden is eigenlijk heel simpel. Het aantal woningzoekenden wordt dagelijks groter maar er wordt amper meer gebouwd.  We zullen moeten afwachten of de belofte van 100.000 nieuwbouwwoningen per jaar voldoende is.  Ook afwachten hoe de inflatie zich ontwikkelt in 2022. Corona en de inval van Rusland in Oekraïne is hier debet aan. De overheid wil 100.000 nieuwbouwhuizen bouwen. Let op dit is een indicatie en kan niet hard gemaakt worden. Zoals Minister President Rutte vertelde:” de overheid bouwt zelf geen huizen”, de bedoeling is ook goed en wij verwachten dat huizenprijzen derhalve vanaf 2025 zullen stabiliseren. Wij passen onze indicatie woningprijzen aan op het moment dat er wijzigingen zijn in onze aankoopstrategie. Kennis en ervaringen op de huizenmarkt is een pre.

Huizenprijzen hoger segment

Vastgoedprijzen

Vastgoedprijzen

In 2021 gingen 2 partners uit elkaar. Ze hadden een nieuwbouwhuis gekocht waar ze amper 1 jaar in gewoond hebben. Ook woningen van € 750.000,- of hoger verwacht ik dat je torenhoog moet bieden.

Sinds 2020 regelen wij hypotheek met ouders. Je koopt samen met je ouders een huis en gaat daar dan ook met zijn allen wonen. Samen meer inkomen. In 2021 heeft dit voor een record aantal hypotheekaanvragen gezorgd. Ook een hypotheek met broer is echt IN. Verwachting is dat huizenprijzen nu nog iets stijgen. Lukt kopen niet dan kan je kopen met 4 broers of zussen. Voor Lexwonen is dit dagelijkse kost in 2022. Mede door stijgende woningprijzen regelen wij hypotheken met meerdere personen.

Huis kopen met meerderen

Het is best interessant om hypotheekberekening voor 4 personen te laten maken. Je kan kopen met:

 1. ouders
 2. broer of zus
 3. vrienden

Let op de BKR als je een huis gaat kopen. Een huis kopen met bkr registratie kan bij de meeste banken niet. Onder voorwaarden hebben wij 1 bank waar dit wel lukt.

Bestaande woning of nieuwbouw kopen?

Veel mensen schrijven zich in voor nieuwbouw. Zeer beperkt aantal nieuwe huizen en veel kopers stemmen veel kopers dan ook teleur. Concentreer jezelf op beide fronten en wel met meerdere personen. Met € 100.000,- spaargeld kan je regionaal nog wel wat in beweging zetten. Denk niet dat jij hier over 1,5 jaar nog wat aan hebt. Verwachting van huizenprijzen zullen wij wekelijks updaten.

Aanbouw huis als huizenprijs niet lukt

Zijn de huizenprijzen te hoog en wil je niet met anderen een woning kopen? Lees alles over aanbouw huis Arnhem, Veenendaal, Nijmegen. Vanaf € 29.000,- gigantisch meer ruimte door uitbouw.

Huizenprijzen onderdeel van de Huizenmarkt

Huizenprijs

Huizenprijs

De Huizenmarkt bepaald dus de huizenprijzen. Onthoud goed dat de verwachting van een huizenprijs snel kan wijzigen als de huizenmarkt sterk wijzigt zoals nu. Vertrouwen in de woningmarkt is belangrijk. Voorspellen van de huizenmarkt is lastig en kan je meestal pas achteraf vaststellen. Voor een indicatie van de huizenprijzen zit je op deze pagina goed. Drie keer per week wordt de pagina indien nodig aangepast. Huizenprijs opvragen is altijd indicatief. Verwachting huizenprijzen nu zegt niets over de huizenprijs in de toekomst. Door de huidige woningmarkt een huizenruil gevaarlijk omdat huizenprijzen kelderen.

Internationale vergelijkingen huizenprijzen

Hieronder een vergelijking van huizenprijzen met het buitenland. Huizenmarkt in het buitenland is anders.

 1. Gemiddelde koopwoning Nederland  € 370.000,- ( verwachting huizenprijs -10% 2022 en 2023)
 2. Koopwoning in Duitsland gemiddeld € 244.000,-
 3. Koophuis in België gemiddeld              € 245.000,-
 4. Koopwoning Spanje € 139.000 tot € 4.400.000,- (geen gemiddelde mogelijk)
 5. Koophuis Frankrijk van € 220.000,- tot € 2.900.000,-. (gemiddelde zou een foute indruk geven) 

Gaan we buiten Europa kijken zoals Canada en Amerika, daar zijn woningprijzen tot 14% gedaald met februari 2022 vergeleken.

Huis kopen met haalbaarheidscheck en biedcertificaat

Vraag ons om de verwachte woningprijs waar een huis voor weg gaat. Lexwonen zorgt ook voor een biedcertificaat en of een haalbaarheidscheck waardoor je méér kans maakt op een huis. Lexwonen genereerd zijn eigen leads. Zelf leads genereren door het juiste antwoord te geven op je website op vragen van zoekende mensen.

Klopt het dat huizenprijzen dalen en dat ik minder eigen geld nodig heb om een woning te kopen in heel Nederland?

Sinds juli 2022 is er 75% minder belangstelling om een woning te gaan bezichtigen. Er wordt hierdoor minder geboden op een huis. Het belangrijkste is dat je veel minder kan overbieden op een woning. Vanaf 8 juli zelfs onderbieden op een woning. Dagelijks komen er meer woningen te koop te staan. Kijk dagelijks op Funda en zoek op Nederland. Kijk je hier elke week naar dan zie je dat er steeds meer huizen te koop komen staan. Verkopers worden bang dat ze de prijs niet krijgen die ze nodig hebben. Verkopers hebben namelijk altijd al gekocht. Door te bieden met een biedcertificaat is kopen makkelijker. Lukt het nog steeds niet om te kopen vraag dan naar een hypotheek met maximaal 4 vrienden of familieleden.

Ik heb een huis gezien welke ik wil kopen, wat is nu de juiste volgorde van werken zodat ik de woning kan kopen?

Lees hier alles over de huizenprijzen in Nederland en bereken hoeveel je moet bieden op een woning. Het is nu mogelijk om met een biedcertificaat en een haalbaarheidscertificaat hypotheek een huis te kopen. Huizenprijzen dalen bijna elke dag. Hoe jij de woningprijs gaat betalen is belangrijk voor de verkopende partij. Het onderbouwen van je bod en transparantie is belangrijk. Lees en bereken alles over huizenprijzen 2022. Ben jij starter pak je kans, ben jij doorstromer ga niet volledig financieren. Vraag onze gespecialiseerde afdeling.

 

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

De voor- en nadelen van XPS-isolatie voor je huis

Lees meer
Call Now Button