Menu

Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen?

Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen?

Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen?

Koop jij als particulier een woning dan moet jij 2% overdrachtsbelasting betalen over de koopsom. Is de taxatiewaarde hoger dan de koopsom dan geld taxatiebedrag als grondslag voor de overdrachtsbelasting.

Wanneer geen overdrachtsbelasting betalen?

Voorwaarden startersvrijstelling overdrachtsbelasting:

  • je bent jonger dan 35 jaar
  • jij hebt nog nooit gebruik gemaakt van de startersvrijstelling
  • de woningwaarde mag niet hoger zijn dan € 440.000,- ( 2023)

Hogere taxatie dan de koopsom kan feest bederven

Let dus goed op, heb je het voor elkaar gekregen om een huis goedkoop aan te kopen voor € 400.000,-? Wordt de woning later getaxeerd op € 450.000,-? Houdt er dan rekening mee dat je een extra post hebt van € 9.000,-. Dit kan jouw hypotheek in gevaar brengen. Lexwonen maakt wekelijks mee dat huizenkopers vragen hebben over de gang van zaken met betrekking tot overdrachtsbelasting.

Kopers voelen zich gepiepeld. Dit is niet zo, vraag vooraf de marktwaarde van de woning aan een taxateur. Lexwonen doet deze check standaard met het aankopen van een huis en de hypotheek. De hoogte van de overdrachtsbelasting moet je vooraf weten. Meestal ontstaan deze problemen als kinderen het huis van ouders kopen.

Overbieden boven de woningwaarde

Hoger bieden boven de taxatiewaarde is sinds 2022 de norm. Staar je dus niet alleen blind op de taxatiewaarde. Doe jij een bod vaan € 450.000,- terwijl de taxatiewaarde € 375.000,- bedraagt? Plotseling ben jij € 9.000,- aan overdrachtsbelasting kwijt.

Ook de volgende truck werkt niet. Je koopt een huis op 3 januari 2022 voor € 395.000,-.  op 3 januari 2023 koop je de garage van € 15.000,- er los bij. Met terugwerkende kracht ga je overdrachtsbelasting betalen.

Antimisbruikbepaling treed dan in werking.

Huis kopen voor verhuur

Koop jij een huis voor de verhuur dan geld er een tarief van 8% overdrachtsbelasting.

Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen als een persoon ouder is dan 35?

Heb jij zelf geen recht meer op de startersvrijstelling maar is jouw partner nog geen 35 jaar op de dag van de overdracht? Zij heeft dan wel recht op de startersvrijstelling en derhalve wordt er maar 1 % betaald. Meer weten over de overdrachtsbelasting navigeer naar de belastingdienst over startersvrijstelling.

Ik kan niet kopen door de overdrachtsbelasting

Het gebeurd wekelijks dat huizenzoekers geen woning kunnen kopen door het overbieden en door alle bijkomende kosten. Op de thuispagina van lexwonen.nl staan hypotheken tot aan 4 personen vermeld. Kijk eens of je hier wat mee kan. Je kan dan alle kosten delen met bijvoorbeeld:

  1. je vrienden
  2. ouders
  3. broer of zus

Zorg er voor dat voordat je een bod doet op een huis dat je alle kosten weet, niet alleen de overdrachtsbelasting. Sinds 2022 is het lastig om zelf een huis te kopen. Hoeveel moet ik overbieden en hoeveel overdrachtsbelasting moet jij betalen?

Bereken hypotheek met maximaal 4 personen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Heeft 1 van de aanvragers na 2001 een eigen woning gehad? Ja/Nee*
Ik wil GRATIS het Whitepaper “Huis kopen samen met familie of vrienden tot 4 personen“ ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Hoe werkt het aanvragen van een hypotheek precies?

Lees meer
Call Now Button