Menu

Hypotheek, schenken op papier en schenkingen

Schenking ouders voor eigen huis

Schenking ouders voor eigen huis

Ontvang jij een schenking om de hypotheek rond te krijgen? Alles weten hoe het zit met schenken en schenking op papier? Lees even goed of de volgende regels ook op jouw van toepassing zijn. Een jaarlijkse schenking van € 6.000,- van ouders is belastingvrij mits er geen schenking op papier is gedaan in het jaar van schenken. Dit moet je weten!

Hoeveel mogen ouders mij schenken?

Belastingvrij schenken en schenken op papier

Belastingvrij schenken en schenken op papier

Ouders mogen onder voorwaarden aan kinderen € 6.000,-  belastingvrij schenken. Willen je ouders jou meer schenken i.v.m. de aankoop van een eigen huis? Ouders mogen jou dan eenmalig maximaal € 28.900,- schenken indien je niet ouder bent dan 40 jaar in 2023. Heb je een jongere partner dan kan dat ook.

Maar let even op, krijg jij die € 28.300,- dan mag er niet nog eens belastingvrij  € 6.000,- geschonken worden in datzelfde jaar. Het zou slimmer zijn om bijvoorbeeld in december € 6.000,- te schenken en in januari die € 6.000,-. Zo vermijd je problemen met de fiscus en kan jij de schenking gebruiken voor de hypotheek. Lees ook even het volgende.

Krijg jij al een schenking op papier?

Schenking op papier wordt vaak geregeld door ouders voor hun kinderen. Het gaat er dan om dat bij overlijden van ouders er geen of minder erfbelasting betaald hoeft te worden door de kinderen. Wordt er jaarlijks op papier € 6.000,- geschonken aan eigen kind dan ziet hij hier niets van terug op dit moment. Het is immers bedoeld dat er later als beide ouders zijn overleden dat er minder erfbelasting betaald hoeft te worden.

Steeds vaker gaat een kind een huis kopen met ouders. Het is wellicht slim om hier ook een schenking op papier te regelen via de notaris.

Voorbeeld op papier schenken en schenking voor hypotheek

Praktijksituatie schenkingen Joost.

Joost uit Veenendaal kocht een huis in Rhenen voor € 450.000,-.  Hij kon maximaal € 445.000,- lenen en kreeg derhalve een schenking van zijn ouders van € 6.000,-. Deze schenking valt ruim binnen de jaarlijkse vrijstelling.

Ouders van Joost schenken Joost ook op papier € 6.000,-  omdat zij een eigen huis hebben met overwaarde en een kapitaaltje op de spaarrekening.  Hier gaat iets fout. Jaarlijkse schenkingsvrijstelling bedraagt € 6.000,- per jaar. Omdat zijn ouders op papier € 6.000,- schenken kan die belastingvrije schenking van € 6.000,- er niet bij.  Elke euro die je meer ontvangt dan de vrijstelling betaal je 10% schenkbelasting. Raadpleeg altijd een notaris.

Voorbeeld berekening schenken op papier en erfbelasting

Jouw ouders hebben jou 10 jaar lang een schenking op papier gedaan van € 5.000,-.  Totaal heb je dus feitelijk € 50.000,- op papier ( niet in de hand) opgebouwd. Ouders komen te overlijden en de erfenis bedraagt € 75.000,-.  Hoe is nu de berekening voor de schenkbelasting?

Jij hebt een fiscale vrijstelling van € 21.000,- voor de erfbelasting en jij hebt € 50.000,- op papier vrijstelling opgebouwd.  Totale vrijstelling  bedraagt dus € 71.000,-. Erfenis bedraagt € 75.000,-. Dus € 75.000,-  minus € 71.000,- bedraagt € 4.000,-. Te betalen erfbelasting 10% over € 4000,- is € 400,-.

Als er geen schenking op papier was geweest dan had je € 5.400,- aan erfbelasting moeten betalen, namelijk € 75.000,- minus vrijstelling van € 21.000,- X 10%. Kijk ook eens op onze homepage welke specifieke hypotheken wij regelen.

Schenking op papier verlaagt de jaarlijkse vrijstelling

Op papier schenken verlaagt de vrijstelling

Op papier schenken verlaagt de vrijstelling

Onthoud goed dat als jij op papier geschonken krijgt dat dat bedrag ten koste gaat van de jaarlijkse vrijstelling. Je zou dit makkelijk kunnen vergeten omdat die schenking op papier niet op je spaarrekening staat. Hier gaan veel kopers mee de mist in.

Bereken hypotheek met eventuele schenking

Wil jij een huis kopen en ontvang jij ook een schenking? Bereken hieronder hoeveel hypotheek je kan krijgen met of zonder schenking.

Bereken hypotheek met maximaal 4 personen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Heeft 1 van de aanvragers na 2001 een eigen woning gehad? Ja/Nee*
Ik wil GRATIS het Whitepaper “Huis kopen samen met familie of vrienden tot 4 personen“ ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button