Menu

Hypotheek voor ondernemer

Hypotheek voor (startende) ondernemer kan al als u van 1 jaar cijfers heeft. Ook als aandeelhouder binnen de BV of als Directeur groot aandeelhouder (DGA) die dus feitelijk in loondienst zijn en ondernemer zijn. Voor elke situatie hebben wij wel een hypotheek voor zelfstandigen inclusief waarde beoordeling woning. Wij begrijpen ook dat u niet zit te wachten op lange pagina’s met financiële ” do’s en don’ts “  met betrekking tot een hypotheek voor zelfstandige ondernemers.  ZZP of BV, een ondernemershypotheek regelen wij dagelijks🏠. Lees gerust door en bereken wat u als zelfstandig ondernemer kan lenen. Vraag ook het juiste bod op wat u zou moeten bieden. Weet dat wij in het gehele land partners hebben die u kunnen helpen aan een hypotheek voor ondernemers.

Hypotheek voor ondernemers

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Bereken maximale hypotheek als zelfstandig ondernemer


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hypotheek Zzp-er

Hypotheek Zzp-er

In de regel zijn de volgende zaken belangrijk als zelfstandig ondernemer een huis wil kopen.

 1. Van drie jaar de aangifte inkomsten belasting en de jaarcijfers
 2. Minimaal van 1 jaar de aangifte inkomstenbelasting en de jaarcijfers (startende ondernemer)
 3. Jaarcijfers van 1 jaar zelfstandig ondernemer zijnde en inkomens van 2 jaar loondienstverband
 4. Liquiditeit berekenen
 5. Solvabiliteit

Bent u ondernemer en heeft u al jaren uw eigen bedrijf?  U kan geen keuze maken of u nu de jaarcijfers en de aangifte aantoont van het voorgaande jaar of de laatste drie jaar. Een hypotheek voor ondernemer kan dan uitsluitend door van de drie voorgaande jaren de definitieve aangifte IB te tonen met de jaarcijfers.

Hypotheek voor ondernemer of ZZP-er en aangifte IB

Hypotheek voor ondernemer

Hypotheek voor ondernemer

Of u nu ZZP-er bent of een ondernemer met personeel. Er moet altijd aangifte van de inkomstenbelasting gedaan zijn. Alleen cijfers van de boekhouder is helaas  niet voldoende om als ondernemer een huis te kunnen kopen. Wij zijn gespecialiseerd in hypotheken voor ondernemers en proberen zo concreet mogelijk die spullen aan u te vragen die benodigd zijn voor de hypotheek. Huizenprijzen zijn dalende, vraag ons ook wat u moet bieden.

Wij hebben partners die gespecialiseerd zijn in uw specifieke situatie. Er is namelijk geen een hypotheekcase het zelfde bij ondernemers. Specialisme in ondernemershypotheek is meer dan een berekening. Al deze partners zijn enthousiast en hebben 1 gezamenlijke wens. Een ondernemershypotheek regelen naar tevredenheid van de ondernemer want via hem ontvangen wij referenties en reviews. Sommige geld verstrekkers vragen meer documenten op dan andere geldverstrekkers als u een zelfstandig ondernemer bent. De keuze is reuze, maar de juiste hypotheekverstrekker kiezen is een specialisme.

Ik ben één jaar zelfstandig ondernemer krijg ik een hypotheek?

Als u 1 volledig jaar zelfstandig ondernemer bent en u heeft in de jaren daarvoor soortgelijk werk gedaan? Onder omstandigheden kunnen wij dan als uitgangspunt 2 jaar inkomen uit loondienst en 1 jaar inkomen als zelfstandig ondernemer gebruiken. Wij maken geen verschil tussen ZZP-er, Vof of BV.

Voorbeeld hypotheek van een ondernemer sinds oktober 2020

Jochem uit Amsterdam kwam via ons een hypotheek voor ondernemer aanvragen. Jochem heeft als zelfstandig ondernemer een klusbedrijf (bouwbedrijf) sinds oktober 2020. In 2018 en 2019 was Jochem werknemer bij een bouwbedrijf uit Veenendaal.

 • Inkomen 2019 loondienst        € 36.000,-
 • Inkomen 2020 loondienst       € 38.800
 • Netto winst 2021 zelfstandig   € 39.000

Totale inkomen na 3 jaar                    € 123.000,-. Dat betekent dat er met een gemiddelde gerekend gaat worden van € 37.933,-.

Als laatste jaar als zelfstandige het slechtste jaar is

Hypotheek voor ondernemers kan vervelend uitpakken. Stel je draait je hele leven al een jaarlijkse nettowinst van tussen de € 90.000,- en € 140.000,-. Voorbeeld, Tim uit Amsterdam had in 2019 en 2020 respectievelijk € 133.000,- en € 145.000,- brutowinst. In 2021 had hij het slechtste jaar in 12 jaar tijd met een brutowinst van € 77.000,-. In plaats van een hypotheek van een slordige € 770.000,- kon Tim op zoek naar een woning voor slechts € 440.000,-.

Omdat Tim de eerste 3 kwartalen weer ouderwetse winsten draaide hadden wij een maatwerkhypotheek aangevraagd. Hypotheek voor een ondernemer kan soms afwijken als je alles goed onderbouwt. In dit geval kon Tim € 750.000,- aan ondernemershypotheek krijgen ondanks dat zijn jaarcijfers van de laatste 3 jaren dit niet aangaven. Er zijn altijd mitsen en maren als een ondernemer een hypotheek aanvraagt.

Hypotheek voor ondernemers stap voor stap

Waar kijken de geldverstrekkers naar bij de beoordeling van een hypotheek voor zelfstandig ondernemers?

 1. Liquiditeit
 2. Solvabiliteit
 3. Winst van de laatste 3 jaar

Benodigd balans voor berekening Liquiditeit en Solvabiliteit

Balansrekening voor Solvabiliteit en Liquiditeit

Balansrekening voor Solvabiliteit en Liquiditeit

Hypotheek ondernemer en Liquiditeit

Het is voor een geldverstrekker belangrijk om te weten of een zelfstandig ondernemer zijn betalingsverplichtingen op korte termijn kan voldoen. Kijk even mee op de balans van bovenstaande afbeelding. Om te weten of een ondernemer Liquide is deelt u de Vlottende activa en de liquide middelen  (voorraad, bank en kas 1) door het kort vreemd vermogen( krediet rekening courant en de crediteuren 2). Berekening wordt dus € 48.000.- delen door € 23.000,-, uitslag 2,08. Een hypotheek voor een ondernemer is mogelijk als de score minimaal 1 bedraagt.

Deze berekening geeft dus aan dat de bank niet bang hoeft te zijn dat de ondernemer zijn betalingsverplichtingen op korte termijn verzaakt. Tot nu toe staat dus de hypotheek voor de ondernemer niet in de weg. Heeft u als ondernemer zijnde een BV dan is die score 1 echt minimaal om een ondernemershypotheek te verkrijgen.

Ondernemershypotheek en Solvabiliteit

De Solvabiliteit zegt iets over het eigen vermogen van de zelfstandig ondernemer ten opzichte van het balanstotaal.  Willen ondernemers in aanmerking komen voor een hypotheek dan dient de uitslag minimaal 0,25 te bedragen. Kijk weer even naar de afbeelding van hier boven.  Het eigen vermogen (*) rechts boven € 55.199,-  gedeeld door het totale balansvermogen (*) links onder € 98.199,- heeft een score van 0,56.

Deze score verteld dat meer dan de helft van het totale balansvermogen uit eigen vermogen bestaat. Hypotheek voor deze ondernemer gaat nog steeds goed.

Winst & Verliesrekening afgelopen 3 jaar

Zelfstandig ondernemer en bedrijfsresultaat voor hypotheek

Zelfstandig ondernemer en bedrijfsresultaat voor hypotheek

Het resultaat wordt berekent uit de verlies en winstrekening. De omzet minus alle kosten is het uiteindelijke bedrijfsresultaat. Zie de afbeelding hierboven . De omzet minus alle kosten is het bedrijfsresultaat. € 300.000,- minus € 155.700,- kosten betekent een resultaat van € 144.000,-. Dit resultaat kan de zelfstandig ondernemer gebruiken voor zijn gemiddelde winst van 3 jaren.

Hypotheek voor ondernemer en Corona

Sinds 2020 zijn veel ondernemers financieel getroffen door Corona.  Het gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaren geeft een vertekend beeld voor een zelfstandig ondernemer. \Was er geen Corona geweest dan was de hypotheek voor de ondernemer makkelijker geweest. Helaas bestaat er geen uitzondering. Ook is er geen herstelplan zodat een ondernemer makkelijker een hypotheek kan krijgen. Klein lichtpuntje is dat sommige geldverstrekkers een gedeelte van het huidige jaar mee willen nemen.

Maximale hypotheek voor ondernemers berekenen

Maximale hypotheek voor ondernemers berekenen

Ondanks dat bovenstaande zelfstandige ondernemers beiden hetzelfde gemiddelde bedrijfsresultaat genieten ontvangt ondernemer 2 meer hypotheek. Als het resultaat van het laatste jaar het laagste resultaat is van de drie jaren dan telt dat bedrag als toets inkomen. U ziet dat Ondernemer 1 het laatste jaar een resultaat had van € 75.000,-.  Dat betekent dat wij met een toetsinkomen van € 75.000,- moeten rekenen voor de ondernemershypotheek.

Ondernemer 2 heeft een gemiddeld resultaat van € 80.000,- waardoor hij als zelfstandig ondernemer € 30.000,- meer aan hypotheek kan krijgen.

Ik ben een startende zelfstandig ondernemer en kan van 1 jaar cijfers laten zien, kan ik dan een huis kopen?

Een ondernemershypotheek is mogelijk als u minimaal van 1 jaar de aangifte IB heeft met de cijfers. In de meeste gevallen kan u dan een volledige hypotheek krijgen met of zonder NHG.

Kan ik direct een berekening krijgen wat ik zou kunnen lenen als zelfstandig ondernemer en wat ik zou moeten bieden op de woning?

Lees deze pagina en vul heel makkelijk uw gemiddelde inkomen in van de laatste 3 jaren als die er zijn. Is het van 1 jaar vermeld dat. Wij gaan direct berekenen en u krijgt een slagingskans percentage onder voorbehoud. Ga voordat u überhaupt naar huizen gaat kijken op zoek naar de volgende documenten. Aangifte inkomstenbelasting van de 3 voorgaande jaren met de cijfers. Belangrijk is ook uw bkr. Vraag deze op bij bkr.nl.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button