Menu

Hypotheek

Hypotheek

Hypotheek

Een hypotheek is een lening bij een geldverstrekker om onroerend goed mee te kopen. Laten wij ons beperken tot het kopen van een woning voor particulieren, de gevaren en de tips van bijbehorende hypotheek.

Wat mag je wel en wat mag je niet met een hypotheek?

Belangrijke zaken om te weten is dat als je een eigen huis koopt met een hypotheek dat:

  1. je er ook daadwerkelijk moet wonen en ingeschreven staan op dat adres
  2. het huis niet verhuurd mag worden
  3. je de woning moet onderhouden
  4. alle eigenaren 100% aansprakelijk zijn voor de gehele hypotheekschuld
  5. je maximale hypotheek nooit hoger is dan de taxatiewaarde
  6. ouders of vrienden gratis mogen inwonen onder voorwaarden

Maximale hypotheek taxatiewaarde

De meeste problemen die zich voordoen bij een hypotheekaanvraag ontstaan door slechte inventarisatie, deels door onwetendheid, gemakzuchtigheid en door de tijdsdruk. Als jij een bod doet op een huis en alleen rekening houd met wat je kan lenen gezien je inkomen dan gaat het fout. Je moet weten dat je hypotheek nooit hoger mag zijn dan de taxatiewaarde. Hogere lening krijg je nooit! Ga je dus een hoger bod uitbrengen op een huis dan de vraagprijs dan heb je meestal een grote zak met geld nodig.

Je gaat dan namelijk overbieden. Hoger bieden is prima maar als de taxatiewaarde lager is dan je bod dan zal je elke euro zelf mee moeten nemen zodat je hypotheek niet hoger wordt dan de marktwaarde, lees taxatierapport. Het is mogelijk om een woning te kopen zonder eigen geld.

Iedereen 100% verantwoordelijk voor hypotheekschuld

Koop je met 2,3 of 4 personen een woning? Een hypotheek met 4 personen betekent dat iedereen voor de volledige hypotheekschuld verantwoordelijk is en niet alleen voor zijn of haar eigen deel hypotheek.

Omdat een hypotheek krijgen lastig is i.v.m. de woningprijzen is een woning kopen met ouders tot 4 personen big business. Hypotheek voor 4 personen is big business en neemt grotere vormen aan. denk aan een hypotheek met meerdere broers of zussen, vrienden onder elkaar en zelfs ouderen die samen kopen.

Hypotheekverstrekker eist onderhoud

Wellicht heb je er nog nooit over nagedacht. De geldverstrekker eist wel dat u de woning goed onderhoud. U leent namelijk geld en als de woning alleen maar minder waard wordt dan vinden geldverstrekkers dat niet prettig. Betaald u namelijk niet de hypotheeklasten dan moet de woning wel te verkopen zijn.

Bij woningverhuur wordt hypotheek opeisbaar gesteld

Hypotheek van de bank? Stiekem verhuren? De hypotheek wordt opeisbaar gesteld en kan direct via een veiling verkocht worden. Alle aanvragers komen in het Frauderegister gedurende 8 jaar. Er zijn andere mogelijkheden om betaalbaar te kunnen wonen.

Hypotheek op woning van ouders

Een van de mogelijkheden is om het huis van ouders te kopen. Eventueel mogen ouders gratis blijven wonen. Ouders mogen geen huur betalen. Ouders mogen dan de woning voor de WOZ-waarde of zelfs daaronder verkopen aan eigen kind. Van schenkbelasting is geen sprake omdat bij een schenking altijd sprake moet zijn van een partij die zich verrijkt en een partij die zich verarmt. Omdat er geen verarming in kapitaal is behoeft er geen schenkbelasting plaats te vinden. Hypotheek op woning van ouders kan en ouders mogen dus inwonen zonder te huren. Let op, huur betalen is verboden!

Kinderen mogen geen huur ontvangen. Er zijn andere mogelijkheden als ouders het eigen kind willen verwennen. Denk aan een schenking van € 6000,- per jaar.

Call Now Button