Menu

Misbruik van 3 dagen bedenktijd

Misbruik van 3 dagen bedenktijd

Misbruik van 3 dagen bedenktijd

Zowel kopers als verkopers kunnen misbruik maken van de 3 dagen bedenktijd die geld voor de kopende partij. Lees een paar voorbeelden van misbruik door zowel de verkoper van een huis als de koper van een woning. Deze voorbeelden zijn waargebeurd en wordt nog steeds toegepast.

Misbruik van 3 dagen bedenktermijn door verkoper

Een verkoper van een woning liet door de verkopende makelaar opnemen dat de verkoper net zoals de koper het recht heeft op een bedenktermijn van 3 dagen. Verkoper meent dat als er een beter bod komt dat hij dan de woning binnen deze drie dagen bedenktijd kan verkopen aan een andere koper.

Misbruik van 3 dagen bedenktijd door koper

Huizenkoper T.J. uit Wageningen had op twee woningen een bod gedaan. Omdat hij toch 3 dagen bedenktijd had na het ondertekenen van de koopakte kon hij altijd nog terug naar zijn favoriete huis. Dat bod was nog niet geaccepteerd. De 3 dagen bedenktijd gaven wellicht wat ruimte. Inderdaad kreeg de koper, T.J. uit Wageningen groen licht en werd ook het bod van zijn favoriete woning geaccepteerd. Omdat hij toch binnen de drie dagen bedenktijd na het ondertekenen van de koopakte had opgezegd kon hij zijn geliefde woning kopen.

Conclusie Procureur Generaal- Juridisch advies voor Hoge Raad

Partijen mogen een bedenktijd van 3 dagen niet gebruiken om een definitieve keuze te maken uit verschillende kopers dan wel verkopers. Zie ook Parket bij de Hoge Raad.

  1. Verkopende partij

    Een verkopende partij mag niet in een betere positie komen dan de kopende partij. De drie dagen wettelijke bedenktijd is uitsluitend bedoeld voor de koper en wordt door deze 3 dagen bedenktijd beschermd tegen ondoordachte impulsieve beslissingen.

  2. Kopende partij

    De kopende partij mag de 3 dagen wettelijke bedenktijd niet misbruiken om een keuze te maken uit diverse woningen. 

Samenvattend kan je zeggen dat de kopende partij recht heeft op minimaal 3 dagen bedenktijd, korter mag niet. Langere bedenktijd mag wel maar dan in overleg. Het bedenktermijn voor de koper mag alleen gebruikt worden i.v.m. een impulsieve koop. Koper hoeft geen reden op te geven binnen deze 3 dagen bedenktijd. Verkoper heeft nooit het recht op een bedenktermijn van 3 dagen.

Is de drie dagen bedenktijd bij het kopen van een woning zowel voor de koper als de verkoper?

De wettelijke drie dagen bedenktijd is uitsluitend voor de kopende partij. De koper mag dit termijn niet gebruiken om een bod uit te brengen op ook andere woningen. De bedenktermijn dient er voor om de kopende partij te beschermen tegen impulsieve aankoop waar hij later spijt van krijgt.

Ik wil een woning kopen en wil graag begeleid worden met de aankoop en verkoop van mijn woning, hoe nu verder?

Lees eerst alles op deze pagina over drie dagen bedenktijd en hoe te handelen. Maak daarna een berekening en vraag onze hulp. Bent u starter dan regelen wij uw hypotheek, koopakte en notaris voor ‚ā¨ 995,-.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button