Menu

Overwaarde huis opnemen

Overwaarde huis opnemen

Overwaarde huis opnemen

Overwaarde van je huis opnemen zodat je nu ruimer kan leven. Je eigen zuurverdiende kapitaal cashen tegen lage hypotheekrente. Wanneer kom jij in aanmerking om je overwaarde op te nemen?

  1. De waarde van de woning is hoger dan de hypotheekschuld (overwaarde)
  2. Je hebt een baan of pensioeninkomen

Lexwonen.nl heeft diverse taxateurs waar hij vaak en snel mee werkt, De woningwaarde kunnen wij snel achterhalen.

Winst van je woning cashen

Overwaarde opnemen of ordinair de winst van je huis cashen is iets wat de laatste tijd vaker gebeurd. Wekelijks vragen mensen hoeveel geld ze op hun spaarrekening krijgen bijgeschreven. Omdat de woningwaarde ontzettend is gestegen terwijl de hypotheekschuld vaak jaarlijks daalt is het mogelijk om heerlijk te kunnen leven.

Regelmatig is het mogelijk om € 150.000 tot € 300.000,- bij te schrijven op je rekening. Je kan ook zeggen een slordige € 600,- tot € 1.500,- extra geld per maand. Extra geld reserve om leuke dingen mee te doen.

Nadelen overwaarde opnemen

Het nadeel is dat je huidige maandlasten omhoog gaan. Wel is het zo dat door de huidige lage hypotheekrente de maandlasten minder omhoog gaan dan een paar jaar geleden. De hoge marktwaardes geven jou nu de kans om je zelf opgebouwde waarde te nemen. Ga jij je hypotheek oversluiten dan heb je vaak te maken met een boeterente.

Het moet berekend worden of het cashen van overwaarde interessant is. Verder is het belangrijk dat je maandlasten passen op pensioendatum.

Voorbeeld van overwaarde opnemen eigen huis

Lonneke heeft een huis gekocht in 2013 voor € 225.000,-. De huidige woningwaarde bedraagt € 400.000,- en de hypotheekstand bedraagt € 150.000,-. Huidige maandlasten € 950,- op basis van annuïteiten hypotheek van 3 % rente.

Lonneke mag maximaal € 225.000 cash naar haar rekening. Dat betekend dat ze € 225.000,- aan overwaarde krijgt bij geschreven. De nieuwe maandlasten worden nu als volgt:

  • annuïteitenhypotheek van € 150.000,- bedraagt ongeveer € 776,- per maand bruto.
  • aflossingsvrije hypotheek van € 225.000,- bedraagt € 350,- per maand netto ongeveer.

Per saldo worden de woonlasten in dit voorbeeld € 175,- per maand hoger. Wel een zak geld van € 225.000,- ter beschikking.  Let op, je maakt diverse kosten zoals advieskosten en notaris kosten. Ook de boeterente KAN oplopen. Op dit moment kunnen wij dat niet inschatten. Alle kosten kan je wel meefinancieren en gaat dus van de spaarpot af.

De overwaarde huis opnemen kost dus wel geld, verder moeten de maandlasten wel passen op pensioendatum. Lexwonen gaat dit berekenen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button