Menu

Schuld marktwaardeverhouding doorslaggevend voor aankoop huis

Schuld marktwaardeverhouding doorslaggevend voor aankoop huis

Schuld marktwaardeverhouding doorslaggevend voor aankoop huis

Succesvol huis kopen door lage schuldmarktwaarde verhouding. Transparantie geeft de doorslag. Lexwonen helpt zo dagelijks klanten aan een woning. Wat wordt bedoeld met schuld marktwaardeverhouding bij het kopen vaan een huis?

Wat betekent schuld marktwaarde verhouding?

De schuld marktwaarde verhouding is de verhouding tussen de hypotheekschuld en de marktwaarde van de aan te kopen woning. Hoe hoger de schuld marktwaarde verhouding des te minder kans op succesvol kopen.

Hoe bereken je de schuld marktwaardeverhouding?

De schuld marktwaardeverhouding = De hypotheekschuld (voorbehoud van financiering in Koopakte) / Marktwaarde aan te kopen huis X 100%. De schuld marktwaarde verhouding zegt iets over hoeveel jij je in de schulden moet steken t.o.v. de taxatiewaarde. Dus niet ten opzicht van de vraagprijs maar de taxatiewaarde, ook wel marktwaarde genoemd. Dat betekend dat 100% hoog risico op afwijzing is en 50% zeer laag risico is.

Voorbeeld berekening hoog schuld marktwaardeverhouding

  • Hypotheek € 500.000,-.
  • Marktwaarde € 500.000 -.

Rekensom dus € 500.000,- / € 500.000 X 100% = 100%. Dit verteld de verkopend makelaar dus dat je het gehele huis moet financieren t.o.v. woningwaarde. Er is dus geen overwaarde of spaargeld. De kans op een afwijzing is groter omdat er niets fout mag gaan in de hypotheek. Er is namelijk geen ruimte voor fouten. Vooraf taxatiewaarde weten voor de berekening.

Voorbeeld berekening laag schuld marktwaarde verhouding 

  • Hypotheek € 350.000,-.
  • Marktwaarde € 500.000

De uitkomst is dus € 350.000,- / € 500.000,- X 100% = 70%. Dit betekent dat veel minder geld nodig hebt van de bank. Dat kan zijn door eigen geld of door overwaarde oude woning.

Hoe lager de schuld t.o.v. de marktwaarde hoe meer kans u heeft op succesvolle aankoop. Op deze wijze haalt Lexwonen de ene na de andere woning binnen. Het regelen van de hypotheek gaat dan ook makkelijk. Verkopend makelaar hoeft bijna niet bang te zijn dat u een afwijzing krijgt van de bank.

Welk percentage is safe om succesvol een huis te kopen?

Lagere hypotheek t.o.v. marktwaarde

Lagere hypotheek t.o.v. marktwaarde

Uiteraard is het een beetje afhankelijk van de regio. Sinds einde 2021 is een percentage van 80% schuld marktwaardeverhouding  benodigd om met succes een huis te kunnen kopen op de huidige woningmarkt. Nu de torenhoge inflatie de hypotheekrentes doet stijgen in 2022 wil verkopend makelaar méér zekerheid. Het zo maar mailen van een bedrag als koopsom met vermelding van voorbehoud van financiering is kansloos. Een biedcertificaat en akkoordindicatie bank is netter en compleet. Aan wie zou u de woning verkopen?

Hoger taxatierapport helpt

Hoog taxatierapport helpt je dus zeker. Dit soort zaken vermelden wij allemaal in de koopakte. Makelaar moet weten dat je overal van op de hoogte bent en dat je een professional hebt ingehuurd voor hypotheken en kennis van aankoop en woningwaarde.

Vraag Lexwonen om raad, vertel ons waar u tegenaan loopt. Wij gaan kijken naar de woningwaarde en u hoort van ons. Schuld marktwaarde verhouding doorslaggevend voor aankoop huis.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button