Menu

Slim financieren: hoe je met een hypotheek je droomverbouwing realiseert

Als je je huis een upgrade wil geven, hoef je echt niet meteen een nieuw huis te zoeken. Met de lastige woningmarkt van tegenwoordig is dat soms niet eens te doen. Wat je beter kan doen, is gewoon verbouwen. Denk aan het opknappen van je keuken of badkamer, de tuin helemaal omgooien, of zelfs een serre eraan plakken. Natuurlijk, zo’n verbouwing betaal je niet zomaar uit je broekzak, maar geen stress, er zijn genoeg manieren om dat te financieren. Daar duiken we in dit artikel even in. Of het nu gaat om een groot bedrag of een klein bedrag voor bijvoorbeeld machineverhuur, er zijn altijd goede opties beschikbaar.

Bepalen budget

Wat voor plannen je ook maakt voor de verbouwing, het is extreem belangrijk om voordat je begint en een aannemer in dienst neemt je budget op te stellen. Maak een schatting van kosten en materialen. Presenteer het budget aan verschillende aannemers om een goede bepaling te krijgen van de haalbaarheid van het project. Kan het goedkoper of is dit budget niet genoeg voor wat je in gedachten hebt?

Spaargeld

Ook al heb je genoeg gespaard om je verbouwing te betalen, is het niet altijd slim om dat te doen. Tuurlijk, het is fijn dat je niks hoeft te lenen en geen rente betaalt. Maar als je al je spaargeld in één keer uitgeeft aan een verbouwing, dan maak je een flinke deuk in je spaarrekening. En dat betekent dat je misschien niks overhoudt voor als er onverwacht iets gebeurt waar je geld voor nodig hebt. Het kan dus verstandiger zijn om slechts een deel van het spaargeld te gebruiken of de verbouwing helemaal te financieren via een hypotheek.

 

Hypotheekfinanciering

Een interessante optie is het herfinancieren van je hypotheek, of een deel ervan. Je krijgt dan een hypotheekbedrag dat groter is dan het resterende hypotheekbedrag van je woning. Dit bedrag kun je gebruiken voor de financiering van de verbouwing. Je krijgt bij zo’n hypotheek een stuk lagere rente dan persoonlijke leningen. Een nog betere manier van financieren is een subsidie van de overheid. Die krijg je natuurlijk niet zomaar. Vooral bij aanpassingen aan de woning waar de woning duurzamer en milieuvriendelijker van wordt is het krijgen van een een subsidie een optie.

Zelf verbouwen

Afhankelijk van hoeveel kennis je hebt kun je ook delen van de verbouwing zelf uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan sloopwerk. Je kunt de nodige machines huren. Ook voor de tuin kun je een verticuteermachine huren. Op deze manier bespaar je flink op de verbouwing.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button