Menu

Taxatie kan hypotheekfeestje bederven

Taxatie kan hypotheekfeestje bederven

Taxatie kan hypotheekfeestje bederven

Steeds vaker krijgen wij vragen over fout gelopen hypotheken. Een andere taxatie dan verwacht kan een hypotheekfeestje bederven of ontzettend duur maken. Sterker nog, het gebeurd dat door gebrek aan kennis een hypotheek niet doorgaat.  Soms gaat de hypotheek wel door maar dan tegen een veel hogere maandlast. Ook vaak veel extra eigen geld overmaken tot wel € 50.000,- gebeurd wekelijks. De taxatiewaarde, ook wel marktwaarde genoemd, kan een koopcontract om zeep helpen. Lees gevolgen van onverwachte taxatiewaarde.

  1. Als taxatie hoger is dan de koopsom en NHG
  2. Indien taxatie lager uitvalt dan de koopsom die u betaald
  3. Vrijgesteld van overdrachtsbelasting en toch betalen
  4. Huis met korting verkopen aan eigen kind en mogelijke gevolgen

Hypotheek gaat niet door koopakte kan in de prullenbak

Uitleg met de nieuwste cijfers van 2023.

  • De NHG grens bedraagt € 405.000,-. Dat betekent dat zowel de aankoopsom als de taxatiewaarde niet boven de € 405.000,- mogen komen. Koopt u dus een huis voor € 400.000,- en ontvangt u later een taxatierapport van € 410.000,- dan krijgt u een hypotheek zonder NHG. Het is de vraag of de hypotheek dan nog past. Tevens hogere maandlasten.
  • Als de taxatie van de woning €30.000,-  lager is dan uw koopsom dan zal u dat verschil met eigen geld moeten inleggen. Voorbeeld. U koopt een huis voor € 500.000,- kosten koper. De vraagprijs van € 520.000,- is niet relevant voor de marktwaarde. Achteraf blijkt de taxatiewaarde (marktwaarde) € 460.000,- te bedragen. De waarde van een huis is het maximale wat u kan lenen, ook als u op inkomen meer zou kunnen lenen. U heeft gekocht voor € 520.000,- en u krijgt aan hypotheek € 460.000,- en dat betekent dus € 60.000,- eigen geld nodig en nog een slordige € 15.000,- voor de kosten koper.
  • U heeft qua leeftijd recht op de startersvrijstelling en u heeft hier ook nooit van gebruik gemaakt. Ook zit u veilig met uw bod onder de grens van € 440.000,- Geen overdrachtsbelasting zal u dus denken. En ook hier gaat het wekelijks fout. Taxatie kan het feest bederven. Ook hier geld dat als de taxatie boven de gestelde grens komt dan moet je betalen.  U kan wel € 425.000,- betalen in 2023 maar als de taxatiewaarde € 445.000,- bedraagt dan betaald u 2% overdrachtsbelasting over € 425.000,- is € 8.500,-. Als dat er niet is heeft u een probleem. Lexwonen regelt altijd alles vooraf om later niet in de problemen te komen.
  • Verkoopt u uw eigen huis aan uw eigen kind voor de WOZ-waarde? Let op, er moet overdrachtsbelasting betaald worden over de taxatiewaarde. Komt eigen kind in aanmerking voor vrijstelling van overdrachtsbelasting? Let op dat taxatie dan niet hoger is dan € 440.000,-.  In 2023 mag een kind de woning van ouders tot € 27.000,- onder de WOZ-waarde kopen. Deze € 27.000,- is de hoogst mogelijke vrijstelling bij aankoop huis.

Stel uw vraag

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wilt u iets weten over uw specifieke situatie? Bel lexwonen 7 dagen per week op 06-83944458.

Tegenvallende aankoop door taxaties juist in 2023

Met name in 2023 verwachten wij juist veel vragen van huizenkopers omtrent taxaties i.c.m. NHG, Vrijstelling overdrachtsbelasting en schenkingen. Er zullen ook meer problemen komen als kopers niet opletten. De reden is dat de huizenprijzen wel dalen maar dat taxaties constant blijven op bijna oude niveau. Is dat gek? Ja. maar ik snap hem wel. Stel nu dat de dalende trend van huizenprijzen doorzet de komende 2 jaar pas dan zullen marktwaardes flink dalen.

Zijn er ook nog voordelen aan hogere taxaties?

Krijgt u een hogere taxatie dan de koopsom van uw woning en bent u starter? Het is dan mogelijk om via ons de kosten koper mee te financieren.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Startershypotheek Groningen

Lees meer
Call Now Button