Menu

Taxatierapport bepaald overdrachtsbelasting

Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen? De taxatiewaarde bepaald hoeveel overdrachtsbelasting je moet betalen tenzij de koopsom hoger is dan het taxatierapport.

Taxatierapport bepaald overdrachtsbelasting

Taxatierapport bepaald overdrachtsbelasting

Taxatiewaarde kan feestje bederven

Er is veel verwarring en onzekerheid over de hoogte van de overdrachtsbelasting. Er zijn een paar zaken waar je goed rekening mee moet houden. Aan de hand van een paar voorbeelden die wij dagelijks meemaken moet het jou duidelijk worden. Kennis van de woningmarkt is belangrijk.

Startende huizenkoper en overdrachtsbelasting

Bjorn is startende huizenkoper 25 jaar oud en heeft een woning gekocht van € 390.000,-. Taxatiewaarde bedraagt € 390.000,-. Omdat Bjorn jonger is dan 35 jaar en omdat zowel de taxatiewaarde als de koopsom lager is dan € 400.000,- is er geen overdrachtsbelasting verschuldigd.

Taxatierapport hoger dan € 400.000,-

Stel nu dat Bjorn heeft gekocht voor € 390.000,-. Bjorn denkt  helemaal geweldig, ik blijf onder de € 400.000,- dus ik betaal geen overdrachtsbelasting. Bjorn heeft € 4.900,- aan eigen geld en dat is voldoende volgens hem. Een week later komt het taxatierapport binnen en die vermeld een marktwaarde van € 405.000,-. Dat betekend dat Bjorn nu toch  € 8.100,- overdrachtsbelasting moet betalen.

Het taxatierapport bepaald overdrachtsbelasting tenzij het bod hoger is dan taxatiewaarde. Hier gaan veel mensen mee de mist in. Bjorn kon geen € 8.100,- aantonen aan eigen geld en de koop is niet doorgegaan. Dat betekende dat Bjorn de koop moest ontbinden en dat koste hem 10% van de koopsom, € 39.000,-. Bjorn kwam te laat bij Lexwonen, het leed was al geschied. Vooraf alles weten is belangrijk voordat je gaat bieden.

Coby koopt ouderlijk huis voor de WOZ-waarde

Coby 45 jaar mag het huis van haar ouders kopen voor de WOZ-waarde. De fiscus vindt het goed als het ouderlijk huis tot aan de WOZ-waarde wordt verkocht. WOZ-waarde bedroeg € 340.000,-. De marktwaarde volgens het taxatierapport bedroeg € 550.000,-.

Coby ging er vanuit dat ze 2% van € 340.000,- aan overdrachtsbelasting moest betalen.  Het hogere taxatierapport zette een streep door de rekening. De notaris die verantwoordelijk is voor het betalen van de overdrachtsbelasting berekende € 11.000,-. In dit geval had Coby nog wat eigen geld dus was het geen probleem. Let altijd op met bieden en de waarde van de woning. Wil jij weten wat je kan lenen?

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Ik wil GRATIS het ‘Overbieden huis’ whitepaper ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Te weinig eigen geld?

Te weinig eigen geld?

Lukt een huis kopen niet omdat er te weinig eigen geld is?  Kijk eens op de thuispagina Lexwonen waar talrijke hypotheken tot 4 personen wordt aangeboden.

 

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button