Menu

Waarom zou je kraanwater moeten filteren

Waarom zou je je kraanwater moeten filteren?

In de afgelopen 100 jaar is aanzienlijke vooruitgang geboekt, zodat veel mensen kunnen beschikken over drinkwater dat veilig is om te drinken. Ongetwijfeld de belangrijkste vooruitgang voor de volksgezondheid op het gebied van de waterbehandeling was de invoering van het chemische element chloor in de watervoorziening dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt. Het gebruik van chloor bij de waterbehandeling om schadelijke bacteriën en virussen te doden is een van de belangrijkste redenen waarom we niet langer te lijden hebben van door water overgebrachte ziekten zoals cholera, dysenterie en tyfus. Deze ziekten doodden duizenden mensen per jaar voordat desinfectiemethoden routinematig werden gebruikt.

 

Sinds de jaren negentig is er echter steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat de blootstelling van de mens aan chloor in drinkwater in verband brengt met gezondheidsproblemen. Naast vragen over het directe effect van chloor op onze gezondheid, worden er ook zorgwekkende vragen gesteld over de wisselwerking tussen chloor en andere chemische ontsmettingsmiddelen zoals chloramine met andere in het water aanwezige stoffen. Uit de reacties tussen deze stoffen ontstaan desinfectiebijproducten die trihalomethanen (THM’s) worden genoemd en die in verband worden gebracht met een reeks nadelige gezondheidseffecten. Het gaat onder meer om astma, dermatologische problemen, voortplantingsproblemen en blaas- en rectumkanker. Dit is al een van de redenen om niet langer kraanwater te drinken, maar het juist te filteren met behulp van een handige gadget.

 

Wij zijn er namelijk van overtuigd dat de gezondheidsvoordelen van het drinken van gefilterd leidingwater met behulp van een waterfilter drinkwater aanzienlijk zijn. Als samenleving zijn we ons steeds meer bewust van het belang van een gezonde voeding, maar meer dan 90% van wat we elke dag consumeren is water. Het water dat we drinken moet evenveel aandacht krijgen als onze voeding.

 

Voor veel mensen is het drinken van mineraalwater uit flessen een manier om de potentiële risico’s van kraanwater te vermijden. Hoewel dit veel van de gezondheidsrisico’s wegneemt, is het naar onze mening geen goede oplossing, omdat de consumptie van mineraalwater in flessen duur is, niet praktisch gezien de noodzaak om zware flessen aan te schaffen en te vervoeren, en uiterst schadelijk voor het milieu.

 

Dit zijn enkele van de belangrijkste redenen om een water filter te gebruiken/installeren en gefilterd water te drinken:

  • Het is vrij van schadelijke verontreinigingen: waterfiltersystemen zijn algemeen erkend geworden voor hun vermogen om chloor, THM’s, zware metalen, pesticiden en andere potentieel schadelijke verontreinigingen te verwijderen.
  • Beschermt tegen maag- en darmproblemen: onderzoekers hebben verklaard dat chloor in kraanwater niet alleen ziekteverwekkende bacteriën in H2O doodt, maar ook nuttige darmflora kan doden, net als antibiotica. Je darmmicrobioom is kwetsbaar en wordt sterk beïnvloed door levensstijl en dieet. Het drinken van gefilterd water is één manier om de gezondheid van je darmen te verbeteren.
  • Het smaakt goed: niet alleen je drinkwater zal beter smaken, maar ook thee, koffie en alle andere dranken op waterbasis. Het meest opvallend is dat de chloorgeur en -smaak verdwijnen.
  • Het is veel goedkoper dan mineraalwater in flessen
  • Het is veel beter voor het milieu dan mineraalwater in flessen
Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Welk matras past bij mij?

Lees meer
Call Now Button