Menu

Groeps hypotheek

Groeps hypotheek, vriendenhypotheek of een hypotheek met meer dan 3 personen sluiten wij af in Box 1 of box 3. Via de bank of tussenpersoon is een hypotheek met 3 of 4 inkomens niet mogelijk. Lex Wonen helpt u aan een hypotheek, een huis kopen kan met meerdere aanvragers.

Bereken eerst hoeveel hypotheek u ongeveer kan krijgen met maximaal 4 personen.

  • Hidden

  • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Groeps hypotheek ✅

Groeps hypotheek ✅

Groeps hypotheek meer lenen

Koopt u met meerderen een huis dan kan u veel meer lenen. Uiteraard moet u de groep mensen waar u een hypotheek mee neemt wel goed kennen. U kan zomaar de woning niet verlaten. Koopt u met een groepje mensen een huis dan dient u allen ook op dat adres te wonen en ingeschreven te staan.

Box 3 hypotheek met groep mensen

Waarom een box 3 hypotheek voor groepje mensen die samen kopen? Koopt u met 3 of 4 personen een huis dan gebeurd het meestal dat sommigen al een hypotheek hebben gehad in box 1. Een hypotheek in Box 1 afsluiten kan alleen volgens strikte regels.

Heeft u bijvoorbeeld in 2013 een huis gekocht en weer verkocht in 2019, de volgende hypotheek gaat uit meerdere delen bestaan omdat u gedeeltelijk uw fiscaal voordeel heeft gehad gedurende 6 jaar. Omdat u maximaal 30 jaar uw oude hypotheek mag aftrekken van de belasting heeft u reeds 6 jaar genoten. Uw nieuwe hypotheek wordt de eindstand van de oude woning en deze mag u slecht 24 jaar aftrekken.

Omdat iedereen uit de groep een ander hypotheekverleden heeft is dit onmogelijk om in groepsverband te berekenen. Met een box 3 hypotheek heb je hier niets mee te maken.

Welke groep mensen kopen samen een huis

Een hypotheek met een groep wordt vaak afgesloten door:

Wilt u weten hoe u een huis moet aankopen? Klik hier voor een huis kopen met minder eigen geld.

Als groep hypotheek afsluiten let op

Als groepering een hypotheek afsluiten in box 3 brengt risico’s met zich mee:

  1. Rente risico. Stel u sluit nu tegen 1,7 % 10 jaar vast een hypotheek af met de groep. Over 10 jaar krijgt u een nieuw rentevoorstel. Stel dat de rente 5% bedraagt, u mag de hypotheekrente niet aftrekken van de belasting omdat de hypotheek in box 3 valt. Rente altijd voor langere tijd vast zetten.
  2. Wil iemand het huis verlaten dan kan dat niet zo maar. De hypotheek moet dan door iemand anders worden overgenomen en dat kost geld.

Groepshypotheek betekent ruim kopen

Koopt u als een clubje een huis dan is uw hypotheek veel hoger. Alleen is het bijna niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Kijk eens op de hoofdpagina van Lex Wonen.

 

Met hoeveel personen kan ik een groepshypotheek afsluiten?

U kan een groepshypotheek afsluiten met maximaal 4 eigenaren.

Is een groeps hypotheek fiscaal aftrekbaar?

Als het voor iedereen de eerste hypotheek ooit is dan plaatsen wij de hypotheek in box 1, dus hypotheekrente is aftrekbaar. Mocht iemand van de groep ooit in het verleden een hypotheek gehad hebben dan komt de hypotheek in box 3.

Wat is erg belangrijk om niet te vergeten in een groepshypotheek?

Het is belangrijk dat u veel risico’s kan opvangen. Verder belangrijk dat u voordat u op zoek gaat naar een huis bij de notaris bent geweest i.v.m. erf-schenk belasting.

Wij willen als groep een huis kopen, hoe moeten we beginnen⭐

Verzamel van iedereen een werkgeversverklaring, opgave uit de bkr(ook als er niets is). Suggestie: Lees de blog voor belangrijke info als u met een groep mensen een huis wil kopen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Laagste hypotheeklasten

Lees meer
Call Now Button