Menu

Hoe werkt een bouwdepot

Hoe werkt een bouwdepot

Hoe werkt een bouwdepot

Een bouwdepot is een zak met geld die ter beschikking komt als je de verbouwingsnota’s naar de bank mailt. Over het algemeen kan je 70% van de verbouwing financieren, de rest moet je met eigen geld betalen.

Uiteraard moet het financieren van de verbouwing passen. Sinds 2022 werkt Lexwonen niet meer met een bouwdepot maar met een verhoogde inschrijving, ik leg het je uit waarom dat slim is.

Hoe werkt een bouwdepot als je een huis koopt

Stel je kan op inkomen € 500.000,- aan hypotheek krijgen. Je koopt een woning  voor € 400.000,- die voor € 75.000,-verbouw moet worden. Je doet dus een bod van € 400.000,- met een voorbehoud van financiering van € 475.000,- in verband met een bouwdepot. Dit is dan voor de verkopend makelaar heel duidelijk. Je betaald de verkoper € 400.000,- voor de woning en je gaat € 75.000,- verbouwen. Je zegt dus dat je het huis alleen wil kopen onder voorwaarden van  een hypotheek voor €475.000,-.

Vergeet je huis en het bouwdepot maar

Vergeet het maar. Sinds 2022 moet je al overbieden op een woning ongeacht de staat van onderhoud. Hoe meer hypotheek je aanvraagt des te minder kans dat je het huis kan kopen.

Verkopers verkopen liever aan kopers die zo weinig mogelijk hoeven te financieren. Verbouwen met een bouwdepot is vaak dodelijk voor de koop omdat je meer hypotheek aanvraagt. De oplossing is een verhoogde inschrijving.

Hoe werkt een verhoogde inschrijving

Verhoogde inschrijving

Verhoogde inschrijving

Gaan we even terug naar het voorbeeld van hierboven. Je koopt een huis voor € 400.000,- en je verteld de verkopend makelaar onder voorbehoud van financiering van € 400.000,-. Dat betekend dus dat je een  hypotheek neemt van € 400.000,-.

Hoe zit dat dan met verbouwing financieren?

Lexwonen doet slim een verhoogde inschrijving aanvragen. Dat betekend dat er in de akte getekend wordt voor een hogere inschrijving om mee te verbouwen echter nadat de koop is gesloten. De verkoper hoeft dan niet bang te zijn op een afwijzing van de bank omdat er veel gefinancierd moet worden.

Hoe werkt een verhoogde inschrijving

Verbouwen met verhoogde inschrijving

Verbouwen met verhoogde inschrijving

Hoe het bouwdepot werkt heb ik al uitgelegd en dat is de slechtste optie als je een huis wil kopen. Een verhoogde inschrijving gaat als volgt. Wij vragen jouw hypotheek aan zonder bouwdepot voor € 400.000,-. Binnen 48 uur krijgen wij dan de bindende offerte van de bank. Ook wel het akkoord van de bank genoemd. Kopers tekenen dan dit hypotheekakkoord (bindende offerte). Verder vermelden wij extra in de bindende offerte van de bank dat jij een verhoogde inschrijving wenst.

De verhoogde inschrijving kost niets. Op het moment dat je wil gaan verbouwen mail je de bank de nota’s van de verbouwing. Wel zijn er kosten om de verhoogde inschrijving te gebruiken.

Verhoogde inschrijving duurder dan bouwdepot

Een verhoogde inschrijving is wel duurder dan een bouwdepot. Je hoeft niet meer naar de notaris  maar je moet wel weer opnieuw een taxatie laten maken i.v.m. de waarde van de woning voor en na de verbouwing. Helaas kan dat niet vooraf. Ook zit je weer met gedeelte van advieskosten.

Op het moment dat je kiest om de verhoogde inschrijving op te nemen mail je lexwonen:

  1. nieuwe werkgeversverklaring
  2. salarisstrook
  3. overzicht bkr

Lexwonen is erkend aankoopmakelaar en hypotheekadviseur. Gespecialiseerd in hypotheken met 4 personen en in aankoopbemiddeling. Lukt het je niet om alleen of samen een huis te kopen en om een verbouwing te financieren? Lexwonen regelt een hypotheek:

  • met maximaal 4 vrienden
  • met ouders tot aan 4 personen
  • met broer of zus tot 4 personen

Lukt het je niet om op een van deze wijze een huis te kopen met verbouwing? Er is nog 1 mogelijkheid.

Laatste mogelijkheid om huis te kopen en verbouwen

Het huis van je ouders kopen en gaan verbouwen met een bouwdepot. Vaak kunnen ouders jouw hun woning goedkoper aanbieden, verbouwing meefinancieren in een bouwdepot kan dan wel.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Startershypotheek Tilburg

Lees meer
Call Now Button