Menu

Ouderlijk huis kopen

Huis van ouders kopen

Huis van ouders kopen

Huis kopen van jouw ouders zodat ouders de laatste jaren kunnen genieten van de overwaarde? Of ouders willen hun kind(eren) helpen omdat kopen zonder hun hulp onmogelijk is. Ouders verkopen huis aan eigen kind. Weet je al wat je voor het ouderlijk huis moet betalen? Bereken hier of je de woning van je ouders kan kopen en lees waar het fout kan gaan.

 • Hidden

 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook het huis kopen van Grootouders komt aan de orde. Opa en Oma kunnen ook schenken. Door de hoge huizenprijzen is het huis kopen van ouders een slimme oplossing. U zal minimaal een intentieverklaring moeten krijgen van de werkgever. Een intentieverklaring betekent dat het eerstvolgende contract voor onbepaalde tijd is(vast dienst verband). Een verlenging van het contract is dus niet mogelijk tenzij u voor deze werkgever ook een baan heeft gehad. Het inkomen wordt dan wel naar beneden afgeroomd helaas.

Juiste intentieverklaring

Juiste intentieverklaring

Huis van ouders kopen

Voor starters is het de enige kans om een huis te kopen!  Ook zonder ontbindende voorwaarden kan je niet meer kopen, het hoogste bod telt. Weet jij dat als je van je vader en of moeder een huis koopt dat je meestal alle bijkomende kosten kan meefinancieren in de hypotheek via Lexwonen?

Ook kan je regelmatig zonder taxatierapport en zonder werkgeversverklaring een huis van ouders kopen.

Kan ik het ouderlijk huis van mijn ouders kopen?

Haal beiden uw maximale voordeel hieruit en bereken eerst eens hoeveel hypotheek er mogelijk is en lees dan onze belangrijke informatie. U moet alles weten wat van belang is tijdens het kopen van een woning van uw ouders. Laat u zich begeleiden door lexwonen die alles weet over het woningtekort en hoe daar mee omgaan.

Variaties woning van ouders kopen

Ouderlijk huis kopen

Ouderlijk huis kopen

 1. Ouders willen het huis verkopen aan eigen kind
 2. Ouders willen het huis verkopen aan eigen kind met partner
 3. Ouders willen aan kinderen het ouderlijk huis verkopen en blijven er zelf ook inzitten

Normaal een huis kopen met 2 personen met een inkomen van € 30.000,- en € 25.000,- inkomen en € 50.000 spaargeld? KANSLOOS! Alleen ouders kunnen kinderen nog helpen door het ouderlijk huis te verkopen aan eigen kind. Wordt het huis van ouders goedkoper aangekocht door eigen kind met partner?  Is de taxatiewaarde hoger dan de aankoopsom? Het is belangrijk dat wij het zo regelen dat bij eventueel uit elkaar gaan de huidige overwaarde naar eigen kind gaat. Huis van ouders kopen moet wel goed geregeld worden.

Voorbeeld ouderlijk huis kopen en de WOZ-waarde

Nu een voorbeeld van het ouderlijk huis kopen uit 2022.Vader verkoopt zijn woning voor € 300.000,- aan zoon (27 jaar) en schoondochter (24 jaar) die op dit moment huren.  De WOZ-waarde van die woning bedraagt € 250.000,- en de marktwaarde volgens het taxatierapport bedraagt € 340.000.-.  Ouders mogen kinderen schenken tot aan de WOZ-waarde. Omdat de koopsom van het huis boven de WOZ-waarde ligt hoeft er geen schenkbelasting betaald te worden door de kinderen.  Per 1 januari 2023 veranderen de cijfers.

Huis van vader en moeder kopen en taxatiewaarde

Dit onderdeel gaat vaak fout. Let goed op. Ik reken even met de cijfers van 2023. Stel je koopt een woning van je vader en moeder voor € 400.000,-. Uit het taxatierapport blijkt achteraf de taxatiewaarde € 445.000,- te bedragen.  Nu zijn de gevolgen niet mals.

 1. Wel overdrachtsbelasting betalen omdat de taxatiewaarde hoger is dan € 440.000,-
 2. Kopen met NHG niet mogelijk omdat de taxatiewaarde boven de € 405.000,- komt

Leidend (lijdend) is de taxatiewaarde in alle gevallen en niet het bedrag dat je er voor betaald. Lexwonen helpt kinderen die het huis van vader en of moeder willen kopen.

Hoe kunnen ouders kind helpen met huis kopen

Ouderlijk huis verkopen en hypotheek

Ouderlijk huis verkopen en hypotheek

Wat de reden ook is, je verkoopt jouw eigen huis aan eigen kind. Houdt er rekening mee als de woning onder de WOZ waarde wordt verkocht. Gaat uw eigen kind het ouderlijk huis kopen onder de WOZ waarde dan ziet de fiscus dit gedeeltelijk als een schenking. Ouders mogen kinderen onder voorwaarden dit jaar nog éénmalig een bedrag van ongeveer € 106.000,- schenken als het gebruikt wordt voor de aankoop van een eigen woning. Let op, van deze € 106.000,- mag eigen kind € 26.000,- vrij besteden aan bijvoorbeeld de inrichting van het huis. Vanaf 2023 is er nog een vrijstelling van € 27.000,-.  

Let op dat je als ouder geld overhoud om zelf te overbieden op een ander huis. Ouders moeten eerst een ander huis kopen alvorens ze het huis aan eigen kind verkopen. Vooraf alle informatie opvragen via lexwonen.

Zonder eigen geld een huis kopen is lastig maar niet altijd onmogelijk. Ga jij het ouderlijk huis kopen dan bieden de ouders de kinderen de woning goedkoop aan. Omdat u meestal minder dan de waarde hoeft te betalen krijgt u via LexWonen een hypotheek waar alle kosten in verwerkt zijn, bespaar zo maar € 12.000 tot € 16.000,- aan spaargeld. Maar er zijn nog veel meer mooie dingen als u een huis koopt onder de werkelijke waarde van uw ouders. U wil wellicht die oude keet van ouders gaan verbouwen?

Voorbeeld van schenking ouders en geen huis!

Nu een voorbeeld van Stein uit Rhenen die een huis wilde kopen in Veenendaal. Inkomen Stein € 75.000,- bruto per jaar met vast dienstverband. Schenking ouders in 2021 € 105.000,-. Vraagprijs woning € 395.000,-.

Ondanks schenking van € 105.000,- die volledig gebruikt werd om hoger te bieden heeft Stein het huis niet kunnen kopen. Hij werd nog € 20.000,- overboden en hij zou dan ook weer een slordige € 8.000,- meer kwijt zijn geweest aan overdrachtsbelasting.

Zonder de mogelijkheid om huis van ouders te kopen is het bijna onmogelijk. Ik zeg bijna maar ik ken niemand die het in 2021 op eigen benen is gelukt om te kopen. Huis kopen van ouders of grootouders meer kans! Let op, vanaf 2023 bestaat er dus geen schenking meer van € 106.000,-. Overdrachtsdatum is van belang voor de vrijstelling van schenkbelasting.

Ouderlijk huis kopen dan huidige woning verkopen

Woning van mijn ouders kopen

Woning van mijn ouders kopen

Let op. Heb je een hypotheek nodig omdat je het huis van je vader en moeder wil kopen?  Als jij al een eigen huis hebt dan zal de huidige woning wel verkocht moeten worden als daar een hypotheek op zit. De reden is dat je nooit bij twee verschillende banken een hypotheek kan krijgen. Mocht je namelijk niet meer aan je betalingen kunnen voldoen dan mag alleen bank 1 de woning verkopen, de tweede bank vist er naast.

Huis van ouders kopen en de overdrachtsbelasting

Let goed op. Overdrachtsbelasting bedraagt 2 % over de koopsom tenzij de taxatiewaarde hoger is. Koop je het huis van je ouders voor € 400.000,- , de WOZ-waarde maar de taxateur komt uiteraard met een marktwaarde in het taxatierapport. Is de taxatiewaarde € 550.000,- dat betaal je 2% over € 550.000,-.  Dit is € 3.000,- meer belasting.

Voorbeeld verbouwen zonder eigen geld

Normaal gesproken gelden de volgende regels voor verbouwen en hypotheek. Gaat u voor € 50.000,-  verbouwen dan heeft u € 20.000,- eigen geld nodig. Ongeveer 60% kan in de hypotheek en 40% eigen geld. Waarom is dat? Als een uitbouw € 50.000,- kost dan zit daar ook arbeidsloon in verwerkt voor de bouwvakker. Deze bouwkosten maken uw woning niet meer waard.  Vandaar dat u ongeveer 40% van de verbouwingsofferte zelf moet bijspringen. In het verre verleden was het anders. U kon toen gaan verbouwen tot aan uw maximale hypotheek op inkomen en boven de waarde, dat kan niet meer.

Bijzondere van verbouwen huis van ouders

Koopt u het huis van uw ouders voor € 250.000,- en is de woning € 300.000,- waard? U kan dan gewoon voor € 50.000,- verbouwen zonder eigen geld, een mooie besparing. U kan dat geld dan weer voor andere zaken gebruiken. Ook de kosten koper kunnen er vaak bij. Wij bespreken vooraf alles met taxateur v.w.b. waarde voor verbouwing en de waarde na verbouwing. Huis kopen van ouders, geen eigen geld, goede begeleiding notaris, u wordt volledig begeleid en alles wordt uit handen genomen. Een zeer interessante investering dus.

Let op, de WOZ-waarde hierboven moet € 250.000,- bedragen of hoger. Verkopen onder de WOZ-waarde mag maar dan ziet de belasting dit als een schenking. Wilt u meer verbouwen dan moeten wij gewoon een schenkingsovereenkomst maken.

Voorbeeld hoe ouders kinderen kunnen helpen aan een hypotheek

Ouders verkopen huis aan eigen kind

Ouders hebben een huis met marktwaarde € 500.000. De WOZ waarde bedraagt € 400.000,-. Bestaande hypotheek van ouders € 100.000,-. Ouders willen het huis wel verkopen aan eigen kind maar die kan niet meer lenen dan € 275.000,-.  Hoe kunnen ouders hun kind nu helpen aan een huis.  Let op!

Ouders mogen in dit voorbeeld het huis verkopen aan hun kind voor € 294.000,- zonder dat de belasting om de hoek komt kijken.  Alles wat onder de Woz waarde wordt verkocht ziet de belastingdienst als een schenking. Ouders mogen echter eenmalig kinderen tot 35 jaar een bedrag schenken van € 106.000,-. Wel onder voorwaarden zoals gebruiken voor aankoop huis en verbetering van de woning. Let op, vanaf 2023 is de maximale eenmalige schenking nog maar € 27.300,-.

Dus ouders kunnen hun huis verkopen voor een bedrag van € 294.000,-. Want €400.000,- (WOZ-waarde) minus € 106.000,- schenking omdat met dat bedrag de woning goedkoper wordt verkocht betekent een hypotheek van slechts € 294.000,- . Ouders schenken dus € 106.000,-. Zoon kan maximaal € 275.000,- hypotheek krijgen dus hij heeft slechts € 19.000,- eigen geld nodig excl. de kosten koper. Heeft zoonlief geen € 19.000,- eigen geld dan mogen ouders het huis wel goedkoper verkopen maar dan moet over dat verschil 10% schenkbelasting betaald worden.

Let nu op! Hoe moet de koopakte er uitzien

Zo moet de koopakte er uitzien!

Let op, je mag de woning wel goedkoper als de WOZ-waarde verkopen maar in de koopakte moet het volgende staan.

Koopsom € 400.000,-. (hoogte WOZ-waarde)

Artikel 1. Een gedeelte van de koopsom zal worden voldaan middels een schenking van de verkoper aan de koper voor een bedrag van € 106.000,-, welke schenking met de te betalen koopsom zal worden verrekend bij de juridische levering van de woning.

Uitsluitend op deze wijze regelen om ook fiscale problemen te vermijden. Vraag Lexwonen. Bij de bank vragen wij wel die € 294.000,-aan omdat onze bank niet vraagt naar schenkingen of eigen geld. Lexwonen is hier zelf voor verantwoordelijk.

Ouders houden voldoende over om een andere woning te kopen. Let op, in deze tijd moeten ouders eerst een huis kopen voordat er verkocht wordt. Tijdelijk bij zoon inwonen zal geen probleem zijn. Je moet weten dat schenkingen van € 106.000,- per 1 januari 2023 vervallen. Maximale schenking zal ongeveer € 27.000,- bedragen.

Schenking ontslaat u niet om aangifte te doen

Met regelmaat maak ik mee dat mensen geen aangifte doen als een bedrag hebben geschonken. Al zit u onder de grens van het fiscale toelaatbare bedrag dat u mag schenken, de fiscus wil het wel weten. Raadpleeg altijd een fiscalist, accountant of boekhouder voor meer informatie.

Bel lexwonen of mail lexwonen voor de juiste strategie. Geen makelaar nodig, wij maken gebruik van een goede notaris in het midden van het land. Deze notaris maakt ook de koopakte zodat u geen makelaar nodig heeft. Besparing op veel kosten als eigen kind ouderlijk huis koopt.

Ouderlijk huis kopen betekent schenkbelasting terug verdienen

Diegene die een schenking ontvangt moet schenkbelasting betalen. Via Lexwonen kan je veel kosten meefinancieren waardoor je geen last hebt van grote uitgaven. Stel dat ouders je teveel korting geven op een huis of je bent 40 jaar of ouder? Hier even een voorbeeld met een negatief scenario.

Jij bent 40 jaar geweest en kan op inkomen € 200.000,- hypotheek krijgen. Ouders hebben een woning met een waarde van € 390.000,-. Woz waarde van ouderlijk huis bedraagt € 300.000,-. Voor € 200.000,- willen ze jou het huis verkopen omdat je op inkomen ook € 200.000 kan lenen voor het huis van je ouders. Ouders mogen jou alleen de kleine vrijstelling schenken van € 5.600,- omdat je ouder bent dan 40 jaar. (vrijstelling in 2021 éénmalig € 6.600,-) Huis van ouders kopen betekent vooraf goed investeren.

Wat betekent dit nu voor jou aan extra kosten?

Omdat je ouders jou het huis € 100.000,- onder de Woz waarde verkopen moet je daarover erfbelasting betalen. Het wordt dan € 100.000,- minus de vrijstelling van ongeveer € 5.600,-. Je betaald dan 10% over € 94.400 is € 9.440,-.

Omdat de werkelijke waarde van het ouderlijk huis veel hoger is dan de prijs waar je de woning voor hebt aangekocht kan je via Lexwonen alle kosten meefinancieren. Kosten koper bedragen snel € 9.000 tot € 16.000,- afhankelijk de aankoopsom. De enige kostenpost die je hebt is dus de erfbelasting van € 9.440,-. Raadpleeg altijd wel even een belastingdeskundige i.v.m. juistheid cijfers.

Ouderlijk huis kopen betekent dat je al begint met overwaarde⭐. Wat maakt het uit dat je belasting moet betalen. Erfbelasting of schenkbelasting is geen straf. Je betaald wat je moet betalen en je krijgt je ouderlijkhuis. In deze tijd stijgen de huizenprijzen snel en een stukje schenkbelasting vind ik niet erg. Huis van ouders kopen is één van de meest geadviseerde hypotheken sinds 2022.

Ouderlijk huis kopen zonder schenkbelasting

Voorbeeld ouderlijk huis kopen

Voorbeeld ouderlijk huis kopen

Johan 32 jaar, koopt het huis van zijn ouders. Marktwaarde bedraagt € 300.000. Woz waarde bedraagt € 250.000,-. Johan mag het ouderlijk huis kopen voor € 200.000,-. De belastingdienst ziet € 50.000,- als een schenking omdat de aankoopprijs € 50.000,- lager is dan de WOZ waarde. Omdat ouders maximaal € 106.000,- belastingvrij mogen schenken kan Johan dit huis kopen. Let op raadpleeg altijd een belastingdeskundige en doe altijd aangifte van deze schenking, al is het belastingvrij. Kijk ook even op onze pagina over het overbieden op een huis.

Huis van ouders kopen samen met een partner

Goedkoop het huis van je ouders kopen samen met een vriend of vriendin gaat als volgt. Kan jij  € 100.000,- goedkoper de woning kopen dan willen jouw ouders wel dat die korting  jou blijft mochten jullie ooit uit elkaar gaan. Hoe gaan we dit regelen.

Stel dat jij samen met je vriendin € 400.000,- aan hypotheek kan krijgen. Je mag de ouderlijke woning kopen voor € 400.000,- maar de marktwaarde bedraagt € 500.000,- en de WOZ-waarde bedraagt € 390.000,-. Omdat je meer betaald dan de WOZ-waarde heb je geen last van de schenkbelasting. Verder moet de notaris het volgende notuleren. Koopsom € 400.000,-. Direct na de koopsom komt er een schenking op papier  van € 100.000,- die bestemd is voor eigen kind. Op deze wijze is bekend dat de korting voor eigen kind is. Alle overwaarde boven de € 500.000,- wordt bij scheiding gedeeld. Die € 100.000,- die je op papier hebt ontvangen blijft bij jou en hoef je niet te delen.

Pas op met ouders die gratis mogen inwonen

Toch even snel een zijstraatje in. Wij merken dat het soms gebeurd dat ouders gratis bij zoonlief gaat inwonen. Dus de hypotheek alleen op de naam van zoon. Pas op. Vraag de belastingdienst of ze dit als een schenking zien. Je ouders mogen geen huur betalen.

Gaan ouders dus samen met eigen kinderen, broer of zus een ander huis dan het ouderlijk huis kopen en ouders komen er bij in wonen dan geld het niet. Ouders kunnen dan er bij in komen wonen. Fiscale regels kunnen wijzigen, vraag fiscalist. Vraag vooraf ook altijd toestemming aan de gemeente of jij met 2 gezinnen in 1 woning mag wonen.

 

Ouderlijke woning wordt gekocht door 2 broers

Twee broers of zussen die ouderlijk huis kopen

Twee broers of zussen die ouderlijk huis kopen

Twee eigen kinderen kopen het ouderlijk huis. Het gaat zoals hierboven omschreven. Eventueel beide kinderen mogen maximaal € 103.000.- schenking ontvangen i.v.m. de aankoop van hun huis. Dit geld moet dan geïnvesteerd worden in het ouderlijk huis.

Kopen de 2 broers samen het huis van de ouders dan moet er een testament komen en een samenlevingscontract i.v.m. partnervrijstelling. Doet u dat niet dan zijn de financiële gevolgen niet te overzien mocht 1 van de broers komen te overlijden. LexWonen helpt ouders en kinderen met de aankoop en of verkoop van het ouderlijk huis inclusief de hypotheek.

De uitleg over het schenkingen en erfrecht doe wij ook en begeleiden u tot aan de notaris. Wij zorgen er voor dat uw notaris belangrijke informatie ontvangt zodat hij verder kan. Raadpleeg altijd de notaris als broer of zus het ouderlijk huis kopen.

Hypotheek voor ouderlijk huis

Hypotheek voor ouderlijk huis te kopen

Hypotheek voor ouderlijk huis te kopen

Een hypotheek op het ouderlijk huis werkt niet anders dan anders. Het is wel belangrijk dat de koper weet welke kosten er aan zitten te komen. Ons advies is altijd om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. De kosten hiervan bedragen ongeveer € 300,-. Er zijn genoeg bedrijven die landelijk werken. Ook kan LexWonen een bouwkundige keuring voor het ouderlijke huis voor u regelen.

Een huis kopen maar geen spaargeld voor de hypotheekkosten

Kosten koper in hypotheek van ouderlijke huis

Kosten koper in hypotheek van ouderlijke huis

U weet dat u als huizenkoper eigen geld nodig heeft om daar de hypotheek kosten mee te betalen. Lex Wonen kan u vaak helpen aan een hypotheek met minder eigen geld.

Vaak wordt het huis aangekocht onder de werkelijke woningwaarde. Vader en moeder vragen meestal niet het meeste geld. Als het ouderlijk huis aangekocht wordt onder de marktwaarde dan is er vaak helemaal geen eigen geld nodig bij juiste bank.

Als het huis kopen van ouders niet lukt? Overweeg een boerderij te bouwen. Nieuwbouw bouwen tot maximaalm4 personen. Huizenmarkt is lastig terwijl de hypotheekmarkt gunstig is.

Ouders willen ouderlijke woning terug huren

Hier ben ik heel makkelijk over. Verhuren van een woning wordt door de banken niet toegestaan. Mocht het zijn dat de hypotheek nog maar 50% van de woningwaarde is dan kan u contact opnemen met de bank. Vaak zijn er dan wel zaken te regelen. Denk ook aan de verzekering. Overleg met de verzekeraar van het pand of u juist verzekerd bent als u gaat verhuren.

Wilt u dus uw ouderlijke huis verhuren let dan op:

 1. Altijd eerst de bank raadplegen
 2. Verzekeraar vragen of u juist verzekerd bent
 3. Woning valt in box 3 als u gaat verhuren, hypotheekrente niet aftrekbaar

Als u meer fiscale informatie wenst i.v.m. verhuren van de woning kijk dan op de pagina van de belastingdienst.

Huis kopen van je ouders als investering

Je kan het ouderlijk huis kopen en zien als investering om later te verkopen. Let op, ouders kunnen hun huis tot aan de WOZ-waarde verkopen. Mag meer maar dan erfbelasting betalen. Vervolgens ga je daar wonen en het ouderlijk huis opknappen. Hebben jouw ouders een huurwoning? Soms is het kopen van je huurwoning mogelijk.

Verbouwen ouderlijk huis en verkopen 

Nadat je het huis van ouders hebt opgeknapt verkoop je de woning. Let op, je kan het huis van ouders kopen en opknappen maar dan moet je daar ook gaan wonen. Verhuren is verboden.

Waar moeten ouders heen als ouderlijk huis verkocht is?

Als kind het ouderlijk huis koopt dan hebben ouders of de ouder de mogelijkheid om een seniorenhypotheek af te sluiten tot aan 4 personen. Meer lenen met seniorenhypotheek gepensioneerden.

Samen met ouders een ander huis kopen

Ouder en kind hypotheek

Ouder en kind hypotheek

LexWonen heeft nog meer specialiteiten. Ouders kunnen samen met eigen kind een huis kopen. Allemaal in 1 hypotheek. Het is echter niet mogelijk dat u samen met ouders het ouderlijke huis koopt. Deze constructie is onmogelijk.

Lex Wonen erkend aankoopbemiddelaar en hypotheekadviseur

Erkend aankoopbemiddelaar en hypotheekadviseur

Erkend aankoopbemiddelaar en hypotheekadviseur

Lex Wonen heeft kennis van de woningmarkt en van hypotheken. U heeft alles onder 1 dak qua werkzaamheden, kijk maar eens op onze homepage van lexwonen.nl. Met familie uw ouderlijk huis kopen? Vraag Lex Wonen naar de juiste volgorde van werken als u het ouderlijk huis wil kopen. Wekelijks doen wij diverse hypotheken voor klanten die ouderlijk huis van ouders kopen.

Huis kopen van vader en of moeder? Alles op een rijtje

 • Hypotheekkosten meefinancieren
 • Laagste rente geldverstrekker
 • Verbouwing meefinancieren
 • Begeleiding notaris
 • Koopakte regelen wij
 • LexWonen helpt en ontzorgt
 • Vaak geen taxatierapport en werkgeversverklaring nodig

U ziet dat u veel meer kan lenen dan dat u voor mogelijk hield. Bel ons gerust voor uw case, 7 dagen per week geen probleem. Ook voor een studentenhypotheek tot 4 studenten.

Woningruil met passende hypotheek

Woningruil van ouders en kind gebeurd steeds vaker. Omdat het lastig kopen is en omdat ouders vaak kleiner willen wonen doen ouders en kind regelmatig aan woningruil. Lexwonen is gespecialiseerd in woningruil tussen 2 partijen.

Grootouders huis kopen

Huis kopen van opa en oma gebeurd ook steeds vaker. Grootouders huis kopen gaat iets anders dan huis van ouders kopen. Willen opa en oma het huis aan kleinkind verkopen dan is de Waarde in het economisch verkeer leidend. Je mag zeggen de taxatiewaarde.

Opa en of Oma mogen kleinkind wel € 106.000,- schenken ( 2022) . In dit geval mogen ze dus de woning € 106.000,- onder de taxatiewaarde verkopen aan zoon. Let op, schenkingen i.v.m. eigen woning wordt aan banden gelegd. Vanaf 2023 mag er nog maar € 27.000,- geschonken worden.

Voorbeeld opa en oma verkopen  huis aan kleinzoon 

Kleinzoon  kan voor maximaal € 300.000,- aan hypotheek krijgen. Grootouders hebben een woning met een taxatiewaarde van € 375.000,-. Opa en Oma mogen de woning maximaal € 106.000,- onder de taxatiewaarde verkopen. Dus voor € 269.000,-. Hierdoor past de hypotheek. Uiteraard moet er veel geregeld worden als kleinkind koopt van opa en oma.  Ik zal hier nu niet over uitweiden maar dit wordt later besproken. 

Werkzaamheden LexWonen

Werkzaamheden Lex Wonen

Werkzaamheden Lex Wonen

Lexwonen werkt landelijk en denkt altijd out of the box. Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar voor specifieke hypotheken voor ouders en kinderen. Om een exacte berekening te maken hebben wij altijd een werkgeversverklaring of een UWV verzekeringsbericht nodig.

 

Graag wat tips en waar moet ik aan denken als ik het ouderlijk huis wil kopen?

Wilt u het ouderlijk huis kopen dan moet u er aan denken dat u minimaal de WOZ-waarde betaald voor de woning. Uiteraard mogen ouders u eenmalig onder voorwaarden € 106.000,- schenken voor de woning. Dat betekend dan dat de minimale aankoopprijs niet lager mag zijn dan de WOZ-waarde minus de schenking van € 106.000,-. Alles wat u minder betaald zal u 10% schenk belasting over moeten betalen.

Ik wil het huis van mijn ouders kopen wat is nu de juiste volgorde van werken?

Vul het vragenformulier in zodat u direct weet hoeveel u kan lenen. Komt u te kort dan is er ook een mogelijkheid om de ouderlijke woning met familie of vrienden te kopen tot 4 personen. Uiteraard kan u ons ook bellen voor specifieke info welke op u van toepassing is.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Laagste hypotheeklasten

Lees meer
Call Now Button