Menu

Ouderlijk huis kopen

U wil het ouderlijk huis kopen. Laat ouders de laatste jaren genieten van de overwaarde. Bereken eerst voor hoeveel u kan lenen en lees dan verder.

  • Velden met een * verplicht in te vullen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ouderlijk huis kopen

Ouderlijk huis kopen

Ouderlijk huis kopen en de situaties

  • Ouders overleden en ouderlijk huis kopen
  • Kind koopt 50% van het huis van ouders en komt inwonen
  • Ouderlijk huis kopen van ouders die gaan verhuizen

Indien ouders overleden zijn

Zijn uw ouders overleden en wilt u als kind zijnde de ouderlijke woning kopen? Heeft u een broer of zus dan zal u deze uit moeten kopen. Raadpleeg altijd de notaris hoe u het een en ander moet regelen. Voorbeeld: Ouders zijn overleden en de woning heeft een waarde van € 500.000,-.  U heeft nog 1 zus. Oude hypotheek € 150.000. Te verdelen dus €500.000 -/- € 150.000 oude hypotheek van ouders is € 350.000,-.

Dus € 175.000 per persoon. Als u het ouderlijke huis wil kopen zal u dus nog een aanvullende hypotheek nodig hebben van € 325.000,-. Erf en schenkbelasting hebben we hier even achterwege gelaten.

 

U wilt 50% kopen en mede eigenaar worden samen met ouders

U wil bij uw ouders intrekken en mede eigenaar worden, samen in 1 hypotheek. Dat kan via Lex Wonen. Even een voorbeeld. Uw vader en moeder wonen nog in het ouderlijk huis met een hypotheek van € 100.000,-. De waarde van de woning is € 500.000,-. U wil intrekken in het ouderlijk huis en voor 50% eigenaar worden. Geen probleem. Gezien de waarde van de woning koopt u uw deel voor € 250.000,-.  Uw ouders moeten wel de hypotheek van € 100.000,- aflossen.

Let op! u moet wel allen op dat adres ingeschreven staan en allen onder 1 dak wonen van het ouderlijk huis. Uitsluiten woonbestemming is toegestaan, geen agrarische-of recreatie bestemming. Uiteraard kan u ook samen met ouders een ander huis kopen.

Pas op dat de woning niet gesplitst is. Er mag slechts 1 voordeur en 1 brievenbus zijn. Ouders kunnen hun overwaarde heerlijk gebruiken om er de laatste jaren van te genieten. Zijn de ouders later uit de tijd dan zullen erfgenamen wel uitgekocht moeten worden.

Met vader en moeder een huis kopen maar geen eigen geld

U weet dat u als huizenkoper eigen geld nodig heeft om daar de hypotheek kosten mee te betalen. Lex Wonen kan u vaak helpen aan een hypotheek met minder eigen geld.

Lex Wonen erkend aankoopbemiddelaar en hypotheekadviseur

Lex Wonen heeft kennis van de woningmarkt en van hypotheken. U heeft alles onder 1 dak qua werkzaamheden.

Met familie uw ouderlijk huis kopen? Vraag Lex Wonen naar de juiste volgorde van werken.