Huis verduurzamen? Maak gebruik van subsidies
Ben je bezig met het verduurzamen van je huis, dan is het goed om te weten dat er allerlei mogelijkheden zijn om subsidies aan te vragen voor bijvoorbeeld het laten plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van je woning of het laten plaatsen van kunststof kozijnen. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat het volledig zelf moeten bekostigen aardig in de papieren kan gaan lopen, helpen we je graag met de verschillende subsidies en wat deze nu precies in de praktijk voor je kunnen betekenen. Dus mocht jij aan de slag willen met het verduurzamen van je woning, dan zit je hier in ieder geval qua tips als het gaat om subsidies helemaal goed.
Subsidies voor het verduurzamen van jouw huis
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze samenleving en de overheid stimuleert dit onder andere door middel van subsidies. Er bestaan verschillende regelingen waar jij als huiseigenaar gebruik van kunt maken, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Geen zorgen, wij hebben de verschillende mogelijkheden voor je in kaart gebracht. Daarbij is het wel goed om te vermelden dat dit afhankelijk is van een aantal voorwaarden. Zo krijg je bijvoorbeeld bij meerdere maatregelen ook meer subsidie. Kortom, reden genoeg dus om je hier eens wat verder in te verdiepen.
Doe de energiescan
Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met het verduurzamen van je woning, is het verstandig om eerst een energiescan uit te laten voeren. Dit geeft je namelijk een goed beeld van de huidige situatie en geeft je ook direct inzage in wat er beter kan en welke voordelen dit oplevert. Zo weet je dus eigenlijk precies wat je gaat besparen en kun je voor jezelf een afweging maken of de werkzaamheden die worden voorgesteld, de moeite waard zijn.
Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH)
De SEEH is een subsidie die wordt verstrekt door de Rijksoverheid en bedoeld is voor huiseigenaren die energiebesparende maatregelen willen treffen in hun woning. Denk hierbij aan isolatie, hr++ glas of een warmtepomp. Het voordeel van een goed geïsoleerd huis is dat de warmte van je laserkachel een stuk langer binnen blijft, waardoor je energierekening lager wordt. Met de SEEH kun je een groot deel van de investering terugkrijgen. Het is belangrijk om te weten dat de hoogte van de subsidie afhankelijk is van de soort maatregelen die je neemt. Daarnaast is het ook aan te raden om kritisch te kijken naar je huidige energieleverancier. Kies je ervoor om via je zonnepanelen stroom terug te leveren, dan kan het zomaar zijn dat terugleververgoeding bij de een veel hoger is dan bij de ander. Iets om rekening mee te houden dus.
Duurzaamheidsmaatregelen VvE’s (DUMAVA)
Als je in een appartement woont en samen met de Vereniging van Eigenaren (VvE) duurzaamheidsmaatregelen wilt nemen, dan kun je gebruikmaken van de DUMAVA subsidie. Deze subsidie is specifiek gericht op VvE’s en biedt financiële ondersteuning bij het verduurzamen van gemeenschappelijke ruimtes, zoals het plaatsen van zonnepanelen op het dak of het isoleren van de gevel. Let er in het geval van zonnepanelen wel op, dat je ook kijkt naar de vaste terugleveringskosten per energieleverancier, zodat je ook hier direct de juiste keuze in kunt maken en flink kunt besparen.
Per gemeente anders
Wanneer je gebruik wilt maken van bepaalde subsidies, is het wel belangrijk om vooraf goed te kijken wat er in jouw gemeente mogelijk is. Het kan namelijk heel goed zijn dat de ene gemeente andere potjes ter beschikking heeft, dan de ander. Het is daarom dus ook absoluut niet vreemd om eens geheel vrijblijvend in gesprek te gaan met een partij die je volledig kan ontzien, zodat je niet alleen samen kunt kijken naar de daadwerkelijk maatregelen die genomen kunnen worden om je woning te verduurzamen, maar ook om te kijken naar het financiële aspect, waaronder dus bepaalde subsidies.
Hoe vraag je een subsidie aan?
De aanvraagprocedure voor een subsidie kan per gemeente verschillen. Om een subsidie aan te vragen, moet je meestal een aanvraagformulier invullen en de benodigde bewijsstukken aanleveren. Het is belangrijk om de website van jouw gemeente te raadplegen voor meer informatie over de specifieke aanvraagprocedure. Vaak kun je ook terecht bij de balie voor publieke zaken, waar ze je precies kunnen uitleggen wat er allemaal nodig is. De eerste stap van de aanvraag is het invullen van het juiste formulier. Daarbij is het belangrijk dat je deze goed invult, zodat ze de aanvraag direct in behandeling kunnen nemen.
Aanleveren van bewijsstukken
Naast het aanvraagformulier dien je ook bewijsstukken aan te leveren ter onderbouwing van je aanvraag. Dit kunnen bijvoorbeeld facturen, offertes of andere documenten zijn die aantonen dat je recht hebt op de subsidie. Zorg ervoor dat je alle vereiste bewijsstukken verzamelt en deze correct indient bij je aanvraag. Laat je de werkzaamheden uitvoeren door een externe partij, dan weten zij vaak wel precies wat er moet gebeuren, zodat je hier zelf geen omkijken naar hebt. Wel zo fijn toch?
Vraag advies op maat
Omdat verduurzamen best een traject kan zijn, doe je er vaak verstandig aan om een partij in armen te nemen die je volledig kan ontzien. Dit begint vaak geheel vrijblijvend met een passend advies op maat, zodat je vervolgens op basis daarvan kunt kijken in hoeverre het financieel mogelijk is. Zo kan het zijn dat je aanspraak maakt op bepaalde subsidies, maar deze wel aangevraagd moeten worden. Door met een partij samen te werken die je hierin kan ondersteunen, hoef je ook zelf niet alle papieren in te vullen.
Vraag een nieuw energielabel aan
Wanneer jij je woning hebt laten verduurzamen, bijvoorbeeld door deze te laten isoleren of door het laten plaatsen van kunststof kozijnen, dan moet je natuurlijk wel een nieuw energielabel aanvragen. Stel je voor dat je van label B naar A bent gegaan, dan heeft dit de nodige voordelen. Niet alleen op het moment zelf, maar ook wanneer je van plan bent je huis te verkopen. De kosten voor het aanvragen van zo’n label zijn overigens voor eigen rekening en kunnen variëren tussen de 200 en 400 euro. Het is dus niet noodzakelijk om er direct een aan te vragen, maar verstandig is het wel. Overigens is het tegenwoordig wel verplicht om er een te hebben. Dus mocht je nog niet beschikken over een energielabel, vraag er dan wel één aan omdat het ook van invloed is op je maximale hypotheek.