Menu

Is het verstandig je hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten?

Wanneer je een woning gaat kopen, dan zijn er een hele hoop dingen waar je rekening mee moet houden. Wat vooral belangrijk is, is het maandelijks te betalen bedrag. Dit bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Nu lijkt een verschil van 0,20% rente misschien niet heel veel, maar kan dit over een bedrag van enkele tonnen, verspreid over een langere periode van vaak 5 tot 10 jaar, een aanzienlijk verschil worden. Zo is een verschil van 0,2 procent vaak al een verschil dat kan oplopen tot wel duizend euro per jaar. Je kunt je dus wel voorstellen dat niet alleen de hoogte van de rente een belangrijke rol speelt in het uiteindelijke bepalen van een hypotheekverstrekker, maar ook de looptijd. Zo hebben we de afgelopen jaren gezien dat de rente van 1,5 procent, naar boven de 4 procent is gestegen. Stel dat jij tot de groep behoort, die de komende jaren 1,5 procent rente betaalt, dan scheelt je dit een heel hoop geld. Maar hoe verstandig is het eigenlijk om je hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten?

Wat houdt het vastzetten van je hypotheekrente in?

Wanneer je ervoor kiest om je hypotheekrente vast te zetten, betekent dit dat je voor een bepaalde periode een vaste rente betaalt. Dit kan variëren van enkele jaren tot zelfs tientallen jaren. Het voordeel hiervan is dat je gedurende die periode niet wordt beïnvloed door eventuele stijgingen in de marktrente. Je weet precies waar je aan toe bent en kunt je maandlasten hierop afstemmen. Houd er alleen wel rekening mee dat je niet alleen het voordeel van een stijgende rente hebt, maar je dus ook niet profiteert op het moment dat de rente daalt. Nu zijn er wel mogelijkheden om je hypotheek af te sluiten, maar houd er dan wel rekening mee dat je een boete moet betalen. Simpelweg is het dus een rekensommetje of de boete lager is dan de besparing, zodat je op basis daarvan je keuze kunt maken. Ons advies is om gewoon eens met al je papieren in je teddy tas naar een financieel adviseur te gaan en daar de mogelijkheden te bespreken.

Welke keuze past bij jou?

De voor- en ook nadelen hebben we hierboven al even in het kort met je besproken. Wat vooral belangrijk is, is dat je kijkt wat het beste bij je past. Stel dat je het fijn vindt om een stuk zekerheid te hebben, dan kun je de rente het beste voor een langere periode vastzetten. Houd er alleen wel rekening mee dat je dan in verhouding wat meer betaalt, dan wanneer je kiest voor bijvoorbeeld 5 jaar. Iets wat ook wel logisch is, aangezien de bank meer risico loopt. Stel dat je wel wat meer risico wilt nemen en dus hoopt of denkt dat de rente op korte termijn omlaag gaat, dan kun je er ook voor kiezen om de rente maar voor een aantal jaren vast te zetten. Pakt het goed uit, dan kun je ieder jaar al snel een paar honderd euro besparen en daarmee gezellig uit eten met je partner of haar verrassen met een nieuwe shopper tas voor de boodschappen.

 

Kan ik een bestaande hypotheek ook oversluiten?

Stel dat je momenteel een hypotheek hebt met een rentevastperiode van 5 jaar. Je ziet een aanbieding voorbij komen, dat je een stuk minder rente betaalt op het moment dat je de hypotheek oversluit naar een ander. Kan dit? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel en dat is ja! Belangrijk is alleen wel dat je rekening houdt met een boete die je moet betalen. Een geldverstrekker loopt doordat jij je hypotheek oversluit tegen een lagere rente, natuurlijk wel een deel van zijn inkomsten mis. Het is dus belangrijk om dit goed uit te (laten) rekenen, zodat je straks niet een lagere rente hebt, maar in verhouding door de boete duurder uit bent.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button