Ouderdomsclausule
Met de ouderdomsclausule in de koopakte proberen verkopers van oudere woningen niet aansprakelijk te zijn voor verborgen gebreken ten tijde van de verkoop van de woning. Deze vlieger gaat niet altijd op.
Wat is een ouderdomsclausule?
Met een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst wil de verkoper zich vrijwaren van verborgen gebreken. Eigenlijk van alle gebreken. Teken je als verkoper deze overeenkomst dan sta je niet sterk in je verhaalsrecht.
Ouderdomsclausule bij woningen van minimaal 50 jaar oud
Iedere verkoper mag zelf weten wanneer hij of zij de clausule gebruiken. Meestal gebeurd dit bij woningen van 50 jaar oud of nog ouder. Stel dat een verkoper bij een relatieve jonge woning een ouderdomsclausule plaatst en het wordt een rechtszaak? De rechter zal dit vreemd vinden.
Het is heel gebruikelijk om zo’n clausule te plaatsen bij oude woningen, maar het geeft verkopers geen vrij spel. De verkoper is in principe niet aansprakelijk voor eventuele verborgen gebreken die de koper redelijkerwijs kon verwachten gezien de de ouderdom van de woning. De eisen die nu aan bouwkwaliteit gesteld worden liggen veel hoger dan toen.
Voorbeeld wanneer verkoper wel aansprakelijk
Uit jurisprudentie blijkt dat het toch kan zijn dat de verkoper aansprakelijk is. Staat er op Funda misleidende verkooppraatjes, grandioos object, restylen, authentiek, met gevoel voor smaak, opgeknapt etc. Of heeft de verkoper zelf 10 jaar geleden reparatie laten doen aan het dak, en dat dus de staat van het dak wel bekend was? Non- Conformiteit komt dan om de hoek kijken. De kans is groot dat hij verantwoordelijk is voor de schade, ondanks de ouderdomsclausule.
Bij al dit soort zaken moet u dit wel kunnen bewijzen. Laat professionele partijen een rapport maken.
Geen aankoopmakelaar maar bouwkundige raadplegen
Voor de aankoop van een woning is een aankoopmakelaar aan te bevelen. Belangrijk voor de woningwaardes in de regio en voor bijzonderheden in kadaster en de koopakte. Lexwonen is aankoopbemiddelaar, verkoopbegeleider en hypotheekadviseur. U heeft echter een bouwkundige nodig voor een bouwkundige inspectie. Vaak wordt er reclame gemaakt voor een aankoopmakelaar maar dat vind ik onterecht. Een bouwkundige keuring is veel belangrijker.
Waarom uitleg over de ouderdomsclausule
Heeft u geen voldoende reserves en past de woning net op het inkomen? Koop het huis niet. Vroeger of later gaat u echt betalen. Al zou u een rechtszaak winnen. U kan met de vergoeding te weinig reparaties doen. Er volgt een aftrek nieuw voor oud. Bent u een jonge starter, denkt u aan een gezin, minder werken door gezinsuitbreiding? Waar haalt u het geld vandaan. Lexwonen geeft altijd een negatief advies in deze situaties, sterker nog, wij doen de hypotheek niet.
Laat u zich zelf niet gek maken. Ja de woningmarkt is hot, maar niet ten koste van alles. Teken geen koopakte met een ouderdomsclausule als er niet voldoende vermogen op uw rekening staat. Lexwonen helpt u met bieden, koopakte, taxatie en de overdracht.