Menu

Partnervrijstelling Erfbelasting

Partnervrijstelling Erfbelasting

Partnervrijstelling Erfbelasting

Het regelen van een notarieel samenlevingsovereenkomst met wederzijdse zorgverplichting is van belang als u een huis koopt met bijvoorbeeld uw vriend, broer of zus. Partnervrijstelling erfbelasting zorgt er voor dat er een grote vrijstelling is zodat u geen of minder belasting betaald. In 2020 bedraagt de partnervrijstelling € 660.000,-.  Wilt u ook uw maximale hypotheek weten? Bereken dit dan eerst en lees snel verder waar u aan moet denken met een samenlevingscontract.

Graag meer informatie over een huis kopen, de maximale hypotheek en eventueel de waarde van de woning die wij op het oog hebben.

 • Hidden

 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Partnervrijstelling voor erfbelasting eigen huis

Een samenlevingscontract en het regelen van een partnervrijstelling voor de erfbelasting kan u een financiële strop besparen. LexWonen helpt starters op de woningmarkt aan een hypotheek. Ongehuwde starters en familieleden die samen een huis kopen lopen vaak een onaanvaardbaar risico. Voor die paar centen wilt u geen risico lopen.

Waarom een partnervrijstelling erfbelasting regelen?

partnervrijstelling voor de successiewet

partnervrijstelling voor de successiewet

Een voorbeeld waarom de partnervrijstelling voor de successiewet belangrijk is in een samenlevingscontract.

U koopt een woning met uw broer voor € 350.000,-. Na 8 jaar komt een van beiden te overlijden. De hoogte van de hypotheek bedraagt op het moment van overlijden bijvoorbeeld € 240.000,-. De waarde van de hoogte is op dat moment € 440.000,-. Overwaarde bedraagt dus € 440.000,- min € 240.000,- dus € 200.000,-.

Zonder partnervrijstelling voor de successiewet valt die € 200.000,- in de nalatenschap, ook wel erfenis genoemd. De wet bepaald dat een deel van de erfenis naar de rest van de familieleden gaat. Verder is het percentage aan belastingen niet mals. U moet dus veel geld vrij maken om uw plicht na te komen. Wellicht zeggen uw ouders dat ze geen erfenis willen ontvangen. Op dat moment heeft u dus een schenking ontvangen welke ook behoorlijk belast wordt. Woning kopen met broer of zus is op deze wijze niet verantwoord.

Voorwaarden samenlevingscontract met Partnervrijstelling voor de erfbelasting

 • Wederzijdse zorgverplichting moet vastgesteld worden in een notariële samenlevingsovereenkomst
 • Beiden moeten op hetzelfde adres ingeschreven staan (GBA)
 • Partners mogen geen bloedverwanten in rechte lijn zijn (Kan niet met vader of moeder)
 • Na 6 maanden voldaan te hebben aan bovenstaande voorwaarden is er partnervrijstelling erfbelasting een feit

Bovenstaande voorwaarden van artikel 1.a van de successiewet moeten geregeld worden door de notaris. LexWonen adviseert u voor de aankoop van een woning contact op te nemen met een notaris. Uiteraard kan u vooraf ook met LexWonen contact opnemen i.v.m. uw eigen situatie en vragen hierover. De notaris is echter de enige aangewezen persoon die de zaken notarieel kan regelen.

Samenwonen en huis kopen zonder samenlevingsovereenkomst met wederzijdse zorgverplichting

Samenlevingscontract

Samenlevingscontract

LexWonen regelt geen broer zus hypotheken als er niets wordt geregeld bij de notaris. Wij geven een bindend advies omtrent artikel 1.a van de successiewet inzake partnervrijstelling. Hier kan niet van afgeweken worden en dient opgevolgd te worden, anders regelen wij geen hypotheek met broer of zus.

Notarieel samenlevingsovereenkomst

Notarieel samenlevingsovereenkomst

Ongehuwde samenwoners adviseren wij om naar de notaris te gaan om Partnervrijstelling voor de erfbelasting te regelen. Doen zij dat niet dan is dat eigen verantwoording, hypotheek wordt wel geregeld. Wil jij weten hoe een hypotheek berekend wordt lees daar dan meer over.

Wat kost een samenlevingscontract met wederzijdse zorgverplichting?

De prijs van een notariële samenlevingsovereenkomst met wederzijdse zorgverplichting is verschillend. Houdt rekening met een prijs van tussen de € 400,- en de € 800,-. Het is echt afhankelijk van wat een notaris met het inventariseren tegen komt. LexWonen is slechts een hypotheekadviseur en erkend aankoopmakelaar, bovenstaande regelingen komen beperkt voor in onze opleiding en wijzigen voortdurend.

Regelen samenlevingscontract belangrijker dan de hypotheekrente

Het gebeurd gelukkig nog zelden dat klanten die een huis kopen gefixeerd zijn op de laagste hypotheekrente. Het regelen van een passende overlijdensrisicoverzekering en het erfrecht vind men steeds belangrijker. Een lage hypotheekrente vind men tegenwoordig niet meer doorslaggevend om voor een adviseur of bank te kiezen.

Maximale bereikbaarheid en veiligheid rondom hypotheek zijn doorslaggevend

Ongeveer 80% van de huizenzoekers die ons mailen worden klant omdat wij :

 1. Altijd bereikbaar zijn, 7 dagen per week
 2. Kennis hebben van aankoop en hypotheek
 3. Minder spaargeld nodig hebben om een huis te kopen
 4. Duidelijke financieringsopzet en risicoanalyse presenteren
 5. Alles in JIP en JANNEKE taal, zie onze reviews

Bloedverwanten rechte lijn en zijlijn

U kan uitsluitend een notarieel samenlevingscontract met wederzijdse zorgverplichting regelen met bloedverwanten uit de zijlijn, niet met bloedverwanten uit de rechte lijn.

Wie zijn de bloedverwanten rechte lijn en zijlijn

Bloedverwanten rechte lijn

Uw bloedverwanten uit de rechte lijn zijn:

Ouders

Kinderen

Kleinkinderen

Achterkleinkinderen

LET OP! Met deze groep kan u wel een huis kopen maar geen samenlevingscontract met wederzijdse zorgverplichting regelen zoals bedoeld in artikel 1.a van de successiewet. Dit is erg flauw van de overheid, ze slaan de plank hiermee volledig mis. Wij regelen dagelijks hypotheken met ouders omdat kinderen ouders gaan verzorgen.

Bloedverwanten zijlijn

Bloedverwanten zijlijn zijn:

Broer

Zus

Neef

Nicht

Partnervrijstelling erfbelasting voor deze groep is mogelijk.

Partnervrijstelling voor de erfbelasting kan na 6 maanden

Partners worden voor de successiewet kan pas als u minimaal 6 maanden aan de bovenstaande voorwaarden voldoet. Dus o.a. ingeschreven staan op hetzelfde adres en wederzijdse zorgverplichting hebben. Komt u binnen deze 6 maanden te overlijden dan gaat de partnervrijstelling niet op. Wilt u meer weten over ons? Neem gerust contact op over Partnervrijstelling Erfbelasting.

 

Wanneer moet ik een samenlevingscontract regelen?

Gaat u ongehuwd een huis kopen regel dan een samenlevingscontract met wederzijdse zorgverplichting zodat uw vrijstelling groter is.

Als ik met familie een huis koop kan ik dan ook partnervrijstelling voor de erfbelasting regelen?
Koopt u met bijvoorbeeld uw broer of zus een huis, bloed verwantschap in de zijlijn, of u koopt met een vriend, ga altijd naar de notaris om zaken te regelen.

 

Wat kan er gebeuren als ik geen samenlevingscontract regel?

Een van de mogelijkheden is dat u door de geringe vrijstelling het huis zal moeten verkopen omdat u behoorlijk wat geld moet afdragen.

Hoe wordt de erfbelasting berekent door de fiscus⭐?

Gaat u ongehuwd samen een huis kopen met een vriend, broer of zus dan betaald u over het verschil tussen de Woz waarde en de bestaande hypotheeksom 30% belasting. Vrijstelling is gering.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Alles wat je over het plaatsen van spouwmuren wil weten

Lees meer
Call Now Button