Menu

Huis kopen met broer of zus

Huis kopen met uw broer of zus⭐zodat u eindelijk ruim kan wonen✅ Maak eerst berekening ⭐zodat u weet wat u kan⭐. Samen met broer of zus kan u veel meer kopen!

Bereken online⭐ uw hypotheek als u met⭐broer of zus ⭐een huis wil kopen✅.


 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom met broer of zus een huis kopen?

 • Royaal wonen door meer inkomen
 • Minder last van concurrerende huizenzoekers 
 • Samen meer eigen middelen om de kosten te delen
 • Geen dure huurwoning meer
 • Spaarpot groeit maandelijks door overwaarde

 Huis kopen met broer of zus is groter wonen

Verrassend hogere hypotheek met broer of zus

Verrassend hogere hypotheek met broer of zus

Verrassend 👍hoge hypotheek als je samen met broer ✔️of zus een huis koopt✔️. Voor de HYPOTHEEKRENTE⭐HOEF JE HET NIET TE LATEN⭐ Hypotheekrentes van 1,24 % voor 10 jaar is gebruikelijk.

Hypotheek met broer of zus

Hypotheek met broer of zus

Bij de bank kan u niet terecht voor een hypotheek met familieleden. Lex Wonen helpt u met een hypotheek en een woning. Degelijk hypotheekadvies zodat beiden weten hoe het zit. Meer info nodig?  Bel ons 7 dagen per week van 07.00 uur tot 21.30 uur.

Huis kopen⭐met ouders⭐ neef of nicht⭐? Het kan allemaal via Lex Wonen. Samen kopen met broer⭐of zus⭐geeft meer wooncomfort door hogere inkomens✔️ .

Een hypotheek met 3 broers of zussen kan ook. 

Maandlasten broer en zus die huis kopen

Samen met uw broer of zus zijn de maandlasten makkelijk te betalen. Klik straks ook even boven in uw scherm op “beoordelingen”. Hier staan reviews van klanten die wij reeds geholpen hebben. Lees hun bevindingen.

Laagste hypotheekrentes voor zussen en broers die een huis kopen

De meeste familieleden die bij ons komen voor het advies zijn bang voor torenhoge hypotheekrentes omdat geen bank wil helpen.

Onzin, u krijgt via Lex Wonen de normale hypotheekrentes en u krijgt gewoon een hypotheek met NHG indien u wenst. Huidige hypotheekrente 10 jaar rentevastperiode is 1,29%.

Mooiste voorbeeld van hypotheek 2 zussen uit Leiden

Ingeborg en Francis hadden beiden geen vaste baan maar werken al wel bijna 3 jaar. Beide zussen hadden een nieuwe job bij een groot bedrijf in Haarlem. Ondanks de baanwisseling was een hypotheek van € 367.000,- mogelijk.

Het UWV verzekeringsbericht gaf een prachtig resultaat. Vraag LexWonen om meer informatie als u een huis wil kopen met uw broer of zus. Ook al bent u net van baan gewisseld, niet altijd betekend dat onzekerheid.

Voorbeeld van hypotheek van 2 zussen met hypotheekverleden

Lekker complex verhaal maar voor de die-hards die het willen weten. Romy en Janet kochten in juni 2019 een huis van € 300.000,- via Lex Wonen. Romy komt uit een scheiding en zei had met haar ex van 2010 tot 2014 ( =4 jaar) een hypotheek waarvan de eindstand (bij verkoop) € 200.000,- bedroeg. Nu gaat de helft van die eindstand, € 100.000,- naar Romy toe. Dit is belangrijk in verband met de hypotheek aftrekbaarheid. Beiden huren op dit moment.

Je moet altijd met de oude eindstand beginnen in een nieuwe hypotheek. Rekening houden met maximaal 30 jaar aftrekbaarheid. In dit geval heeft Romy reeds 4 jaar genoten dus wordt haar eerste deel € 100.000,-  annuïteitenhypotheek aflossen in 26 jaar.

De zusjes komen nu nog € 200.000 hypotheek te kort want ze kopen voor € 300.000,-. Dat betekend dat Romy en Janet nu beiden 1 deel van € 100.000,- aan hypotheek krijgen welke 30 jaar aftrekbaar is. Dit zijn namelijk nieuwe delen die benodigd zijn voor de aanschaf van nieuwe woning. Hoe komt de hypotheek er nu uit te zien:

 • 1 deel € 100.000,- aflossen en aftrekbaar in 26 jaar
 • 1 deel € 100.000,- aflossen en aftrekbaar in 30 jaar
 • 1 deel € 100.000,- aflossen en aftrekbaar in 30 jaar

Stel dat Romy geen hypotheekverleden zou hebben gehad dan kwamen er gewoon 2 delen van € 150.000,- aflossen en aftrekbaar in 30 jaar. Bel ons voor uw eigen situatie 7 dagen per week.

Even weten

Vanaf 2001 is er een wet in werking getreden die zegt: Alle hypotheken mogen vanaf 2001 gedurende 30 jaar worden afgetrokken van de belasting. Er staat niet “vanaf 2001 gesloten” maar vanaf 2001 lopen. Heeft iemand dus een hypotheek afgesloten in 1995 dan gaat voor deze hypotheek de 30 jaar aftrekbaarheid pas in vanaf 2001.

Oude delen herleven weer als er weer wat gekocht wordt. Er wordt dan gekeken hoeveel jaar de hypotheek gelopen heeft vanaf 2001. Gaat u dus een huis kopen met uw zus of broer laat ons dan ook het verleden weten. Er zijn nog meer weetjes maar dat hoeft niet in deze blog.

Successtory hypotheek met broer of zus houd aan

Niet alleen omdat u met uw broer of zus meer hypotheek kan krijgen maar mede door de lage rentes veel meer mogelijk. Het is jammer dat de prijzen jaarlijks meer dan 6% stijgen. Wij hebben nog geen enkele familie teleurgesteld. Huis kopen met familie loont. Kijk ook even hierboven in het scherm bij de pagina Reviews. Zie hoe klanten ons beoordelen.

Wilt u ongeveer weten wat u kan kopen

Heeft u niet de exacte inkomens bij de hand? Wilt u globaal weten voor hoeveel geld u een huis kan kopen?

Indicatie maximale hypotheek 2, 3, 4 personen

 • Globaal inkomens bij elkaar optellen en 1 bedrag opgeven zodat u weet tot hoeveel geld u globaal naar een huis kan kijken.


  Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hypotheek broer zus actueel in grote plaatsen

Samen met zus of broer een riant huis kopen met veel privacy of apart in een klein appartement? Hypotheek met broer of zus gaat makkelijker omdat er meer mogelijk is?

In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Zaandam, Almere en Purmerend is de meeste belangstelling voor een zus zus of broer broer hypotheek. Prijzen zijn daar verschrikkelijk hoog. Het kopen met familie brengt dan een uitkomst. Sinds 2018 kunnen wij gerust zeggen dat 95% van de klanten in het westen niet alleen kunnen kopen.

Niet iedereen is getrouwd of is dat voorlopig van plan. Vaak krijgen wij gelijkdenkende familieleden thuis op bezoek met maar 1 vraag:

 • Wij willen als zussen zijnde samen een huis kopen.

Wij kennen het probleem, er is geen bank die u wil helpen. Lex Wonen regelt wel een hypotheek voor familieleden.

Hypotheek met broer of zus gewoon met NHG

Een huis kopen met uw broer of zus kan gewoon met NHG.  Koopt u dus een huis tot € 290.000 k.k. dan geniet u van de bescherming van Nationale Hypotheekgarantie.

Hypotheek met 3 of 4 familieleden

Ook is het mogelijk om met meer dan twee inkomens te rekenen. Denk er aan dat 4 zussen of 4 broers die samen in 1 hypotheek zitten  allen in 1 huis  moeten wonen. Maximaal 4 aanvragers op 1 hypotheek is mogelijk via ons. 

Heeft iemand reeds een eigen huis gehad dan is dat geen probleem.

Maak snel de hypotheekberekening hierboven zodat u weet voor hoeveel geld u als familie kan krijgen. Een broer zus hypotheek regelen wij meestal in de grotere plaatsen omdat daar de huizen duurder zijn.

Twee getrouwde broers of zussen kan

Een huis kopen met een getrouwde broer of zus kan ook. Uiteraard bent u wel verplicht om samen in het huis te wonen. Alle drie samen eigenaar en alle drie de hypotheekakte tekenen. 

Huis kopen broers en zussen actueel

Ik noteer dit omdat sommigen een hypotheek met broer of zus willen misbruiken door alleen het inkomen voor de hypotheek op te geven. Een woning kopen met een getrouwde broer of zus kan wel indien er op dit moment gehuurd wordt. 

Professioneel advies waarbij de notaris een belangrijke rol speelt. (bel ons nu).

U bent zelf verantwoordelijk om via de notaris en fiscalist/ accountant advies in te winnen.

Broer Zus Hypotheek

Ik kan mij voorstellen dat banken vragen hebben over een familiehypotheek zoals broer en zus. Steeds vaker wordt er over gedacht aan een aankoop woning met vader, moeder, broer of zus.

Ook hypotheek met zwager, oma of oom is mogelijk. Er is bijna geen verschil met een normale hypotheek. 

U moet zich wel goed laten informeren bij ons en een notaris. Wat komt er allemaal bij kijken als je samen met familie een woning koopt? Onze notaris in Veenendaal is daar volledig op ingespeeld. Uiteraard mag u ook zelf een notaris uitzoeken.

Even een voorbeeld. Twee zussen kopen samen een woning. Na drie jaar krijgt zus 1 een vriendje, zus 2 snapt het allemaal wel en vertrekt uit de woning en deze wordt ingenomen door het vriendje. Het vriendje deelt mee in de maandlasten.  Opgelost zal je denken.

Financiële verplichtingen hypotheek broer en zus

Nee,  zus twee blijft medeverantwoordelijk voor de woning. Stel dat zus 1 zonder werk komt te zitten dan blijft men incasseren bij zus 2 ongeacht de afspraken van de zussen onderling.

Ook het fiscale gedeelte veranderd bij het verlaten van van de woning door een van de zussen. Het is net zoals een getrouwd stel een huis koopt samen. Gaat u uit elkaar dan het huis verkopen.

Er zijn dan ook geen banken bijna die dit willen. U moet zeker zijn van uw zaak. Onderliggende afspraken m.b.t. alle financiële verplichtingen prima maar een bank heeft daar niets mee te maken.

Wat u ook afspreekt onderling, de bank zal altijd bij koper 1 of koper 2(of bij beide) incasseren. Lex van de Straat Wonen kan een familiehypotheek voor u regelen. Samen met broer, zus, zwager, schoonzus, oma een woning kopen kan heel leuk zijn. U moet er echter wel alles over weten.

Wij verplichten u om vooraf naar de notaris te gaan voor advies bij overlijden en overige zaken.

Ook zal u net zoals in een huwelijk vertrouwen moeten hebben in elkaar. U moet zich er van bewust zijn dat een huis kopen met zus of broer anders kan zijn. Dit geld met name indien er ooit sprake is van een nalatenschap.

Ieder zijn eigen weg is verkopen eigen huis

Stel dat u niet meer samen in een huis wil wonen dan zijn er twee simpele mogelijkheden.

 • 1. Verkoop woning via Funda
 • 2. Broer of zus koopt het huis geheel op eigen naam.

Het is allemaal niet zo schokkend maar u moet het wel weten. Samen een huis kopen is ruimer wonen, samen eigenaar en meer comfort.

Notaris nodig bij huis kopen met familie

Gaat u een huis kopen met broer of zus dan is het ook belangrijk dat u weet wat er gebeurd bij overlijden. Een notaris is zeker nodig om alles in goede banen te leiden voordat de overdracht plaatsvindt.

Voordat wij de hypotheek voor u gaan regelen moet u naar de notaris om het een en ander te laten omschrijven. Dat is namelijk wel een vereiste van ons. 

Overlijden en huis kopen met broer of zus

Stel dat de maximale hypotheek voor Remco is  110.000 en voor Peter bedraagt € 90.000.  Totaal kunnen ze samen voor € 200.000 kopen. Hier kopen de twee broers een riant huis voor samen, beter dan een klein appartementje.

Het is nu van belang dat via de notaris geregeld wordt dat mocht iemand komen te overlijden de ander het recht op eerste koop heeft.

Nalatenschap en erfrecht bij huis kopen met broer of zus

De helft van de woning valt namelijk in de nalatenschap. Stel dat Peter overlijd dan moet Remco de erfgenamen wel uitbetalen. Er moet dus een bedrag verzekerd worden zodat het huis dermate wordt afgelost dat de woning nog betaalbaar is en er moet geld op tafel komen om de erfgenamen uit te betalen. Hiervoor hebben wij een notaris, u mag dat ook zelf doen maar beter via ons.

Gelukkig is het sinds 1 januari 2018 niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering te verpanden aan de bank. Was dat wel zo geweest dan was u meer geld kwijt geweest om iedereen uit te betalen.

Kruislings premiebetalingen laten plaatsvinden is niet voldoende om klanten bewust te laten worden van de te lopen risico’s en feiten. Vaak willen broer en zus tijdelijk wat kopen en later de woning overnemen met partner. In principe kan dat maar denk er aan dat de partner een deel van de overwaarde krijgt. Deze overwaarde dient weer gebruikt te worden voor de volgende woning.

Ja wij kunnen u helpen met een huis kopen met broer of zus

Wij stellen één eis als u met familie een huis wil kopen. Voordat wij de aankoop van de woning en de hypotheek gaan regelen moet u bij de notaris zijn geweest om zaken te bespreken en eventueel te regelen. Wij willen absoluut zeker zijn dat u op de hoogte bent van alle eventuele obstakels.

Als financieel adviseur zijnde behoren wij ook veel te weten over een huis kopen met familie maar eerlijk is eerlijk, ieder zijn vak. Het is allemaal moeilijk bij te houden. Een notaris naar eigen keuze bezoeken voorkomt teleurstellingen.

Wilt u meer weten over onze hypotheek specialiteiten?  Of  (bel ons nu).

Wanneer kunnen wij u niet helpen

Wij ontvangen dagelijks telefoontjes van gezinnen die bijna de huur niet meer kunnen betalen. Kopen is goedkoper zeggen ze. Tja, nu is de hypotheekrente laag maar wat als deze rente naar een 5,5% gaat? Ook het eigen geld wat er regelmatig nodig is voor de hypotheek is niet aanwezig.

Ook worden wij vaak gebeld door mensen die met vader wel wat willen kopen omdat de lasten lager zijn en vader heeft een uitkering. Moeder vindt het allemaal goed. De uitgangspositie van deze klanten zijn begrijpelijk maar zijn ook een gevaar voor de toekomst.

Op voorhand sluiten wij niemand uit maar het moet aan alle kanten wel kloppen. Het mag nooit gebeuren dat achteraf gezegd wordt: Een huis kopen met broer of zus was toch niet zoals ik het mij had voorgesteld.

Gehuwden AOW voor broer en zus op pensioendatum

Heeft u als broer en zus een huis gekocht en de pensioendatum komt in zicht? U ontvangt net zoals u zou samenwonen met een vriend, vriendin of echtgeno(o)t(e) de gehuwden AOW.  U bent elkaars 2e graad bloedverwanten. Wie zijn uw tweede graad bloedverwanten?

 • Grootouders
 • Kleinkinderen
 • Broers en zussen

Let op! Indien ouder en kind samen een huis kopen dan ontvangt de ouder op pensioendatum de alleenstaande AOW. Dus wel de verhoogde AOW ondanks samenwonen. Dat geld dus uitsluitend indien één ouder en één kind samen kopen.  Is er nog een ouder in het spel dan gaat dat feest niet door.

Wij weten niet hoe de AOW uitkering wordt indien 1 ouder met 2 kinderen koopt. Raadpleeg het UWV of de belastingdienst

Gestelde vragen i.v.m. huis kopen met broer of zus

 • Kan ik met mijn zus een hypotheek krijgen?
 • Huis kopen met vader?
 • Huis kopen met moeder?
 • Is een huis kopen met mijn neef mogelijk?
 • Kan ik met mijn oom een hypotheek krijgen?
 • Kan ik een huis kopen met hypotheek met mijn broer?

Hierboven een kleine selectie van de vragen die per mail of telefoon aan ons gesteld worden. Echt alle varianten om een hypotheek te krijgen met familie is mogelijk bij Lex Wonen. Let wel, de hypotheek mag niet te complex worden.

Hypotheek met zus of broer en de voorwaarden(gedeeltelijk)

Huis kopen met broer of zus is een geweldige oplossing als u bijvoorbeeld nu een woning huurt samen en veel geld kwijt bent. Er zijn wel bepaalde voorwaarden waar u goed op moet letten. Aanvragen van een hypotheek waarin sprake is van samenlevingsvormen in de familiesfeer zijn toegestaan . De hypotheeklasten mogen voldaan worden door maximaal twee personen.

Voorbeelden van familiehypotheek. Broer broer hypotheek, zus broer hypotheek, zus zus hypotheek, vader zoon hypotheek, Vader moeder zoon hypotheek.

Allen moeten eigenaar zijn en de woning ook daadwerkelijk bewonen als hoofdverblijf. Let op dat dit laatste ook van belang is i.v.m. fiscale hypotheekrenteaftrek. Dus kort gezegd:”iedereen is verantwoordelijk voor de betalingen en moeten er daadwerkelijk wonen”.

Als er niet betaald wordt gaan ze incasseren bij  andere familielid omdat deze de mede koper(eigenaar) is.

Wat kan wel in familiehypotheek

Regelmatig wordt ons gevraagd of een huis kopen kan met 3 of 4 familieleden. Ook het inkomen van drie of meer familieleden wil men graag regelen. Ook dit is sinds 2018 via Lex Wonen mogelijk. Let op! Samen kopen is samenwonen onder één dak en verplicht ingeschreven staan bij de gemeente.

Eerlijk naar iedereen

Ga nooit de boel oplichten voor het goede doel. Soms merken wij dat een broer zijn zus wil helpen door te doen alsof hij samen met zus wil kopen. Het kan een zeer kostbare kwestie worden als vroeger of later het misbruik wordt ontdekt. En misbruik wordt altijd ontdekt. Zowel fiscaal als juridisch komt u in problemen en u ontvangt zeker een aantekening in de registers.

Het kopen van een broodrooster met een betaalpasje zou voor de rest van uw leven wel eens afgelopen kunnen zijn. Zelfs een parkeergarage betalen of het aanvragen van normale zaken kan een ramp zijn. Als u wat wil wijzigen aan een bestaande hypotheek vraag vooraf altijd de bank of het mag. Dit geld ook voor gewone hypotheken.  (bel ons nu).

Wat moet u weten als u een huis koopt met broer of zus?

Stel u gaat een huis kopen met uw broer of zus en u spreekt af dit de komende 10 jaar zo te doen. Insteek is dat zus of broer over 10 jaar de woning zelf koopt. Prima, ook kan u afspreken dat u de woning na 10 jaar gaat verkopen en op dat moment beiden een andere woning koopt. U heeft namelijk meer inkomen op dat moment.

Doordat u beiden de komende jaren wellicht meer gaat verdienen en samen overwaarde opbouwt is het in de toekomst misschien makkelijker om zelfstandig te kopen.

Let op! Er kan ook een restschuld ontstaan al zou je daar op dit moment niet aan denken. Houdt er ook rekening mee dat als iemand geen inkomen heeft dat de ander dan het volledige hypotheekbedrag moet betalen. Door de juiste coaching hebben we daar wel weer een oplossing voor.

U betaald de hypotheekkosten uit eigen zak, gaat u voor slechts een paar jaar kopen dan moet u zich zelf afvragen of u dat wel wil. De kosten koper bedragen tussen de 5% en de 6% van de aankoopsom van de woning.

Te weinig eigen geld

Heeft u te weinig eigen geld om een huis te kopen dan zijn daar ook weer oplossingen voor. Doordat wij ook de aankoopbemiddeling regelen van uw woning heeft u nergens meer naar om te kijken.

Koopt u een woning aan onder de marktwaarde dan heeft u minder eigen middelen nodig voor de hypotheek. In het westen van het land is het onmogelijk om als broer of zus een huis te kopen.

Hypotheekproces en de te verwachten werkzaamheden

Hoe verloopt het gehele hypotheekproces met een hypotheek met broer of zus nadat wij de inventarisatie en het financieel advies hebben gegeven?

Aanvraag broer zus hypotheek

Het is van belang dat u geen financiële verplichtingen aan gaat gedurende het hypotheekproces. Ook is het belangrijk dat u de drie maanden daarvoor geen verplichtingen bent aangegaan. Ook valt hieronder mobiele abonnementen en roodstand mogelijkheden activeren. De hypotheekaanvraag wordt verstuurd en vervolgens binnen 48 uur kan u het volgende verwachten.

Akkoord hypotheek of aanvullende vragen

Of wij ontvangen een akkoord voor de hypotheek of ontvangen vragen n.a.v. de door u aangeleverde documenten. Ook kan het zijn dat er iets in de BKR vermeld staat wat wij net hebben gemist. Lex Wonen heeft altijd een Bkr opgave van u nodig.

Indien aanvullende vragen

Indien er aanvullende vragen zijn dan dient dit dezelfde dag opgelost te zijn of uiterlijk de dag er na. Vervolgens kan het 48 uur duren tot dat er een finaal akkoord of een afwijzing komt.

Vervolg hypotheekproces na akkoord broer zus hypotheek 

Nadat het finaal akkoord binnen is zijn de werkzaamheden nog niet voorbij.

Mail omtrent overlijdensrisicoverzekering

U ontvangt snel na het finaal akkoord van de hypotheek een e-mail met een gezondheidsverklaring voor de overlijdensrisico verzekering. Deze verzekering wordt dusdanig passend gemaakt zodat de nabestaande de hypotheek kan betalen.

Vragenlijst dient dezelfde dag digitaal ingevuld te worden. Vanaf 2018 is een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht echter meestal wel van belang om betalingsproblemen eventueel te voorkomen.

Met name bij een familie hypotheek is het van belang dat er voldoende geld is i.v.m. erfrecht en belasting. Wij raden u altijd aan om voordat u een huis gaat kopen contact op te nemen met een notaris.

Bankgarantie activeren per mail

De bankgarantie moet gesteld worden. U ontvangt wederom een mail waarin u gevraagd wordt om akkoord te gaan met de bankgarantie, ook wel waarborgsom genoemd. Koopt u samen dan ontvangt uw partner ook deze mail. Beiden moeten hun goedkeuring geven.

Vragen van notaris

Het laatste onderdeel wat u moet regelen is het invullen van de vragenlijst van de notaris. Meestal stuurt de notaris per mail een bericht.

Pas op met betalingsverplichtingen en uw kredietwaardigheid

Het gebeurd elk jaar weer dat klanten in de periode van de aanvraag tot aan de notaris bewust of onbewust verplichtingen aan gaan. Stel dat u een akkoord van de bank heeft en de hypotheek past precies? Er is dus geen ruimte meer voor andere financiële verplichtingen. Dat betekend dat als u uw telefoonabonnement verlengt dat uw kredietwaardigheid in gevaar komt.

De bank zal geen geld naar de notaris overmaken. Uw hypotheek loopt dan gevaar. Heeft u hier vragen over bel ons gerust.

Lees ook eens onze blog over een juist hypotheektraject.

Dienstverleningsdocument en Algemene voorwaarden

DVD 2019 Dienstenwijzer en algemene voorwaarden van Lex van de Straat Wonen inlezen.

Actueel voorbeeld hypotheek twee broers uit Zijldijk

Onlangs vlak in de provincie Groningen in het plaatsje Zijldijk (bij Uithuizermeeden) een hypotheek geregeld voor 2 broers. Beiden bijna € 23.000,- jaarinkomen. Alleen konden ze niets kopen. Nu een riante woning naar hun zin. De twee broers hebben een hypotheek waar ze in totaal netto € 550,- per maand voor betalen. Per persoon een bijdrage van € 275,-.

Familiehypotheek dan zo geregeld 

Notaris geweest en alles is duidelijk?  Dan gaan wij graag aan de slag. Wij helpen met aankoopbemiddeling, hypotheek, koopakte, ontbindende voorwaarden, bouwkundige keuring en bezichtigingen. Een hypotheek met zus of broer  kan dan een feest zijn. Bel ons snel voor informatie over een huis kopen met broer of zus.

Update 23 september 2019