Menu

Huis kopen met broer of zus

Een huis kopen met broer of zus of andere familieleden kan met maximaal 4 personen. Meer wooncomfort.

Bereken hypotheek en maandlasten bij opgegeven woning

 • Vul inkomen(s) in en adres aan te kopen woning. U ontvangt direct de marktwaarde en de maandlasten bruto.


  Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Huis kopen met broer of zus

Huis kopen met broer of zus

Bij de bank kan u meestal niet terecht voor een hypotheek met familie.

Een huis kopen met neef, nicht, oom en tante het kan allemaal via Lex Wonen. Samen kopen met broer of zus geeft meer wooncomfort.

Een hypotheek met familieleden geeft u meer ruimte door hogere hypotheek. U kan met meerdere broers, zussen en familieleden kopen.

Hypotheek broer zus is actueel

Samen met zus of broer een riant huis kopen met veel privacy of apart in een klein appartement? Hypotheek met broer of zus gaat makkelijker?

Ook is het mogelijk om met meer dan twee inkomens te rekenen. Denk aan drie zussen of drie broers samen 1 hypotheek allen in 1 huis. Maximaal 4 aanvragers op 1 hypotheek is mogelijk via ons.

Een huis kopen met een getrouwde broer of zus kan ook. Uiteraard bent u wel verplicht om samen in het huis te wonen. Alle drie samen eigenaar en alle drie de hypotheekakte tekenen. Het heeft niet mijn voorkeur maar kan wel.

Ik noteer dit omdat sommigen een hypotheek met broer of zus willen misbruiken door alleen het inkomen voor de hypotheek op te geven. Een woning kopen met een getrouwde broer of zus kan wel indien er op dit moment gehuurd wordt. Is er een eigen woning in het spel dan moet dat eerst verkocht worden.

Professioneel advies waarbij de notaris een belangrijke rol speelt. (bel ons nu).

U bent zelf verantwoordelijk om via de notaris advies in te winnen.

Banken willen vaak niet

Ik kan mij voorstellen dat banken vragen hebben over een familiehypotheek zoals broer en zus. Steeds vaker wordt er over gedacht aan een aankoop woning met vader, moeder, broer of zus.

Ook hypotheek met zwager, oma of oom is mogelijk. Er is ook geen verschil in met een normale hypotheek.

U moet zich wel goed laten informeren bij ons en een notaris. Wat komt er allemaal bij kijken als je samen met familie een woning koopt? Onze notaris in Veenendaal is daar volledig op ingespeeld. Uiteraard mag u ook zelf een notaris uitzoeken.

Even een voorbeeld. Twee zussen kopen samen een woning. Na drie jaar krijgt zus 1 een vriendje, zus 2 snapt het allemaal wel en vertrekt uit de woning en deze wordt ingenomen door het vriendje. Het vriendje deelt mee in de maandlasten.  Opgelost zal je denken.

Financiële verplichtingen hypotheek broer en zus

Nee,  zus twee blijft medeverantwoordelijk voor de woning. Stel dat zus 1 zonder werk komt te zitten dan blijft men incasseren bij zus 2 ongeacht de afspraken van de zussen onderling.

Ook het fiscale gedeelte veranderd bij het verlaten van van de woning door een van de zussen.

Er zijn dan ook geen banken bijna die dit willen. U moet zeker zijn van uw zaak. Onderliggende afspraken m.b.t. alle financiële verplichtingen prima maar een bank heeft daar niets mee te maken.

Wat u ook afspreekt onderling, de bank zal altijd bij koper 1 of koper 2(of bij beide) incasseren. Lex van de Straat Wonen kan een familiehypotheek voor u regelen. Samen met broer, zus, zwager, schoonzus, oma een woning kopen kan heel leuk zijn. U moet er echter wel alles over weten.

Wij verplichten u om vooraf naar de notaris te gaan voor advies bij overlijden en overige zaken.

Ook zal u net zoals in een huwelijk vertrouwen moeten hebben in elkaar. U moet zich er van bewust zijn dat een huis kopen met zus of broer anders kan zijn. Dit geld met name indien er ooit sprake is van een nalatenschap.

Ieder zijn eigen weg is verkopen eigen huis

Stel dat u niet meer samen in een huis wil wonen dan zijn er twee simpele mogelijkheden.

 • 1. Verkoop woning via Funda
 • 2. Broer of zus koopt het huis geheel op eigen naam.

Het is allemaal niet zo schokkend maar u moet het wel weten. Samen een huis kopen is ruimer wonen, samen eigenaar en meer comfort.

 

Let op! U dient zelf de notaris om advies te vragen

Wij raden u aan om zelf vooraf een notaris te bezoeken om zaken te regelen. Indien iemand komt te overlijden moet weten hoe het met erf-successie wet in elkaar zit.

Wat vertellen mensen over Lex Wonen

Lees de ervaringen van onze klanten en wat zei vertellen over onze werkzaamheden. De meeste Reviews gaan over hypotheek zonder eigen geld en over familiehypotheken.

Waarom vinden wij een mooie beoordeling belangrijk?

Een goede beoordeling van onze klanten vinden wij belangrijk i.v.m. de volgende zaken.

 • Goede cijfers is fijn te lezen voor nieuwe klanten.
 • Hoge cijfers zorgen voor hogere plaats in Google.
 • Hogere plaats in Google betekend veel nieuwe klanten.

Slechte recensies zijn dodelijk voor bedrijven uit de financiële wereld en voor bedrijven die met belangrijke documenten omgaan. Wij willen niet alleen het vertrouwen uitstralen maar ook laten lezen. Wij bedanken alle klanten die hebben deelgenomen aan de beoordeling.

 Notaris nodig bij huis kopen met familie

Gaat u een huis kopen met broer of zus dan is het ook belangrijk dat u weet wat er gebeurd bij overlijden. Een notaris is zeker nodig om alles in goede banen te leiden voordat de overdracht plaatsvindt. Voordat wij de hypotheek voor u gaan regelen moet u naar de notaris om het een en ander te laten omschrijven. Dat is namelijk wel een vereiste van ons.

Wij willen u graag coachen zodat een huis kopen met uw broer of zus vlekkeloos loopt.

Dalende hypotheekrente met broer zus hypotheek

Koopt u samen als broer en zus een huis dan is een hypotheek met dalende hypotheekrente voor maximaal 20 jaar een optie. Maximaal 20 jaar lang de zekerheid op een lage rente maar ook nog eens een dalende rente.

Overlijden en huis kopen met broer of zus

Voorbeeld van huis kopen van twee broers. Peter en Remco wonen beiden gehuurd. Beiden vinden het gezellig om samen een huis te kopen. Geen probleem. Wat wel geregeld moet worden is het volgende.

Stel dat de maximale hypotheek voor Remco is  110.000 en voor Peter bedraagt € 90.000.  Totaal kunnen ze samen voor € 200.000 kopen. Hier kopen de twee broers een riant huis voor samen, beter dan een klein appartementje.

Het is nu van belang dat via de notaris geregeld wordt dat mocht iemand komen te overlijden de ander het recht op eerste koop heeft.

Nalatenschap en erfrecht bij huis kopen met broer of zus

De helft van de woning valt namelijk in de nalatenschap. Stel dat Peter overlijd dan moet Remco de erfgenamen wel uitbetalen. Er moet dus een bedrag verzekerd worden zodat het huis dermate wordt afgelost dat de woning nog betaalbaar is en er moet geld op tafel komen om de erfgenamen uit te betalen. Hiervoor hebben wij een notaris, u mag dat ook zelf doen maar beter via ons.

Gelukkig is het sinds 1 januari 2018 niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering te verpanden aan de bank. Was dat wel zo geweest dan was u meer geld kwijt geweest om iedereen uit te betalen.

Kruislings premiebetalingen laten plaatsvinden is niet voldoende om klanten bewust te laten worden van de te lopen risico’s en feiten. Vaak willen broer en zus tijdelijk wat kopen en later de woning overnemen met partner. In principe kan dat maar denk er aan dat de partner een deel van de overwaarde krijgt. Deze overwaarde dient weer gebruikt te worden voor de volgende woning.

Notaris en erfrecht

Uiteraard gaan wij er niet vanuit, maar mocht iemand komen te overlijden dan moet er een testament zijn met een legaat met vermelding van koopoptie.

Wij hebben het liefste dat u gebruik maakt van onze notaris in Veenendaal indien u een huis koopt met familie.  Wij hebben vooraf zaken besproken met de notaris. Uiteraard heeft u de vrijheid om hier van af te wijken.

Een huis kopen met broer of zus heeft een andere aanpak dan een echtpaar dat een huis koopt. Nabestaanden mogen niet de dupe worden.

Ja wij kunnen u helpen met een huis kopen met broer of zus

Wij stellen één eis als u met familie een huis wil kopen. Voordat wij de aankoop van de woning en de hypotheek gaan regelen moet u bij de notaris zijn geweest om zaken te bespreken en eventueel te regelen. Wij willen absoluut zeker zijn dat u op de hoogte bent van alle eventuele obstakels.

Als financieel adviseur zijnde behoren wij ook veel te weten over een huis kopen met familie maar eerlijk is eerlijk, ieder zijn vak. Het is allemaal moeilijk bij te houden. Een notaris naar eigen keuze bezoeken voorkomt teleurstellingen.

Wilt u meer weten over onze hypotheek specialiteiten?  Of  (bel ons nu).

Wanneer kunnen wij u niet helpen

Wij ontvangen dagelijks telefoontjes van gezinnen die bijna de huur niet meer kunnen betalen. Kopen is goedkoper zeggen ze. Tja, nu is de hypotheekrente laag maar wat als deze rente naar een 5,5% gaat? Ook het eigen geld wat er regelmatig nodig is voor de hypotheek is niet aanwezig.

Ook worden wij vaak gebeld door mensen die met vader wel wat willen kopen omdat de lasten lager zijn en vader heeft een uitkering. Moeder vindt het allemaal goed. De uitgangspositie van deze klanten zijn begrijpelijk maar zijn ook een gevaar voor de toekomst.

Op voorhand sluiten wij niemand uit maar het moet aan alle kanten wel kloppen. Het mag nooit gebeuren dat achteraf gezegd wordt: Een huis kopen met broer of zus was toch niet zoals ik het mij had voorgesteld.

Gehuwden AOW voor broer en zus op pensioendatum

Heeft u als broer en zus een huis gekocht en de pensioendatum komt in zicht? U ontvangt net zoals u zou samenwonen met een vriend, vriendin of echtgeno(o)t(e) de gehuwden AOW.  U bent elkaars 2e graad bloedverwanten. Wie zijn uw tweede graad bloedverwanten?

 • Grootouders
 • Kleinkinderen
 • Broers en zussen

Let op! Indien ouder en kind samen een huis kopen dan ontvangt de ouder op pensioendatum de alleenstaande AOW. Dus wel de verhoogde AOW ondanks samenwonen. Dat geld dus uitsluitend indien ouder en kind samen kopen.  Is er nog een ouder in het spel dan gaat dat feest niet door.

Gestelde vragen i.v.m. huis kopen met broer of zus

 • Kan ik met mijn zus een hypotheek krijgen?
 • Huis kopen met vader?
 • Huis kopen met moeder?
 • Is een huis kopen met mijn neef mogelijk?
 • Kan ik met mijn oom een hypotheek krijgen?
 • Kan ik een huis kopen met hypotheek met mijn broer?

Hierboven een kleine selectie van de vragen die per mail of telefoon aan ons gesteld worden. Echt alle varianten om een hypotheek te krijgen met familie is mogelijk bij Lex Wonen.

Hypotheek met zus of broer en de voorwaarden(gedeeltelijk)

Huis kopen met broer of zus is een geweldige oplossing als u bijvoorbeeld nu een woning huurt samen en veel geld kwijt bent. Er zijn wel bepaalde voorwaarden waar u goed op moet letten. Aanvragen van een hypotheek waarin sprake is van samenlevingsvormen in de familiesfeer zijn toegestaan . De hypotheeklasten mogen voldaan worden door maximaal twee personen.

Voorbeelden van familiehypotheek. Broer broer hypotheek, zus broer hypotheek, zus zus hypotheek, vader zoon hypotheek, Vader moeder zoon hypotheek.

Allen moeten eigenaar zijn en de woning ook daadwerkelijk bewonen als hoofdverblijf. Let op dat dit laatste ook van belang is i.v.m. fiscale hypotheekrenteaftrek. Dus kort gezegd:”iedereen is verantwoordelijk voor de betalingen en moeten er daadwerkelijk wonen”.

Als er niet betaald wordt gaan ze incasseren bij  andere familielid omdat deze de mede koper is.

Wat kan wel in familiehypotheek

Regelmatig wordt ons gevraagd of een huis kopen kan met 3 of 4 familieleden. Ook het inkomen van drie of meer familieleden wil men graag regelen. Ook dit is sinds 2018 via Lex Wonen mogelijk. Let op! Samen kopen is samenwonen onder één dak en verplicht staan ingeschreven.

Eerlijk naar iedereen

Ga nooit de boel oplichten voor het goede doel. Soms merken wij dat een broer zijn zus wil helpen door te doen alsof hij samen met zus wil kopen. Het kan een zeer kostbare kwestie worden als vroeger of later het misbruik wordt ontdekt. En misbruik wordt altijd ontdekt. Zowel fiscaal als juridisch komt u in problemen en u ontvangt zeker een aantekening in de registers.

Het kopen van een broodrooster met een betaalpasje zou voor de rest van uw leven wel eens afgelopen kunnen zijn. Zelfs een parkeergarage betalen of het aanvragen van normale zaken kan een ramp zijn. Als u wat wil wijzigen aan een bestaande hypotheek vraag vooraf altijd de bank of het mag. Dit geld ook voor gewone hypotheken.  (bel ons nu).

Als één van u een eigen woning heeft

Als u een huis wil kopen met een familielid die op dit moment een woning heeft. Er zullen meerdere adviezen zijn, de een mag de hypotheekrente langer aftrekken dan de ander. Verder zal u aan moeten tonen dat u eigen geld heeft om de tijdelijke dubbele lasten op te vangen.

Dit soort hypotheken zijn wel meer complex maar wij kunnen dit wel regelen.

Wat mag u wel

Stel u gaat een huis kopen met uw broer of zus en u spreekt af dit de komende 10 jaar zo te doen. Insteek is dat zus of broer over 10 jaar de woning zelf koopt. Prima, ook kan u afspreken dat u de woning na 10 jaar gaat verkopen en op dat moment beiden een andere woning koopt. U heeft namelijk meer inkomen op dat moment.

Doordat u beiden de komende jaren wellicht meer gaat verdienen en samen overwaarde opbouwt is het in de toekomst makkelijker om zelfstandig te kopen. Houdt er ook rekening mee dat als iemand geen inkomen heeft dat de ander dan alles moet betalen. Door de juiste coaching hebben we daar wel weer een oplossing voor.

Te weinig eigen geld

Heeft u te weinig eigen geld om het huis te kopen dan zijn daar ook weer oplossingen voor. Doordat wij ook de aankoopbemiddeling regelen van uw woning heeft u nergens meer naar om te kijken.

Koopt u een woning aan onder de marktwaarde dan heeft u minder eigen middelen nodig voor de hypotheek.

Hypotheekproces en de te verwachten werkzaamheden

Hoe verloopt het gehele hypotheekproces met een hypotheek met broer of zus nadat wij de inventarisatie en het financieel advies hebben gegeven?

Aanvraag broer zus hypotheek

Het is van belang dat u geen financiële verplichtingen aan gaat gedurende het hypotheekproces. Ook is het belangrijk dat u de drie maanden daarvoor geen verplichtingen bent aangegaan. Ook valt hieronder mobiele abonnementen en roodstand mogelijkheden activeren. De hypotheekaanvraag wordt verstuurd en vervolgens binnen 48 uur kan u het volgende verwachten.

Akkoord hypotheek of aanvullende vragen

Of wij ontvangen een akkoord voor de hypotheek of ontvangen vragen n.a.v. de door u aangeleverde documenten. Ook kan het zijn dat er iets in de BKR vermeld staat wat wij net hebben gemist. Lex Wonen heeft altijd een Bkr opgave van u nodig.

Indien aanvullende vragen

Indien er aanvullende vragen zijn dan dient dit dezelfde dag opgelost te zijn of uiterlijk de dag er na. Vervolgens kan het 48 uur duren tot dat er een finaal akkoord of een afwijzing komt.

Vervolg hypotheekproces na akkoord broer zus hypotheek 

Nadat het finaal akkoord binnen is zijn de werkzaamheden nog niet voorbij.

Mail omtrent overlijdensrisicoverzekering

U ontvangt snel na het finaal akkoord van de hypotheek een e-mail met een gezondheidsverklaring voor de overlijdensrisico verzekering. Deze verzekering wordt dusdanig passend gemaakt zodat de nabestaande de hypotheek kan betalen.

Vragenlijst dient dezelfde dag digitaal ingevuld te worden. Vanaf 2018 is een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht echter meestal wel van belang om betalingsproblemen eventueel te voorkomen.

Met name bij een familie hypotheek is het van belang dat er voldoende geld is i.v.m. erfrecht en belasting. Wij raden u altijd aan om voordat u een huis gaat kopen contact op te nemen met een notaris.

Bankgarantie activeren per mail

De bankgarantie moet gesteld worden. U ontvangt wederom een mail waarin u gevraagd wordt om akkoord te gaan met de bankgarantie, ook wel waarborgsom genoemd. Koopt u samen dan ontvangt uw partner ook deze mail. Beiden moeten hun goedkeuring geven.

Vragen van notaris

Het laatste onderdeel wat u moet regelen is het invullen van de vragenlijst van de notaris. Meestal stuurt de notaris per mail een bericht.

Pas op met betalingsverplichtingen en uw kredietwaardigheid

Het gebeurd elk jaar weer dat klanten in de periode van de aanvraag tot aan de notaris bewust of onbewust verplichtingen aan gaan. Stel dat u een akkoord van de bank heeft en de hypotheek past precies? Er is dus geen ruimte meer voor andere financiële verplichtingen. Dat betekend dat als u uw telefoonabonnement verlengt dat uw kredietwaardigheid in gevaar komt.

De bank zal geen geld naar de notaris overmaken. Uw hypotheek loopt dan gevaar. Heeft u hier vragen over bel ons gerust.

Dienstverleningsdocument en Algemene voorwaarden

DVD 2018 Dienstenwijzer en algemene voorwaarden van Lex van de Straat Wonen inlezen.

Familiehypotheek dan zo geregeld 

Notaris geweest en alles is duidelijk?  Dan gaan wij graag aan de slag. Wij helpen met aankoopbemiddeling, hypotheek, koopakte, ontbindende voorwaarden, bouwkundige keuring en bezichtigingen. Een hypotheek met zus of broer  kan dan een feest zijn. Bel ons snel voor informatie over een huis kopen met broer of zus.