Menu

Huis kopen met broer of zus

 

Update: 1 juni 2024

Een huis kopen met broer of zus of een hypotheek met familie afsluiten betekent dat u toch een woning kan kopen in deze absurde woningmarkt. Eventueel tot 4 personen is mogelijk. Woningen zijn onbetaalbaar waardoor een hypotheek met je zus of broer sinds 2024 dagelijkse kost is. Kan ik een huis kopen met mijn broer? Kan ik met mijn 2 broers een huis kopen? Het zijn de meest gestelde vragen in 2024. Ook in 2025 en 2026 zullen wij dagelijks deze vragen krijgen. Hypotheek broer zus zijn geen standaard hypotheken en vergen andere vaardigheden. Woning kopen en bieden zonder voorbehoud van financiering met garantie en zonder risico omdat onze verzekering dit dekt. Dit is een mogelijkheid die wij u geven. Hoe moet je anders een huis kopen?

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Ik wil GRATIS het ‘Overbieden huis’ whitepaper ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hypotheek met broer of zus

Hypotheek met broer of zus

Huis kopen met mijn broer of zus betekent meer lenen

Omdat u samen met broer of zus veel meer kan lenen in 2024 is een hypotheek met familieleden helemaal in. Maak gerust een afspraak en laat je informeren over een huis kopen met broer of zus. In deze tijd kan u alleen niet kopen, zelfs niet met € 55.000,- aan inkomen. Bereken maximale hypotheek 2024Wij helpen broer en zus kopen met een verzekering zodat u zonder voorbehoud van financiering kan kopen. Jullie lopen geen risico.

Hoe kan ik een huis kopen met mijn broer of zus?

De meest gestelde vraag in 2024 gaat over de mogelijkheden van een hypotheek tussen meerdere broers en zussen. Een lening met broer of zus betekent ook dat je alles moet weten voordat je naar de notaris gaat. Lexwonen legt het je uit en informeert de notaris. Bereken hier hoeveel je kan lenen met je broer of zus en lees verder de tips en valkuilen. Bel gerust voor een hypotheekadviesgesprek.

Vooraf alles geregeld door Lexwonen

Voor een hypotheek met broer of zus kan u meestal niet bij de bank terecht. Lex Wonen regelt een woningwaarderapport, eventueel het bod zonder voorwaarden, hypotheek, taxatie en notaris zodat u eindelijk uw eerste eigen huis kan kopen! U kan ons 7 dagen per week bellen over een broer zus hypotheek. Bel gerust 06-83944458 ☎️

Maximaal lenen met broer of zus is taxatiewaarde

Het bedrag dat u aan hypotheek kan krijgen met broer of zus kan nooit meer hypotheek krijgen dan de waarde van het huis. Hoger bieden dan de woningwaarde kan wel maar dan zal u als broer of zus zijnde met eigen geld of overwaarde op de proppen moeten komen.

Geen stress en makkelijk broer zus hypotheek geregeld

Zonder stres een hypotheek afsluiten samen met broers of zussen is een mooie investering via Lex Wonen. Allemaal op dat adres wonen en samen ingeschreven staan is verplicht. Wil jij weten wat een hypotheek kost met broer of zus?

Kunnen familieleden samen een huis kopen?

Huis kopen met mijn broer

Huis kopen met mijn broer

Huis kopen met twee broers of zussen vergt best wel wat tijd maar wel een mooie investering in 2023. Hypotheek met broer of zus regelen wij dagelijks. Lex Wonen helpt u met:

Huis kopen met broer of zus in 2022

Huis kopen met broer of zus in 2022

Bovenstaande werkzaamheden zijn noodzakelijk als u samen met broer of zus een huis koopt. Veel meer mogelijkheden met een broer zus hypotheek. Ouderlijk huis kopen met hulp van ouders kunnen wij ook regelen.

Waarom kopen broer en zus een huis in 2023?

Woningprijzen gaan Sky High en alléén kan je niet meer kopen. Huis kopen met broer of zus dan kan u de oplopende prijzen wel aan. Samen heeft u veel meer spaargeld en hoger toetsinkomen waardoor u meer kan bieden op een woning. Familieleden komen steeds vaker naar Lexwonen omdat wij ok helpen met gegarandeerd bieden zonder voorbehoud.

Oplopende vraagprijzen zorgt voor hypotheek met broer of zus

Oplopende vraagprijzen zorgt voor hypotheek met broer of zus

Wij begeleiden u van A tot Z als u met uw broer of zus een huis koopt. Zijn er zaken wat u zelf wil doen dan is dat geen probleem. Omdat wij weten dat een broer en zus hypotheek spannend is zijn wij 7 dagen per week bereikbaar vanaf 05.30 uur. Alles no-cure no-pay. 

 • Samen veel meer hypotheek mogelijk is
 • Eindelijk eerste huis kopen
 • Samen met broer meer eigen geld om te kopen
 • Hoge huurbedragen zat zijn
 • Kapitaal opbouwen door overwaarde
 • Ruimer wonen dan alleen kopen
 • Voor de gezelligheid

Let op met kredieten! Heeft u of uw broer kredieten in de BKR? Een lening verlaagt de hypotheek en dan wordt een huis kopen met broer lastig. Heeft u geen eigen geld voor de hypotheek dan is het soms mogelijk om de kosten koper te lenen.

Wat kost een hypotheek met broer of zus

Hieronder gemiddelde kosten van een hypotheek met je broer of zus.

 • Taxatiekosten  € 800.-
 • Hypotheekadvieskosten € 1495,-
 • Overdrachtsbelasting 2% van de koopsom, soms vrijstelling
 • Notariskosten € 1400,-
 • Bemiddelingskosten hypotheek € 1495,-

Het kan zijn dat sommige kosten in werkelijkheid  afwijken. Ga jij een huis bekijken? Laat weten welke je wil bezichtigen met je broer of zus i.v.m. marktwaarde.

Hypotheek samen met broer of zus een mooie investering

Wij helpen u met GRATIS  met een woningwaarde rapport. U kiest zelf welke werkzaamheden wij gaan uitvoeren. Geef gerust uw droomwoning op voor indicatie woningwaarde. Huis kopen samen met broer doen wij wekelijks en kan een mooie investering zijn. Let op! Overbieden huis door boven de vraagprijs een bod uit te brengen is momenteel standaard.

Belangrijke zaken als u samen met broer of zus huis koopt

Huis kopen met zus

Huis kopen met zus

Stel u koopt met uw zus samen een huis voor € 250.000,-. Na 10 jaar is de waarde € 340.000,-. De hypotheek van € 250.000,- heeft nog  een saldo  van € 182.000,- door de aflossingen in de afgelopen jaren. Verkoopt u samen het huis voor € 340.000,- dan bedraagt de overwaarde € 158.000,- Dat komt door de waarde ontwikkeling woning en de aflossingen gedurende 10 jaar van € 68.000,-. 

Per persoon € 79.000 overwaarde om zelf wat te kopen in de toekomst. Mooie investering toch, had u gewoon gehuurd dan was u zeker € 100.000,- aan huur kwijt geweest. Houdt u er ook rekening mee dat alleen overbieden vaak niet voldoende is. Een woning kopen zonder voorbehoud van financiering gebeurd sinds 2021 steeds vaker, in 50% van de gevallen.

Lexwonen helpt met broer zus hypotheek tot 4 personen

Alléén is het lastig kopen, steeds vaker krijgen wij het verzoek voor een broer zus hypotheek. Banken doen dit meestal niet. Lex Wonen kan u helpen.

Lage rentes met broer of zus

Door de lage rentes zijn uw hypotheeklasten laag en u bouwt maandelijks kapitaal op. U bent wel verplicht om daadwerkelijk samen onder 1 dak te wonen en op dat adres ingeschreven te staan. Veel al krijgen wij jonge mensen hier die als broer en zus een hypotheek aan gaan.

Overwaarde of restschuld

Sommigen zijn van plan om de woning dan over een jaar of 10 te verkopen en dan op eigen benen verder. Overwaarde willen ze dan beiden gebruiken voor andere woning. Dit is niet geheel zonder risico. Stel dat er geen overwaarde is maar en restschuld? U kan zich dat bijna niet voorstellen, er is krapte op de huizenmarkt maar in theorie is dat mogelijk.’

Kans op restschuld nihil

Gelukkig is de kans op een restschuld bijna nihil omdat u sinds 2018 nooit een hogere hypotheek krijgt dan de waarde van de woning en omdat u verplicht bent om de hypotheek af te lossen in 30 jaar tijd. Gaat een ieder over 10 jaar zijn eigen pad dan is er al een heel groot deel van de hypotheek afgelost.

Voorbeeld broer zus hypotheek

Even een klein voorbeeld. Thea en haar zus Lia kopen samen een huis in 2020 voor € 300.000,-. Door de verplichte aflossing hebben ze in 2030 nog een hypotheek van € 203.000,-. Stel nu dat de waarde van de woning 20% daalt? De waarde van de woning bedraagt dan nog € 240.000,-. U heeft dan nog steeds geen restschuld omdat uw schuld lager is dan de woningwaarde op dat moment. Uitsluiten kunnen wij uiteraard nooit.

Overwaarde delen

Samen de overwaarde delen als u in de toekomst besluit om het huis te verkopen. LET OP! Als er een restschuld is dan dient u dit ook samen op te lossen. Wellicht is een restschuld ondenkbaar want de huizenprijzen stijgen nog steeds behoorlijk. Helaas kunnen wij niet in de toekomst kijken.

Huizenprijzen dalen sinds augustus 2022 

Wel is het zo dat er een enorm te kort is aan woningen, dit stuwde de prijs omhoog vandaar dat er een bieden vanaf prijs principe gehanteerd werd. Op dit moment is het gewoon weer lekker afdingen.

Woningwaarde weten?

Broer zus hypotheek, weet de woningwaarde

Broer zus hypotheek, weet de woningwaarde

Heeft u samen met uw broer of zus een huis gezien? Bereken woningwaarde van uw droomhuis. Als u een waarde rapport heeft is makkelijker onderhandelen. Vraag Lex Wonen naar de strategie. Let op! Het wordt steeds lastiger om een huis te kopen omdat er boven de vraagprijs wordt geboden. Door ons kadastraal onderzoek kan u overbieden op een huis zonder dat het u een vermogen kost. 

Huis kopen met broer of zus is groter wonen

Verrassend hoge hypotheek als je samen met broer of zus een huis koopt. Voor de HYPOTHEEKRENTE HOEF JE HET NIET TE LATEN. Hypotheekrentes van 4,10 % voor 10 jaar is gebruikelijk.

Hypotheek met broer of zus

Hypotheek met broer of zus

Bij de bank kan u niet terecht voor een hypotheek met familieleden. Lex Wonen helpt u met een hypotheek en een woning. Degelijk hypotheekadvies zodat beiden weten hoe het zit.

Kan ik een huis kopen met mijn broer?

Huis kopen met ouders neef of nicht? Het kan allemaal via Lex Wonen. Samen kopen met broer of zus geeft meer wooncomfort door hogere inkomens. Samen met broer of zus een nieuwbouw boerderij bouwen behoort tot de mogelijkheden.

Een hypotheek met 3 broers of zussen kan ook. Let op! Indien er meerdere woningen verkocht moeten worden dan moet u weten dat een overbruggingskrediet slechts op 1 huis kan worden afgesloten.

Maandlasten broer en zus die huis kopen

Samen met uw broer of zus zijn de maandlasten makkelijk te betalen. Klik straks ook even boven in uw scherm op “beoordelingen”. Hier staan reviews van klanten die wij reeds geholpen hebben. Lees hun bevindingen.

Laagste hypotheekrentes voor zussen en broers die een huis kopen

De meeste familieleden die bij ons komen voor het advies zijn bang voor torenhoge hypotheekrentes omdat geen bank wil helpen.

Onzin, u krijgt via Lex Wonen de normale hypotheekrentes en u krijgt gewoon een hypotheek met NHG indien u wenst. Huidige hypotheekrente 10 jaar rentevast periode is 4,1%, marktconform. Is het voor iedereen de eerste eigen woning? Jullie krijgen dan een startershypotheek via Lexwonen.nl.

Welke familie hypotheek wordt het meest gesloten

LexWonen feliciteert Kay en Davy met hun broer broer hypotheek

LexWonen feliciteert Kay en Davy met hun broer broer hypotheek

Als we kijken welke familie hypotheken het meeste gesloten worden in procenten dan ziet dat er als volgt uit.

Hypotheek  zus met zus 47%
Hypotheek van broer met broer 23%
Hypotheek van broer met zus 13%
Hypotheek van kinderen met ouders tot 4 personen 17%

Relatief de meeste vragen gaan over huis kopen met familieleden omdat alleen je eerste huis kopen onmogelijk is in 2024.

Mooiste voorbeeld van hypotheek 2 zussen uit Leiden

Ingeborg en Francis hadden beiden geen vaste baan maar werken al wel bijna 3 jaar. Beide zussen hadden een nieuwe job bij een groot bedrijf in Haarlem. Ondanks de baanwisseling was een hypotheek van € 367.000,- mogelijk. Beide zussen hadden een hypotheek voor een huis in Leiden.

Het UWV verzekeringsbericht gaf een prachtig resultaat. Vraag LexWonen om meer informatie als u een huis wil kopen met uw broer of zus. Ook al bent u net van baan gewisseld, niet altijd betekent dat onzekerheid.

Voorbeeld van hypotheek van 2 zussen met hypotheekverleden

Lekker complex verhaal maar voor de diehards die het willen lezen. Romy en Janet kochten in juni 2019 een huis van € 300.000,- in Maastricht via Lex Wonen. Romy komt uit een scheiding en zei had met haar ex van 2010 tot 2014 ( =4 jaar) een hypotheek waarvan de eindstand (bij verkoop) € 200.000,- bedroeg. Nu gaat de helft van die eindstand, € 100.000,- naar Romy toe. Dit is belangrijk in verband met de hypotheek aftrekbaarheid. Beiden huren op dit moment.

Je moet altijd met de oude eindstand beginnen in een nieuwe hypotheek. Rekening houden met maximaal 30 jaar aftrekbaarheid. In dit geval heeft Romy reeds 4 jaar hypotheekrenteaftrek genoten.

Zo ziet de nieuwe hypotheek van de zusjes er uit

Benodigde financiering bedraagt € 300.000,- voor het huis. Elke zus krijgt dus een financiering van € 150.000,-. Omdat het voor Janet de eerste eigen woning is krijgt ze een hypotheek van € 150.000,- waarvan de hypotheekrente 30 jaar aftrekbaar is. Romy krijgt 2 delen hypotheek. Ze begint met het fictieve oude deel van € 100.000,- waarvan ze de hypotheekrente nog 26 jaar mag aftrekken van de belasting. De overige € 50.000,- wordt een nieuw deel hypotheek welke ze 30 jaar lang mag aftrekken van de inkomsten belasting.

Stel dat Romy geen hypotheekverleden zou hebben gehad dan kwamen er voor de 2 zussen 2 delen van € 150.000,-  hypotheek, aflossen en aftrekbaar in 30 jaar. Bel ons voor uw eigen situatie 7 dagen per week.

U ziet dat met broer of zus een huis kopen ons ook verplicht om naar het hypotheekverleden te kijken.

Even weten!

Vanaf 2001 is er een wet in werking getreden die zegt: Alle hypotheken mogen vanaf 2001 gedurende 30 jaar worden afgetrokken van de belasting. Er staat niet “vanaf 2001 gesloten” maar vanaf 2001 lopen. Heeft iemand dus een hypotheek afgesloten in 1995 dan gaat voor deze hypotheek de 30 jaar aftrekbaarheid pas in vanaf 2001.

Oude delen herleven weer als er weer wat gekocht wordt. Er wordt dan gekeken hoeveel jaar de hypotheek gelopen heeft vanaf 2001. Gaat u dus een huis kopen met uw zus of broer laat ons dan ook het verleden weten. Er zijn nog meer weetjes maar dat hoeft niet in deze blog.

Actueel voorbeeld hypotheek twee broers uit Zijldijk

Hypotheek met mijn broer

Hypotheek met mijn broer

Onlangs vlak in de provincie Groningen in het plaatsje Zijldijk (bij Uithuizermeeden) een hypotheek geregeld voor 2 broers. Beiden bijna € 23.000,- jaarinkomen. Alleen konden ze niets kopen. Nu hebben de broers een riante woning gekocht naar hun zin. De twee broers hebben een hypotheek waar ze in totaal netto € 550,- per maand voor betalen. Per persoon een bijdrage van € 275,- bruto. Het bedrag aan kosten koper hebben ze gezamenlijk opgebracht. Soms is het mogelijk om zonder eigen geld een huis te kopen. Lees ook een onze whitepaper over eerste huis kopen.

Nieuwbouw boerderij bouwen met broer of zus

Het is ontzettend lastig om een huis te kopen er staat weinig te koop. Weet u dat wij ook zorgen voor nieuwbouw boerderijen bouwen. Boerderij bouwen met broer of zus kan als u een kavel heeft of u kan een kavel kopen. Wij verkopen geen kavels maar kunnen u met de gehele familie aan een prachtig woonboerderij helpen. Zo ook als hypotheekadviseur Veenendaal zijnde doen wij regelmatig hypotheken voor broer en zus die een kavel hebben gekocht in de regio van Veenendaal.

Successtory hypotheek met broer of zus houdt aan

Niet alleen omdat u met uw broer of zus méér hypotheek kan krijgen maar mede door de lage rentes is een hogere hypotheek mogelijk. Ook het feit dat u beiden met kapitaal opbouw bezig bent stimuleert het kopen met een broer of zus.

Het is jammer dat de prijzen jaarlijks meer dan 6% stijgen. Wij hebben nog geen enkele familie teleurgesteld. Huis kopen met familie loont. Kijk ook even hierboven in het scherm bij de pagina Reviews. Zie hoe klanten ons beoordelen. Vanaf 2023 heb je minder eigen geld nodig als je samen met je broer of zus een woning koopt.

Wilt u ongeveer weten wat u kan kopen

Huis kopen met broer

Huis kopen met broer

Heeft u niet de exacte inkomens bij de hand? Wilt u globaal weten voor hoeveel geld u een huis kan kopen?

Huis kopen met broer actueel in grote plaatsen

Hypotheek met broer of zus in grote steden

Hypotheek met broer of zus in grote steden

Samen met zus of broer een riant huis kopen met veel privacy of apart in een klein appartement? Hypotheek met broer of zus gaat makkelijker omdat er meer mogelijk is?

In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Zaandam, Almere en Purmerend is de meeste belangstelling voor een zus zus of broer broer hypotheek. Prijzen zijn daar verschrikkelijk hoog. Het kopen met familie brengt dan een uitkomst. Sinds 2018 kunnen wij gerust zeggen dat 95% van de starters in het westen niet alleen kunnen kopen.

Niet iedereen is getrouwd of is dat voorlopig van plan. Vaak krijgen wij gelijk denkende familieleden thuis op bezoek met maar 1 vraag:

 • Wij willen als zussen zijnde samen een huis kopen.

Wij kennen het probleem, er is geen bank die u wil helpen. Lex Wonen regelt wel een hypotheek voor familieleden.

Hypotheek met broer of zus gewoon met NHG

Een huis kopen met uw broer of zus kan gewoon met NHG.  Koopt u dus een huis tot € 405.000,- k.k. dan geniet u van de bescherming van Nationale Hypotheekgarantie. Hierdoor krijgt u samen als broer of zus zijnde de laagste hypotheekrente. Huidige rente per september 2023 is ongeveer 4% bij een rentevast periode van 10 jaar.

Hypotheek met 3 of 4 familieleden

Ook is het mogelijk om samen met ouders een huis te kopen.  U kan tot maximaal 4 personen kopen. Denk er aan dat 4 zussen of 4 broers die samen in 1 hypotheek zitten  allen in 1 huis  moeten wonen. Maximaal 4 aanvragers op 1 hypotheek is mogelijk via ons. 

Heeft iemand reeds een eigen huis gehad dan is dat geen probleem als u met zijn tweeën koopt. Hypotheek met 3 of 4 broers of zussen behoort tot de mogelijkheid.

Maak snel de hypotheekberekening hierboven zodat u weet voor hoeveel geld u als familie kan krijgen. Een broer zus hypotheek regelen wij meestal in de grotere plaatsen omdat daar de huizen duurder zijn.

Twee getrouwde broers of zussen kan

Een huis kopen met een getrouwde broer of zus kan ook. Uiteraard bent u wel verplicht om samen in het huis te wonen. Alle drie samen eigenaar en alle drie de hypotheekakte tekenen. 

Huis kopen broers en zussen actueel

Ik noteer dit omdat sommigen een hypotheek met broer of zus willen misbruiken door alleen het inkomen voor de hypotheek op te geven. Een woning kopen met een getrouwde broer of zus kan wel indien er op dit moment gehuurd wordt. 

Professioneel advies waarbij de notaris een belangrijke rol speelt. U bent zelf verantwoordelijk om via de notaris en fiscalist/ accountant advies in te winnen.

Broer Zus Hypotheek

Hypotheek samen met broer of zus

Hypotheek samen met broer of zus

Ik kan mij voorstellen dat banken vragen hebben over een familiehypotheek zoals broer en zus. Steeds vaker wordt er over gedacht aan een aankoop woning met vader, moeder, broer of zus.

Ook hypotheek met zwager, oma of oom is mogelijk. Er is bijna geen verschil met een normale hypotheek. 

Raadpleeg notaris

U moet zich wel goed laten informeren bij ons en een notaris. Wat komt er allemaal bij kijken als je samen met familie een woning koopt? Onze notaris in Veenendaal is daar volledig op ingespeeld. Uiteraard mag u ook zelf een notaris uitzoeken.

Even een voorbeeld. Twee zussen kopen samen een woning. Na drie jaar krijgt zus 1 een vriendje, zus 2 snapt het allemaal wel en vertrekt uit de woning en deze wordt ingenomen door het vriendje. Het vriendje deelt mee in de maandlasten.  Opgelost zal je denken.

Financiële verplichtingen hypotheek broer en zus

Nee,  zus twee blijft medeverantwoordelijk voor de woning. Stel dat zus 1 zonder werk komt te zitten dan blijft men incasseren bij zus 2 ongeacht de afspraken van de zussen onderling.

Ook het fiscale gedeelte veranderd bij het verlaten van van de woning door een van de zussen. Het is net zoals een getrouwd stel een huis koopt samen. Gaat u uit elkaar dan het huis verkopen.

Er zijn dan ook geen banken bijna die dit willen. U moet zeker zijn van uw zaak. Onderliggende afspraken m.b.t. alle financiële verplichtingen prima maar een bank heeft daar niets mee te maken.

Wat u ook afspreekt onderling, de bank zal altijd bij koper 1 of koper 2(of bij beide) incasseren. Lex van de Straat Wonen kan een hypotheek voor u regelen. Samen met broer, zus, zwager, schoonzus, oma een woning kopen kan heel leuk zijn. U moet er echter wel alles over weten.

Wij verplichten u om vooraf naar de notaris te gaan voor advies bij overlijden en overige zaken.

Ook zal u net zoals in een huwelijk vertrouwen moeten hebben in elkaar. U moet zich er van bewust zijn dat een huis kopen met zus of broer anders kan zijn. Dit geld met name indien er ooit sprake is van een nalatenschap.

Ieder zijn eigen weg is verkopen eigen huis

Stel dat u niet meer samen in een huis wil wonen dan zijn er drie simpele mogelijkheden.

 • 1. Verkoop woning via een makelaar
 • 2. Broer of zus koopt het huis geheel op eigen naam
 • 3. Er komt een plaatsvervanger voor een van de broers of zussen

Het is allemaal niet zo schokkend maar u moet het wel weten. Samen een huis kopen is ruimer wonen, samen eigenaar en meer comfort. Houdt er rekening dat als u een studieschuld heeft dit aan ons doorgeeft. Hypotheek en studielening kan prima maar de maximale lening moet wel gecorrigeerd worden.

Geld schenken voor een woning

Als u als koper niet ouder bent dan 40 jaar dan mag iedereen u een slordige € 28.000,- belastingvrij schenken (2023) mits dat geld gebruikt wordt voor de aankoop of verbetering van het huis. Let op! Diegene die de schenking ontvangt moet aangifte schenkbelasting doen ALTIJD! U moet de schenking binnen 2 jaar gebruikt hebben voor de eigen woning.

Huis van ouders kopen zonder broer of zus

Huis kopen van ouders is ook een geweldig idee. Ouders verkopen steeds vaker hun eigen woning aan zoon of dochter. Vraagprijs wordt dan laag gehouden. Uiteraard zijn hier regels voor.

Overwaarde of verlies bij verkoop

Koopt u samen met uw broer of zus een woning omdat u graag ooit de overwaarde wil benutten? LET OP! Op dit moment zijn er huizen te weinig en stijgen de prijzen nog steeds. Het kan zijn dat in de toekomst de huizenprijzen dalen, er is een mogelijkheid op een restschuld.

Notaris nodig bij huis kopen met familie

Gaat u een huis kopen met broer of zus dan is het ook belangrijk dat u weet wat er gebeurd bij overlijden. Een notaris is zeker nodig om alles in goede banen te leiden voordat de overdracht plaatsvindt. Voordat wij de hypotheek voor u gaan regelen moet u naar de notaris om het een en ander te laten omschrijven. Dat is namelijk wel een vereiste van ons. Er moet een:

Opmerking: Kinderen kunnen hun ouders wel onterven, ouders kunnen hun kinderen niet helemaal onterven. Koopt u dus met een broer of zus een woning regel alles met de notaris. LexWonen is gespecialiseerd in hypotheken met broer, zus of andere familieleden.

Overlijden en huis kopen met broer of zus

Een belangrijk onderdeel van een woning kopen met uw broer of zus is het regelen van een overlijdensrisicoverzekering. Even een makkelijk voorbeeld. U koopt samen met uw broer een huis van € 500.000,- , beiden 1 deel hypotheek van € 250.000,-. De schuld is dus € 500.000,- en de waarde van de woning is ook € 500.000,-. Wat gebeurd er als er veel overwaarde is omdat de hypotheek deels is afgelost en de woningwaarde is hoger?

U moet weten dat u op een erfenis van uw broer van € 100.000,-  ongeveer € 30.000 naar de belasting brengt. Ook hebben uw ouders recht op een deel van de erfenis. Dat betekent dat u met geld op tafel moet komen. LexWonen regelt een overlijdensrisicoverzekering met premiesplitsing zodat deze fiscaalvriendelijk behandeld wordt. Ook het regelen van een testament en samenlevingsovereenkomst met een verzorgingsclausule zorgt er voor dat er een vrijstelling is komt van een slordige € 650.000,-.

Ja wij kunnen u helpen met een huis kopen met broer of zus

Wij stellen één eis als u met familie een huis wil kopen. Voordat wij de aankoop van de woning en de hypotheek gaan regelen moet u bij de notaris zijn geweest om zaken te bespreken en eventueel te regelen. Wij willen absoluut zeker zijn dat u op de hoogte bent van alle eventuele obstakels.

Als financieel adviseur zijnde behoren wij ook veel te weten over een huis kopen met familie maar eerlijk is eerlijk, ieder zijn vak. Het is allemaal moeilijk bij te houden. Een notaris naar eigen keuze bezoeken voorkomt teleurstellingen.

Wilt u meer weten over onze hypotheek specialiteiten? Wilt u weten hoeveel hypotheek u kan krijgen?

Wanneer kunnen wij u niet helpen

Wij ontvangen dagelijks telefoontjes van gezinnen die bijna de huur niet meer kunnen betalen. Kopen is goedkoper zeggen ze. Tja, nu is de hypotheekrente laag maar wat als deze rente naar een 5,5% gaat? Ook het eigen geld wat er regelmatig nodig is voor de hypotheek is niet aanwezig.

Ook worden wij vaak gebeld door mensen die met vader wel wat willen kopen omdat de lasten lager zijn en vader heeft een uitkering. Moeder vindt het allemaal goed. De uitgangspositie van deze klanten zijn begrijpelijk maar zijn ook een gevaar voor de toekomst.

Op voorhand sluiten wij niemand uit maar het moet aan alle kanten wel kloppen. Het mag nooit gebeuren dat achteraf gezegd wordt: Een huis kopen met broer of zus was toch niet zoals ik het mij had voorgesteld.

Gehuwden AOW voor broer en zus op pensioendatum

Heeft u als broer en zus een huis gekocht en de pensioendatum komt in zicht? U ontvangt net zoals u zou samenwonen met een vriend, vriendin of echtgeno(o)t(e) de gehuwden AOW.  U bent elkaars 2e graad bloedverwanten. Wie zijn uw tweede graad bloedverwanten?

 • Grootouders
 • Kleinkinderen
 • Broers en zussen

Let op! Indien ouder en kind samen een huis kopen dan ontvangt de ouder op pensioendatum de alleenstaande AOW. Dus wel de verhoogde AOW ondanks samenwonen. Dat geld dus uitsluitend indien één ouder en één kind samen kopen.  Is er nog een ouder in het spel dan gaat dat feest niet door.

Wij weten niet hoe de AOW uitkering wordt indien 1 ouder met 2 kinderen koopt. Raadpleeg altijd vooraf het UWV of de belastingdienst.

Gestelde vragen i.v.m. huis kopen met broer of zus

 • Kan ik met mijn zus een hypotheek krijgen?
 • Huis kopen met vader?
 • Huis kopen met moeder?
 • Is een huis kopen met mijn neef mogelijk?
 • Kan ik met mijn oom een hypotheek krijgen?
 • Kan ik een huis kopen met hypotheek met mijn broer?

Hierboven een kleine selectie van de vragen die per mail of telefoon aan ons gesteld worden. Echt alle varianten om een hypotheek te krijgen met familie is mogelijk bij Lex Wonen. Ook met vrienden een huis kopen lukt. Let wel, de hypotheek mag niet te complex worden.

Hypotheek met zus of broer en de voorwaarden(gedeeltelijk)

Huis kopen met broer of zus is een geweldige oplossing als u bijvoorbeeld nu een woning huurt samen en veel geld kwijt bent. Er zijn wel bepaalde voorwaarden waar u goed op moet letten. Aanvragen van een hypotheek waarin sprake is van samenlevingsvormen in de familiesfeer zijn toegestaan . De hypotheeklasten mogen voldaan worden door maximaal twee personen.

Voorbeelden van familiehypotheek. Broer broer hypotheek, zus broer hypotheek, zus zus hypotheek, vader zoon hypotheek, Vader moeder zoon hypotheek.

Allen moeten eigenaar zijn en de woning ook daadwerkelijk bewonen als hoofdverblijf. Let op dat dit laatste ook van belang is i.v.m. fiscale hypotheekrenteaftrek. Dus kort gezegd: “iedereen is verantwoordelijk voor de betalingen en moeten er daadwerkelijk wonen”.

Als er niet betaald wordt gaan ze incasseren bij  andere familielid omdat deze de mede koper(eigenaar) is.

Wat kan wel in familiehypotheek

Regelmatig wordt ons gevraagd of een huis kopen kan met 3 of 4 familieleden. Ook het inkomen van drie of meer familieleden wil men graag regelen. Ook dit is sinds 2018 via Lex Wonen mogelijk. Let op! Samen kopen is samenwonen onder één dak en verplicht ingeschreven staan bij de gemeente.

Eerlijk naar iedereen

Ga nooit de boel oplichten voor het goede doel. Soms merken wij dat een broer zijn zus wil helpen door te doen alsof hij samen met zus wil kopen. Het kan een zeer kostbare kwestie worden als vroeger of later het misbruik wordt ontdekt. En misbruik wordt altijd ontdekt. Zowel fiscaal als juridisch komt u in problemen en u ontvangt zeker een aantekening in de registers.

Het kopen van een broodrooster met een betaalpasje zou voor de rest van uw leven wel eens afgelopen kunnen zijn. Zelfs een parkeergarage betalen of het aanvragen van normale zaken kan een ramp zijn. Als u wat wil wijzigen aan een bestaande hypotheek vraag vooraf altijd de bank of het mag. Dit geld ook voor gewone hypotheken. 

Wat moet u weten als u een huis koopt met broer of zus?

Stel u gaat een woning kopen met uw broer of zus en u spreekt af dit de komende 10 jaar zo te doen. Insteek is dat zus of broer over 10 jaar de woning zelf koopt. Prima, ook kan u afspreken dat u de woning na 10 jaar gaat verkopen en op dat moment beiden een andere woning koopt. U heeft namelijk meer inkomen op dat moment.

Doordat u beiden de komende jaren wellicht meer gaat verdienen en samen overwaarde opbouwt is het in de toekomst misschien makkelijker om zelfstandig te kopen.

Let op! Er kan ook een restschuld ontstaan al zou je daar op dit moment niet aan denken gezien de huidige huizenmarkt. Houdt er ook rekening mee dat als iemand geen inkomen heeft dat de ander dan het volledige hypotheekbedrag moet betalen. Door de juiste coaching van Lex Wonen

U betaald de hypotheekkosten uit eigen zak, gaat u voor slechts een paar jaar kopen dan moet u zich zelf afvragen of u dat wel wil. De kosten koper bedragen tussen de 5% en de 6% van de aankoopsom van de woning.

Te weinig eigen geld

Huis kopen zonder eigen inleg kunnen wij ook soms regelen. Doordat wij ook de aankoopbemiddeling regelen van uw woning heeft u nergens meer naar om te kijken.

Koopt u een woning aan onder de marktwaarde dan heeft u minder eigen middelen nodig voor de hypotheek. In het westen van het land is het onmogelijk om als broer of zus een huis te kopen zonder spaargeld.

Schenkingen drijven huizenprijzen op

Grote schenkingen van ouders aan kinderen drijft de woningprijzen op. Massaal schenken ouders hun kinderen geld zodat een woning kopen mogelijk wordt. Dit is één van de reden dat familieleden samen een huis kopen omdat het anders onmogelijk kopen is. Lees hier meer over hoe je een hogere hypotheek kan krijgen.

Dienstverleningsdocument en Algemene voorwaarden

DVD 2020 Dienstenwijzer en algemene voorwaarden van Lex van de Straat Wonen inlezen.

Familiehypotheek dan zo geregeld 

Notaris geweest en alles is duidelijk?  Dan gaan wij graag aan de slag. Wij helpen met aankoopbemiddeling, hypotheek, koopakte, ontbindende voorwaarden, bouwkundige keuring en bezichtigingen. Een hypotheek met zus of broer  kan dan een feest zijn. Bel ons snel voor informatie over een huis kopen met broer of zus.

LexWonen voor hypotheken met familieleden tot 4 aanvragers

LexWonen voor hypotheken met familieleden tot 4 aanvragers

Beoordeling
Familie Jung

Waarom beveelt u Lex Wonen wel of niet aan:

Lex is een uitstekende begeleider voor starters zoals wij omdat het voor een broer en zus toch nog steeds best wel ongebruikelijk is om een gezamenlijke hypotheek af te sluiten. Hij kent zijn vak en is een bron van informatie wanneer het om hypotheken gaat. Zonder Lex zouden we onze droomwoning niet zo snel hebben gevonden. Hij had de financiering in zeer korte tijd geregeld, dus we kunnen hem zeker aanbevelen voor anderen.

 
Beoordeling
De heer Brandsma

Waarom beveelt u Lex Wonen wel of niet aan:

Mijn dochters wilden samen een huis kopen, hypotheek krijgen was bijna onmogelijk bij de grote verstrekkers. Googelen, toen Lex Wonen tegengekomen. ik was eerst wat huiverig maar het vertrouwen werd steeds groter! We belden met elkaar op de onmogelijkst tijdstippen, hadden een fijn contact en Lex let overal op, hij weet alle mogelijkheden en gebruikt ze. Na levering van alle gevraagde documenten zijn we op zondag (!) bij hem thuis geweest en alles afgerond. Lex, je bent een kanjer!!

Verbeterpunten:

Ik zou niet weten wat je nóg beter zou kunnen doen!

Reactie van Lex Wonen

Beste Jan, bedankt voor de mooie review maar ik mag niet alleen met de eer strijken. Dankzij jouw inzet is de hypotheek van jouw 2 dochters goed verlopen. Het was een zeer prettige samenwerking en dan is af en toe op zondag werken geen probleem. Bedankt Jan en hopelijk tot ziens.

FAQ

 

Kan ik met mijn broer of zus een huis kopen en is dit ook mogelijk met 4 familieleden of vrienden?

Ja jullie kunnen maximaal met 4 broers, zussen of vrienden een huis kopen. Uiteraard moeten jullie wel met zijn allen ook daadwerkelijk in dat huis wonen. Samen in 1 hypotheek op 1 huis kan.

Ik wil graag met mijn broer, zus of stel vrienden een huis kopen, wat is juiste volgorde van werken.

Willen jullie samen kopen geef ons altijd de inkomens door zodat je weet wat je maximaal kan lenen met broer of zus. Als het kan ook het adres van je droomhuis i.v.m. wat je zou moeten bieden. Alleen dit is de juiste volgorde. Ga nooit zelf een bod uitbrengen zonder onze toestemming.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button