Menu

Verschil koopsom met taxatie

Verschil koopsom met taxatie

Verschil koopsom met taxatie

De koopsom van een huis zegt niets over de taxatiewaarde. Maximale hypotheek is 100% van de taxatie. Alles wat je dus hoger hebt geboden betaal je met eigen geld, overwaarde of een schenking.

Hoe zit dat met koopsom en maximale hypotheek?

Er zijn twee pijlers die je maximale hypotheek berekenen. Het inkomen en de marktwaarde, ook wel taxatiewaarde genoemd. Jouw maximale hypotheek mag nooit hoger zijn dan de taxatie van de woning. Heb jij een huis gekocht voor de koopsomsom van € 500.000,-,- dan zegt dat niets over de waarde van de woning. Hoeveel anderen hoger bieden op een huis heeft ook hier niet veel mee te maken. Stel nu dat de vraagprijs € 450.000,- bedroeg en jij hebt € 500.000,- geboden? En stel nu dat twee weken later de taxateur jou verteld dat de woning € 460.000,- waard is? Dat betekend dat jij aan eigen geld of overwaarde € 40.000,- bovenop de kosten koper moet meenemen. Wil jij weten wat je kan lenen en zou moeten bieden?

Bereken hypotheek met maximaal 4 personen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Heeft 1 van de aanvragers na 2001 een eigen woning gehad? Ja/Nee*
Ik wil GRATIS het Whitepaper “Huis kopen samen met familie of vrienden tot 4 personen“ ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voorbeelden verschil koopsom met taxatie

  1. Taxatie € 400.000,- en koopsom € 375.000,- betekend dat er een positief verschil is van € 25.000,-. De kosten koper kan je geheel meefinancieren in de hypotheek.
  2. Taxatie € 380.000,- en de koopsom € 375.000,- betekend dat je een klein gedeelte kan meefinancieren in de hypotheek.
  3. Taxatie € 350.000,- en de koopsom bedraagt € 400.000,- dan betekend dit dat je € 50.000,- en een slordige € 15.000,- aan kosten koper nodig hebt aan eigen geld.

Iedere taxateur taxeert anders maar het is in jouw belang om zoveel mogelijk richting de koopsom een taxatie te krijgen. Overbieden op een woning is nog steeds de norm. Lexwonen helpt huizenkopers landelijk met het regelen van aankoop, financiering en taxatie.

Aankoopsom altijd hoger dan vraagprijs

De aankoopsom zal voorlopig nog hoger zijn dan de vraagprijs. De hypotheekrente is nog steeds stijgende en dat komt door de inflatie. Als de inflatie omhoog gaat betekend dat dat je minder hypotheek kan krijgen.

Te weinig hypotheek?

Kan je te weging lenen? Ga eens naar de homepage van lexwonen in verband met hypotheken met 3 of 4 personen. Eenmaal op de homepage van lexwonen kan je doorklikken op de specifieke pagina die jij wenst.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button