Menu

Annuïteitenhypotheek

annuïteitenhypotheek

annuïteitenhypotheek

Wat is een annuïteitenhypotheek? Een annuïteitenhypotheek is een type hypothecaire lening of hypotheekvorm waarbij de maandelijkse aflossingen gedurende de looptijd van de lening gelijk blijven. Elke maandelijkse aflossing omvat zowel een deel van de rente als een deel van de aflossing van het geleende bedrag.

Met annuïteitenhypotheek minder aflossen in het begin

Omdat de rente aan het begin van de lening hoger is en het geleende bedrag geleidelijk wordt terugbetaald, blijft de verhouding tussen rente en aflossing in elke termijn niet constant.┬áDe naam “annu├»teit” verwijst naar het feit dat de totale betalingen per periode gelijk blijven gedurende de looptijd van de lening. Aan het begin van de lening zal het grootste deel van de maandelijkse betaling bestaan uit rente, terwijl het aflossingsgedeelte klein is. Na verloop van tijd verschuift dit, en aan het einde van de lening is het rentedeel van de betaling kleiner en het aflossingsgedeelte groter.

Voordelen annuïteitenhypotheek

De voordelen van een annuïteitenhypotheek zijn dat het voorspelbaarheid biedt aan huiseigenaren, omdat de maandelijkse betalingen constant blijven, wat helpt bij het budgetteren. Aan de andere kant, aangezien de rentebetalingen aanvankelijk hoger zijn, is het belastingvoordeel ook aanvankelijk groter, aangezien de rente aftrekbaar kan zijn van het belastbaar inkomen. Dit is weer afhankelijk van het hypotheekverleden.

Het is belangrijk op te merken dat er ook andere soorten hypotheekvormen bestaan, zoals lineaire hypotheken waarbij het aflossingsbedrag constant blijft en de rente over het uitstaande bedrag afneemt, en aflossingsvrije hypotheken waarbij alleen rentebetalingen worden gedaan en het geleende bedrag aan het einde in ├ę├ęn keer wordt afgelost. Welke hypotheekvorm het meest geschikt is, hangt af van de financi├źle situatie en doelen van de huiseigenaar.

Meer weten over hypotheekvormen? Bel Lexwonen, goedkoopste hypotheekadviseur in Nederland.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Lastig huis te kopen

Lees meer
Call Now Button