Menu

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een type hypotheek waarbij de aflossingen gedurende de looptijd van de lening gelijk blijven. Met andere woorden, elke maand betaal je hetzelfde bedrag aan aflossing aan de geldverstrekker, naast de rente die je verschuldigd bent over het openstaande leningsbedrag. Hierdoor neemt je leningsbedrag geleidelijk af naarmate je meer aflost.

Lineaire hypotheek hogere aanvangslasten

In het begin van de looptijd van een lineaire hypotheek bestaat het grootste deel van je maandelijkse betaling uit rente en een kleinere aflossing. Naarmate de tijd vordert, blijft de aflossing hetzelfde, maar wordt het rentebedrag steeds kleiner omdat het gebaseerd is op het openstaande leningsbedrag dat afneemt.

Gaat u een woning kopen dan kan u alleen kopen zonder ontbindende voorwaarden.

Rente en aflossing consistent bij Lineaire hypotheek

Het belangrijkste kenmerk van een lineaire hypotheek is dat de totale maandelijkse betalingen (aflossing + rente) consistent blijven gedurende de hele looptijd van de lening. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een annuĂŻtaire hypotheek, waarbij de totale maandelijkse betalingen constant blijven, maar de verhouding tussen rente en aflossing in de loop van de tijd verandert.

Het voordeel van een lineaire hypotheek is dat je gedurende de looptijd meer aflost, wat leidt tot een snellere vermindering van het openstaande leningsbedrag en uiteindelijk lagere totale rentekosten in vergelijking met sommige andere hypotheekvormen. Het nadeel kan echter zijn dat de maandelijkse lasten in het begin hoger zijn dan bij bijvoorbeeld een annuĂŻtaire hypotheek, omdat je vanaf het begin een constant bedrag aan aflossing betaalt. De hypotheekrente van zowel lineaire hypotheek als bij de annuĂŻteitenhypotheek zijn beiden even hoog.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button