Menu

Eerst huis kopen of verkopen?

Gaat u eerst een huis kopen of gaat u eerst uw huidige woning verkopen?  Het verkopen en kopen van een huis gaat nooit zonder risico’s. Lees de gevaren van beide opties en maak een berekening. U kan trouwens berekenen tot 4 aanvragers.

Eerst huis kopen of verkopen?

Eerst huis kopen of verkopen?

Voorbeelden van eerst huis verkopen en dan een huis kopen

Eerst ander huis kopen later de huidige woning verkopen

U heeft er voor gekozen om eerst een huis te kopen en wellicht daarna uw huidige woning te verkopen. Sommige zaken heeft u al uitgezocht.

  • Maximale hypotheek op inkomen € 350.000,-
  • Marktwaarde huidige woning € 300.000,- openstaande hypotheeksom € 200.000,-. Overwaarde dus € 100.000,-.
  • Aankoop nieuwe woning € 450.000,-

Wij horen u al zeggen geen vuiltje aan de lucht. Overwaarde samen met hypotheek op inkomen bedraagt € 450.000,-.  Let op! U mag nooit de volledige overwaarde gebruiken voor de nieuwe woning als deze nog niet verkocht is. Uw maximale overbruggingskrediet bedraagt 90% van de marktwaarde oude woning (€ 270.000,-) minus restant hypotheekschuld van € 200.000,- dus maximaal € 70.000,- te overbruggen.

Houdt u dus rekening met de volledige overwaarde dan lukt dat niet. Dat kan alleen als u eerst uw huidige woning heeft verkocht. Het is gebeurd dat kopers € 30.000 tekort kwamen in Veenendaal waardoor de hypotheek niet door kon gaan. Een slordige € 7.000,- aan kosten bent u dan wel kwijt. Zulke fouten kost u veel eigen geld of een afwijzing van de bank.

Eerst huis verkopen daarna andere woning kopen

Eerst oude woning verkopen

Eerst oude woning verkopen

Wat zijn de risico’s als u eerst uw eigen woning verkoopt? Wij hebben meegemaakt dat Arie en Johan uit Groningen weer terug naar hun ouders moesten. Lees wat er was gebeurd. Arie en Johan konden € 607.000,- aan hypotheek krijgen. Ze hadden een overwaarde van € 250.000,- die ze volledig mochten gebruiken omdat hun huis al verkocht was.

Beiden kochten in Heerlen een schitterende woning van € 850.000,-. In principe paste de hypotheek. Omdat ze eerst hun huis verkocht hadden konden ze de overwaarde geheel in een overbruggingskrediet krijgen. Eigen geld voor de hypotheekkosten hadden ze gespaard.

Ongeveer 4 jaar geleden had Johan een achterstand opgelopen in de BKR. Er stond een A 2 codering. Tekst en uitleg over het hoe en waarom zal ik u besparen. Ze kregen een afwijzing en waren nu dakloos.

Hoe problemen grotendeels voorkomen met aankoop en verkoop

Problemen door bkr

Problemen door bkr

Of u nu eerst een huis gaat kopen en daarna de huidige woning gaat verkopen of andersom? U blijft risico’s houden maar u kan deze beperken. Ga altijd eerst:

werkgeversverklaring opvragen

Salarisstrook regelen

⇒ Bkr gratis opvragen van alle aanvragers

Als u moet overbieden neem dan de juiste cijfers

Zorg dat u weet hoeveel de woningwaarde is op de huidige woning

Vanaf 1 januari 2021 zijn er nieuwe werkgeversverklaringen in omloop. Alleen deze zijn geldig! De meeste bedrijven hebben deze nog niet dus gebruik onze werkgeversverklaring. LexWonen heeft nog nooit een afwijzing ontvangen van een bank. Door strakke inventarisatie maak het daarom ook niet uit of u eerst uw huis koopt en daarna uw huidige woning gaat verkopen.

Thuispagina

Thuispagina

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button