Menu

Hoeveel eigen geld huis kopen

U wil een huis kopen en u weet dat u eigen geld nodig heeft voor de hypotheek. Leuke woning gezien en u wil graag bieden. Hoeveel spaargeld is er nodig om te kunnen kopen zonder achteraf problemen te krijgen? Bereken hier wat u moet bieden en ontvang ook het bedrag aan eigen geld dat u nodig heeft. GRATIS berekening  van LexWonen erkend aankoopbemiddelaar en hypotheekadviseur.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen en hoeveel eigen geld is er nodig?

Ik wil weten hoeveel eigen geld ik nodig heb om dit huis te kopen. Ook graag een indicatie wat ik moet bieden.
  • Hidden

  • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoeveel eigen geld huis kopen

Hoeveel eigen geld huis kopen

Wat bepaald hoeveel eigen geld u nodig heeft?

Over het algemeen is het niet je inkomen wat de hoogte bepaald van het eigen geld. Even vooraan beginnen. In het verleden kon je net zoveel lenen als je inkomen toeliet. Hypotheek tot 125% boven de woningwaarde was geen probleem.

Hypotheek gemaximaliseerd tot woningwaarde

Op dit moment is het zo dat u niet meer kan lenen dan de waarde van uw droomhuis. Dus kan u bijvoorbeeld op inkomen € 600.000,- aan hypotheek krijgen en de taxatiewaarde bedraagt € 450.000? Uw maximale hypotheek bedraagt € 450.000,-, zonder enige uitzondering. Heeft u trouwens te weinig inkomen? Een hypotheek met uw broer of zus kan tot 4 personen.

Vraagprijs huis € 500.000,-

Hoeveel eigen geld in hypotheek

Hoeveel eigen geld in hypotheek

Stel je ziet een huis staan met de vraagprijs van € 500.000,- en je kan op inkomen € 600.000 lenen. Je gaat een bod doen van € 540.000,- want je wil dat huis graag kopen. Je gaat dus € 40.000 hoger bieden op dat huis.

Uit het taxatierapport blijkt later dat de marktwaarde € 470.000,- bedraagt. Hoeveel eigen geld denkt u nodig te hebben om te kunnen kopen? Schrik niet, omdat u € 70.000,- boven de marktwaarde heeft geboden heeft u dat geld ook nodig aan eigen geld om te kunnen kopen. Verder zal daar ook nog een € 12.000,- aan kosten koper bijkomen. Hoe luidt de regel?

Maximale hypotheek is 100% marktwaarde

Marktwaarde en hypotheek

Marktwaarde en hypotheek

Wat u maximaal kan lenen is 100% van de waarde van de woning ondanks dat u op inkomen misschien wel veel meer kan lenen. Ook oppassen voor het volgende.

Vraagprijs is geen marktwaarde

Bijna elke koper denkt dat de vraagprijs op een verkoopsite van huizen tevens de woningwaarde is. Dit is niet zo, het is een uitnodiging om te onderhandelen. Sinds 2021 zijn er zoveel huizenzoekers dat u wel hoger moet bieden dan de vraagprijs. Het is dus handig dat u vooraf weet wat de indicatie marktwaarde is. U kan dan zelf makkelijk berekenen hoeveel eigen geld u nodig heeft om dat huis te kopen.

Elke huizenverkoper is vrij om te vragen voor zijn woning wat hij wil. Elke koper is vrij om te bieden wat hij wil. Let op, zonder woningwaarde informatie kan u geen huis kopen. LexWonen helpt met eigen geld te bepalen en indicatie bod. U heeft vooraf geen dure makelaars nodig om waardes te bepalen.

Hoe moet ik mijn eigen geld gebruiken?

Stel u kan € 500.000,- lenen om een huis te kopen en u heeft € 50.000,- spaargeld op uw rekening. U ziet een huis met een vraagprijs van € 450.000,-. U heeft van LexWonen gehoord dat de vraagprijs ook de taxatiewaarde is (is even makkelijker voor een voorbeeld). 

Omdat de taxatiewaarde € 450.000 bedraagt is uw hypotheek op uw inkomen niets waard, tenminste niet meer dan € 450.000. Omdat u € 50.000,- spaargeld heeft zou u het volgende bod kunnen overwegen. Bod € 475.000,- en onder  financieringsvoorbehoud van € 425.000,-. U heeft dus uw spaargeld verdeeld door hoger te bieden en lagere hypotheek. Op deze wijze hark jij je huis binnen. Let op, niets is standaard. Weet hoeveel eigen geld je nodig hebt om een huis te kopen.

 

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een eigen huis te kopen?

Omdat uw maximale hypotheek nooit hoger mag zijn dan de taxatiewaarde is alles wat u daar boven bied voor uw eigen rekening. U moet rekening houden dat vermelde vraagprijs niets te maken heeft met de taxatiewaarde van een woning.

Hoe kom ik er snel achter wat de taxatiewaarde is van een huis?

Door de vierkante meter prijs woonoppervlakte van uw droomhuis te vergelijken met de lokale vierkante meterprijs woonoppervlakte vermeld op Funda ziet u een tendens van de markt. Bereken hiermee de prijs. Deze waarde wordt beïnvloed door locatie, onderhoud en kadastrale gegevens. Suggestie: vraag LexWonen om indicatie taxatiewaarde.

Hoeveel moet ik bieden omdat ik eigen geld en overwaarde heb?

Verkopers vinden het belangrijk dat kopers niet de gehele woning hoeven te financieren. Hoe meer geld u nodig heeft hoe hoger de kans op een afwijzing bank. Huis gaat meestal naar diegene die het meeste eigen geld heeft. U kan met dat geld niet alleen hoger bieden, u kan ook zeggen tegen de verkoper dat u met dat geld uw hypotheek verlaagt. Dus voorbehoud van financiering € 20.000,- lager dan de vraagprijs en € 30.000,- hoger bieden dan de vraagprijs, u kan spelen met eigen geld en overwaarde.

Ik wil een huis kopen hoe nu verder⭐?

U mailt ons uw bruto jaarinkomen en de woning die u wil kopen inclusief uw spaargeld en overwaarde. U hoort van ons wat u kan bieden zodat u succesvol eigenaar wordt van uw droomhuis.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Laagste hypotheeklasten

Lees meer
Call Now Button