Menu

Huis kopen met vrienden

Een huis kopen met vrienden betekent dat jullie in 1 klap bijna elke woning kunnen kopen die jullie willen✅. Voorwaarde is:

 • Allen verplicht ingeschreven staan en daar ook daadwerkelijk wonen
 • Verhuren is niet toegestaan
 • Koopt u met vrienden dan is slechts 1 overbruggingskrediet mogelijk. Dus moeten er 2 of 3 huizen verkocht worden dan moet dat eerst gebeuren.

Bereken nu eerst hypotheek met maximaal 4 familieleden. Huis gezien vul adresgegevens in. U hoort direct de marktwaarde van de woning, lees snel verder.


 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Huis kopen met vrienden

Huis kopen met vrienden

Samen met vrienden een huis kopen

Wonen waar jullie werk is en dichtbij jullie favoriete omgeving is plotseling haalbaar door veel meer inkomen.

Omdat het aantal huizen met een modale koopsom er bijna niet meer zijn kan u samen met vrienden een geweldig huis kopen. Jullie kunnen namelijk met 3 of 4 vrienden méér kopen dan in je eentje.

Benieuwd naar jullie maximale hypotheek? Je krijgt direct antwoord op onze online berekening, vul de inkomens snel in.

Een huis kopen met stel vrienden of collega’s 

Met collega’s of vrienden een hypotheek is dus een geweldige oplossing om de huizen problematiek te vermijden. Kijk hieronder naar een bestaand voorbeeld van één groep van onze klanten uit Leerdam.

Voorbeeld van een huis kopen met 3 vrienden

Carlo, Stef en Joris verdienen: € 29.660,-,  € 32.300,- en € 22.300,-. Individueel kunnen ze in de omgeving van Utrecht tot Amsterdam niets kopen. Gezamenlijk kunnen ze echter een huis kopen van € 468.000,-.

Gemiddelde bruto hypotheeklast per maand per persoon bedraagt in dit voorbeeld ongeveer € 416,-. Voor dit geld kan je alleen nergens wonen, ook niet in een kippenhok.

Omdat de lage hypotheekrente direct doorwerkt in de maandlasten is een woning kopen met vrienden een uitkomst voor de woningnood.

Ons advies indien u met vrienden een huis koopt

In bovenstaand voorbeeld zijn de hypotheeklasten dus maandelijks € 1664,- per maand. U betaald dan de rente en aflossing. U geniet hypotheekrenteaftrek omdat het uw eigen woning is. Maandelijks zal u in het eerste jaar ongeveer € 300,- per maand terug krijgen.

Spaar de belastingteruggave voor onvoorziene kosten

In het eerste jaar zal u ongeveer een slordige € 2.000,- terug krijgen i.v.m. gemaakte kosten aankoop huis. Ook ontvangt u ongeveer € 3.600,- terug i.v.m. betaalde hypotheekrente. Spaar deze belasting teruggave op een bankrekening.

Gaat u namelijk onvoorziene kosten maken aan de woning dan hoeft u niet met de pet rond. Mocht het zo zijn dat er regelmatig geld overblijft los dan jaarlijks extra af waardoor de hypotheek verlaagt.

Om rekening mee te houden

Een huis kopen met vrienden betekent wel dat u samen goede afspraken moet maken. Te denken valt aan de tijd dat jullie gezamenlijk in één huis blijven wonen, taakverdeling etc. Ook zullen jullie eigen geld nodig hebben voor de hypotheek. Soms kunnen wij regelen dat u minder eigen geld nodig heeft.

Zomaar even wat afspraken 

Hierbij even wat voorbeelden van diverse afspraken van verschillende klantengroepen van mij. Hoe lang blijven we hier minimaal wonen met zijn allen? Agenda planning huishouden, wie doet de boekhouding? Wat gebeurd er in het week-end?

Allen eigenaar en schuldenaar

Iedereen is eigenaar en schuldenaar. Dus als de een niet betaald dan gaat de bank het volle bedrag bij de andere halen. Alle vrienden dus 100% verantwoordelijk voor de betaling van de hypotheek.

Verplicht allen onder 1 dak wonen

U bent verplicht om met alle vrienden onder één dak te wonen en op dat adres ingeschreven te staan bij de gemeente. U heeft dezelfde rechten en plichten als u alleen een huis koopt. Natuurlijk mag u visite uitnodigen. Wilt u echter een gedeelte van de woning gaan verhuren dan moet u daar altijd toestemming voor hebben van de bank.

Bereken hypotheek

 • Bereken online uw maximale hypotheek tot 4 inkomens.


  Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Risico’s afdekken en de notaris

Als u getrouwd bent en u kiest er voor om bepaalde risico’s niet af te dekken dan kan dat. Lex Wonen vind het belangrijk dat als u met 3 of 4 vrienden of collega’s een huis koopt dat alles goed is afgedekt. Dit wordt nader besproken.

Altijd vooraf met een notaris zaken bespreken. Laat zaken goed omschrijven. Zorg er voor dat u weet met wie u koopt en hoe lang u minimaal met zijn allen in 1 woning blijft wonen.

Wat gebeurd er als iemand overlijdt?

Stel nu dat we het voorbeeld gebruiken zoals hierboven vermeld. Een hypotheek met 3 vrienden of collega’s van € 468.000,-.  En stel  je nu eens voor dat er 1 persoon komt te overlijden.

Wat zijn de koste als er 1 persoon overlijd?

Als we nu eens eerst gaan kijken wie u moet gaan betalen of wat de kosten zijn als 1 persoon komt te overlijden. Valt er iemand weg door overlijden dan:

 • Mogelijk dat erfgenamen geld ontvangen i.v.m. overwaarde in nalatenschap.
 • Worden de maandlasten hoger, hypotheekbedrag door 2 personen te betalen.

We kunnen 1 ding vaststellen. Mocht binnen 2 jaar nadat jullie met 3 vrienden een huis hebben gekocht iemand komen te overlijden dan zal het stukje overwaarde  wat je met zijn allen moet delen verwaarloosbaar zijn. Erfgenamen moeten wel uitgekeerd worden maar dat valt mee.

We kunnen dus zeggen dat punt 1. nagenoeg wegvalt. Punt 2 is in dit verhaal wel belangrijk. U zal met 2 personen een hypotheek van ruim € 400.000,- op moeten hoesten. Dat moet opgelost worden.

Verschuiving van risico’s gedurende de looptijd

Je kan dus stellen dat gedurende de looptijd langzaam de risico’s verschuiven. LET OP! Naar mate de hypotheek steeds meer wordt afgelost wordt de overwaarde groter. Bij overlijden hebben erfgenamen RECHT OP EEN DEEL VAN DE OVERWAARDE. Dit geld moet er wel zijn.

Gedurende de looptijd wordt de hypotheek door de aflossing kleiner. Hierdoor wordt het benodigde inkomen om de hypotheek te kunnen betalen steeds lager. Het gevaar op betalingsproblemen neemt jaarlijks af door de aflossing.

Wat betekend deze situatie feitelijk?

In feite betekend dit dus dat u allemaal een verzekering moet hebben mocht er iemand komen te overlijden. In het begin moet men REKENING HOUDEN DAT DE HYPOTHEEK BETAALBAAR BLIJFT. Later heb je dit geld minder nodig voor de betaalbaarheid maar meer nodig om de erfgenamen uit te betalen.

Halverwege de looptijd zou je kunnen zeggen dat je een klein beetje van het verzekeringsbedrag nodig hebt om de hypotheek te verlagen en de rest voor de erfgenamen.

Er is 1 zaak waar we vooraf niet helemaal rekening mee kunnen houden. Stel dat de waarde van de woning € 100.000 is gestegen? Nabestaanden profiteren daar ook aan mee. Aan de andere kan is het ook zo dat u na zoveel jaar ook veel meer verdiend. Dit is een aanname van mij, de realiteit kan anders zijn.

Uitgangspunt als u met vrienden een huis koopt

Een huis kopen met vrienden is meestal tijdelijk. Spreek vooraf duidelijk af voor hoe lang u minimaal wil kopen met elkaar. Ga vervolgens afspraak maken dat u bijvoorbeeld jaarlijks overlegd hoe nu verder. Stel dat iemand na 7 jaar vertrekt dan bestaat dus de kans dat het huis verkocht moet worden.

Aan de andere kant is het wel zo dat alle vrienden gegroeid zijn qua inkomen. LET OP. Ga nooit met iemand een huis kopen die geen perspectief heeft op een mooie of redelijke baan. De kans dat hij nergens terecht kan is levens groot.

Uiteraard heeft iedereen die kans maar blijf het objectief bekijken. Gezelligheid en betaalbaar wonen is 1 maar er komt een tijd van verkopen of overnemen. Dit moet beiden wel kunnen.

Kopen met broer of zus

In het verlengde hiervan, het is ook mogelijk om met uw broer of zus een huis te kopen.

Bouwkundige keuring altijd doen

Heeft u een woning gevonden met elkaar bezuinig dan niet op een bouwkundige keuring. U moet weten hoe de status van het huis is en welke kosten er zitten aan te komen. Ken uw huis!

Neem contact op met Lex Wonen voor een hypotheek met 2, 3 of 4 vrienden in 1 hypotheek.

Update 10 februari 2020