Menu

Huis kopen met moeder

Huis kopen met moeder

Huis kopen met moeder

Met je moeder een huis kopen betekent dat de kans op een eigen huis groter wordtJa u kan met uw moeder een hypotheek afsluiten via Lex Wonen✅. Let op, een woning kopen met moeder betekent ook dat jullie samen in 1 huis wonen en daar staan ingeschreven. Heeft moeder een eigen huis dan dient dat altijd verkocht te worden, uiteraard krijgen jullie hiervoor een overbruggingskrediet. Bereken eerst voor hoeveel geld jullie samen kunnen kopen✅

Bereken hypotheek met maximaal 4 personen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Heeft 1 van de aanvragers na 2001 een eigen woning gehad? Ja/Nee*
Ik wil GRATIS het Whitepaper “Huis kopen samen met familie of vrienden tot 4 personen“ ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hypotheek met moeder

Een huis kopen met mijn moeder

Een huis kopen met mijn moeder

 Een huis kopen met moeder terwijl u getrouwd bent is ook geen probleem. U kan maximaal met 4 aanvragers een hypotheek krijgen. Even een paar voorbeelden: Hypotheek mama, papa en dochter. Hypotheek moeder, dochter, zoon en tante. Weet u dat het ook mogelijk is om een huis te kopen met broer of zus.

Want:

Wilt u met uw broer of zus en met uw moeder een huis kopen (dus met 3 personen) en er heeft minimaal 1 persoon in het verleden een hypotheek gehad? Hypotheek plaatsen wij dan wel in Box 3. Dat betekent dat u de hypotheekrente niet kan aftrekken van de belasting.

Huis kopen met moeder en de hypotheek

Er is geen bank waar u samen met uw moeder/ kind terecht kan om een huis te kopen. Bij Lex van de straat Wonen kunnen wij voor u een hypotheek samen met moeder regelen. Nu u weet hoeveel u maximaal kan lenen ga snel naar een huizensite. Het gaat precies hetzelfde als dat u met een vriend zou kopen. Het probleem zou zich kunnen openbaren op het moment dat iemand komt te overlijden.

Op dat moment heb je met nabestaanden te maken die recht hebben op hun deel van de nalatenschap. Met een “gewone” hypotheek heb je daar geen last van als je een samenlevingsovereenkomst maakt. Een huis kopen met moeder steekt anders in elkaar vandaar het belang van de notaris.

Huis kopen met moeder en erfrecht

Hypotheek met moeder en het erfrecht

Hypotheek met moeder en het erfrecht

Op het moment dat moeder overlijdt dan zijn er andere problemen dan als een echtpaar of een stelletje een huis koopt. Stel dat u nog een zus of broer heeft dan hebben die recht op hun erfdeel. Dat geld moet er dan wel zijn. De woning heeft namelijk overwaarde en een gedeelte gaat naar de erfgenamen. Wellicht koopt u een huis met uw vader en moeder. Als op een bepaald moment moeder wegvalt dan gaat de helft van de waarde van de woning naar de langstlevende en dat is vader.

Er hoeft dan nog niets uitgekeerd te worden. Als de laatste ouder is overleden dan treedt het erfrecht in werking. Het deel van beide ouders valt in de nalatenschap. Een zak met geld moet klaar staan om niet in financiële problemen te komen. Ook de notaris zal belangrijke informatie met u delen. Hij zal een testament op maken om mogelijke problemen te voorkomen.

Voorbeeld huis kopen met moeder en overlijden 

Karin 34 jaar koopt samen met moeder Joke 60 jaar een schitterend huis voor € 250.000, waarde woning ook € 250.0000. Karin heeft nog een zus Fleur van 28 jaar.  Na 15 jaar komt moeder Joke te overlijden. De waarde van het huis op dat moment bedraagt € 325.000. De hypotheek bedraagt nog slechts € 125.000.  Er is een overwaarde van € 200.000. Karins gedeelte bedraagt € 100.000 en die overige € 1000.000 die van moeder waren vallen in de nalatenschap.

Fleur de zus van Karin  moet haar deel ontvangen. De nalatenschap van € 100.000 van moeder Joke gaat voor de helft naar Karin zelf en voor de andere helft naar haar zus Fleur. Beiden dus € 50.000.

Betaling moeders deel aan erfgenamen

Karin moet dan wel een zak met geld hebben voor Fleur om deze € 50.000 uit te betalen. Dit regelen wij vooraf met een verzekering. Mocht deze situatie zich voordoen dan moet het goed geregeld zijn.  Hoe wij dat regelen wordt later aan tafel besproken. Het is lastig te bepalen hoe groot zo’n verzekering moet zijn. Sommige zaken zijn namelijk vooraf niet te berekenen omdat:

  • We weten vooraf niet of er wel iemand komt te overlijden.
  • Onbekend wanneer er iemand komt te overlijden.
  • Tevens niet vooraf bekend wat de waarde van de woning is na overlijden.
  • Ook weten we niet vooraf hoe groot de hypotheekschuld is.

Daar wij erkend aankoopbemiddelaar zijn en tevens hypotheekadvies regelen gaan wij een bepaald scenario maken zodat een huis kopen met moeder geen financiële ramp wordt. Wij doen u een advies voorleggen waar u zich dan hopelijk in kan vinden.

Hoeveel erfbelasting gaat u betalen? 

Karin en Fleur hebben beiden € 50.000 ontvangen. Er geld voor beiden een vrijstelling van € 20.209(cijfers 2017). Het belasting percentage over de eerste € 122.268 bedraagt 30%. Hoe wordt de berekening  te betalen belasting.

Karin betaald over € 50.000 minus € 20.209 (vrijstelling)= € 29.791 belasting. Dus € 29791 * €30% = € 8.937 erfbelasting. Dit geld ook voor Fleur. Het ligt aan de persoonlijke situatie hoe en wat wij en de notaris moeten regelen. Wellicht heeft moeder ook nog een spaarbankboekje van € 50.000. Samen met u en de notaris zal alles worden besproken. Kijk ook op de website van de belastingdienst en het erfrecht.

Huis kopen met moeder en de AOW

AOW en huis kopen met moeder

AOW en huis kopen met moeder

Als moeder Joke alleen in haar huurhuis zou blijven wonen dan zou ze de alleenstaanden A.O.W ontvangen. Nu moeder Joke samen met dochter Karin een eigen huis koopt veranderd dat ook niet. Ondanks dat ze met Karin samenwoont ontvangt ze nog steeds de ongehuwden A.O.W. Dit geld alleen voor hypotheken met 1e graad bloedverwanten. Kijk ook gerust op de website van de SVB.

Inkomens uit PGB of W.W. niet mogelijk

Een huis kopen met moeder kan niet als iemand een inkomen geniet uit W.W. of persoonsgebonden budget.

Een hypotheek met moeder en NHG

Het is afhankelijk van uw persoonlijke situatie of we met of zonder NHG een huis kopen. Indien er spaargeld in de hypotheek gaat dan zou het wellicht onnodig zijn om met NHG te sluiten. Welke risico’s loopt u dan als de hypotheek ruim past. Wij gaan alles voor u berekenen. Weet wel dat u veel eigen geld nodig heeft omdat hoger bieden dan de vraagprijs niet meer uit te sluiten is.

Onze overige werkzaamheden

Indien u een bestaande woning koopt helpen wij u tevens met de aankoopbemiddeling van de woning. Als erkend aankoopbemiddelaar hebben wij zowel verstand van duurzame hypotheek als van waardes van woningen. Wij kunnen het huis vaak goedkoper aan kopen. Wij zorgen voor de taxatie, regelen notaris en bepalen de ontbindende voorwaarden in de koopakte.

Check eerst de BKR voordat u met moeder wil kopen

Ga voordat u met uw moeder een huis wil kopen de bkr checken. Staan er kredieten in of betalingsachterstanden, wel of niet ingelopen. Het ligt voor de hand dat een negatieve Bkr verwijderd moet worden.

Belang van notaris bij een huis kopen met moeder

Als u een huis gaat kopen met moeder is de notaris een belangrijke factor. Hij zal u bijstaan en uitleg geven waarom sommige zaken zo lopen en hoe te regelen. Er zal een testament opgemaakt worden met een legaat(meestal). Dit moet gebeuren ruim voor de overdracht. Het legaat vermeld een koopoptie.

Als dit er niet in zit dan hebben andere familieleden net zoveel recht om de woning te kopen indien moeder komt te overlijden. Verder is het speciaal op uw eigen situatie afgestemd. Wij komen hier graag op terug.

Geen eigen geld om samen met moeder een huis te kopen

Via tussenpersonen en de meeste banken heeft u ongeveer € 12.000 nodig aan eigen geld om een huis te kopen. Lees onze blog hoe wij kunnen helpen bij een huis kopen zonder eigen geld. Bent u al op leeftijd en te weinig eigen geld? Seniorenhypotheek samen met maximaal 4 ouderen brengt de uitkomst.

Hoe nu verder met een huis kopen met moeder

Kijk op onze homepagina voor meer informatie over een huis kopen met moeder. U bent hier beiden van harte welkom. Wij gaan geen individuele gesprekken aan hier aan tafel. Tijdens zo’n informatief gesprek willen wij alles weten van zowel moeder als dochter.  Er wordt hier uitsluitend gesproken over een huis kopen met moeder maar wij regelen uiteraard ook andere familiehypotheken. Een woning kopen met broer of zus.

Ouderlijk huis kopen

Het is ook mogelijk dat eigen kind via lexwonen ouderlijk huis koopt.

Heeft u via onze website een berekening gemaakt voor uw maximale hypotheek gaat u dan gerust kijken op een huizensite. Bereken de woningwaarde .  Wij helpen u graag met een huis kopen met moeder.

Wat is belangrijkom te weten + ” ALS IK SAMEN MET MIJN MOEDER EEN HUIS WIL KOPEN + ” en samen in 1 hypotheek zitten?

Een van de belangrijkste zaken is dat u weet dat U SAMEN IN 1 HUIS MOET WONEN en dat u daar ingeschreven staat. Verder is een gang naar de notaris belangrijk voordat u samen met moeder een huis gaat kopen.

Voor + “HOEVEEL GELD KAN IK SAMEN MET MIJN MOEDER EEN HUIS KOPEN EN EEN HYPOTHEEK KRIJGEN+”?

Uw maximale hypotheek is afhankelijk van jullie inkomen maar let op! De Hypotheek is nooit hoger dan de waarde van het aan te kopen huis. Suggestie: Bereken hoeveel hypotheek jullie samen kunnen krijgen op deze website en vraag wat u moet bieden op een woning. Ga nooit vooraf zelf te werk. Vraag eerst aan Lexwonen hoe te handelen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button