Menu

Huis kopen zonder voorbehoud van financiering

Huis kopen zonder voorbehoud van financiering

Huis kopen zonder voorbehoud van financiering

Een huis kopen zonder voorbehoud van financiering of zonder ontbindende voorwaarden komt steeds vaker voor bij 70% van de starters en de helft van de doorstromers. Het zal nooit ons advies zijn om zonder financieringsvoorbehoud te kopen⭐ maar het is vaak nog de enigste kans om een woning te kunnen kopen. Wat zijn de risico’s als u zonder financieringsvoorbehoud een huis koopt en hoe kan u het risico op een afwijzing van de bank beperken?

Huis kopen zonder voorbehoud van financiering betekent dat als u de koop niet rond krijgt dat u een boete moet betalen ter hoogte van 10% van de aankoopsom. Hoger bieden en zonder voorbehoud van financiering kan u proberen als u beschikt over opgave bkr met schulden/kredieten, juiste werkgeversverklaring, overzicht betaalrekening van 3 maanden en als u spaargeld en of overwaarde heeft. Verder nooit geweigerd zijn door een bank of onder curatele of bewind gestaan hebben.

Bereken eerst hoeveel u kan lenen en lees dan verder over een huis kopen zonder voorbehoud van financiering, het laten varen van ontbindende voorwaarden.

Ik wil meer informatie over huis kopen zonder ontbindende voorwaarden en max hypotheek.

Vul alles in en u ontvangt direct antwoord op uw persoonlijke situatie
 • Kopen zonder ontbindende voorwaarden vaak enigste optie.


  Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voordelen om zonder voorbehoud van financiering te kopen

Zonder financieringsvoorbehoud huis kopen

Zonder financieringsvoorbehoud huis kopen

De voordelen om zonder ontbindende voorwaarden te kopen zal duidelijk zijn. U gaat definitief akkoord met de aankoop en u verwacht dat de hypotheek wel doorgaat omdat u bijvoorbeeld:

 1. Veel eigen geld heeft
 2. Behoorlijk inkomen heeft
 3. Veel overwaarde heeft op oude huis

Een koper vind dit prima omdat hij in ieder geval 10% van de aankoopsom van u ontvangt als u in gebreke blijft. Dat betekent dat de verkoper zijn huis aan een ander kan verkopen en als troostprijs ook nog de waarborgsom ( 10%) van u ontvangt.

Kopen zonder ontbindende voorwaarden is eigenlijk de enige optie om een huis te kopen. Wilt u een kans maken overweeg dan deze optie maar let op het blijft uw eigen verantwoordelijkheid en uw eigen risico.

Sparren over uw mogelijkheden? Bellen kan 7 dagen per week. 

Huis kopen zonder ontbindende voorwaarden

Als de koop ontbonden wordt?

Koopakte getekend en de koop gaat niet door? Het kost u zonder ontbindende voorwaarden altijd 10% van de aankoopsom.

 • Overmacht telt niet
 • U wordt hier altijd voor aansprakelijk gesteld
 • U kan hier anderen niet voor aansprakelijk stellen
 • Ook kan u niemand aansprakelijk stellen i.v.m. wanprestatie

Heeft u de keuze gemaakt om zonder voorbehoud van financiering te kopen dan wil LexWonen eerst alles controleren door goede inventarisatie. Ga dus pas kijken naar een woning als wij onze werkzaamheden gedaan hebben. U verkleint hierdoor het risico op een afwijzing. Lukt het niet omdat u te weinig inkomen heeft? Woning kopen samen met ouders doen wij ook tot 4 personen.

 
Huis kopen zonder ontbindende voorwaarden

Huis kopen zonder ontbindende voorwaarden

Inkomen en uw spaargeld zegt weinig over akkoord hypotheek

Kopen zonder ontbindende voorwaarden en eigen geld

Kopen zonder ontbindende voorwaarden en eigen geld

Soms denken klanten dat ze een goed contact hebben met hun bank of dat ze zoveel inkomen hebben of eigen geld dat het wel heel raar moet lopen als de hypotheek niet rond komt. Deze zaken zeggen niet alles over acceptatie van de hypotheek. Heeft u ooit een koelkast gekocht op krediet en was u te laat met betalen?

De kans is groot dat u geen huis kan kopen of dat u te laat kan passeren. Ook bij te late overdracht bent u de verkoper de waarborgsom verschuldigd. Uiteraard is een zakje met geld wel verplicht om zonder ontbindende voorwaarden te kopen.

Hoe kan ik de risico’s op een afwijzing verkleinen

U kan de risico’s op een afwijzing verkleinen:

 • Staar er niets in de bkr, controleren op bkr.nl, wat staat er in
 • Nooit onder curatele gestaan
 • Nooit onder bewind gestaan
 • Niet gescheiden geweest( verhoogt risico)
 • Vaste baan als werknemer zijnde
 • Niet zelfstandig
 • Geen werk bij Corona gerelateerd bedrijf
 • Nooit geweigerd door een bank
 • Geen fraude gepleegd
 • In aanraking geweest met justitie
 • Geen studieschuld (DUO)
 • Pas op met KVK inschrijving

Kan u overal “nee” op antwoorden dan is de kans groter dat u kan kopen zonder voorbehoud van financiering. U krijgt van ons geen garanties. Werkgeversverklaring en een overzicht van uw betaalrekening van 3 maanden is ook van belang, evenzo de waarde van de aan te kopen woning.

Kopen zonder voorbehoud van financiering risico koper

U neemt zelf het risico als u zonder voorbehoud van financiering een huis koopt. LexWonen kan u wel helpen met de hypotheek,  goede inventarisatie en een bank die je niet het hemd van het lijf vraagt. Ook dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Taxatierisico zoveel mogelijk vermijden

Als u een goed bod uitbrengt en zonder voorbehoud van financiering wil kopen moet u wel de woningwaarde weten. U weet dat uw hypotheek nooit hoger mag zijn dat de waarde van het huis, ongeacht uw inkomen. Stel u koopt een huis met een vraagprijs van € 500.000,- voor € 550.000,- . U denkt dat u € 50.000,- eigen geld kwijt bent plus de kosten koper. Als nu achteraf blijkt dat het taxatierapport een waarde geeft van € 475.000,-? U zal dan deze € 25.000 ook uit eigen zak moeten betalen.

LexWonen gaat wel checken of de vraagprijs klopt. Een huis kopen zonder ontbindende voorwaarden wordt door steeds meer kopers gedaan omdat kopen steeds lastiger wordt.

Waarborgsom zelf storten naar notaris

U weet dat u als koper een bankgarantie of waarborgsom van 10% van de koopsom moet storten naar de notaris. Dit bedrag bent u dus kwijt als de bank u geen hypotheek verstrekt. LexWonen adviseert altijd om met ontbindende voorwaarden te kopen maar het wordt erg lastig.

Gaat u echt € 50.000 tot € 100.000 hoger bieden dan is het soms toch mogelijk om eigenaar te worden. Gaat u lager overbieden dan is gaan anderen u meestal voor want:

 1. of ze bieden hoger
 2. of ze bieden minder maar zonder voorbehoud van financiering

Ongeveer 50% koopt huis zonder voorbehoud van financiering

Zonder financieringsvoorbehoud huis kopen

Zonder financieringsvoorbehoud huis kopen

Driekwart  van de huizenzoekers overweegt te kopen door hoger bod en zonder financieringsvoorbehoud, de helft van de kopers koopt inderdaad zonder ontbindende voorwaarden. Wat is de reden dat de helft van de kopers zonder voorbehoud van financiering een huis wil kopen?

⇒ Beleggers en investeringsmaatschappijen kopen zonder financieringsvoorbehoud

⇒ Te weinig koophuizen staan te koop

Hoe meer concurrentie op de woningmarkt hoe meer risico met name starters willen lopen. Steeds meer startende huizenzoekers zijn bereid om te kopen zonder voorbehoud van financiering. Ruim 70% van de starters doet een hoger bod zonder ontbindende voorwaarden zoals een financieringsvoorbehoud, aldus Funda.

Voorbeeld van huis kopen zonder voorbehoud van financiering

Hoger bod zonder voorbehoud van financiering

Hoger bod zonder voorbehoud van financiering

Vraagprijs woning € 400.000,-. U doet een hoger bod van € 450.000,- op een woning zonder voorbehoud van financiering, overdracht over 6 weken. Bankgarantie of waarborgsom bedraagt 10% van de aankoopsom van het huis. Kan de overdracht niet plaatsvinden over 6 weken dan bent u gehouden aan de 10% boete. De waarborgsom, wordt uitgekeerd aan de verkopende partij. Deze bedraagt € 45.000,-.

Kan u dus niet aan uw verplichtingen voldoen dan kost u dat € 45.000,- in dit voorbeeld.  Aansprakelijkheid berust altijd bij de verkoper en niet bij andere partijen, ongeacht de situatie. U heeft namelijk een keuze door te kopen met voorbehoud van financiering.

Koopt u zonder ontbindende voorwaarden dan dient u de waarborgsom van 10%  op de afgesproken datum te storten op de rekening van de notaris. Als de hypotheek akkoord is en de overdracht s geweest dan krijgt u de waarborgsom terug of het wordt verrekend met de afrekeningsnota.

Blijft u in gebreke? Dus kan u de hypotheek niet rondkrijgen? De waarborgsom wordt gestort op de rekening van de verkoper. U loopt dus het risico dat als de woning niet door gaat dat u deze € 45.000,- kwijt bent.

Voorbeeld  van starter gekocht zonder financieringsvoorbehoud

In januari 2021 kochten de broers Sven en Rudie via LexWonen een woning zonder voorbehoud van financiering. Beiden konden € 650.000,- lenen. Omdat wij wisten wat de marktwaarde van de woning was konden wij makkelijker een bod uitbrengen.

Beiden hadden een overwaarde op hun oude huis in Veenendaal van € 125.000,-. Omdat je verplicht bent om overwaarde weer in de hypotheek te stoppen kan je spelen met deze € 125.000,-.  Gebruik ik dat geld om hoger te bieden of voor een lagere hypotheek?

Rudie en Sven kozen ervoor om € 75.000,- hoger te bieden dan de vraagprijs op dat huis in Veenendaal Oost. Stel dat taxatie iets zou tegenvallen dan was er nog genoeg geld om dit op te vangen.

Makelaar vertelde dat het achterwege laten van het financieringsvoorbehoud de doorslag was geweest voor de deal en niet het hogere bod. Hij vertelde ook dat de kopers het goed hadden gedaan. Maar ja dat zeggen alle makelaars.

Meeste kans met overbieden en geen financieringsvoorbehoud

Geen voorbehoud van financiering en overbieden op een huis

Geen voorbehoud van financiering en overbieden op een huis

Vraag LexWonen hoe u moet bieden zonder voorbehoud van financiering. Door € 50.000 te overbieden met spaargeld of overwaarde en een lagere hypotheekaanvraag dan de koopsom van het huis heeft u plotseling 90% kans om eigenaar te worden. Dat is in ieder geval onze ervaring. Denk aan onderstaande gegevens.

 • Voldoende eigen geld of overwaarde
 • Niets in de BKR
 • Huis kopen met uitsluitend woonbestemming
 • Bieden boven de vraagprijs met overwaarde of eigen geld
 • Indicatie marktwaarde weten
 • Geen inschrijving in de Kamer van koophandel

LexWonen helpt u graag met een huis kopen zonder voorbehoud van financiering. Het is niet ons advies maar wij willen u wel helpen met zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten. Belangrijk in deze is dat u weet hoeveel hypotheek u kan krijgen.

Ik heb een huis gezien en wil kopen zonder voorbehoud van financiering

Neem contact op met LexWonen om te onderzoeken of u zonder ontbindende voorwaarden zoals het financieringsvoorbehoud een huis kan kopen.

Hoe kan ik een huis kopen zonder voorbehoud van financiering?

U kan een huis kopen zonder ontbindende voorwaarden indien u een correcte werkgeversverklaring heeft, geen negatieve bkr heeft, rekening houdt met alle betalingsverplichtingen en beschikt over spaargeld en of overwaarde. Voor overige belangrijke zaken lees deze blog.

Hoeveel mensen kopen zonder voorbehoud van financiering?

De helft van de huizenzoekers doen een hoger bod en dan zonder financieringsvoorbehoud. Ruim 70% van de startende huizenzoekers doet een verhoogd bod zonder voorbehoud van financiering.

Loop ik veel risico als ik een huis koop zonder voorbehoud van financiering?

Hoe goed wij ook gaan inventariseren u loopt altijd een risico dat de hypotheek niet lukt. Wij kunnen samen wel het risico op een afwijzing van de bank verkleinen door goed uw zaakjes te inventariseren zodat uw risico minimaal is. Gaat de koop niet door dan kost u dat 10% van de aankoopsom van het huis.

Kan ik beter hoger bieden of kopen zonder voorbehoud van financiering⭐?

Het zal per situatie verschillen wat het beste is om te bieden en hoe dit in te vullen. Vaak is een combinatie van een goed bod zonder voorbehoud van financiering de uitkomst om eigenaar te worden van uw droomhuis.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Maximale hypotheek is laagste bedrag van LTI en LTV

Lees meer
Call Now Button