Menu

Huis opeten

Huis opeten door overwaarde

Huis opeten door overwaarde

Uw huis opeten door het opmaken van de overwaarde, het verzilveren van je eigen vermogen voor een nieuwe periode. Verzilveren van het geld wat u in de stenen heeft staan gebeurd steeds vaker.  Een opeethypotheek kan door de gigantische stijging van huizenprijzen sinds de laatste jaren.

Voorbeeld hoe u ruimer kan leven door nog 1 keer te verhuizen, een lagere hypotheekrente van 1,00%  af te sluiten. Ook kan u blijven wonen en verzilveren. Het ligt aan de situatie en de kosten wat handig voor u is. Bereken eerst hoeveel u kan lenen en lees verder over het opeten van uw spaargeld dat in de stenen zit. Hoe kan ik overwaarde contant maken en een andere hypotheek nemen?

Graag meer informatie over een huis kopen, de maximale hypotheek en eventueel de waarde van de woning die wij op het oog hebben.

  • Hidden

  • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe kan ik mijn huis opeten?

Huis opeten is eigenlijk verkeerde woordkeuze. U gaat de overwaarde van de oude woning opeten oftewel verzilveren terwijl u een ander huis koopt. Of wellicht wilt u daar blijven wonen. Met een opeethypotheek Lexwonen verzilver je de overwaarde en worden je maandlasten meestal wel wat hoger.

Hoe zit dat met overwaarde en huis opeten?

Overwaarde opmaken

Overwaarde opmaken

Als u normaal gesproken uw huis verkoopt dan dient u de winst van de oude woning(overwaarde) in het nieuwe huis te stoppen i.v.m. hypotheekrente aftrek. De hypotheek van het huis valt dan in box 1. De meeste mensen hebben de hypotheek in box 1 i.v.m. belasting aftrek( zolang dit er nog is) en een lagere rente. Ik geef hieronder een voorbeeld hoe Stef uit Wageningen een huis kocht in Veenendaal en lekker ruim kon gaan leven van de overwaarde omdat hij de opeet hypotheek afsloot.

Voorbeeld opeethypotheek

Stef woonde in het Centrum van Wageningen en kocht in 1998 een woning. Hypotheek was aflossingsvrij van € 178.300,-. Hypotheekrente 2,7% en betaalde dus € 401,- bruto per maand. Netto zal dat ongeveer € 300,- bedragen i.v.m. hypotheekrente aftrek. De woning had nu een waarde van € 430.000,-.

Oude woning verkocht met een bieden vanaf prijs voor € 455.000,-. Nieuw huis aangekocht voor € 290.000 ,- hypotheek echter nu in box 3.  Hypotheek bedraagt € 200.000,- 50%aflossingsvrij en 50% wordt afgelost. De nieuwe woning heeft nu een hypotheek in box 3 van € 200.000,-. De overige € 90.000,- komt uit de overwaarde van de oude woning.  Nieuwe maandlast wordt netto € 536,- netto per maand.

Hoeveel geld houd ik over op mijn spaarrekening

Huis opeten betekend in dit geval het volgende. Overwaarde oude huis was € 276.700. Van deze overwaarde hebben we € 90.000,- gebruikt om het nieuwe huis aan te kopen. Cash op de bank bedraagt dus €  € 186.700,-. Dit bedrag is vrij te besteden en valt in box 3. Overwaarde is ook tot stand gekomen door juiste bod te bieden.

Hypotheek in box 3 betekend opgeven in box 3

Let op. Als u een hypotheek in box 3 heeft dan dient u al uw spaargeld waaronder de waarde van het huis op te geven aan de belasting. Daar tegenover heeft u een hypotheekschuld in box 3. In het begin zal u weinig box 3 belasting betalen. Hoe meer u aflost hoe meer u box 3 belasting gaat betalen. De regering is bezig met een andere berekening box 3 belasting. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe dit gaat worden.

Overwaarde huis opeten prima constructie

Lekker leven door overwaarde opeten huis

Lekker leven door overwaarde opeten huis

Is opeten overwaarde van je huis zoals hierboven omschreven de beste advies? Ik denk het niet. Hert beste advies is aflossen van de woning. Maar u heeft de keuze. Oude huis overwaarde opeten is met name prettig als u ouder bent dan 55 jaar. Voor wie zou u aflossen?

U mag ook lekker leven echter uw maandlasten moeten wel passen bij uw latere inkomen op pensioendatum. In ieder geval is uw maandlast na deze constructie lager dan als u een huis huurt. Raadpleeg altijd een fiscalist of een belastingdeskundige over box 3 hypotheek.

Samen met familie overwaarde opeten

Ook is het mogelijk dat u met uw broer of zus een huis koopt

Andere mogelijkheid huis opeten

Ook is het mogelijk om gedeeltelijk de woning in box 1 te houden en gedeeltelijk in box 3. LexWonen gaat graag met u van gedachte wisselen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Alles wat je over het plaatsen van spouwmuren wil weten

Lees meer
Call Now Button