Menu

Huis opeten

Huis opeten door overwaarde

Huis opeten door overwaarde

Uw huis opeten door het opmaken van de overwaarde, het verzilveren van je eigen vermogen voor een nieuwe periode. Verzilveren van het geld wat u in de stenen heeft staan gebeurd steeds vaker.  Huis opeten  kan door de gigantische stijging van huizenprijzen sinds de laatste jaren. Lexwonen.nl doet zo’n hypotheek aanvragen zonder dat je extra maandlasten hebt. Huis opeten door kennissen, vrienden of familie te laten inkopen voor de helft van de taxatiewaarde.

Bereken hier hoeveel overwaarde mogelijk is en of de mede-inkoper het kan betalen. Ook wel de opeethypotheek genoemd zonder maandlasten.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe kan ik mijn huis opeten?

Huis opeten is eigenlijk verkeerde woordkeuze. U gaat de overwaarde van de oude woning opeten oftewel verzilveren omdat anderen mede-eigenaar worden. Of wellicht wilt u daar blijven wonen. Met een opeethypotheek Lexwonen verzilver je de overwaarde zonder extra maandlasten.

Hoe huis opeten?

Overwaarde opmaken

Overwaarde opmaken

Als u normaal gesproken uw huis verkoopt dan dient u de winst van de oude woning(overwaarde) in het nieuwe huis te stoppen i.v.m. hypotheekrente aftrek. De hypotheek van het huis valt dan in box 1. De meeste mensen hebben de hypotheek in box 1 i.v.m. belasting aftrek( zolang dit er nog is) en een lagere rente. Ik geef hieronder een voorbeeld hoe Stef uit Wageningen een huis kocht in Veenendaal en lekker ruim kon gaan leven van de overwaarde omdat hij de opeet hypotheek afsloot.

Voorbeeld huis op eten

Ouders wonen al 15 jaar in dezelfde woning die op dit moment € 512.000,- waard is. Hun hypotheek bedraagt nog € 166.000,-, niet relevant voor de berekening. Hun dochter kan geen huis kopen en ouders willen graag de overwaarde benutten door 4 keer per jaar op vakantie te gaan. Dochter koopt zich in voor de helft van de taxatiewaarde, € 256.000,-. Hiervoor krijgt dochter een hypotheek en dat geld gaat naar de ouders. Uiteraard wel verplicht samenwonen.

Overwaarde opeten zonder kosten

Een normale verzilverhypotheek  werkt als volgt.  Het bedrag aan overwaarde krijg je van de bank en daar betaal je ongeveer 6% rente over. In deze mooie situatie kan je je huis opeten zonder kosten koper. Uw bank staat dit niet toe dat u op deze wijze uw overwaarde wil verzilveren door nog iemand op de hypotheek te zetten. Kijk, en dan komen wij dat regelen.

Hypotheek in box 3 voor ouders

Let op, u heeft de hypotheekrenteaftrek natuurlijk altijd gebruikt maar dat stopt. U doet namelijk uw huis opeten van de overwaarde die u eigenlijk zou moeten gebruiken om de hypotheek af te lossen. Handig is om nu een klein deel van de overwaarde die u ontvangt de hypotheek mee af te lossen. Uw maandlasten gaan wel iets omhoog omdat de nieuwe rente iets méér wordt in deze tijd. Door verlaging hypotheek merkt u dat niet.

Overwaarde huis opeten prima constructie

Lekker leven door overwaarde opeten huis

Lekker leven door overwaarde opeten huis

Is opeten overwaarde van je huis zoals hierboven omschreven de beste advies? Ik denk het niet. Hert beste advies is aflossen van de woning. Maar u heeft de keuze. Oude huis overwaarde opeten is met name prettig als u ouder bent dan 55 jaar. Voor wie zou u aflossen?

U mag ook lekker leven echter uw maandlasten moeten wel passen bij uw latere inkomen op pensioendatum. In ieder geval is uw maandlast na deze constructie lager dan als u een huis huurt. Raadpleeg altijd een fiscalist of een belastingdeskundige. Huis verkopen en andere kopen werkt niet. U moet sinds 2023 heel veel geld betalen.

Samen met familie overwaarde opeten

Ook is het mogelijk dat u met uw broer of zus een huis koopt

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis bouwen en aannemer niet betalen

Lees meer
Call Now Button