Menu

Hypotheek Box 3

Een huis kopen in box 3  betekent ook dat u geen hypotheekrenteaftrek heeft. Box 3 hypotheek wordt steeds vaker afgesloten. Een paar kenmerken van een Box 3 hypotheek:

  • Box 3 hypotheek is niet fiscaal aftrekbaar
  • Huis in box 3 wordt beoordeeld zoals uw spaargeld
  • Hypotheek in box 3 mag 50% aflossingsvrij
  • Hypotheek kan tot maximaal 4 inkomens

Het kan zijn dat u een huis heeft gekocht die wel in box 1 zit maar u mag de hypotheekrente niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit gebeurd als u bijvoorbeeld bij verkoop de overwaarde niet gebruikt om de hypotheek te verlagen. Steeds vaker gaan mensen de overwaarde verzilveren om een vakantiehuis of recreatiewoning van te kopen.

Hypotheek box 3 en aflossingsvrij

Je ziet dat je zelfs in box 3 een gedeelte van de hypotheek aflossingsvrij mag afsluiten. Let op! Een aflossingsvrije hypotheek betekent niet dat deze automatisch weer verlengd wordt na 30 jaar. De kans is groot dat u deze moet aflossen. Doet u dat niet dan kan van dat deel een nieuwe hypotheek gemaakt worden maar dan wel onder andere voorwaarde.

Vaak zit u dan binnen 10 jaar van uw pensioendatum en gelden er andere regels voor een hypotheek in box 3. Mijn advies is om het gedeelte van de aflossingsvrije hypotheek te laten passen op pensioendatum. Dus ga naar mijnpensioenoverzicht.nl en laat ons berekenen.

Een hypotheek in box 3 is altijd lager dan in box 1. Dat komt omdat de netto lasten hoger zijn in box 3. Hoe hoger de lasten hoe minder hypotheek u ontvangt.  Omdat de hypotheek niet aftrekbaar is en omdat de rentes iets hoger zijn in een box 3 hypotheek is het maximaal te behalen bedrag wat lager.

Bereken eens voor hoeveel geld u een Box 3 hypotheek kan afsluiten

Bereken hypotheek met maximaal 4 personen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Heeft 1 van de aanvragers na 2001 een eigen woning gehad? Ja/Nee*
Ik wil GRATIS het Whitepaper “Huis kopen samen met familie of vrienden tot 4 personen“ ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U ontvangt direct antwoord op de berekening van de box 3 hypotheek.

Voor wie is een hypotheek in Box 3?

Een hypotheek in Box 3 sluiten wij over het algemeen voor groepen van mensen die maximaal met 4 personen willen kopen. Vaak hebben deze kopers in het verleden een hypotheek gehad in box 1. Gaat deze koper nu een andere eigen woning kopen dan heeft hij verplichtingen gezien de wet op de eigen woning.

Ga je nu een huis kopen met 2 personen dan is een box 1 hypotheek met diverse hypotheekverledens nog net te regelen, denk aan draagplichtovereenkomst en het Goedkeurend Besluit.

Lukt het niet om met 3 of 4 personen een huis te kopen? Wellicht is het een idee om een hypotheek met broer of zus te nemen.

Kopen met 3 of 4 aanvragers complex

Een hypotheek met 3 of 4 aanvragers is complex, er is geen rekenprogramma die een hypotheek berekend met 3 of 4 personen. Iedere koper heeft verschillende hypotheekverleden en standen welke onmogelijk zijn om handmatig te verwerken. Er zijn ook bijna geen banken of adviseurs die u hier mee helpen. Lex Wonen regelt hypotheken met 3 of 4 personen in box 3. 

Hypotheek Box 3 en aflossingsvrij

Aflossingsvrije hypotheek in Box 3

Aflossingsvrije hypotheek in Box 3

Aflossingsvrije hypotheek in 2020 kan nog steeds tot 50%van de marktwaarde. Dit geld dan niet voor een hypotheek in Box 1 maar wel in box 3. Kijk voor meer informatie op de homepage van LexWonen.

Hypotheek box 3 kan 50% aflossingsvrij en 50% annuïtair

U mag 50% van de marktwaarde aflossingsvrij financieren in een Box 3 hypotheek. De overige 50% zal u dan annuïtair of lineair moeten aflossen. Door die 50% aflossingsvrije hypotheek drukt u de maandlast. Wij zullen nooit geen aflossingsvrije hypotheek adviseren. Onder bepaalde omstandigheden zou een aflossingsvrij deel in een box 3 hypotheek gerechtvaardigd kunnen zijn.

Hypotheek en de notaris

Gaat u met 3 of 4 personen een hypotheek afsluiten raadpleeg altijd een notaris. Wellicht neemt de een een groter bedrag aan eigen geld mee dan de ander. Laat alles omschrijven en laat u zich goed adviseren.

Box 3 Hypotheek en fiscaliteit

Vanaf 2022 zijn er plannen om Box 3 te wijzigen. Lex Wonen adviseert u om voor het afsluiten van een hypotheek in Box 3 advies te vragen bij een accountant, fiscalist of notaris. Lex Wonen is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in de regelgeving.

Het ligt wel in de lijn dat een box 3 hypotheek zwaarder belast gaat worden vanaf 2020 (kennis van 9 maart 2020).

Huis gezien wat nu?

Box 3 of Box 1 hypotheek? U heeft een geweldig huis gezien en wil graag weten wat de waarde van de woning is. Groepshypotheek met 3 of 4 personen wordt meestal een Hypotheek in Box 3.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button