Menu

Overwaarde verzilveren

Overwaarde verzilveren

Overwaarde verzilveren

U kan uw overwaarde gaan verzilveren door de helft van uw woning te gaan verkopen aan familie of vrienden. Mooie oplossing om je overwaarde te verzilveren zonder een maandelijkse hoge rente voor te betalen. Extra geld ontvangen door overwaarde te verzilveren voor extra pensioen of aanvullend cash geld kan iets voor u zijn. Wij leggen het u uit.

Overwaarde verzilveren door woning voor de helft te verkopen

U kan uw overwaarde gaan verzilveren door iemand bij u te laten inwonen (inkopen) voor de helft van de huidige waarde van de woning.  Deze helft van de woningwaarde krijgt u in handen. Diegene waarvan u die overwaarde krijgt neemt daarvoor een hypotheek. Wie wil nu een deel van uw huis kopen zal u denken? Nou, door de slechte woningmarkt en hoge prijzen is de animo groot. Uiteraard wilt u niet iedereen in uw huis hebben. Denk eens aan eigen kinderen, familie of vrienden. Bereken hoeveel overwaarde u kan verzilveren en of de inwoner voldoende hypotheek kan krijgen.

Hypotheek geheel of gedeeltelijk overnemen van ouders.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Voor de helft je huis verkopen

Voor de helft je huis verkopen

Overwaarde verzilveren en andere geldverstrekker nemen

U zal een andere geldverstrekker moeten nemen omdat uw huidige geldverstrekker niet toestaat dat u de helft van de waarde van de woning verkoopt aan een ander. Het is mogelijk om bijvoorbeeld de woning voor de helft te verkopen aan uw eigen familie met partner. Vaak verkoopt oma en opa hun huis voor de helft aan kleinkind met partner.

Opa en oma verzilveren hun overwaarde en de kinderen komen er bij in wonen. Dat is een verplichting. Als je met 2, 3 of 4 personen een huis koopt dan dien je ook met zijn allen daar te wonen en ingeschreven te staan.

Overwaarde verzilveren door lening is te duur

Traditioneel je opgebouwde overwaarde verzilveren door geld te lenen van de bank ter hoogte van de overwaarde is meestal geen optie. Op dit moment zijn de hypotheekrentes zo hoog dat dit onbetaalbaar is. Stel nu dat u € 250.000,- overwaarde verzilvert via de bank dan betaald u een slordige 6,5% rente. Gaat u bijvoorbeeld € 250.000,- overwaarde opnemen dan betaald u per maand een slordige €1.354,- zonder aflossing. U betaald veel geld maandelijks voor de overwaarde die u zelf heeft verdiend.

Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen zoals je huis verkopen aan een belegger en terug huren. U krijgt weinig voor de woning en de huur tikt aan. Via Lexwonen overwaarde verzilveren wordt wekelijks gedaan.

Overwaarde gaan verzilveren zodat familie een huis kan kopen

Verzilvert u de overwaarde door de helft van de woning te verkopen dan heeft een ander eindelijk de kans om een huis te kopen. Met twee personen is het lastig kopen in 2023 en 2024. Uw mede inwoners, vaak kleinkindere of kinderen, hebben een eigen huis. Maak wel goede afspraken. De opeethypotheek door overwaarde te verzilveren via lexwonen.nl is een modernere versie dan de aflossingsvrije hypotheek van een bank.

Voorbeeld overwaarde verzilveren bestaande klant in 2023

Peter, 70 jaar heeft een huis met een waarde van € 590.000,-. Peter heeft zelf nog een hypotheek van € 76.000,- en zit met zijn hypotheek bij de ABN-AMRO. Peter verkoopt de helft van de woningwaarde aan zijn zoon. Dus zoon krijgt een hypotheek van € 295.000,-.  Dit geld gaat naar vader Peter. Op deze wijze overwaarde verzilveren was een goeden deal. Wij hebben de hypotheek overgedaan naar een andere geldverstrekker die dit wilde financieren.

Vader Peter betaalde geen boete rente omdat de nieuwe rente hoger is dan de rente die hij had. Hij betaald nu wel een hogere maandlast maar dat heeft Peter als volgt opgelost. Omdat hij € 295.000,- overwaarde ontving heeft hij zijn eigen hypotheek verlaagt van € 76.000,- naar € 40.000,-.  Op deze wijze heeft hij ongeveer dezelfde maandlast en heeft daardoor ruim € 200.000,- over om van te genieten. Overwaarde verzilveren via Lexwonen.nl is een mooie oplossing.

Genieten van verzilveren overwaarde

Peter wil nu 4 keer per jaar op vakantie voor zolang hij gezond is. Hij wil van zijn overwaarde profiteren en genieten. Deze overwaarde heeft hij dik verdiend. De huidige huizenmarkt heeft zijn woning aardig in waarde doen stijgen. Zijn zoon heeft nu een startershypotheek op zijn eerste woning die makkelijk betaalbaar is. Zoon heeft straks als vader uit de tijd is een leuk huis. Hij kan hem later verkopen en wat anders kopen. Dat moet kunnen want hij bouwt ook overwaarde op.

Fiscale consequenties overwaarde verzilveren

Ontvangt u veel geld door de overwaarde te verzilveren en u gebruikt dat geld niet om uw huidige hypotheekstand te verlagen? Dat betekent dat uw huidige hypotheekdeel niet meer aftrekbaar is. Dit is de reden dat veel mensen een klein stukje van hun huidige hypotheek met de verzilverde overwaarde aflossen. Lees meer over hypotheekrenteaftrek bij verkoop eigen woning of een deel van de eigen woning.

Overwaarde gebruiken door verkoop huis en kleiner wonen

Wij horen veel mensen zeggen dat ze later de woning gaan verkopen en goedkoper gaan wonen. Zij bedoelen dan kleiner gaan wonen en overwaarde opmaken. Deze wijze van overwaarde verzilveren is mogelijk maar hoe goedkoop wilt u dan kopen? Huizenprijzen zijn enorm hoog. Als u bijvoorbeeld een woning wil kopen die € 200.000,- tot € 300.000,- goedkoper is dan kijk eerst even waar u terecht komt.

Heeft u weinig overwaarde om te verzilveren dan kan een huis verkopen en kleiner wonen een oplossing zijn als u klein wonen geen probleem vindt. Let op bij aankoop van een ander huis. Laat deze woning altijd bouwkundig keuren zodat u niet de verzilverde overwaarde kwijt bent aan reparaties door achterstallig onderhoud. Wilt u meer lezen over slim overwaarde van je huis gebruiken? Lees alles.

Meer weten over genieten van je overwaarde

Maak een berekening hierboven en zie direct hoeveel u aan overwaarde kan krijgen. Ook krijgt u bericht of de inkopende partij die uw overwaarde moet betalen de hypotheek kan krijgen. U slaat twee vliegen in 1 klap. Bespaar eigen geld door gedeeltelijke verkoop van je huis.

Het is niet altijd verstandig om de overwaarde te verzilveren. Heeft u weinig overwaarde en moet u boeterente betalen dan is dit niet handig. Ga altijd voordat u uw overwaarde wil verzilveren naar een notaris en bespreek de zaak. U betaald uitsluitend de boeterente als de nieuwe hypotheekrente die u krijgt lager is dan de huidige hypotheekrente.

Hoe kan ik ” MIJN OVERWAARDE VERZILVEREN ” zonder dat ik maandelijks veel rente en aflossing hoef te betalen?

U verkoopt de helft van de huidige waarde van de woning aan familie of vrienden. Als de woningwaarde € 450.000,- bedraagt dan ontvangt u € 225.000,- van hun. Zij moeten uiteraard wel samen met u onder een dak wonen want zij zijn mede-eigenaar. Deze € 225.000,- ontvangt u van hun via de notaris. Zij krijgen dit in de vorm van een hypotheek. Bespaar veel maandelijkse kosten en geniet van de verzilverde overwaarde. Lees hier alles.

Ik wil graag met mijn vriendin ” HET HUIS VAN MIJN OUDERS KOPEN ” door ons te laten inkopen, hoe nu verder?

Lees deze blog en maak eerst de berekening. Neem daarna contact op en wij leggen het u uit.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Hoe werkt het aanvragen van een hypotheek precies?

Lees meer
Call Now Button