Menu

Inflatie

Inflatie

Inflatie

Inflatie, ook wel geldontwaarding genoemd kan je voor een groot gedeelte zelf aanpakken. Voor velen is een geringe investering voldoende om het verlies van koopkracht te lijf te gaan. Lexwonen legt jou uit hoe hij bij zijn klanten en privé de zaken heeft geregeld. Het mooie is dat je zelf veel kan doen. Wat is de oorzaak dat geld minder waard wordt? Hoe pakken wij inflatie aan?

Oorzaak inflatie

Geldontwaarding

Geldontwaarding

Inflatie kan ontstaan als de centrale bank geld gaat bijdrukken. Ik beperk mij tot de huidige problematiek van de oorlog van Poetin in Oekraïne. Door de Oorlog van Rusland is er een schaarste ontstaan aan grondstoffen zoals, gas, brandstof en graan. Door de oplopende prijzen krijg je dus geldontwaarding. Het geld wordt minder waard omdat je hier minder mee kan doen. Bijkomend nadelig gevolg is dat de hypotheekrentes door de inflatie omhoog schieten. Gaan de hypotheekrentes omhoog dan verlaagd dat je maximale hypotheek wat weer slecht is voor de huizenmarkt.

Inflatie oplossen

Oplossing inflatie

Oplossing inflatie

De inflatie komt in april 2022 op 9,7% met name door de stijgende gasprijzen en brandstof. Prijzen van o.a. vlees, brood, auto’s en andere goederen en diensten zijn hierdoor flink gestegen. Nu is elke inflatie eigenlijk een persoonlijk probleem. Gezin met € 2.500,- netto inkomen heeft meer last van geldontwaarding dan gezinnen met € 5.000,- netto inkomen. Oplossing is dus het aanpakken van je persoonlijke energielasten per maand. Ik heb het niet over het switchen van de ene energiemaatschappij naar de ander. Lexwonen heeft het als volgt gedaan.

Voorbeeld oplossing geldontwaarding

Ties en Bram, twee broers hadden een huis gekocht op het Boompjesgoed in Veenendaal. Huizenprijzen in Veenendaal koelen nu iets af. Lexwonen heeft gezorgd voor een airco die ook verwarmt. Tegenwoordig kunnen de meeste airco’s verwarmen. Iedereen denkt dat airco’s energieverbruikers zijn maar dat is niet zo. Een airco heeft een warmtepomp en geen verwarmingselementen of spiraal. Alleen al een airco beperkt je gasverbruik al voor 30% waardoor je persoonlijke inflatie afneemt. Gebruik je een airco voor koelen dan zijn het wel geldverslinders, niet voor verwarmen.

Toepassen van spouwmuurisolatie is een betaalbare isolatie waardoor je nog eens 15% tot 25% minder gas verbruikt. Ties en bram gingen van € 170,- per maand naar € 590,- per maand aan energielasten. De woning op Boompjesgoed wordt nu voor 75% verwarmd middels airco. Af en toe bij verwarmen met de Centrale verwarming i.v.m. studeerkamer boven. Hierdoor betalen ze nu € 275,- per maand.

Deflatie voor de persoonlijke situatie van Ties en Bram. Ja ze betalen meer dan voor de geldontwaarding maar in de nieuwe situatie  besparen ze ruim € 300,- per maand.

Geldontwaarding tegen gaan met een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp die samenwerkt met de C.V. is ook een oplossing. Lexwonen heeft Ties en Bram geholpen met een bouwdepot zodat deze zaken meegefinancierd kunnen worden. Aardigheid is dat ze 30% subsidie ontvangen omdat ze 2 energiezuinige maatregelen getroffen hebben.

Koopkracht behoud iets gedaald

Koopkracht bewaken

Koopkracht bewaken

De koopkracht kan je niet volledig in stand houden maar een mooie bezuiniging zorgt voor duizenden euro’s minder aan maandlasten per jaar. De investering kost ongeveer € 50,- per maand maar het levert 5 keer zoveel op. Kijk ook eens op de website van Moody’s over inflatie in Europa.

Aflossingsvrij deel maken en energiezuinige maatregelen

Joop uit Ede had hetzelfde probleem. Lexwonen heeft daar anders aangepakt. We hebben daar een airco laten plaatsen en spouwmuurisolatie. Verder hebben wij  40% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij gemaakt. Op pensioendatum past de hypotheek ook op zijn inkomen. Verlies aan koopkracht hebben we aangepakt en voor Joop betekent dit een besparing van € 690,- per maand.

Besparen betekent persoonlijke inflatie aanpakken

Besparen op de zaken die de geldontwaarding aanwakkeren betekent dat je fijn kan doorleven zonder financiële problemen op dit moment. Wel is het zo dat je later de hypotheek niet geheel hebt afgelost. Op pensioendatum heb je dus nog hypotheeklasten. Als deze lasten passen bij je pensioeninkomen dan is dit geen probleem. Vraag Lexwonen hoe jij jouw persoonlijke situatie het beste kan aanpakken.

Twijfel je over winstgevendheid van een airco die verwarmd? Neem zelf contact op met een Electro vakman. Twijfel je over spouwmuurisolatie? Neem contact op met een specialist. Wil je nog meer inhoudelijk weten over geldontwaarding?  Kijk dan even op de website van de ECB en inflatie problematiek.

Huizenmarkt down door inflatie

Is er geen vertrouwen omdat mensen niet weten wat er met hun besteedbaar inkomen gebeurd dan zakt de huizenmarkt in elkaar. Lexwonen verwacht dat in de zomer van 2022 voor het eerst weer koopprijzen onder de vraagprijs te realiseren. Door de oplopende rente is het lastig kopen. Lukt het je niet om alleen of samen te kopen? Samen met ouders een huis kopen is DE HYPOPTHEEKAANVRAAG van 2022. Ook met vrienden of andere familieleden tot 4 personen kunnen wij regelen zodat de persoonlijke inflatie laag blijft.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Alles wat je over het plaatsen van spouwmuren wil weten

Lees meer
Call Now Button