Menu

Prognose Hypotheekrente

Prognose Hypotheekrente

Prognose Hypotheekrente

Update 24 december 2023

Hypotheekrente weten is belangrijk omdat bij een verhoging van die rente u minder hypotheek krijgt en de maandlasten hoger worden. Verwachting van de hypotheekrentes zijn dalend in 2024. Sinds december 2023 zijn de rentes al gedaald maar wij verwachten een verdere daling. Onze prognose is dat uw maximale hypotheek in 2024 hoger is door lagere rentes en andere maximale hypotheekberekening in 2024.

Info over bod en hypotheek

Info over bod en hypotheek

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Ik wil GRATIS het ‘Overbieden huis’ whitepaper ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hypotheekrente

Hypotheekrente

Verwachting hypotheekrente 2024

De dalende hypotheekrente betekent dat dit consequenties zal hebben op de woningmarkt. Je kan weer meer lenen. De meeste mensen denken toch nu of nooit. Makelaars zitten vol met bezichtigingen. Mijn verwachting is dat door de rentedalingen 8% tot 30% wordt overboden. Let op, dit geld met name voor energiezuinige woningen. Door de lastige woningmarkt regelen wij bieden zonder voorbehoud van financiering zonder risico. Hierdoor meer kans op een huis.

Hogere hypotheekrente makkelijker kopen

Hogere hypotheekrente makkelijker kopen

Prognose hypotheekrente verder dalend in 2024

Veel media schrijven over hogere maandlasten als de hypotheekrente stijgt maar dat klopt niet helemaal. Ik leg het je uit. Wil jij maximaal lenen dan wordt er berekent hoeveel maandlasten jij per maand maximaal mag hebben. Stel je nu voor dat je maximaal aan maandlasten, gezien je inkomen, € 1.250,- per maand mag hebben. Dan wil dat zeggen dat die € 1.250,- betaalbaar voor jou zou moeten zijn. Bij een bepaald inkomen hoort een bepaalde maximale hypotheek. Gaat de rente omhoog dan kan je dus minder lenen maar die € 1.250,- maandlast blijft overeind staan. Gelukkig stijgen de hypotheekrentes niet absurd. Wij volgen de markt omdat wij er zelf midden in zitten. Woning kopen wordt lastiger omdat de hypotheekrente stijgt en iedereen weer wil kopen.

Je moet altijd kijken naar het bedrag dat je mag verwonen en dan pas naar de maximale hypotheek die je kan krijgen. Wel kan je zeggen dat je bij een lagere hypotheekrente meer huis krijgt voor je geld. Ook kan je zeggen dat een hogere hypotheekrente je maximale hypotheek kan beïnvloeden als je niet maximaal gaat lenen. Vaak zijn mensen plotseling bang dat de hypotheeklasten te hoog worden, dat kan dus nooit. Je kan niet méér lasten krijgen dan dat je kan dragen. Hierdoor wordt  een huis kopen met 4 personen steeds interessanter.  Met 4 personen bijna 1 miljoen lenen gebeurd steeds vaker.  Wekelijks regelen wij een hypotheek met vrienden tot 4 personen. Gelukkig zie ik ook positieve zaken. Denk aan de gezamenlijke aanpak van de energiecrisis door Europa. 

Verwachting hypotheekrente 2024

Onze verwachting is een verdere daling van de hypotheekrente in 2024 en een stabiele inflatie op korte termijn. Inflatie zal voorlopig vanaf oktober 2023 niet verder stijgen. Gas- en Electra-prijzen moeten we afwachten dit najaar. Let op, deze winter kan het anders worden. Door de warme winter zijn de energielasten aanmerkelijk lager. Wat brengt een hogere hypotheekrente allemaal teweeg?

  1. Hogere maandlasten 
  2. Maximale hypotheek zal dalen
  3. Hoger bieden

Lexwonen voorspelt hypotheekrentes die in 2024 verder dalen. Er is nu een mogelijkheid voor starters met een startershypotheek omdat ze tot € 500,- minder hypotheeklasten hebben per maand. Bereken wat je kan lenen en wat je zou moeten bieden op je eerste huis. Het aantal bezichtigingen is oplopend dus prijzen gaan zo weer verder omhoog. Er zijn mogelijkheden ondanks de toch nog hoge hypotheekrente. Lexwonen had in Oss West een woning gekocht voor een klant. Na 2 dagen belde Makelaarsland dat ze hier op terug kwamen. Een ander had betere voorwaarden. En dat terwijl wij al € 14.000,- hoger hadden geboden dan de vraagprijs. Het gedonder van overbieden en meer bezichtigingen komt er weer aan. Energiezuinige woningen en duurdere huizen die niet te vergelijken zijn met andere woningen wordt nu al weer flink overboden.

Waarom hypotheekrentes dalen sinds september 2023

Dalende hypotheekrente

Dalende hypotheekrente

De inflatie was de oorzaak van stijgende rentes. Als het einde van de oorlog van Rusland aanstaande is dan worden energieprijzen lager. Minder inflatie waardoor naar verwachting lagere hypotheekrentes zien we niet zitten omdat de ECB de rente verhoogt. Vanaf nu zal het zeker weer overbieden worden, wij hebben het al meegemaakt in Achterberg Gemeente Rhenen. Klant € 50.000 overboden en niet gekregen. Overweeg nu een huis te kopen. Vraag altijd naar het verbruik van energielasten en niet naar de maandlasten van het energieverbruik.

Stijgende inflatie betekent hogere hypotheekrente

De oorlog in Oekraïne en de maatregelen in Europees verband zorgden er voor dat de hypotheekrente ging stijgen.  Onze mailbox stroomt vol met:

  1. doorstromers en starters die willen kopen
  2. gefrustreerde mensen die pagina’s afkeuren (maar wel lezen)

Onze prognose is dat de hypotheekrente verder gaat dalen in 2024. De marktwaarde blijft op peil en de koopsommen zullen stijgen. Als je het slim speelt dan kan je een huis kopen via Lexwonen door met zekerheid een bod doen volgens onze methode.

Fiasco voorkomen door te hoge maandlast

Op 14 juli 2022 wilde een bestaande klant zijn huis verkopen omdat zijn vrouw zwanger was. Beiden hadden een overwaarde van € 50.000,-. Huidige maandlasten bedroegen € 375,- en zouden bij aankoop nieuwe woning € 975,- bedragen. De familie was niet op de hoogte van de huidige rentestand. Ze kunnen nu nog geen € 200,- per maand sparen. Het huis was al gekocht maar de koopakte was nog niet getekend. Denk altijd eerst na over de maandlasten, wat wil je betalen. Daarna de maximale hypotheek.

Lexwonen maakt steeds vaker mee dat klanten eigenlijk niet zoveel willen betalen per maand. Hypotheekrente bepaald jouw maandlast. Lees alles over de laagste hypotheekrente die wij voeren.

Kans op huizencrash afgenomen 

Onze prognose van de hypotheekrentes zijn gebaseerd op gezond verstand en veel onderhandelen. Wij zitten dagelijks in deze materie en indien nodig wijzigen wij direct de blogs. Een klant van ons kocht een woning in februari 2023 in Zwartebroek onder de vraagprijs. Ook in Utrecht onder de gecorrigeerde vraagprijs verkocht. Verwachting hypotheekrente is een trend die niet te stoppen is. Kijk hieronder wat verhoging van hypotheekrente betekent.

Lage hypotheekrente betekent hogere hypotheek

Lage hypotheekrente betekent hogere hypotheek

Hierboven zie je het verschil in maximale hypotheek bij hogere en lagere hypotheekrente. Mijn verwachting is niet dat de rente richting 4% gaat. Wil je een woning kopen dan is het nu de tijd. Dalende hypotheekrentes in 2025 verwachten wij niet.

Prognose hypotheekrente en maximale hypotheek 2024

Bestaand voorbeeld van Tom en Michiel.

Beiden hebben een gezamenlijk bruto jaarinkomen van € 75.000,-. In 2021 konden ze op basis van 0,85% € 407.000,- lenen. Op dit moment bedraagt de hypotheekrente 4,18%. Je kan met het zelfde inkomen € 322.000,- lenen. Omdat je steeds minder kan lenen zullen verkopers hun woningen niet steeds hoger in de markt zetten. Daar komt nu een einde aan, voorlopig. Het voordeel is wel dat ze meer kunnen lenen in 2024 als ze energiezuinig woning kopen.

Hoe weten jullie vooraf de hypotheekwijzigingen?

Het is altijd een verwachting van de hypotheekrente wijzigingen. Maar deze prognose is wel gebaseerd op fundamentele onderzoeken en huidige nationale en internationale situatie waarin wij verkeren. Oorlogen en inflaties zijn funest voor de hypotheekrente. Steeds meer mensen zoeken ons op in Google om de hypotheekrente verwachtingen te lezen. Met name starters die hun eerste woning kopen.

Hoeveel betaal ik meer aan hypotheekrente in 30 jaar bij hogere hypotheekrente?

Ik laat je nu zien hoeveel geld je bruto meer betaald in 30 jaar tijd. We gaan uit van een annuïteitenhypotheek van € 407.000,-.

  • Hypotheek € 407.000,- hypotheekrente was 2021 0,85%, rente en aflossing na 30 jaar bedraagt € 498.000,-
  • Lening  € 407.000,- huidige hypotheekrente 2%,  rente en aflossing na 30 jaar bedraagt € 586.000,-
  • Hypotheek  € 407.000,- prognose hypotheekrente 4%,  rente en aflossing na 30 jaar bedraagt € 760.000,-.

Van prognose hypotheekrente tot werkelijke bedragen. Je ziet het verschil tussen eind 2021 en maart 2022. Voor hetzelfde hypotheekbedrag betaal je € 88.000,- meer. Was je dus vorig jaar van plan om een woning te kopen dan zie je dat door de huidige hypotheekrente je in 30 jaar € 88.000,- meer kwijt was.

Prognose hypotheekrente in november 2023 bedraagt 4,9% 10 jaar rentevast periode. Ga je dat verschil berekenen dan bedraagt dat € 262.000,- wat je bruto meer betaald aan rente en aflossing. Door deze berekening heb je een beter overzicht van werkelijke bruto lasten en de prognose. Mocht de komende dagen belangrijke wijzigingen zijn in de werkelijke hypotheekrente percentages dan wijzigen wij onmiddellijk de prognoses.

Prognose huizenprijzen gelijkblijvend door hogere hypotheekrente

Verwachting huizenprijzen  is stijgende omdat er onvoldoende woningen zijn. Hierdoor lopen de marktwaarde en de koopsom ver uit elkaar.. Hogere marktwaarde betekend minder eigen geld nodig. Het verschil tussen de koopsom en de marktwaarde (taxatie) moet je zelf betalen met eigen geld of overwaarde. Lexwonen kan jou landelijk helpen met aankoop en financiering. 

Oplossing als je minder kan lenen

Lexwonen verwacht voorlopig een dalende tendens van hypotheekrente zodat je minder kan lenen. Weet dat het mogelijk is om met 4 personen een huis te kopen. Ook het kopen van een woning van ouders of grootouders biedt fiscaal mogelijkheden. Kijk hiervoor op de homepage van Lexwonen.

Deze pagina over Prognose hypotheekrente zal dagelijks worden geüpdatet zodat je op de hoogte bent van het laatste rentenieuws.

Als de hypotheekrentes + “NOG VERDER GAAN STIJGEN WAT ZEGT DAT OVER JE MAXIMALE HYPOTHEEK + ” ⭐

Ho hoger de hypotheekrente des te minder kan je lenen. Het is belangrijk dat je regelmatig de berekening maakt omdat dit gerust € 10.000,- kan schelen aan hypotheek.

Wat is + ” DE REDEN DAT HYPOTHEEKRENTES STIJGEN + ” en gaan ze in de komende maanden nog verder stijgen?🏠

De reden van stijgende hypotheekrente komt door de stijgende inflatie in 2022. Energieprijzen gaan langzaam omlaag waardoor de hypotheekrentes van alle banken later dit jaar zullen dalen. Helaas is deze daling in april 2023 nog niet doorgezet. We hebben nu nog last van het na-ijleffect van gestegen energieprijzen. Wij verwachten zeker deze zomer een daling van de hypotheekrentes tot oktober 2023. Dit betekent dat een huis kopen straks weer lastiger wordt omdat het tekort aan woningen niet wordt opgelost. Bij dalende hypotheekrente wordt het lastig kopen. Ons advies is koop nu, lees alles hier. Wij zitten er dagelijks in.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Hoe werkt het aanvragen van een hypotheek precies?

Lees meer
Call Now Button