Menu

Prognose Hypotheekrente

Prognose Hypotheekrente

Prognose Hypotheekrente

Update 14 februari 2023

Hypotheekrentes stabiliseren weer sinds 14 januari 2023⭐. Ondanks dalende energieprijzen en een daling van de inflatie dalen de hypotheekrentes steeds verder. Het moet nog blijken of het prijsplafond voor de energie voldoende vertrouwen wint voor de startende huizenkopers. Dalende hypotheekrentes betekent ook dat u meer kan lenen. Heeft u voldoende inkomen? Er staan voldoende woningen te koop waardoor er voldoende keuze is.

Dit betekent dat dit consequenties zal hebben op de woningmarkt. Je kan nu nog wat minder lenen door de hoge hypotheekrentes. Stijgt de inflatie dan stijgt ook de hypotheekrente. Dit betekent ook dat wij verwachten dat de huizenprijzen tot april 2023 zullen dalen. Omdat huizen nu langer te koop staan is overbieden niet of nauwelijks nodig.

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:

 • Hidden

 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hogere hypotheekrente makkelijker kopen

Hogere hypotheekrente makkelijker kopen

Prognose hypotheekrente is dalend

Veel media schrijven over hogere maandlasten als de hypotheekrente stijgt maar dat klopt niet helemaal. Ik leg het je uit. Wil jij maximaal lenen dan wordt er berekent hoeveel maandlasten jij per maand maximaal mag hebben. Stel je nu voor dat je maximaal aan maandlasten, gezien je inkomen, € 1.250,- per maand mag hebben. Dan wil dat zeggen dat die € 1.250,- betaalbaar voor jou zou moeten zijn. Bij een bepaald inkomen hoort een bepaalde maximale hypotheek. Gaat de rente omhoog dan kan je dus minder lenen maar die € 1.250,- maandlast blijft overeind staan. Helaas kan je in 2023 minder lenen omdat er rekening wordt gehouden met de hoge energielasten. Dit scheelt ongeveer een 10%.

Je moet altijd kijken naar het bedrag dat je mag verwonen en dan pas naar de maximale hypotheek die je kan krijgen. Wel kan je zeggen dat je bij een lagere hypotheekrente meer huis krijgt voor je geld. Ook kan je zeggen dat een hogere hypotheekrente je maximale hypotheek kan beïnvloeden als je niet maximaal gaat lenen. Vaak zijn mensen plotseling bang dat de hypotheeklasten te hoog worden, dat kan dus nooit. Je kan niet méér lasten krijgen dan dat je kan dragen. Hierdoor wordt  een huis kopen met 4 personen steeds interessanter.  Met 4 personen bijna 1 miljoen lenen gebeurd steeds vaker. Gelukkig zie ik ook positieve zaken. Denk aan de gezamenlijke aanpak van de energiecrisis door Europa. 

Verwachting hypotheekrente 2023

Verwachting is een verder oplopende hypotheekrente in 2023 en een dalende inflatie. Omdat gasprijzen dalen kan je straks weer wat meer lenen. Door de warme winter zijn de energielasten aanmerkelijk lager. Wat brengt een hogere hypotheekrente allemaal teweeg?

 1. Hogere maandlasten 
 2. Maximale hypotheek zal dalen

Lexwonen voorspelt hypotheekrentes die in 2023 verder zullen stijgen. Wel is er nu een mogelijkheid voor starters met een startershypotheek omdat ze tot € 500,- minder hypotheeklasten hebben per maand. Bereken wat je kan lenen en wat je zou moeten bieden op je droomhuis. Het aantal bezichtigingen is oplopend dus prijzen gaan zo weer omhoog. Er zijn mogelijkheden ondanks de toch nog hoge hypotheekrente.

Starters krijgen korting op hypotheek

Ben jij starter en wil jij je eerste huis kopen? Hypotheekrente bekend en bod uitbrengen? Als starter geniet je van onze startertarieven op hypotheek. Hypotheek vanaf € 995,-. Wellicht zijn de rentes toch nog hoog maar wij kunnen voor starters de maandlasten drukken door het aflossingstermijn te verlengen.

Waarom stijgende hypotheekrentes sinds september 2022

Stijgende hypotheekrente

Stijgende hypotheekrente

De inflatie is de oorzaak van stijgende rentes. Als het einde van de oorlog van Rusland aanstaande is dan worden energieprijzen lager. Minder inflatie waardoor lagere hypotheekrentes. Vanaf dat moment zal het zeker weer overbieden worden. Overweeg nu een huis te kopen. Vraag altijd naar het verbruik van energielasten. Niet naar de maandlasten.

Stijgende inflatie betekent hogere hypotheekrente

De oorlog in Oekraïne en de maatregelen in Europees verband zorgden er voor dat de hypotheekrente ging stijgen. De olie zal niet meer uit Rusland komen en op 24 februari zijn de olieprijzen al explosief gestegen.  Gas komt straks uit Egypte. De volgende banken zijn over het algemeen de goedkoopste banken.

 1. Centraal Beheer
 2. Loyds
 3. Bunq
 4. Hypotrust
 5. Holland Woont
 6. Allianz
 7. ASR

Onze prognose is dat de hypotheekrente verder gaat stijgen richting 2023. De marktwaarde blijft op peil en dat betekent dat een huis kopen zonder eigen geld soms nog lukt via lexwonen.

Fiasco voorkomen door te hoge maandlast

Op 14 juli 2022 wilde een bestaande klant zijn huis verkopen omdat zijn vrouw zwanger was. Beiden hadden een overwaarde van € 50.000,-. Huidige maandlasten bedroegen € 375,- en zouden bij aankoop nieuwe woning € 975,- bedragen. De familie was niet op de hoogte van de huidige rentestand. Ze kunnen nu nog geen € 200,- per maand sparen. Het huis was al gekocht maar de koopakte was nog niet getekend. Denk altijd eerst na over de maandlasten, wat wil je betalen. Daarna de maximale hypotheek.

Lexwonen maakt steeds vaker mee dat klanten eigenlijk niet zoveel willen betalen per maand. Hypotheekrente bepaald jouw maandlast. Lees alles over de laagste hypotheekrente die wij voeren.

Kan op huizencrash afgenomen 

Onze prognose van de hypotheekrentes zijn gebaseerd op gezond verstand en veel onderhandelen. Een klant van ons kocht een woning in Zwartebroek onder de vraagprijs. Ook in Utrecht onder de gecorrigeerde vraagprijs verkocht. Verwachting hypotheekrente is een trend die niet te stoppen is. Kijk hieronder wat verhoging van hypotheekrente betekent. Lexwonen.nl heeft de laagste hypotheekrente voor de huizenzoekers zodat ze meer kunnen lenen.

Lage hypotheekrente betekent hogere hypotheek

Lage hypotheekrente betekent hogere hypotheek

Hierboven zie je het verschil in maximale hypotheek bij hogere en lagere hypotheekrente. Mijn verwachting is niet dat de rente richting 6% gaat. Prognose rente schat ik in op 4,8%  in de zomer van 2023.  Wil je een woning kopen dan is het nu de tijd. Dalende hypotheekrentes straks dan zal de animo weer groter zijn.

Prognose hypotheekrente en maximale hypotheek 2023

Bestaand voorbeeld van Tom en Michiel.

Beiden hebben een gezamenlijk bruto jaarinkomen van € 75.000,-. In 2021 konden ze op basis van 0,85% € 407.000,- lenen. Op dit moment bedraagt de hypotheekrente 1,36%. Je kan met het zelfde inkomen € 395.000,- lenen. Omdat je steeds minder kan lenen zullen verkopers hun woningen niet steeds hoger in de markt zetten.

Onze prognose over de hypotheekrente was deze zomer ongeveer 4,6%  tot 5,5% voor 10 jaar rentevast periode. 

Hoe weten jullie vooraf de hypotheekwijzigingen?

Het is altijd een verwachting van de hypotheekrente wijzigingen. Maar deze prognose is wel gebaseerd op fundamentele onderzoeken en huidige nationale en internationale situatie waarin wij verkeren. Oorlogen en inflaties zijn funest voor de hypotheekrente. Steeds meer mensen zoeken ons op in Google om de hypotheekrente verwachtingen te lezen. 

Hoger in Google door veel aandacht

Steeds vaker kijken huizenzoekers op de website van lexwonen i.v.m. verwachtingen van de maandlasten door de hoge hypotheekrente. Omdat lexwonen zijn website hoger in Google heeft staan zijn er dagelijks meer dan duizend leads die deze pagina bekijken. Als dat zo blijft dan zal deze blog nog hoger in de Google ranking komen te staan.

Hoeveel betaal ik meer aan hypotheekrente in 30 jaar bij hogere hypotheekrente?

Ik laat je nu zien hoeveel geld je bruto meer betaald in 30 jaar tijd. We gaan uit van een annuïteitenhypotheek van € 407.000,-.

 • Hypotheek € 407.000,- hypotheekrente was 2021 0,85%, rente en aflossing na 30 jaar bedraagt € 498.000,-
 • Lening  € 407.000,- huidige hypotheekrente 2%,  rente en aflossing na 30 jaar bedraagt € 586.000,-
 • Hypotheek  € 407.000,- prognose hypotheekrente 4%,  rente en aflossing na 30 jaar bedraagt € 760.000,-.

Van prognose hypotheekrente tot werkelijke bedragen. Je ziet het verschil tussen eind 2021 en maart 2022. Voor hetzelfde hypotheekbedrag betaal je € 88.000,- meer. Was je dus vorig jaar van plan om een woning te kopen dan zie je dat door de huidige hypotheekrente je in 30 jaar € 88.000,- meer kwijt bent.

Prognose hypotheekrente in augustus 2022 bedraagt 4%. Ga je dat verschil berekenen dan bedraagt dat € 262.000,- wat je bruto meer betaald aan rente en aflossing. Door deze berekening heb je een beter overzicht van werkelijke bruto lasten en de prognose. Mocht de komende dagen belangrijke wijzigingen zijn in de werkelijke hypotheekrente percentages dan wijzigen wij onmiddellijk de prognoses.

Prognose huizenprijzen gelijkblijvend door hogere hypotheekrente

Verwachting huizenprijzen  is dalend omdat je minder kan lenen door hogere rente. Gaat de maximale hypotheek omlaag door hogere hypotheekrente dan zullen huizenprijzen niet of amper stijgen. Hierdoor kruipt de marktwaarde langzaam richting de vraagprijs. Hogere marktwaarde betekend minder eigen geld nodig. Het verschil tussen de koopsom en de marktwaarde (taxatie) moet je zelf betalen met eigen geld of overwaarde. Lexwonen kan jou landelijk helpen met aankoop en financiering. 

Oplossing als je minder kan lenen

Lexwonen verwacht voorlopig een dalende tendens van hypotheekrente zodat je minder kan lenen. Weet dat het mogelijk is om met 4 personen een huis te kopen. Ook het kopen van een woning van ouders of grootouders biedt fiscaal mogelijkheden. Kijk hiervoor op de homepage van lexwonen.

Deze pagina over Prognose hypotheekrente zal dagelijks worden geüpdatet zodat je op de hoogte bent van het laatste rentenieuws.

Als de prognoses van lagere hypotheekrentes uitkomen wat betekent dat voor je maximaal haalbare hypotheek? ⭐

Dat lagere hypotheekrente minder maandlasten met zich mee brengt wisten we al. Dit betekent tevens dat je weer meer kan lenen. Verwachting van dalende hypotheekrente betekent ook dat animo op de woningmarkt weer toeneemt. Het is nu nog mogelijk om te gaan kopen. Lees deze blog over verwachtingen van rentes en voorbeelden.

Wat is de reden dat de hypotheekrentes stijgen en gaan ze in de komende maanden nog verder stijgen?🏠

De reden van stijgende hypotheekrente komt door de stijgende inflatie in 2022. Energieprijzen gaan langzaam omlaag waardoor de hypotheekrentes van alle banken later dit jaar zullen dalen. We hebben nu nog last van het na-ijleffect van gestegen energieprijzen. Wij verwachten zeker deze zomer een daling van de hypotheekrentes tot oktober 2023. Dit betekent dat een huis kopen straks weer lastiger wordt omdat het tekort aan woningen niet wordt opgelost. Bij dalende hypotheekrente wordt het lastig kopen. Ons advies is koop, lees alles hier. Wij zitten er dagelijks in.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Alles wat je over het plaatsen van spouwmuren wil weten

Lees meer
Call Now Button