Menu

Prognose Hypotheekrente

Prognose Hypotheekrente

Prognose Hypotheekrente

Update 21 mei 2022

Verwachting hypotheekrente 2022 is stijgende en zal nog meer stijgen door de oorlog in Oekraïne en door de inflatie. Reken op inflatie van 14,5 %. Maar voor iedereen voelt inflatie anders. Prognose hypotheekrente in de zomer van 2022 ruim 3 keer zo hoog als januari 2022. Op dit moment kruipt de hypotheekrente richting de 3,5 % tot 4%. Prognose hypotheekrente verwacht ik echt boven de 5,5% 10 jaar rentevast periode. Een huis kopen met hoge hypotheekrente betekent dat je alleen maar kan kopen met een biedcertificaat.

Dit betekent dat dit consequenties zal hebben op de woningmarkt. Je leest hier hoeveel je minder kan lenen door stijgende hypotheekrente. Hoe hoger de hypotheekrentes des te minder hypotheek is er mogelijk. Stijgt de inflatie dan stijgt ook de hypotheekrente. Bekijk verschil tussen de huidige hypotheekrente van februari 2022  en die van februari 2021. Ook onze prognose van hypotheekrente in 2022 en 2023. Dit betekent ook dat wij verwachten dat de huizenprijzen niet of nauwelijks zullen stijgen vanaf de zomer 2022. De grote vraag naar huizen zorgt er waarschijnlijk voor dat huizenprijzen niet drastisch zullen dalen.

Prognose hypotheekrente 2022

Verwachting is een stijgende hypotheekrente door flink oplopende inflatie waardoor de maandlasten zullen stijgen. Wat brengt een hogere hypotheekrente allemaal teweeg.

  1. Hogere maandlasten
  2. Maximale hypotheek zal drastisch dalen

Lexwonen voorspelt hypotheekrentes die ook in 2023 en 2024 zullen stijgen. Minder hypotheek dus mogelijk. Bereken wat je kan lenen en wat je zou moeten bieden op je droomhuis.

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:

  • Hidden

  • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom stijgen de hypotheekrentes in 2022

Stijgende hypotheekrente

Stijgende hypotheekrente

De inflatie heeft grote invloed op de hypotheekrente. Corona en de oorlog in Oekraïne hebben er o.a. voor gezorgd dat de inflatie hoger is geworden. Hoe hoger de inflatie des te minder wordt er gehandeld. Importprijzen brandstofprijzen en tekort aan grondstoffen zijn debet aan  de inflatie. Mocht het zo zijn dat Nederland inderdaad snel vloeibaar gas heeft dan zal inflatie stoppen en wellicht deflatie mogelijk.

Stijgende inflatie betekent hogere hypotheekrente

De oorlog in Oekraïne en de maatregelen in Europees verband zorgen er voor dat de hypotheekrente stijgt. De olie zal niet meer uit Rusland komen en op 24 februari zijn de olieprijzen al explosief gestegen.  Gas komt waarschijnlijk nog voor het einde van 2022 uit Amerika. Hierdoor loopt de inflatie op en daardoor is onze prognose dat de hypotheekrente veel hoger wordt. 

Huizencrash mogelijk

Onze prognose van de hypotheekrentes zijn gebaseerd op gezond verstand en veel luisteren. Minister Ernst Kuipers zegt: Corona gaat niet meer weg. Op basis van o.a. deze uitspraken en de oorlog is onze prognose dat de rente blijft stijgen. Een huizencrash in 2022 is zeker mogelijk. Verwachting hypotheekrente is een trend die niet te stoppen is. Kijk hieronder wat verhoging van hypotheekrente betekent.

Lage hypotheekrente betekent hogere hypotheek

Lage hypotheekrente betekent hogere hypotheek

Hierboven zie je het verschil in maximale hypotheek bij hogere en lagere hypotheekrente. Mijn verwachting is niet dat de rente richting 7% gaat. Prognose rente schat ik in op 5% deze zomer. Omdat de hypotheekrente stijgt wordt voor iedereen de maximale hypotheek mogelijkheid minder, dat is de reden dat de absurde stijging van huizenprijzen van de zomer stopt.

Prognose hypotheekrente en maximale hypotheek 2022

Bestaand voorbeeld van Tom en Michiel.

Beiden hebben een gezamenlijk bruto jaarinkomen van € 75.000,-. In 2021 konden ze op basis van 0,85% € 407.000,- lenen. Op dit moment bedraagt de hypotheekrente 1,36%. Je kan met het zelfde inkomen € 395.000,- lenen. Omdat je steeds minder kan lenen zullen verkopers hun woningen niet steeds hoger in de markt zetten.

Onze prognose over de hypotheekrente in de zomer zal ongeveer 3,9%  tot 5,5% bedragen 10 jaar rentevast periode. Maximale hypotheek bedraagt dan € 345.000,-.

Verschil in maandlasten door stijgende hypotheekrentes

Als de verwachtingen door gaan dan zit je met de volgende maandlasten. Zie het verschil in hypotheeklasten vanaf eind 2021 tot aan mei 2022. Kijk ook naar onze prognose maandlasten door stijgende hypotheekrentes. Onderstaande cijfers zijn van 2 klanten van ons die beiden een huis hebben gekocht. Jochem kocht een woning in december in Rhenen voor € 470.000,-. Hypotheek bedroeg ook € 470.000,-. Jochem betaalde voor zijn annuïteitenhypotheek met een 10 jaar rentevast periode € € 1500,94 bruto per maand. Een hypotheekrente van 0,95%.

Evert uit Veenendaal kocht in mei 2022 een huis in Rhenen voor € 466.000,-. Hij betaald per maand € 1959,00 per maand. Een hypotheekrente van 2,98%. Dus een lagere hypotheek en € 459,- hogere maandlasten door hogere hypotheekrente. Prognose hypotheekrente mijn inziens richting de 5,9%.  Gezien de inflatie door de brandstof en goederenprijzen zal mijn inziens zelfs een hogere rente prognose op zijn plaats zijn. Lexwonen houdt dit nu dagelijks bij.

Hoe weten jullie vooraf de hypotheekwijzigingen?

Het is altijd een verwachting van de hypotheekrente wijzigingen. Maar deze prognose is wel gebaseerd op fundamentele onderzoeken en huidige nationale en internationale situatie waarin wij verkeren. Oorlogen en inflaties zijn funest voor de hypotheekrente.

Hypotheekrente optimaliseren voor meer hypotheek

Lexwonen kan door optimalisatie van de hypotheekrente méér hypotheek krijgen. Optimaliseren betekent meerdere delen maken met diverse toets-rentes. Te verwachten is dat je dan 10% hogere hypotheek krijgt.

Hoeveel betaal ik meer aan hypotheekrente in 30 jaar?

Ik laat je nu zien hoeveel geld je bruto meer betaald in 30 jaar tijd. We gaan uit van een annuïteitenhypotheek van € 407.000,-.

  • Hypotheek € 407.000,- hypotheekrente was 2021 0,85%, rente en aflossing na 30 jaar bedraagt € 498.000,-
  • Lening  € 407.000,- huidige hypotheekrente 2%,  rente en aflossing na 30 jaar bedraagt € 586.000,-
  • Hypotheek  € 407.000,- prognose hypotheekrente 4%,  rente en aflossing na 30 jaar bedraagt € 760.000,-.

Van prognose hypotheekrente tot werkelijke bedragen. Je ziet het verschil tussen eind 2021 en maart 2022. Voor hetzelfde hypotheekbedrag betaal je € 88.000,- meer. Was je dus vorig jaar van plan om een woning te kopen dan zie je dat door de huidige hypotheekrente je in 30 jaar € 88.000,- meer kwijt bent.

Prognose hypotheekrente in augustus 2022 bedraagt 4%. Ga je dat verschil berekenen dan bedraagt dat € 262.000,- wat je bruto meer betaald aan rente en aflossing. Door deze berekening heb je een beter overzicht van werkelijke bruto lasten en de prognose. Mocht de komende dagen belangrijke wijzigingen zijn in de werkelijke hypotheekrente percentages dan wijzigen wij onmiddellijk de prognoses.

Prognose huizenprijzen gelijkblijvend door hogere hypotheekrente

Verwachting huizenprijzen zal vanaf de zomer minder stijgen omdat je minder kan lenen door hogere rente. Gaat de maximale hypotheek omlaag door hogere hypotheekrente dan zullen huizenprijzen niet of amper stijgen. Hierdoor kruipt de marktwaarde langzaam richting de vraagprijs. Hogere marktwaarde betekend minder eigen geld nodig. Het verschil tussen de koopsom en de marktwaarde (taxatie) moet je zelf betalen met eigen geld of overwaarde. Lexwonen kan jou landelijk helpen met aankoop en financiering. 

Oplossing als je minder kan lenen

Lexwonen verwacht voorlopig een stijgende tendens van hypotheekrente zodat je minder kan lenen. Weet dat het mogelijk is om met 4 personen een huis te kopen. Ook het kopen van een woning van ouders of grootouders bied fiscaal mogelijkheden. Kijk hiervoor op de homepage van lexwonen.

Deze pagina over Prognose hypotheekrente zal dagelijks worden geüpdatet zodat je op de hoogte bent van het laatste rentenieuws.

Als de prognoses van hogere hypotheekrentes uitkomen wat betekent dat voor je maximaal haalbare hypotheek? ⭐

Dat hogere hypotheekrente hogere maandlasten met zich mee brengt wisten we al. Dit betekent tevens dat je minder kan lenen. Hoe hoger de maandlasten des te minder hypotheek je krijgt. Lees deze blog over verwachtingen van rentes en voorbeelden.

Wat is de reden dat de hypotheekrentes stijgen en gaan ze in de toekomst nog meer stijgen?

Als de inflatie toeneemt dan is dat een gangmaker voor stijgende hypotheekrente. Inflatie neemt o.a. toe door de corona. Tekort aan grondstoffen wakkeren inflatie aan. Lees hier alles wat je kan doen om toch een huis te kopen ondanks dat je minder kan lenen door hogere hypotheekrente.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Hulp bij hypotheek

Lees meer
Call Now Button