Menu

Prognose Hypotheekrente

Prognose Hypotheekrente

Prognose Hypotheekrente

Update 3 oktober 2022

Verwachting hypotheekrente sinds september 2022 is verder stijgend⭐. De opzienbarende hoger energieprijzen en de inflatie beloven voorlopig niet veel goeds voor de rentestanden. Oplopende inflatie als gevolg van de oorlog in Oekraïne betekent oplopende rentes en hoge maandlasten voor iedereen in Nederland. Het moet nog blijken of het prijsplafond voor de energie voldoende vertrouwen wint voor de startende huizenkopers.

Dit betekent dat dit consequenties zal hebben op de woningmarkt. Je kan nu weer wat minder lenen door de hogere hypotheekrentes. Hoe hoger de hypotheekrentes des te minder hypotheek is er mogelijk. Stijgt de inflatie dan stijgt ook de hypotheekrente. Het is nu al zo dat per 12 juli 2022 de bezichtigingen op te koop staande woningen met 75% zijn afgenomen. Bekijk verschil tussen de huidige hypotheekrente van augustus 2022  en die van februari 2021. Ook onze prognose van hypotheekrente in 2023 is stijgende hypotheekrente. Dit betekent ook dat wij verwachten dat de huizenprijzen niet zullen stijgen maar verder dalen in 2022. Bereken wat je kan lenen ondanks de hoge hypotheekrente en bereken wat je zou moeten bieden. Je hebt minder eigen geld nodig is de verwachting door lagere hypotheekrente.

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:

 • Hidden

 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hogere hypotheekrente makkelijker kopen

Hogere hypotheekrente makkelijker kopen

Prognose hypotheekrente is stijgend

Alle media schrijven over hogere maandlasten als je maximaal leent maar dat klopt niet. Ik leg het je uit. Wil jij maximaal lenen dan wordt er berekent hoeveel maandlasten jij per maand maximaal mag hebben. Stel je nu voor dat je maximaal aan maandlasten € 1.250,- per maand mag hebben dan heeft dat niets met je maximale hypotheek te maken. Je kan dus nooit méér betalen dan die € 1.250,- per maand bruto. Door de hogere hypotheekrente kan je minder geld lenen maar nooit meer dan € 1.250,- per maand betalen tenzij je meer gaat verdienen.

Je moet altijd kijken naar het bedrag dat je mag verwonen en dan pas naar de maximale hypotheek die je kan krijgen. Wel kan je zeggen dat je bij een lagere hypotheekrente meer huis krijgt voor je geld. Ook kan je zeggen dat een hogere hypotheekrente je maximale hypotheek kan beïnvloeden als je niet maximaal gaat lenen. Vaak zijn mensen plotseling bang dat de hypotheeklasten te hoog worden, dat kan dus nooit. Je kan niet méér lasten krijgen dan dat je kan dragen. Gelukkig zie ik ook positieve zaken. Denk aan de gezamenlijke aanpak van de energiecrisis door Europa. 

Verwachting hypotheekrente 2022

Verwachting is een stijgende hypotheekrente en een oplopende inflatie. Omdat gasprijzen omhoog vliegen kan je minder lenen. Wat brengt een lagere hypotheekrente allemaal teweeg?

 1. Lage maandlasten 
 2. Maximale hypotheek zal stijgen
 3. Meer hypotheken met 4 personen

Lexwonen voorspelt hypotheekrentes die in 2023 en 2024 niet  of weinig zullen dalen. Wel mogelijkheid voor starters met een startershypotheek om meer te lenen. Bereken wat je kan lenen en wat je zou moeten bieden op je droomhuis. Door weinig bezichtigingen dalen de huizenprijzen.

Starters krijgen korting op hypotheek

Goedkope hypotheek vanaf € 995,- voor eerste huis

Goedkope hypotheek vanaf € 995,- voor eerste huis

Ben jij starter en weetje wat je wil kopen? Hypotheekrente bekend en bod uitbrengen. Als starter geniet ja van onze startertarieven op hypotheek. Hypotheek vanaf € 995,-.

Waarom stijgende hypotheekrentes sinds september 2022

Stijgende hypotheekrente

Stijgende hypotheekrente

De inflatie is de oorzaak van stijgende rentes. Als het einde van de oorlog van Rusland aanstaande is dan worden energieprijzen lager. Minder inflatie waardoor lagere hypotheekrentes. Vanaf dat moment zal het zeker weer overbieden worden. Overweeg nu een huis te kopen. Vraag altijd naar het verbruik van energielasten. Niet naar de maandlasten.

Europese Centrale bank (ECB) verhoogt de rente

De Europese Centrale Bank  verhoogt de rente van leningen die de banken dienen te betalen als ze geld lenen. Dit zijn verhogingen op kortlopende leningen. Hypotheekrentes van een duur van 10 jaar en hoger hebben hier dus niet of amper onder te lijden. Dat is dan ook de reden dat het verwachtingspatroon van Lexwonen is dat veel rentes zullen dalen. De verhoging van de rente moet er voor zorgen dat prijzen stabieler worden. Gaat de inflatie omlaag dan zal de hypotheekrente spoedig meer gaan dalen. Dagelijks zijn er hypotheekrente wijzigingen. Lexwonen gaat deze hypotheekwijzigingen niet dagelijks vermelden. Pas als er een duidelijke tendens is over de hypotheekrente dan leest u dat in deze blog.

Stijgende inflatie betekent hogere hypotheekrente

De oorlog in Oekraïne en de maatregelen in Europees verband zorgden er voor dat de hypotheekrente ging stijgen. De olie zal niet meer uit Rusland komen en op 24 februari zijn de olieprijzen al explosief gestegen.  Gas komt straks uit Egypte. Ondanks de stijgende inflatie dalen de hypotheekrentes licht. De volgende banken zijn over het algemeen de goedkoopste banken.

 1. Centraal Beheer
 2. Loyds
 3. Bunq
 4. Hypotrust
 5. Holland Woont
 6. Allianz

Onze prognose van de hypotheekrente is nog steeds licht stijgend maar zal gaan dalen. Omdat het aantal bezichtigingen 70% minder is dan een paar weken geleden kan je weer onder de vraagprijs bieden. De marktwaarde blijft echter wel op peil en dat betekent dat een huis kopen zonder eigen geld weer lukt via lexwonen.

Fiasco voorkomen door te hoge maandlast

Op 14 juli 2022 wilde een bestaande klant zijn huis verkopen omdat zijn vrouw zwanger was. Beiden hadden een overwaarde van € 50.000,-. Huidige maandlasten bedroegen € 375,- en zouden bij aankoop nieuwe woning € 975,- bedragen. De familie was niet op de hoogte van de huidige rentestand. Ze kunnen nu nog geen € 200,- per maand sparen. Het huis was al gekocht maar de koopakte was nog niet getekend. Denk altijd eerst na over de maandlasten, wat wil je betalen. Daarna de maximale hypotheek.

Lexwonen maakt steeds vaker mee dat klanten eigenlijk niet zoveel willen betalen per maand. Hypotheekrente bepaald jouw maandlast. Lees alles over de laagste hypotheekrente die wij voeren.

Huizencrash mogelijk

Onze prognose van de hypotheekrentes zijn gebaseerd op gezond verstand en veel luisteren. Minister Ernst Kuipers zegt: Corona gaat niet meer weg. Op basis van o.a. deze uitspraken en de oorlog was onze prognose dat de rente zou blijven stijgen. Een huizencrash in 2022 is wel al aan de gang ondanks dat hypotheekrentes dalen. De eerste woningen zijn al onder de vraagprijs verkocht. Een klant van mij kocht een woning in Zwartebroek onder de vraagprijs. Ook in Utrecht onder de gecorrigeerde vraagprijs verkocht. Verwachting hypotheekrente is een trend die niet te stoppen is. Kijk hieronder wat verhoging van hypotheekrente betekent. Lexwonen.nl heeft de laagste hypotheekrente voor de huizenzoekers zodat ze meer kunnen lenen.

Lage hypotheekrente betekent hogere hypotheek

Lage hypotheekrente betekent hogere hypotheek

Hierboven zie je het verschil in maximale hypotheek bij hogere en lagere hypotheekrente. Mijn verwachting is niet dat de rente richting 1% gaat. Prognose rente schat ik in op 2,5% deze zomer. Omdat de hypotheekrente daalt wordt voor iedereen de maximale hypotheek mogelijkheid hoger. Wil je een woning kopen dan is het nu de tijd. Zakken de hypotheekrentes verder dan zal de animo weer groter zijn.

Prognose hypotheekrente en maximale hypotheek 2022

Bestaand voorbeeld van Tom en Michiel.

Beiden hebben een gezamenlijk bruto jaarinkomen van € 75.000,-. In 2021 konden ze op basis van 0,85% € 407.000,- lenen. Op dit moment bedraagt de hypotheekrente 1,36%. Je kan met het zelfde inkomen € 395.000,- lenen. Omdat je steeds minder kan lenen zullen verkopers hun woningen niet steeds hoger in de markt zetten.

Onze prognose over de hypotheekrente was deze zomer ongeveer 4,6%  tot 5,5% voor 10 jaar rentevast periode. Gelukkig is de hypotheekrente dalende.

Hoe weten jullie vooraf de hypotheekwijzigingen?

Het is altijd een verwachting van de hypotheekrente wijzigingen. Maar deze prognose is wel gebaseerd op fundamentele onderzoeken en huidige nationale en internationale situatie waarin wij verkeren. Oorlogen en inflaties zijn funest voor de hypotheekrente. Steeds meer mensen zoeken ons op in Google om de hypotheekrente verwachtingen te lezen. Omdat de economie steeds meer begint te klagen over de hoge hypotheekrentes is de tendens dalende hypotheekrente.

Hoger in Google door veel aandacht

Steeds vaker kijken huizenzoekers op de website van lexwonen i.v.m. verwachtingen van de maandlasten door de hoge hypotheekrente. Omdat lexwonen zijn website hoger in Google heeft staan zijn er dagelijks meer dan duizend leads die deze pagina bekijken. Als dat zo blijft dan zal deze blog nog hoger in de Google ranking komen te staan.

Hypotheekrente optimaliseren voor meer hypotheek

Lexwonen kan door optimalisatie van de hypotheekrente méér hypotheek krijgen. Optimaliseren betekent meerdere delen maken met diverse toets-rentes. Te verwachten is dat je dan 10% hogere hypotheek krijgt.

Hoeveel betaal ik meer aan hypotheekrente in 30 jaar bij hogere hypotheekrente?

Ik laat je nu zien hoeveel geld je bruto meer betaald in 30 jaar tijd. We gaan uit van een annuïteitenhypotheek van € 407.000,-.

 • Hypotheek € 407.000,- hypotheekrente was 2021 0,85%, rente en aflossing na 30 jaar bedraagt € 498.000,-
 • Lening  € 407.000,- huidige hypotheekrente 2%,  rente en aflossing na 30 jaar bedraagt € 586.000,-
 • Hypotheek  € 407.000,- prognose hypotheekrente 4%,  rente en aflossing na 30 jaar bedraagt € 760.000,-.

Van prognose hypotheekrente tot werkelijke bedragen. Je ziet het verschil tussen eind 2021 en maart 2022. Voor hetzelfde hypotheekbedrag betaal je € 88.000,- meer. Was je dus vorig jaar van plan om een woning te kopen dan zie je dat door de huidige hypotheekrente je in 30 jaar € 88.000,- meer kwijt bent.

Prognose hypotheekrente in augustus 2022 bedraagt 4%. Ga je dat verschil berekenen dan bedraagt dat € 262.000,- wat je bruto meer betaald aan rente en aflossing. Door deze berekening heb je een beter overzicht van werkelijke bruto lasten en de prognose. Mocht de komende dagen belangrijke wijzigingen zijn in de werkelijke hypotheekrente percentages dan wijzigen wij onmiddellijk de prognoses.

Prognose huizenprijzen gelijkblijvend door hogere hypotheekrente

Verwachting huizenprijzen  is dalend omdat je minder kan lenen door hogere rente. Gaat de maximale hypotheek omlaag door hogere hypotheekrente dan zullen huizenprijzen niet of amper stijgen. Hierdoor kruipt de marktwaarde langzaam richting de vraagprijs. Hogere marktwaarde betekend minder eigen geld nodig. Het verschil tussen de koopsom en de marktwaarde (taxatie) moet je zelf betalen met eigen geld of overwaarde. Lexwonen kan jou landelijk helpen met aankoop en financiering. 

Oplossing als je minder kan lenen

Lexwonen verwacht voorlopig een dalende tendens van hypotheekrente zodat je minder kan lenen. Weet dat het mogelijk is om met 4 personen een huis te kopen. Ook het kopen van een woning van ouders of grootouders biedt fiscaal mogelijkheden. Kijk hiervoor op de homepage van lexwonen.

Deze pagina over Prognose hypotheekrente zal dagelijks worden geüpdatet zodat je op de hoogte bent van het laatste rentenieuws.

Als de prognoses van lagere hypotheekrentes uitkomen wat betekent dat voor je maximaal haalbare hypotheek? ⭐

Dat lagere hypotheekrente minder maandlasten met zich mee brengt wisten we al. Dit betekent tevens dat je weer meer kan lenen. Hoe hoger de maandlasten des te minder hypotheek je krijgt. Lees deze blog over verwachtingen van rentes en voorbeelden.

Wat is de reden dat de hypotheekrentes dalen en gaan ze in de toekomst nog meer dalen?

Als de inflatie toeneemt dan is dat een gangmaker voor stijgende hypotheekrente. Inflatie neemt o.a. toe door de corona. Tekort aan grondstoffen wakkeren inflatie aan. Lees hier alles wat je kan doen om toch een huis te kopen ondanks dat je minder kan lenen door hogere hypotheekrente. Sinds 20 juli 2022 zijn de hypotheekrentes bij veel banken weer verlaagt.

 

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Met deze tips maak je als starter meer kans op de huizenmarkt

Lees meer
Call Now Button