Menu

Maakt een smart home mijn woning meer waard?

Slimme technologie maakt het leven thuis zeker comfortabeler en handiger. Het gebruik van smart home toepassingen kan zelfs de waarde van je huis flink verhogen. Wist je dat? Een paar tips: kies voor open source merken en ga voor een smart home systeem dat goed bekendstaat op de vastgoedmarkt. Laten we eens kijken naar de invloed van een smart home op de woningwaarde en wat daar allemaal bij komt kijken.

Wat is een smart home?

Een smarthome staat voor gemak. Je hoeft niet meer op te staan om lampen aan te doen, de tv aan te zetten, te stofzuigen, of te kijken wie er aan de deur staat. Je kunt zelfs een elektrische tv beugel kopen en deze op afstand bedienen. Dat regel je allemaal met een druk op de knop via je smartphone of tablet. Je kunt elk slim apparaat naar wens instellen, meestal via een app. Het handigst is om één centraal domoticasysteem te gebruiken. Hiermee koppel je al je slimme apparaten aan elkaar, zodat je alles vanuit één plek kunt vinden en bedienen.

Slimme technologieën en woningwaarde

We kunnen zeker stellen dat het toevoegen van smart home technologie echt de waarde van je huis kan verhogen. Recent onderzoek laat zelfs zien dat maar liefst 81% van de huizenkopers de voorkeur geeft aan een smart home. Deze voorkeur zie je ook terug op de vastgoedmarkt.  Wist je dat ruim 71% van de potentiële kopers specifiek zoekt naar huizen die uitgerust zijn met slimme technologieën?

Investeringsbereidheid van kopers

Het zijn vooral de jongere huiseigenaren die bereid zijn om meer te betalen voor een huis met smart home technologie. Uit onderzoek blijkt dat 72% van de huiseigenaren tussen 18 en 34 jaar oud extra geld zou uitgeven voor een huis met slimme voorzieningen. Dit laat zien dat er een groeiende vraag is naar smart homes en het lijkt dan ook een goed idee om te investeren in deze technologieën om de verkoopprijs van een woning te verhogen.

Snellere verkoop

Makelaars merken dat huizen met smart home technologieën duidelijk sneller verkopen dan huizen zonder deze extra’s. Ongeveer een derde van de makelaars zegt dat smart homes een streepje voor hebben en sneller worden verkocht. Dit betekent niet alleen dat je huis sneller verkocht kan worden, maar ook dat het mogelijk meer oplevert.

Veiligheid en energie-efficiëntie

Potentiële kopers zijn vooral op zoek naar huizen die zowel veilig als energiezuinig zijn. Beveiligingsopties zoals bewegingssensoren, camera’s en slimme sloten zijn bijvoorbeeld erg in trek. Ook vinden ze het steeds belangrijker om op een slimme manier hun energieverbruik te kunnen beheren. Hiervoor heb je tegenwoordig ook allemaal slimme tools en zelfs een app waarbij je live je energieverbruik kunt bijhouden.

Flexibiliteit voor toekomstige automatisering

Het is een goed idee om te investeren in smart home technologie die aanpasbaar is voor toekomstige automatisering. Potentiële kopers willen graag de optie hebben om de huidige systemen en apparaten uit te breiden of aan te passen aan hun eigen behoeften.

Vermijd gesloten systemen

Kies ook altijd voor open source merken om te zorgen dat je systemen compatibel zijn en je verschillende slimme technologieën kunt combineren. Gesloten systemen kunnen de keuzes van potentiële kopers beperken en de waarde van je woning verlagen. Heb jij al een smart home?

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button