Menu

Ouders helpen met hypotheek

Ouders helpen met hypotheek

Ouders helpen met hypotheek

Hoe kunnen ouders hun kind helpen met een hypotheek?  Ouders kunnen hun kind helpen met een huis kopen door:

  • Spaargeld te schenken
  • Eigen hypotheek van ouders verhogen zodat geld vrij komt
  • Ouders verkopen huidige woning aan eigen kind (trend 2021) Kind geen eigen geld nodig voor hypotheek via Lexwonen!
  • Ouders helpen met hypotheek door overbieden te betalen

De hypotheeksituatie van ouders is vaak anders dan de nieuwe hypotheeksituatie van de kinderen. Vaak hebben ouders nog het idee dat garant staan of een kleine bijdrage in de kosten voldoende moet zijn. Als ouders helpen met hypotheek afsluiten dan zullen ze echt over de brug moeten komen.

Bereken hoe ouders kinderen kunnen helpen. Invullen wat u wil weten.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Gratis berekening hoe ouders kinderen kunnen helpen. 7 dagen per week antwoord.


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe ouders kinderen kunnen helpen met huis kopen

Hoe ouders kinderen kunnen helpen met huis kopen

Nu een paar voorbeelden hoe ouders kinderen kunnen helpen.

Ouders helpen kinderen met spaargeld

Het simpele is het schenken van spaargeld. Je hebt om te kopen een slordige € 60.000,- spaargeld nodig om te overbieden op een huis.

Ouders gaan eigen hypotheek verhogen

Kinderen kunnen makkelijker geholpen worden als ouders hun eigen hypotheek verhogen en vervolgens schenken aan hun kind voor een startershypotheek.

Ouders verkopen huis aan eigen kind

Huis verkopen aan eigen kind

Huis verkopen aan eigen kind

Ouders verkopen hun huidige woning aan eigen kind. Dit is op dit moment één van de meest gestelde vragen: Hoe kan mijn kind profiteren als het mijn huis koopt? U mag van de fiscus de woning verkopen tot aan de Woz waarde van uw huis. Gaat u uw huis verkopen onder de Woz waarde dan ziet de fiscus dit als een schenking.

Onder voorwaarden mag u uw eigen kind € 106.000,- schenken voor een woning. Verkopen ouders hun huis € 106.000,- onder de Woz dan moet er schenkbelasting betaald worden. Ook dat valt wel mee, percentage is 10% over alles boven de vrijstelling. Hier een voorbeeld van Annemiek en Peter uit Amersfoort.

Voorbeeld huis kopen van ouders

Peter en Annemiek uit Amersfoort kochten het huis van ouders van Peter. Heel slim gebruik maken van de bestaande fiscale mogelijkheden en gebruik maken van mooie voorwaarden die sommige banken hebben. Maximale hypotheek bedroeg € 289.000,-. In Amersfoort onmogelijk kopen voor dat geld. Ook het eigen geld van € 40.000,- is onvoldoende voor Amersfoort.

Ouders van Peter hadden een woning met een marktwaarde van € 430.000,-.  Huidige hypotheek € 155.000.-. en de Woz waarde bedraagt € 305.000,-. Peter en Annemiek kochten de woning voor € 275.000,-.

Wat waren de consequenties? 

Omdat de kinderen goedkoop het huis hadden aangekocht hadden ze geen eigen geld nodig voor de kosten koper, besparing € 9.000. Lexwonen heeft 3 geldverstrekkers waar je onder voorwaarden geen spaargeld nodig hebt voor alle bijkomende kosten, mits goedkoop aangekocht. Peter hoefde niet te overbieden wat een besparing is van € 70.000,-. Verder dient Peter erfbelasting te betalen, 10% over € 30.000,- dus € 3.000,-.  De woning is namelijk € 30.000,- onder de Woz waarde aangekocht.

Tja, de gulle ouders hebben alles gedaan om voor hun kind iets te kunnen betekenen. De geringe overwaarde was en huidige inkomen was voldoende voor de ouders om wat anders te kopen in Veenendaal. Lukt de hypotheek net niet? Ga naar onze blog : “hoeveel hypotheek kan ik krijgen“. Door optimalisatie van de hypotheekrentes kan je meer hypotheek krijgen.

Kijk uit met maximaal schenken!

Steeds vaker ontvang ik ouders met kinderen die zelf al een richting hebben gekozen qua schenken. Let op, heeft u de maximale vrijstelling geschonken voor de woning dan mag u niet nog eens de jaarlijkse vrijstelling schenken in dat jaar.

Als een kind de verhoogde vrijstelling ontvangt is het verplicht om dit geld binnen 2 jaar te gebruiken waarvoor het bestemd is. De huizenprijzen zijn van dienaard dat een schenking altijd welkom is.

Van wie krijgt u de schenking?

Hoe ouders kind kunnen helpen met huis kopen

Hoe ouders kind kunnen helpen met huis kopen

Als ouders helpen met hypotheek van kind door maximaal te schenken dan mag ongeveer € 26.000.- gebruikt worden voor andere zaken dan aankoop of verbouwing van een huis in 2022. Denk aan de inrichting. Maar let op, komt de schenking van iemand anders dan mag ruim € 3.200,- gebruikt worden voor andere zaken.

Vraag Lexwonen altijd om raad en ga altijd vooraf bij een notaris zaken laten beschrijven. Bewaar nota’s, bonnetjes van wat u met schenkingen heeft gedaan. Ook de bankafschriften, het is logisch dat dit soort zaken reproduceerbaar zijn voor de fiscus.

Ouders helpen kinderen en kinderen helpen ouders

Samen met ouders een huis kopen kan een oplossing zijn voor beide partijen. Met maximaal 4 aanvragers een huis kopen kan via Lexwonen, deze variant doen wij wekelijks. Verder is het mogelijk om hypotheek te regelen met

  1. Vrienden
  2. Broer of zus
  3. Ouders
  4. Studenten

Let op! Allen dienen ook daadwerkelijk onder 1 dak te wonen en ingeschreven te staan op uitsluitend dat adres. Het moet voor iedereen de enige woning zijn!  Hebben wij uw interesse gewekt? Lees ook even onze thuispagina van Lexwonen. U ziet daar hypotheken staan waarvan u eigenlijk geen weet van heeft.

Hoe kunnen ouders hun eigen kind helpen met een hypotheek?

Ouders kunnen eigen kind helpen door geld te schenken. Onder voorwaarden mag ruim € 100.000,- belastingvrij worden geschonken. Suggestie: Lees hier meer over schenking ouders en hypotheek.

Kan ik goedkoop mijn huis verkopen aan eigen kind?

Steeds vaker verkopen ouders hun eigen huis aan een kind ter hoogte van de WOZ-waarde. Ook gebeurd het dat ouders onder de WOZ-waarde verkopen. Schenkingsbelasting valt ontzettend mee en moet worden betaald door de ontvanger. Lukt het niet om de woning te kopen voor de WOZ-waarde? Koopt u de woning € 75.000,- onder de Woz- waarde dan betaald de ontvanger € 7.500,- (10%) schenkbelasting. Vraag u zelf altijd af of de schenkbelasting in proportie is met het doel van de schenking.

Kan ik als ouder mijn hypotheek verhogen en dat bedrag schenken?

Heeft u als ouder zijnde overwaarde op uw huis dan kan u een stukje box3 hypotheek opnemen als dat past op inkomen en de waarde van uw huis. Dat bedrag kan u schenken aan uw kind.

Hoe nu verder als ik mijn kind wil helpen aan een hypotheek?

Ga eerst goed inventariseren wat er wel en niet is. Vergeet daarbij niet de BKR en werkgeversverklaring. Laat ons berekenen wat er mogelijk is in uw specifieke situatie.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Hoe werkt het aanvragen van een hypotheek precies?

Lees meer
Call Now Button