Menu

Tweede huis kopen van overwaarde

Je tweede huis kopen van de overwaarde zonder dat je geld leent kan door een mede-eigenaar te zoeken voor je huidige woning. Bespaar hiermee ontzettend veel maandlasten.

Hoe tweede huis kopen van overwaarde zonder extra maandlasten?

Een vakantiewoning kopen of tweede huis aanschaffen kan als je een broer, vader, moeder of vriend(in) laat inwonen door mede-eigenaar te worden van het huis. Voorbeeldje. U heeft een huis met een taxatiewaarde van € 550.000,-. U woont hier al heel wat jaartjes en de hypotheek in dit voorbeeld bedraagt nog maar € 100.000,-.  Een familielid of goede kennis wil wel bij u in komen wonen. Hij moet zich dan inkomen voor de helft van de huidige taxatiewaarde, dus € 275.000,-.

Diegene die bij u komt inwonen krijgt een hypotheek van € 275.000,-. Dat bedrag krijgt u dan op de rekening gestort via de notaris. De inkoper is blij dat hij een woning heeft en wellicht de kans krijgt om de woning in de toekomst helemaal te kopen. U bent blij met die € 275.000,-  door de zogenaamde verzilverhypotheek. U kan nu kiezen wat u er mee gaat doen. Overwaarde geheel gebruiken om een tweede huis te kopen? Of gedeeltelijk de hypotheek aflossen die er nog op staat en van de rest een tweede huis kopen.

Geen maandlast als een tweede huis koopt door inwoner te zoeken

Omdat u geen geld leent betaald u dus geen hypotheekrente. U krijgt dus geld op uw rekening omdat u overwaarde heeft en een mede-inwoner heeft. Beiden 50% eigenaar. U kan nu leuke dingen doen:

  1. Extra geld consumptief gebruiken
  2. Aflossen eigen deel hypotheek
  3. Combinatie tweede huis kopen van de overwaarde en aflossen

Gaat u via een geldverstrekker de overwaarde verzilveren dan betaald u 6,5%rente over die € 275.000,-, € 1489,- per maand zonder aflossing. In de situatie via Lexwonen gaat u niets lenen.

Van overwaarde tweede huis kopen en de fiscus

Gaat u een tweede huis kopen van de overwaarde dan doet u dus andere dingen dan dat u eigenlijk had moeten doen. Bij verkoop van een woning dient u de ontvangen overwaarde eigenlijk te gebruiken voor de aflossing van de eerste woning. Omdat u dit niet doet en de overwaarde gaat gebruiken voor de tweede woning mag u de hypotheekrente voor een deel niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Is dat jammer? Ja, maar niet erg. Uw winst behaald u op het vlak van ontspanning en verhuur.

Hoeveel overwaarde kan ik krijgen om te investeren in vastgoed of om van te leven?

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button