Menu

Waar let een makelaar op bij het verkopen van je woning?

Waar let een makelaar op bij het verkopen van je woning?

Je bent misschien al je nieuwe woning ingetrokken en de puntjes op de I aan het zetten. Van het rangschikken van meubels tot aan de aanschaf van de het juiste kinderdekbedovertrek. Maar heb je je huidige woning nog niet verkocht? Je bent dan waarschijnlijk op zoek naar een makelaar.  Het vinden van de juiste persoon om je huis te verkopen kan knap lastig zijn. Veel mensen hebben geen idee waar ze moeten beginnen en durven daarom niet de eerste stap te zetten. Daarom leggen we je dit artikel uit wat een makelaar belangrijk vindt en waarop hij let. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en kun je met vertrouwen de zoektocht beginnen.

Locatie, locatie, locatie

Het eerste waar een makelaar naar kijkt, is de locatie van je huis. De plek van je huis is namelijk goed om te weten hoeveel het waard is en hoeveel je ervoor kunt vragen. Als je huis op een top locatie staat, gaat het waarschijnlijk snel verkocht worden. Maar ligt het wat minder gunstig, dan moet er wat meer moeite gedaan worden. Dus gaat de makelaar goed kijken naar de buurt en wat er allemaal in de buurt te doen is.

Prijsanalyse en marktonderzoek

Daarnaast duikt de makelaar ook diep in de cijfers om uit te vinden wat je huis nou echt waard is. Hij kijkt naar wat andere, vergelijkbare huizen hebben opgebracht en houdt de laatste trends in de huizenmarkt in de gaten. Zo komt hij tot een vraagprijs die klopt met de werkelijkheid.

Bouwkundige staat en juridische aspecten

Een makelaar kijkt ook goed naar hoe je huis er bouwtechnisch voor staat. Als hij langskomt, checkt hij of er iets kapot is, of er verbouwingen nodig zijn en of er geen verborgen gebreken zijn. Ook duikt hij in de documenten: hij checkt of alle papieren zoals het eigendomsbewijs in orde zijn, of er bijzondere afspraken zijn met de buren (erfdienstbaarheden) en of alle vergunningen kloppen. Zo spot hij vroegtijdig problemen die de koop kunnen beïnvloeden.

Hulp bij inrichting van je huis voor de verkoop

Een makelaar geeft ook tips voor het verkoopklaar maken van je huis. Met zijn bakken ervaring weet hij precies hoe belangrijk een sterke eerste indruk is. Hij gaat je dus helpen om je huis zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor kijkers. Dat betekent: de voortuin netjes, en binnen alles gezellig en uitnodigend maken, van de woonkamer tot de slaapkamers. Hij geeft je advies over het opruimen, de boel gezellig maken met kaarsen, de slaapkamer aankleden met een hoofdkussen en ervoor zorgen dat je huis lekker ruikt. En het gaat niet alleen om de binnenkant; ook hoe de badkamer, keuken, hal, garage, en zolder eruitzien, telt mee.

Onderhandelingen en financiële aspecten

Verder regelt een makelaar ook de onderhandelingen voor de koper. Hij zet zijn beste beentje voor om de prijs en de voorwaarden zo te krijgen dat jij als koper de beste deal scoort. Bovendien geeft hij advies over geldzaken: welke hypotheek je kunt krijgen, hoe het zit met belastingen en of je misschien recht hebt op subsidies.

Ondersteuning tijdens het aankoopproces

Tot slot kijkt een makelaar ook naar wat er later in de buurt kan gebeuren, zoals nieuwe gebouwen of veranderingen in de wegen. Dit kan allemaal invloed hebben op hoeveel je huis waard is. En hij staat je van het begin tot het eind bij: van het zoeken van het perfecte huis tot aan het moment dat je bij de notaris zit om alles officieel te maken.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button